sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Lemmikkejä hysteerikoille

On melko universaali sääntö, että mitä vähemmän ihminen tietää jostain asiasta, sitä vahvemmat mielipiteet hänellä siitä on. Toinen samanlainen on se, että jos ihmisellä itsellään ei ole mitään mielenkiintoa jotain asiaa kohtaan, hän pitää tyhminä, homoina tai muuten vaan mielenvikaisina niitä, jotka asiasta pitävät. Kolmas, jopa valtakunnallisen politiikan tasolla usein todistettu sääntö on, että jos ihminen ei pidä jostain asiasta, hänen mielestään muidenkaan ei tule siitä pitää ja asia olisi kaikkien kannalta paras kieltää kokonaan.

Kun nämä kolme asiaa yhdistetään, päästään koomiseen tilanteeseen, jossa raivon partaalle kiihtyneet kansalaiset huutavat vaahto suupielistä pärskyen tappamisesta, kieltämisestä ja lasten turvallisuudesta, usein samassa lauseessa. Ei, en nyt puhu käsiaseista, vaan siitä, kun lemmikkikäärme pääsee karkuun.

(Tuo uutisartikkeli on sattumanvaraisesti valittu. Sillä ei ole väliä, koska samanlaisia tapauksia tulee keskimäärin kerran kuussa.)


Tyypillinen tilanne etenee näin: jonkun vessanpönttöön, parvekkeelle tai porraskäytävään ilmestyy naapurilta karannut viljakäärme tai kuningaskäärme (kilon painoinen, puolitoista metriä, ei vaarallinen sammakkoa vahvemmalle otukselle). Havainnon tehnyt uhri tietää (keneltäkään kysymättä), että:

1) Kaikki käärmeet ovat myrkyllisiä.
2) Vastamyrkkyä ei ole, ja kuolema tulee nopeasti mutta tuskallisesti.
3) Kaikki käärmeet pyrkivät aktiivisesti tappamaan ihmisiä, ajavat heitä takaa ja punovat monimutkaisia juonia päästäkseen heidän kimppuunsa, koska pedolla on pedon luonto.
4) Se elokuva, jossa on Samuel L. Jackson lentokoneessa, perustuu tositapahtumiin.

Selvitäkseen kohtaamisesta hengissä, uhri soittaa apuun poliisin, palokunnan, ambulanssin, panssaroidun spetsnaz-prikaatin ja Jack Bauerin. Pommipukuun sonnustautunut kommando kantaa hädissään pakoon pyrkivän hyökkäykseen valmistautuvan luontokappaleen turvasäilöön. Kesätöissä oleva toimittajaopiskelija tekee tapauksesta paikalliseen ilmaisjakelulehteen artikkelin, jonka kommenttiosiossa järkyttyneet koira-, kissa- ja marsuihmiset vaativat kaikkien käärmeiden kieltämistä ja niiden omistajien teloitusta.

En nyt halua moittia käärmeiden löytäjiä ylireagoinnista. Onhan se huvittavaa, mutta ei kaikkien voi olettaa olevan asiantuntijoita kaikessa. Lisäksi, vaikka löytynyt käärme hyvin suurella todennäköisyydellä ei olekaan myrkyllinen, on ihan fiksua soveltaa käärmeisiin samaa peukalosääntöä kuin sieniin, eli olettaa sen olevan myrkyllinen, jos ei tunnista lajia täydellä varmuudella. Se, mikä minua ihmetyttää, on se silmitön ja idiotistinen viha, jonka tällaiset käärmehavainnot laukaisevat. Muutamia esimerkkejä linkittämäni artikkelin kommenteista (lihavoinnit minun):
Jotain omituista on niissä ihmisissä, jotka tämän tyyppisiä ns. lemmikeitä hankkivat.
Kyllä, olette todella omituisia lemmikkeinenne,… kivoja…??? Oksettavan, inhottavia. Pienten lasten perheessä käärmeitä, sairasta. !
Hoitoon pitäisi laittaa, ja lapset ottaa huostaan.
Hyi helkatti,myrköttömiä ni varmaa..
Olkaa hiljaa ja kuunnelkaa, kun asiantuntija puhuu.
Jotkut rikolliset varsinkin ulkomailla pitävät “lemmikkinä” taistelukoiria (tappajakoiria) omana turvanaan ja tehdäkseen vaikutuksen kanssarikollisiin. Isoja käärmeitä kotonaan pitävät taitavat olla henkisesti samanlaista porukkaa. Sääli lapsia…….
Kuvaliite jäsenhakemuksessani Helvetin Enkeleihin. Ainakin vankilassa pääsin tätä kuvaa näyttämällä istumaan poliisintappajien pöytään ruokalassa.
MIKSI se ällöttävä käärme oli vanhustentalon pihassa?????????Et taida tietää että voi olla vanhuksia jonka askeleet ovat jo hidastuneet,eikä hän pääse pakoon myrkyllistä käärmettä!!!!! Äläkä väitä että on vaaraton,sellasta käärmettä EI olekaan,miksi se siellä oli?Kieroutunutta porukkaa luikeroitten pitäjät,muuttusko ääni kellossa kun se puris sua itteensä.Kakarat tervetulleita..haloo..
Käärmeitä, niitä myrkyllisiäkään, ei tarvitse paeta, vaan riittää, ettei mene tökkimään. Nisäkäspedot saattavat "hätyytellä" ihmisiä, mutta käärmeen maailma on paljon yksinkertaisempi, ja siellä olennot jakautuvat kahteen kategoriaan: saaliisiin ja saalistajiin. Saaliiksi lasketaan kaikki käärmettä itseään niin paljon pienemmät otukset, että se saa nieltyä ne kokonaisina. Kaikki suuremmat ovat saalistajia, ja niiltä käärme pyrkii pakoon ja puree vain, jos pakoyrityksistä huolimatta joutuu kosketusetäisyydelle.

Schlegelin puukyy: ei kannata käpälöidä, vaikka hieno onkin.

Viljakäärme: tohtii paijata.
Ihminen, joka pitää käärmettä lemmikkinään on ihan varmasti hyvin erikoinen persoona. ! Pystyykö hän ajattelemaan kanssaihmisten pelkoja, tunteita ym. ? Käärme pitää “säilyttää” suljetussa tilassa niin ettei se pääse ulkopuolisia ihmisiä hätyyttelemään, varsinkaan lapsia, vanhuksia jne.
Järjettömille fobioille ei tietenkään mitään voi, ja on niitä minullakin. Käärmeiden tapauksessa on kuitenkin poikkeuksellista se, että fobiaa pidetään normaalina ja jopa toivottavana tilana. Enpä ole esimerkiksi kuullut kenenkään epäilevän psykopaateiksi niitä, jotka eivät pelkää hämähäkkejä.
Käärme vaan kuvastaa pelkoa, koska ne ovat inhottavia ja yleensä vaarallisia. Ottakaa nyt joku muu lemmikki?
Asioita voi pelätä monesta syystä. Jos ihminen esimerkiksi välttelee kuonokoppaisia koiria, se on vain järkevää varovaisuutta. Jos hän pelkää kissoja, hän on nössö. Jos hän pelkää käärmeitä (jotka Suomessa tappavat vähemmän ihmisiä kuin kissat), se johtuu siitä, että käärme kuvastaa pelkoa. Kunnollinen sosialidemokraattinen kansalainen ei hanki käärmettä, vaan labradorinnoutajan ja lapsille hamsterin. Allergikoille on kilpikonnia, joiden virallinen inhottavuusindeksi on huomattavasti alhaisempi kuin käärmeiden.

Aineiston pohjalta voimme myös havaita vahvan korrelaation käärmevastaisuuden ja välimerkkien oikeaoppisen käytön vastaisuuden välillä.

Myönnetään, että kyllä tavallisellakin lemmikkikäärmeellä on mahdollista saada itsensä hengiltä. Se tosin vaatii sen, että uhri kietoo käärmeen kurkkunsa ympärille, eli jumalatonta typeryyttä. Sitten on sellaisia tapauksia, kuin vähän aikaa sitten Kanadassa, jossa joku tukehdutti kaksi pikkulasta tyynyllä tjsp. ja lavasti ison pytonin syylliseksi. Tervejärkisten ja ei-itsetuhoisten henkilöiden hoivissa käärmeet kuitenkin ovat sieltä vähiten vaarallisesta päästä.

Tämänkokoisen otuksen hankkimista alle kouluikäisten lasten seuraksi kannattaa toki harkita uudemman kerran.

Minä otin lemmikiksi käärmeen, Porstuan maskotin Pörrön, koska ne ovat eläimistä kaikkein suloisimpia. Lukuunottamatta tietysti kissanpentuja, mutta ne kasvavat äkkiä aikuisiksi kissoiksi, jotka toki nekin ovat ihania, mutta eivät aivan niin ihania kuin käärmeet.

Emäntä kyllä harasi vastaan, koska pelkää käärmeitä. Hyvin ne kuitenkin ovat jo tottuneet toisiinsa, ja pystyvät olemaan mukavasti samassa huoneessa, kunhan on lasiseinä välissä. Hän oli sitä mieltä, että käärmeet eivät sovellu lemmikiksi, koska kunnon lemmikillä pitää olla neljä jalkaa. Ehdotin sitten kompromissiksi, että ottaisin toiseksi lemmikiksi oikein ison lintuhämähäkin, jolloin molemmilla olisi keskimäärin neljä jalkaa, mutta ei kelvannut sekään.

Theraphosa blondi. Tuollaisen olisin ottanut.

Mutta mikä oli pointti? Tässä on Wikipedia. Lukekaa, klikkailkaa linkkejä ja lukekaa niistä lisää. Voitte palata keskustelemaan käärmeistä sitten, kun tiedätte asiasta jotain muutakin kuin mitä Raamattu sanoo. Samaa ohjetta voi soveltaa myös moneen muuhun ja oikeastaan ihan mihin tahansa asiaan.

12 kommenttia:

 1. Missä se Kanadalaisjuttu on todistettu lavastetuksi ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kanadan viranomaiset julkistivat tiedon itse mediassa, lapset olivat kuolleet tukehtumalla ja vanhemmat myönsivät tekonsa oikeudessa, jos en väärin muista.

   Käärme tuskin kuristaisi kaksi nukkuvaa lasta ja jättäisi asian sitten siihen, kyllä käärmeellä se kuristamisen tarkoitus on musertaa saalis syötäväksi, ei se sitä huvikseen lähde tappamaan.

   Poista
  2. Kiitoksia. Mukava saada lopullinen selvyys tähän asiaan.

   Poista
 2. "Käärmeiden tapauksessa on kuitenkin poikkeuksellista se, että fobiaa pidetään normaalina ja jopa toivottavana tilana." Uskon, että käärmeiden kohdalla vaikuttaa sama sisäsyntyinen pelko kuin esim korkeita paikkoja ja hämähäkkejä kohtaan. Kaikki ei sitä koe, mutta monelle se tulee refleksinomaisesti. Ehkä pelissä on hieman esi-isien luonnonvalintaa - Ughugh meni tökkiin kyytä ja hillumaan kallion reunalla, ei ehkä eläny niin pitkää, että olis ehtinyt jatkamaan sukua :D Puhutaan niistä rationaalisista ja irrationaalisista peloista. Kuinka täysipäisenä pidetään hlöä, joka pelkää päivänkakkaraa? Minusta käärmepelko on luonnollista ja normaalia, mutta on myös hyväksyttävä ja ymmärrettävä toinenkin näkökulma. Itsellä on tietynlainen kunnioitus käärmeitä kohtaan - mieluiten en törmää kyyhyn luonnossa, mutta esimerkiksi lemmikkiviljakäärmettä käsittelen mielelläni. Komsiikomsaa :)

  VastaaPoista
 3. Oikeen asiallinen BLOGI ja itse kans pidän käärmeistä ja noista 8 jalkaisista kavereista :)'

  VastaaPoista
 4. Iltaa, uudet tuntemattomat ystäväni, ja kiitos kommenteista ja kannustuksesta. Kiitos myös sinulle, joka linkitit tämän tekstin varmaankin johonkin asiaankuuluvaan Facebook-ryhmään ja siten ohjasit tänne yhdessä päivässä saman verran liikennettä kuin täällä on ollut koko heinäkuun aikana siihen mennessä.

  En ole nähnyt kanadalaisjuttua missään todistetun lavastetuksi, enkä kyllä muutenkaan ole kuullut, miten tapaus on myöhemmin kehittynyt. Kaikki käärme-ekspertit ovat kuitenkin olleet sitä mieltä, että käärmeet eivät yksinkertaisesti käyttäydy niin kuin tapauksessa on väitetty. Käärme ei olisi kuristanut kahta lasta ja jäänyt sitten ruumiiden sekaan köllöttelemään, vaan se olisi kuristanut yhden ja niellyt sen ennen seuraavan kimppuun käymistä. Outoa on myös se, ettei ensimmäinen kuristettava lapsi herännyt ja rimpuillut niin paljon, että toinen olisi herännyt.

  Kyllä kai mikä tahansa on teoriassa mahdollista. En kuitenkaan usko hetkeäkään käärmeen olevan syyllinen ilman kunnon todisteita.

  Käärmekammon ymmärrän kyllä oikein hyvin; genetiikkaan syväkoodattua se on samoin kuin monet muutkin fobiat. Muistetaan silti, että näissä tapauksissa raivo ei kohdistu vain kyihin, vaan kaikki käärmeet vilja- ja sukkanauhakäärmeistä lähtien ovat kuulemma tappavan myrkyllisiä ja pyrkivät tilaisuuden tullen tappamaan kaikki.

  Kuten tekstissä sanoinkin, itsellänikin on irrationaalisia fobioita, jotka jopa rajoittavat elämääni. Yritäpä vaikka mennä metsään vaellukselle niin, ettet vahingossakaan joudu kosketusetäisyydelle muurahaisen kanssa. Yleensä kuitenkin tällaisista peloista kärsivät ymmärtävät itsekin olevansa irrationaalisia, eikä minulle tulisi mieleenkään vaatia psykiatrista hoitoa niille, jotka eivät pelkää samoja asioita kuin minä. Käärmeiden tapauksessa kuitenkin fobiasta kärsimättömiä syytetään jatkuvasti psykopaateiksi tai muuten jollain tavoin henkisesti vajaiksi, ja se ärsyttää.

  Rooman eläintarhassa oli paljon nuolimyrkkysammakoita. Jos kuvat onnistuivat, taidan postailla niitäkin tänne. Ne vasta suloisia ovatkin.

  VastaaPoista
 5. Loistava kirjoitus! (Teksti linkitettiin ainakin herppi.net-sivustolle, josta minäkin tämän bongasin: http://www.herppi.net/topic/22754-uutiset-herppeihin-ja-herppeilyyn-liittyen-kotimaan-mediassa/page-9?)

  VastaaPoista
 6. Kiitos kehuista. Huomasinkin illalla tuon herppi.netin linkityksen kävijätilastoideni kautta. Linkittäjä pohdiskeli, olisinko itsekin herppiläinen; hänen harmikseen joudun toteamaan, että vaikka silloin tällöin olenkin kyseistä forumia lueskellut, käyttäjätiliä minulla ei siellä ole.

  VastaaPoista
 7. Heissa!

  Pääsitkö helvetin enkeleihin kuvallas? Itse hajin sinne joskus 2006 sukkanauhakäärmellä ja pääsin heti varapresidentin suosioon, siitä lähtien olen kyllä istunut kakolassa, saramäes ja mones muussa paikassa. Yhel selli kaverillaki oli viljis, muuten olen joutunut istumaan eristyksissä kun muut pelkäävät käärmeen omistajia. Suosittelen kaikille joilla ei ole moottoripyörää taikka munia lähteä liivi porukoihin, nii hommaa käärmeen sillä saa paljon mainetta ja kunniaa.

  Oikeastaan en ole ees koskaan omistanut sukkanauhaa. Enkä kyllä muutakaan mitä äsken mainitsin. Tapallinen kohta kahden lapsen perheen isä, koko ikäni olen kasvatellut kaiken näkösiä öttiäisiä, etenkin matelijat on ne mitkä pysyy ja niitä on jokusen tääl. Kotoo löytyy nii myrkyllisiä kuin myrkyttömiä, silti pidän naapurin 45kg malinossia paljon vaarallisempana kuin eläimiä mitä itse omistan. Meitä kanssa harrastajia kukaan ei pysty erottamaan kadulta, kuin esim. skitsofreenikon tai alkoholistin.

  Todella hyvä teksti. Itse en koskaan ois osannut parempaa kirjoittaa, kun on tuo dysleksi. Mut onneks teitä kirjallisesti lahjakkaitakin löytyy nii ei mun tarvis ees :D

  Tuo Kanadan tapaus muutettiin yhessä vaiheessa murhatutkimukseksi, kuitenkaan ei mennyt kauaa kun nämä uutiset hävisi netistä, niiden linkkejä on edelleen mutta ovat tyhjiä?! Niinku sanoit ettei edes kuulostanut käärmeen käytökseltä, nii arvostetut matelijaharrastajat maailmalla on sanonut kymmeniä seikkoja jotka tukevat ihmisen tekemää murhaa jne.. Samoin noiden lasten ruumiin avauksessa todettiin ettei ollut pureman jälkiä eikä niitä oltu kuristetty vaan kuolivat hengityselinten vajaa toiminnasta joka viittasi enemmän tukehtumiseen. Tuon kokoinen käärme hajoittaisi 5v lapselta luita ja verisuonia mistään näistä ei ollut mainintaa. Lehdistö kirjottaa kaikkialla nii paljon p*****a joka aiheuttaa joukko hysteriaa tyhmissä ja leviää kulovalkean tavoin. Jos ovat olleet vääräsä pistetään seuraavaan numeroon pieni anteeksi pyyntö sillaseen paikkaan ettei kukaan lue sitä.

  T: Krisu

  VastaaPoista
 8. Iltaa Krisulle, ja kiitos kommentista.

  En sittenkään liittynyt Enkeleihin, koska vastausta odotellessani sain paremman tarjouksen Tsuhna MC:ltä (logomme sivun oikeassa laidassa), ja liityin heihin. Ei meilläkään moottoripyöriä tai liivejä ole, mutta ei kai se niin oleellista olekaan.

  Meillä Pörrö onkin (ainakin toistaiseksi) ainoa lemmikki. Kyllähän minä jatkuvasti yritän ehdotella uusia, mutta emännällä on tarpeeksi sietämistä ja totuttelemista tässä yhdessäkin, eikä asiaa auta se, että kiinnostukseni kohdistuu lähinnä sellaisiin otuksiin, jotka asuvat pakovarmoissa lasikopeissa. Kaipa minä ymmärrän hänen varautuneisuutensa; pienenä minulla oli terraario, jossa kasvatin kymmeniä perhosentoukkia joka kesä. Äiti ei oikein arvostanut, kun joskus unohdin sen kannen auki.

  Tuo mainitsemasi onkin toinen asia, mikä näissä tapauksissa ihmetyttää ja ärsyttää. Jos käärme riistäytyy hallinnasta, se löytyy makoilemasta jonkun kynnykseltä tai kukkapenkistä. Jos koira riistäytyy hallinnasta, joku saattaa joutua sairaalaan. Silti käärmeet ovat vaarallisia tappajia, jotka pitää hävittää, kun taas koiria on ja kuuluukin olla kaikilla ja varsinkin lapsiperheissä. En nyt tietenkään vaadi, että koirat pitäisi kieltää, kunhan marisen.

  Tuolla ylempänä joku jo vahvistikin, että murhaksihan tuo Kanadan tapaus ratkesi. Toimittajista yleensä uskon, että heitä opetetaan jo koulutuksessa käyttämään kaikkein voimakkaimpia ja tunteitaherättävimpiä otsikoita, sananvalintoja yms. koska lehti, jonka etusivulla on otsikko "Viljakäärme löytyi naapurin parvekkeelta", ei myy läheskään yhtä monta kappaletta kuin sellainen, jossa lukee "Kuristajakäärme yritti tunkeutua asuntoon". Pistää vain miettimään, että kuinkahan suuri osa kaikesta muustakin uutisoinnista on väkisinpaisuteltua härreguudia arkisista asioista.

  VastaaPoista
 9. Kiitos mahtavasta tekstistä! Sitä toivoo, että tälläiset tekstit saisivat joitain ihmisiä järkiinsä, mutta jos ei, niin kanssa harrastajalle on ainakin mukavaa luettavaa (ja linkitettävää)!

  VastaaPoista
 10. Kiitos vaan, niin kehuista kuin linkityksestäkin. Omastakin mielestäni tämä on yksi onnistuneimmista kirjoituksistani, ja on hauska katsella, kuinka laajalle se leviää.

  Ihmisten järkiintymiselle en aseta suuria toiveita, koska se vaatisi sitä, että asia kiinnostaisi heitä sen verran, että viitsisivät pohtia sitä, mutta eihän se silti ole mikään syy olla yrittämättä.

  VastaaPoista