lauantai 3. elokuuta 2013

Pekka lukee lehteä 3: суки

Ihmisen erottaa eläimestä se, että ihmisellä on ylikehittynyt kyky tehdä pienistä ongelmista isoja ja yksinkertaisista asioista vaikeita. Esimerkki: jos eläimellä on nälkä, se syö jotain. Ensin sen täytyy ottaa ruokansa kiinni ja mahdollisesti riskeerata oma terveytensä tappaessaan sitä, mutta periaate on yksinkertainen.

Jos taas ihmisellä on nälkä, se käyttää loputtomasti työtunteja sen selvittämiseen, mitä alkuaineita pitää syödä missäkin suhteessa, ettei tule kataboliaa tai keripukkia. Se täyttää TV-kanavat kokkiohjelmilla, että osaisi tehdä parempaa ja houkuttelevampaa ruokaa, ja sitten se lihoo kun syö liikaa. Se päättää olla syömättä leivoksia, koska ne menevät suoraan reisiin, mutta syö niitä silti ja potee huonoa omaatuntoa. Se ei syö eläimiä, koska niilläkin on tunteet, eikä se syö salaattia, koska se on homojen hommaa. Se syö mieluumin merilevään käärittyä riisiä kuin perunaa, koska se on samalla kulttuurielämys. Lopuksi se kuolee syöpään juotuaan keinotekoisilla makeutusaineilla maustettuja juomia, koska sokerilimsat syövyttävät hampaat pilalle.

On toisaalta myös niin, että ihmisen psyyke tarvitsee ongelmia ratkottavakseen. Ihmisaivot nyt vaan ovat rakentuneet sillä tavoin. Jos isoja ongelmia ei ole, aivot ryhtyvät ratkomaan pieniä ongelmia. Perspektiivin puutteessa pienet ongelmat saattavat näyttää isoilta, ja koska koko aivokapasiteetti valjastetaan ratkaisemaan jotain, mihin riittäisi vähempikin, lopputulos muistuttaa väistämättä sitä, kuin kärpästä ammuttaisiin haupitsilla. Ohi mene kumminkin, mutta tuleepahan komea monttu.

Viimeisinä parina päivänä on lehdistä löytynyt tavallistakin enemmän otsikoita, jotka herättävät tällaisia ajatuksia. Onkohan elokuu jotenkin hiljaista aikaa uutisrintamalla?

1. Teloituksiin tarvittava lääkeaine loppumassa Texasissa

Koko Texasista on lyijy loppu? Vaikea uskoa. Ei kun se olikin pentobar... barbap... bra... no jotain tuollaista koirannukutuslääkettä. Siitä menee päiväys umpeen syyskuussa, ja sitten se varmaan ei ole enää myrkyllistä. En sitten tiedä, mikseivät ne voi mennä Wal-Martiin hakemaan uutta kanisterillista, vaan pitää kansainvälisissä medioissa asti ihmetellä, että mitenköhän ihmeessä saataisiin porukkaa hengiltä lokakuussa.


Samaan aikaan yksi 9-millinen hollow-point -luoti maksaa keskimäärin yhden dollarin, ja niiden ei ainakaan luulisi loppuvan kesken Texasista.


Ei voi olla totta!

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan päivinä, jolloin lapset ja nuoret syövät pikaruokaa tai käyvät ravintolassa, he saavat ruoastaan myös enemmän energiaa, mikä puolestaan voi lisätä liikakiloja.

Minkähänlainen koulutus pitää olla, että pääsee tekemään tuollaisia tutkimuksia? Ja ennen kaikkea, paljonkohan noihin voi saada apurahaa? Voisin pistää pystyyn tutkimuksen vaikkapa siitä, onko vedellä yhteyttä märkyyteen.


Venäläisiltä poliitikoilta nyt voi odottaa ihan mitä tahansa, joten tällaisen otsikon ei pitäisi yllättää ketään. Enpä siis puhukaan siitä, vaan Helsingin Sanomien nykytasosta.

Artikkelin lukemalla huomaamme, ettei varsinaisesti Venäjällä ole asiaan virallista kantaa, vaan asiaa on vasta ehdottanut yksi tantta paikallisessa eduskunnassa. Kun Hesari hiljattain siirtyi suuren mediarummutuksen saattelemana iltapäivälehtien sivukokoon, samalla se tuli näköjään muuttaneeksi otsikointityylinsäkin roskalehdistölle paremmin sopivaksi.


Sitten onkin vuoro viikon natsikohtaukselle. Satavuotiasta papparaista ei olla raaskittu pistää linnaan, vaikka hänet määrättiin tappamaan paljon siviilejä sodassa, ja nyt se ruoja ei edes näytä häpeävän. Voisi edes pysytellä neljän seinän sisällä, ettei viattomien sivullisten tarvitsisi loukkaantua hänen näkemisestään.

Nyt onkin sitten jokaisen äidin pikku partisaanin aika muistella, että mistäs ne natsit olivatkaan tunnettuja. Muutama esimerkki:

1) He tappoivat porukkaa, jonka kanssa olivat eri mieltä.
2) Heitä eivät kiinnostaneet ihmisoikeudet, pehmeät arvot tai muu humanistihömppä.
3) He eivät kuunnelleet paskanjauhantaa.

Listalle ei kuulu esim. moniarvoinen dialogi ja eriävien näkökulmien kunnioittaminen. Siispä tarinan päähenkilö oli tilanteessa, jossa hänelle annettiin kaksi vaihtoehtoa:

a) Tapa nuo tyypit.
b) Jos et tapa, niin me tapamme sinut, ja käskemme tuota viereistä kaveria tappamaan nuo tyypit. Hän kyllä varmasti suostuu, kunhan ensin näkee, mitä teemme sinulle.

Jokainen voi itsekseen miettiä, mitä tuossa tilanteessa tekisi. Tietysti pohjoismaisen hyvinvointivaltion leposohvalta on helppo tuumia, että "jumankekka, mä kyl olisin napannu ämgee-nelikakkosen kainaloon ja juossu Berliiniin ja iha ite tappanu Hitlerin ja koko sen porukan, jippikaijee matafaka." Tuo papparainen kuitenkin oli valinnan edessä ihan oikeasti. Voi tietysti olla niinkin, että hän nautti suuresti päästessään suolaamaan herrakansanvihollisia, mutta sitä emme voi tietää, eikä se vaikuta mitenkään siihen, ettei natsien käskyjä kannata jättää noudattamatta.

Jos siis nuo tyypit ovat ihan tosissaan sitä mieltä, että esivaltaa pitää uhmata oman moraalin niin vaatiessa silläkin uhalla, että siitä seuraa ikävyyksiä, niin sen kuin menevät ja pistävät natsin kylmäksi omin voimin. Tuskin se enää kauaa elää muutenkaan.


Nyt kun olen aikani valittanut typeristä ihmisistä ihmettelemässä typeriä asioita, annetaan vastapainoksi vähän kehujakin. Näilläkin tyypeillä oli ongelma: heihin kohdistettiin kranaatinheittimillä epäsuoraa tulta talojen takaa, mutta heillä itsellään ei ollut heittimiä, joilla vastata tuleen. Mikä avuksi?

a) "Ruinataan YK:ta tai vaikka jenkkejä apuun. Kyllä ne ennen pitkää tulevat, kunhan meitä vain kuolee tarpeeksi."
b) "Allahu akbar!"
c) "Kuten jo Francois de La Rochefoucauld sanoi, ihmisten pitäisi oppia tunnistamaan virheet itsessään ennen kuin alkavat osoittelemaan niitä muissa. Hallituksen joukoilla ei siis ole mitään oikeutta ampua meitä. Muistutanpa heitä asiasta sähköpostilla."
d) "Paskat tästä, lähdetään Ruotsiin naisiin ja ryyppäämään."
e) "No otetaan tuosta viemäriputkea, pannaan se kottikärryille ja sidotaan se auton perään, niin saadaan trailerillinen korohoro. Minäpä hitsaan pellistä meille rakettipatterin, jos sinä sorvaat ohjuksia. Ja jos ei muu auta, niin tehdään oikein isoja ritsoja. Joulukuusenkoristeista saa käsikranaatteja."

Kranaatitkin ovat itsetehtyjä, netistä löytyy ohjeita.

Oikea valinta on tietenkin e). Nämä kaverit ovat-- hetkinen, mitä muslimit tekevät joulupalloilla? Ehkä ne ovat ramadanpalloja. Mutta asiaan, nämä kaverit ovat kehittäneet tehokkaan ratkaisun oikeaan ongelmaan. He eivät esim. odota, että joku toisi heille tarvittavat vehkeet, meuhkaa keskustelupalstoilla ettei ihmisiä pitäisi saada ampua, tai tee tieteellistä tutkimusta siitä, miksi sattuu kun ammutaan.

Ottakaamme heistä opiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti