lauantai 1. kesäkuuta 2013

Pekka lukee lehteä

Kuulun sydän- ja verisuonisairauksien riskiryhmään. En siksi, koska pidän rasvaisesta ja suolaisesta ruuasta. En myöskään siksi, koska on viime aikoina jäänyt tuo aerobinen harjoittelu vähän turhan vähälle. Ainoastaan siksi, koska seuraan silloin tällöin uutisia. Vähempikin pistää sydämen tykyttämään ja suonet pullistumaan.

En nyt jaksa puhua Kreikan vakuussähellyksestä tai Tukholman mellakoista. Niistä puhuu niin moni ihan vakavastiotettavakin blogisti, että yksi kylähullu, jolla ei ole edes mielenkiintoa lähteä penkomaan taustatietoja, ei toisi keskusteluun mitään lisäarvoa. Onneksi (tai siis valitettavasti) otsikoista löytyy paljon pienempiäkin asioita, jotka ansaitsevat tulla huomatuksi, ja jotka mittakaavaltaan ovat juuri tämän blogin konseptiin sopivia. Katsotaanpas:

1. HS: Rikoksen tunnustaminen voi pian lieventää rangaistusta

Näin äkkiseltään voisi tietysti ajatella, että tunnustaminen helpottaa poliisi- ja oikeuslaitoksen työtä, joten siitä hyvästä voisi tulla vähän vastaankin rangaistusta annettaessa. Mutta mitäs se artikkeli tarkkaan ottaen sanookaan?

Syyteneuvottelua sovellettaisiin vain sellaisiin rikoksiin, joiden rangaistus on alle kuusi vuotta. Näin sitä ei voitaisi soveltaa esimerkiksi törkeisiin huumausainerikoksiin.

Menettelyä ei sovellettaisi myöskään henkeen tai terveyteen kohdistuneisiin rikoksiin.


Fiksulta kuulostaa. Se nyt vielä puuttuisi, että pahoinpitelystä tai raiskauksesta saatu ehdollinen olisi kuukauden tai pari lyhyempi. Hyvä on myös, että isoimmat roistopäälliköt eivät saa anteeksipyytämällä lievitystä.

Lakia muutettaisiin myös niin, että syyttäjä voisi jättää syytteen nostamatta, jos useasta rikoksesta epäilty tunnustaisi jonkin rikoksen.

Öö hetkinen. Paljousalennuksia on annettu ennenkin, mutta tämä taitaa olla uutta, että siirrytään vaatekauppojen suosimiin "ota kolme, maksa kaksi" -ajatteluun. Mitä seuraavaksi? Käräjäoikeuden hullut päivät, jolloin tietyn viikonlopun aikana tehtyjen rikosten rangaistuksiin saa 50-70%:n alennuksen?

Syyte voitaisiin jättää nostamatta myös silloin, jos asian käsittelystä aiheutuvat kustannukset olisivat selvässä epäsuhdassa asian laatuun ja mahdollisesti edessä olevaan rangaistukseen.

Sisäministeriön mukaan uudistukset vähentävät rikostutkinnan työmäärää vuodessa 30 henkilön työpanoksen verran. Rahallisesti säästöksi lasketaan 1,6 miljoonaa euroa.

No niin, tulihan se sieltä. Jätetään rikolliset rankaisematta, jos siitä on liikaa vaivaa. Mitenköhän luulette tämän vaikuttavan näpistyksiin ja muuhun pikkurikollisuuteen? Jos ette osaa arvata, kysykää vaikka kauppiailta, miten on vaikuttanut myymälävarkauksien määrään se muutaman vuoden takainen lakimuutos, jonka ansiosta sakkorangaistuksia ei enää voi muuttaa vankeudeksi.

Ymmärrän toki, että tiukassa taloustilanteessa pitää pyrkiä höyläämään kulmia sileiksi vähän sieltä sun täältä, mutta yhteiskuntarauhan kannalta olisi kiva, jos sen seurauksena rikollisten elämä ei helpottuisi entisestään. Jos tuolta julkishallinnon osa-alueelta on ihan pakko saada säästöjä, ehdotan seuraavaa: ulkoistetaan vankeinhoitopalvelut Venäjälle. Siellä asia osataan vielä hoitaa wanhaan hywään malliin tehokkaasti ja niin halvalla, että vaikka he vetäisivät välistä vähän vaivanpalkkaakin, maksettavaa jäisi silti vähemmän. Vaikutus rikollisiin ja rikollisuuteenkin olisi suurempi, koska tunnetusti matkailu avartaa ja Siperia opettaa.

Tiedän, etten ole ainoa tai ensimmäinen, jolle tämä tulee mieleen, mutta idean laaja kannatus vain osoittaa sen, että siinä on järkeä.

2. IS: Poliisi ihmeissään: kolme pahoinpideltiin suomalaisuuden takia Helsingissä

Pari ulkomaalaista tyyppiä kyseli ohikulkijoilta, ovatko nämä suomalaisia. Jos vastaus oli myönteinen, antoi parivaljakko enempiä ihmettelemättä turpaan. Luonnollisesti uhreiksi valikoitui naisia ja eläkeläinen, eli porukkaa, joka tuskin lyö takaisin ainakaan kovin lujaa.

Kusipäitä on tietysti joka lähtöön, eikä sille mitään voi. Nykyään kun turkistarhausta yritetään ajaa alas, ei niitä kaikkia voi jauhaa minkinrehuksikaan. Mutta se, mikä tässä eniten aiheuttaa hyperventilaatiota, on viranomaisten tapa suhtautua asiaan. Jos kaksi pilottitakkista kaljupäätä kuljeskelisi kyselemässä vastaantulijoilta, ovatko nämä vaikka arabeja tai somaleja, ja vastauksesta riippuen täräyttäisivät maiharilla päin näköä, kenelläkään ei olisi epäselvyyttä heidän todennäköisistä motiiveistaan. Mutta nyt, kun ihonvärit on käännetty toisinpäin, julkisuuteen ulostetaan tällainen lausunto:

Poliisi on ihmeissään tekojen motiivista, sillä uhreilta ei viety mitään.

- On suuri mysteeri, miksi näin on toimittu. Mikä ihme voi olla syynä? ihmettelee rikoskomisario Mikko Halme Helsingin poliisista.

Se on nyt kuule Mikko sillä lailla, että jos et tosiaan pysty minkäänlaista hypoteesiä kehittämään, niin ehkä olisi parempi, että jättäisit nuo poliisihommat sellaisille kavereille, joilla on aiheesta muutakin kokemusta kuin CSI:n ensimmäinen tuotantokausi.


Jokavuotinen balkanilaisturistiseurue on palannut suomeen entistäkin monilukuisempana, ja jostain syystä meidän tehtävämme on hoitaa heille majoitus. Toistaiseksi rahan antaminen suoraan kerjäläisten kuppeihin ei ole lakisääteinen velvollisuus, mutta ehkä sitä säästetään ensi keväälle.

Valtuusto velvoitti virkamiehiä laatimaan esityksiä siitä, miten ulkomailta tuleville kerjäläisille voitaisiin tarjota pientä maksua vastaan paikkoja, joissa he voisivat esimerkiksi yöpyä turvallisesti ja huolehtia hygieniastaan. Kaupungin virkamiehet joutuvat töihin Thomas Wallgrenin (sd) ehdotuksen takia.

Ei tässä tarvitse virkamiehiä vaivata. Minä perehdyin asiaan täysin vapaaehtoisvoimin, ja löysin kuin löysinkin paikan, jossa romanikerjäläiset voivat yöpyä, huolehtia hygieniastaan ja muutenkin tehdä mitä lystäävät ilman, että yksikään suomalainen - virkamies tai siviili - tulee heitä häiritsemään. Rajasin alueen allaolevaan karttaan punaisella viivalla:


Mikä tässä muka nyt on niin perkeleen hankalaa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti