perjantai 28. kesäkuuta 2013

Pekka kokkaa 3: Jauhelihakastike

Seuraava resepti ei ole mikään kokeilu, vaan peruskokkaukseni jo useiden vuosien ajalta. Tätä ette myöskään löydä mistään masterchefistä tai Pirkasta, vaan se on kokonaan itse kehittelemäni. Keskityn mieluumin laatuun kuin määrään, joten sen sijaan, että kehittelisin paljon kohtuullisen syötäviä reseptejä, keskityn hiomaan yhtä täydellisyyteen asti.

Tarvittavat ainekset ovat tässä:

Perunaa tai muuta hiilihydraattilähdettä
Jauhelihaa
Jauhoja
Sipulijauhetta
Valkosipulijauhetta
Tabascoa
Soijakastiketta
Lihaliemikuutio
Kermaa

Ainekset. Lihaliemikuutio unohtui kuvasta, mutta ruuasta sitä ei saa unohtaa.

Pistetään perunat kiehumaan ja ruskistetaan liha. Tässä tuskin on epäselvyyksiä. Kastikkeen kanssa voi tietysti syödä myös riisiä, pastaa tai vaikka kukkakaalia, mutta tällä kertaa laitoin perunaa. Lihanvalinnasta sen verran, että nauta on terveellisempää, mutta sikanauta on halvempaa ja maistuu paremmalta. Tällä kertaa tuli nautaa.

Jauhoja sekaan.

Kun liha on ruskeaa, lisätään jauhoja. Jauhon määrällä voidaan säätää annoskokoa: yhden hengen annokseen vähän jauhoja, ja kahden hengen annokseen paljon. Pyöritellään hetki pannulla ja ruskistetaan jauhot. Sitten lisätään vettä, sekoitetaan sakeaksi ja laitetaan levy pari pykälää pienemmälle.

Tässä vaiheessa voi ruveta maustamaan. Laitetaan lihaliemikuutio; jotkut kuulemma laittavat vain puolikkaita, mutta Pekan keittiössä ei puolitella. Kyllä ne siellä Knorrilla tietävät paremmin, paljonko maustetta ruokaan tulee, ne ovat sentään ammattilaisia. Jos kuutionpuolikkailla tekisi mitään, ne olisivat valmiiksi paketissa puolikkaina.

Sipulijauhetta ja valkosipulijauhetta. Joku voi haluta käyttää tuoreita vihanneksia, mutta itse en ole jaksanut ruveta säätämään niiden kanssa. Jauhe on helpompaa. Tulisuutta lisään normaalisti Tabascolla, mutta kaapissa oli vielä pekonimuffineistani jäljellä Poppamiehen savuchilikastiketta, joten laitoin sitä tällä kertaa. Sitten kunnon töräys soijakastiketta väriä antamaan. Jos aprikoit, paljonko kutakin maustetta laitetaan, tässä tapauksessa kuten maustamisessa yleensäkin on hyvä muistaa nyrkkisääntö: Laita maustetta, kunnes alat epäillä, että taisi mennä jo liikaa. Sitten laita vielä puolet lisää.

Sitten haihdutellaan ylimääräisiä vesiä. Kymmenisen minuuttia siihen menee, muutaman minuutin välein sekoittaen. Mitään pikaruokaa tämä ei ole. Tässä vähän odotusmusiikkia:


Sitten laitetaan kermaa. Kunnolla vaan, turha siitäkään on säästää puolta purkkia jääkaappiin happanemaan. Taas haudutetaan, kunnes seos on sopivan paksua. Oman maun ja syöjien määrän mukaan. Jos minulta kysytään, kastike on valmis tarjoiltavaksi silloin, kun vetäessä lastaa pannunpohjaa pitkin kastikkeelta kestää yli sekunti peittää paljastunut pannunpohja, ks. kuva alla.

Kastikkeen saa ja pitää olla paksua.
Siinä se nyt on. Kaunista se ei ole, mutta ei sitä ole katseltavaksi tarkoitettukaan.


2 kommenttia:

  1. Noita jauhelihakastikkeita voi piristää lisäämällä tomaattia, maissia, palkokasveja ja juustoa ja kokeilla eri yhdistelmiä.

    VastaaPoista
  2. Huomenta, Kenzo, ja kiitos kommentista. Näinhän se on; jauhelihakastikkeissa vain mielikuvitus on rajana. Tämä tekstissä esitelty on kuitenkin oma suosikkini.

    VastaaPoista