perjantai 15. toukokuuta 2015

Iso kyrpä

No niin, kävin sitten terveystarkastuksessa, kuten viimeksi mainitsin. Verta laskettiin ja istuttiin kopissa kuuntelemassa vaimeita piippauksia. Kaikki oli niin kuin olisin osannut itsekin etukäteen kertoa, eli joko hyvin tai erinomaisesti. Emäntää kovasti nauratti, kun kerroin lääkärin luulleen, että minulla on varmaan oikein terveelliset elämäntavat.

Painoindeksi oli normaalin ylärajoilla, eli 24,6 (max 25), mutta rasvaprosentista ei ollut puhetta. Katsoinkin sen tässä jollain nettilaskurilla, ja kauhukseni huomasin sen olevan aivan jumalaton, eli yli 18 %. (Tai sitten minulla on suhteettoman ohut kaula, mikä vääristää laskelmia.) Pitää kuitenkin ruveta syömään kevyemmin.

Kolesteroli oli 3,2 (max 5,0), josta hyvää oli 1,6 ja huonoa 1,5. Hemoglobiini 147 (suositus 134-167). Kaikki muutkin näyttävät olevan suositusrajojen sisällä, joskin erytrosyytit ovat lähellä alarajaa. Pitää varmaan ruveta syömään enemmän punaista lihaa, tai jotain. Punainen lihahan on kaikkein terveellisintä ravintoa ihmiselle, koska ihminen itsekin on tehty punaisesta lihasta ja siten siinä on kaikki, mitä ihminen ruuasta tarvitsee.

Pienenä muistaakseni pelkäsin neuloja niin, ettei minusta saatu verikoetta muuten kuin lupaamalla, että saan sitten kokeen jälkeen katsoa verinäytteitä mikroskoopilla. Nykyään kuitenkin verikokeet ovat mielestäni hauskoja. Kerran eräs nuori hoitajatar ihmetteli, eikö minun tee ollenkaan pahaa, kun kaula pitkänä katselin vereni pulppuamista koeputkeen, ja vastasin, ettei ollenkaan, vaan että se on mielestäni vain jännää. Hoitajatar oikein innostui siitä ja alkoi puhumaan siitä, kuinka veri on mahtavaa ainetta, kun siitä näkee kaiken, mitä ihmisessä on. Ihana tyttö. Olisin pyytänyt treffeille, ellen olisi jo ollut varattu.

Kuulokin oli täpärästi ykköstasoa. Näkö katsotaan sitten myöhemmin erikseen, mutta tuskin siinäkään mitään kummempaa on. Esimerkiksi, pystyn bongaamaan vihreän perhosentoukan pajupuskasta liikkuvasta autosta tummennetun lasin takaa, mikä kyky on isääni muutaman kerran ihmetyttänyt.

Vähän meni tajunnanvirraksi tämäkin teksti, mutta menköön. Ai niin, tuo otsikko. Sillä ei ole mitään tekemistä terveystarkastukseni kanssa. Edellisessä tekstissäni vain tuli muiden blogistien kanssa puheeksi se, kuinka tietyntyyppiset avainsanat houkuttelevat valtavasti kävijöitä, ja ajattelin ihan vain kokeilla, millainen vaikutus tuolla on.

Mutta ettei kukaan syyttäisi minua valheellisesta markkinoinnista, täytyy minun antaa lukijoilleni sitä, mitä he haluavat. Siispä kuva isosta kyrvästä, olkaa hyvä:


Sana "kyrpä" on alun perin tarkoittanut aukealla paikalla yksikseen kasvavaa isoa puuta, joskus myös sivulle sojottavaa oksaa tai pahkaa. Tuosta wikiartikkelista näemme myös, että kulli ja mulkku ovat "erilaisia ulos työntyvän ruumiinpullistuman aiheuttavia sairauksia". En nyt laita tähän mitään tyräkuvia, mutta tiedämme, että mulkku voi olla myös epämiellyttävä ihminen, joten tässä kuva isosta mulkusta:


Tiina ei varmaan kyllä arvosta termivalintaani, vaikka itse asiasisällöstä ei olisikaan eri mieltä. Tästä tuli mieleeni vielä iso jorma:


En itse asiassa tiedä, kuinka iso mies Kalskeen Jorma on, mutta en näin suoralta kädeltä muista montaa julkkis-Jormaa, joten se on joko hän tai Uotinen. Kalske sopii tähän tekstiin paremmin, koska hänellä oli merkittävä rooli Halla-ahon jumalanpilkkatuomiossa ja siten hän mahtuu myös iso mulkku -kategoriaan, kun taas Uotinen vaikuttaa leppoisalta tyypiltä.

Mitäs näitä muita saman kategorian asioita olikaan? No iso muna nyt ainakin:


Norsulinnut olivat 1600-luvulla sukupuuttoon kuollut Madagaskarilla elänyt, strutseille sukua ollut heimo, johon kuuluivat suurimmat koskaan eläneet lintulajit. Niillä loogisesti oli myös maailman suurimmat munat. Ne saattoivat painaa jopa 12 kg, kun nykyään elävien strutsien munat jäävät puoleentoista kiloon.

Sitten on iso vehje:


Tuo saksalainen hiilikaivuri on isoin vehje, jonka tiedän. Se on 96 metriä korkea ja 225 metriä pitkä, ja painaa 14 200 tonnia. Sillä voi louhia 240 000 kuutiometriä maa-ainesta päivässä.

Heijari tarkoittaa ilmeisesti montaakin asiaa kontekstista riippuen, mutta itselleni tulee ensimmäisenä mieleen pudotusvasara sekä sellaista hyödyntävä kairavaunu:


Vaikka nuorempana vietin paljonkin aikaa kairaushommissa, en koskaan operoinut heijarikairaa, vaan työskentelin pääasiassa käsikäyttöisellä painokairalla (ei kikatella siellä takarivissä). Välillä on kyllä niitä hommia ikävä, koska vajaat satakiloisten kairavehkeiden riuhtominen ympäri metsiä on pelkkää kevyttä ja rauhallista ulkoilmareippailua ja työssänukkumista verrattuna asiakkaiden palvelemiseen.

Sitten tietysti iso kalu:


Tai jos tarkempia halutaan olla, meisseli. Olen varoittanut tästä ennenkin, mutta kertaus on opintojen äiti:


Elikkä muistakaa, lapset, että meisseliä ei saa asettaa penikseen.

Sitten on vielä iso mela:


Eihän tämä enää liity aiheeseen, mutta ei se näin kolmelta aamuyöstä enää niin tarkkaa ole. Väsyttää, pitäisi mennä nukkumaan. Tuo on airokala. Airokalojen heimoon kuuluu neljä lämpimien merialueiden syvänteissä elävää lajia, joista suurimmat voivat kasvaa reilusti yli kymmenmetrisiksi ja ovat siten maailman pisimpiä luukaloja.

Entäs iso lisko? Thaimaassa varaaneista ei oikein tykätä, koska tuollaisen kömpiminen taloon tuo perimätiedon mukaan huonoa onnea, ja siksi thain kielessä varaania tarkoittava sana "hia" vastaa suunnilleen suomen sanaa "vittu". Voidaan käyttää myös haukkumasanana ihmisestä.


No joo, alkaa mennä vähän kaukaahaetuksi. Eiköhän tämä jo riitä tältä erää. Lerssi on kylä Ilomantsissa, mutta kuvat saatte etsiä itse.

5 kommenttia:

 1. Iltaa, Tom, ja kiitos etukäteisvaroituksesta. Minua saa ilman muuta lainata, jopa kannustan siihen. On kuitenkin aina kiva kuulla, jos sellaista on tapahtunut tai tapahtumassa.

  VastaaPoista
 2. Tuosta kiinalaiseesta juoksemassa karkuun krokoa, mikä mahtaa olla pohjalinen versio kyseisetä lajista ?

  -jpt-

  VastaaPoista
 3. Hups, se taisiki olla joku liskootus ?

  -jpt-

  VastaaPoista
 4. Iltaa, jpt, ja kiitos kommentista.

  Joo, tuo on varaani. Varsinkin Kaakkois-Aasiasta ja Australiasta niitä löytää.

  Pohjalainen versio? Olisiko se sellainen, että lisko on se, joka juoksee karkuun?

  Yritin emännälle ehdottaa, että otettaisiin sellainen lemmikiksi, tai sitten leukistinen burmanpyton, mutta sain kuulla olevani epäekologinen. Kuulemma ei ole hyväksi luonnolle rahdata tuollaisia otuksia maailman toiselta puolelta lasikoppiin nököttämään. Minusta tuntuu, että tuo on kuitenkin vain tekosyy.

  VastaaPoista