sunnuntai 22. elokuuta 2021

Miesten ja naisten eroista: helppo saanti

Kaikki miehet ja ehkä jotkut naisetkin tietävät, että naisilla on ns. "kaverivyöhyke". Se tarkoittaa, että naiset jaottelevat mukavanluontoiset miehet kahteen ryhmään: niihin, joiden kanssa voisi teoriassa harrastaa jotain seksuaalista; ja niihin, joista tykätään vain kavereina ilman minkäänlaista fyysistä kiinnostusta.

Vyöhykkeiden välillä voi liikkua vain yhteen suuntaan, ja kaverivyöhykkeeltä romanssivyöhykkeelle pääseminen on hyvin vaikeaa, ellei mahdotonta. Monet miehet ovat saaneet kärsiä kaverivyöhykkeelle joutumisesta jossain elämänsä vaiheessa, ja mitä kauemmin siellä roikkuu elättelemässä toiveita vyöhykkeen vaihdosta, sitä enemmän vain saa kärsiä.

Vähemmän tunnettua on, että miehilläkin on vastaavat vyöhykkeet. Ne tosin ovat päinvastaiset kuin naisilla. Mukavannäköiset naiset voi jakaa kahteen ryhmään: niihin, joiden kanssa voisi teoriassa harkita vakavampiakin suhteita; ja niihin, joista tykätään vain seksuaalisessa mielessä ilman minkäänlaista kiinnostusta mihinkään housut jalassa suoritettavaan yhteistyöhön.

Rautalangasta vääntäen niille feministeille, joiden mielestä "kaverivyöhyke" on vain saamattomien miesten ylläpitämä myytti: kaverivyöhykkeelle jumittuneessa miehessä on kyse samasta ilmiöstä kuin naisessa, joka on vuosikausia salasuhteessa varatun miehen kanssa ja odottaa, että ihan kohta mies jättää vaimonsa ja menee naimisiin hänen kanssaan. Se tilanne vain on niin helppo kuitata toteamalla miehen olevan kusipää, että syvemmät yhteydet jäävät huomaamatta.

(Toki miehilläkin on kaverivyöhyke ja naisilla seksivyöhyke, mutta niillä on paljon vähemmän merkitystä, koska niiltä pystyy yleensä melko pienellä vaivalla halutessaan siirtymään romanssivyöhykkelle. Naisille riittää, että menee salille ja treenaa kropan kuntoon, ja miehille riittää, että lakkaa olemasta rasittava apina.)

No niin, eteenpäin. Tehän tiedätte, mitä ovat "helpot naiset". Naisia, joilta saa seksiä ilman kovinkaan kummoisia soidintansseja. Joo, tuollainen ajattelu on vanhentunutta ja misogyynistä ja junttia. Tiedän. Ei nyt mennä siihen.

Nämä naiset sijoitetaan yleensä seksivyöhykkeelle. He saavat kyllä mielin määrin herraseuraa, mutta heidän kanssaan ei haluta sitoutua. Yksi suurimmista syistä lienee tieto siitä, että jos mies itse saa naisen kellistettyä helposti, se on varmasti vähintään yhtä helppoa kaikille muillekin miehille, eivätkä useimmat miehet halua puolisoa, jonka lapset pitää erikseen testata, ovatko ne omia vai wolttikuskin tekemiä.

Naiset, jotka eivät harrasta asioiden loppuun asti ajattelemista, saattavat kuvitella voivansa saada parhaat palat molemmista vyöhykkeistä. Ajatus menee jotenkin niin, että pidetään nuorena hauskaa, ja neljänkympin lähestyessä pokataan joku rikas ja komea uros ja vaihdetaan rellestys rauhalliseen perhe-elämään.

Todellisuudessahan tuo menee niin, että siinä vaiheessa miehet - varsinkin ne rikkaat ja komeat, joilla on naisten suhteen valinnanvaraa - ovat jo tiputtaneet hänet seksivyöhykkeelle. Hän ei enää saa kahden tai useamman illan suhteita sellaisten miesten kanssa, jotka hänen kriteerinsä täyttäisivät, ja ne yhden illan mittaisetkin harvenevat vuosi vuodelta. Lopulta jäljelle jää teinimäisesti pukeutuva viisikymppinen leidi, joka kiertää arki-iltoina baareissa kiehnäämässä parikymppisten poikien kyljessä ja lähtee valomerkin aikaan yksin kotiin.

Näistä tulee aina paha mieli. Naiset, vaikka ette haluaisi säästää itseänne tällaiselta kohtalolta, säästäkää edes minut sen näkemiseltä.

Asiaan. Koska on olemassa helppoja naisia, arvaatte varmaan, että on vastaavasti helppoja miehiäkin. Helppo mies ei kuitenkaan tarkoita miestä, jolta saa helposti seksiä. Silloinhan kaikki miehet olisivat helppoja, ja koko termi menettäisi merkityksensä. Ei, helppo mies on helpon naisen peilikuva samoin kuin miesten seksivyöhyke on naisten kaverivyöhykkeen peilikuva. Helppo mies on siis mies, joka suostuu mielellään vakavaan suhteeseen sellaisenkin naisen kanssa, jonka moni varovaisempi mies jättäisi parkkipaikalle heti koeajon jälkeen.

Helpot miehet saattavat olla yksinkertaisia, helposti höynäytettäviä tai muuten vain kyvyttömiä pitämään puoliaan, mutta eivät välttämättä. He voivat olla hyvinkin fiksuja, pragmaattisia ja vastuuntuntoisia. Joku saattaa vaikkapa tarkastaa oman viehätysvoimansa ja todeta, että peliteorian mukaisesti on parempi ryhtyä suhteeseen tällaisenkin naisen kanssa kuin pysyä uskollisessa suhteessa pelkän PornHubin kanssa.

Tai voi käydä kuten esimerkkitapauksessamme. Miisa Nuorgam on somepersoona, joka on noussut julkisuuteen lukuisilla meriiteillään, kuten sillä, että hänen seurustelusuhteissaan saa harrastaa seksiä ulkopuolistenkin kanssa. Seurustelukumppanit taas... no, yrittävät sopeutua tilanteeseen.

– En ole koskaan kokenut olevani monogaminen ihminen, Miisa sanoo nyt.

– Muistan jo lukiossa ajatelleeni, että ei minua kiinnosta vakiintua vain yhteen ihmiseen, Miisa jatkaa.

Eetu on lähtökohtaisesti suhtautunut parisuhteisiin perinteisemmin. Ennen Miisan tapaamista hän ei ajatellut, että voisi elää muussa kuin kahden ihmisen suljetussa suhteessa.

Nyt kävi niin, että hauskanpitosuhteesta seurasi yllätysvauva. Nainen halusi perustaa perheen, joten mies oli hankalan paikan edessä. Toisaalta varoitusmerkit olivat nähtävillä, mutta toisaalta kukaan mies ei halua olla se tyyppi, joka tekee vauvoja ja sitten hylkää ne äiteineen oman onnensa nojaan. 

Miisa käsitteli kuviotaan kännykkävideosarjalla, joka jostain käsittämättömästä syystä julkaistiin Yle Areenassa eikä Youtubessa. Aluksi mies kyllä yritti pitää jotain rotia touhussa, mutta alistui lopulta ja totesi, että kokeillaan nyt ja katsotaan, mitä tapahtuu.

Yleispessimistinä voin kertoa, mitä tuossa tulee tapahtumaan. Jokaisessa tosielämän parisuhteessa nainen saisi enemmän ja helpommin irtoseksiä kuin mies. (Toki joillain miehillä on enemmän kysyntää ja tarjontaa kuin joillain naisilla, mutta eivät ne keskenään seurustele.) Ennen pitkää väistämättä seuraa, että nainen rientää lorttobileissä samalla, kun mies istuu kotona tumputtamassa. Joillekin miehille tämäkin on varmasti OK, mutta jos mies ajattelee jo tässä vaiheessa, että:

– Minä prosessoin tätä ei-monogamista suhdemuotoa edelleen, Eetu sanoo.

...ei se siitä paremmaksi muutu sitten, kun arki alkaa. Kyllä tuollainen pitää lopettaa heti alkuunsa, vaikka kuinka pahaa tekisi, koska myöhemmin se tekee vielä pahempaa.


No niin. Toiveeni sekä miehille että naisille: älkää olko helppoja. Arvostakaa itseänne enemmän ja vaatikaa sen mukaista tasoa.

En tietenkään sano, ettei saa olla helppo. Eihän asia minulle kuulu, ihmisillä on eri toiveet ja mieltymykset, ja kyllä aikuisten ihmisten pitää saada itse tehdä omat valintansa. Sanon, ettei kannata olla helppo. Kun kysynnän kriteerit laskevat, myös tarjonnan taso laskee. Jos te suostutte sänkyyn kaikenmoisten vonkaajien kanssa ja suhteeseen kaikenmoisten "mutkumähaluun"-itkijöiden kanssa, te saatte sillä vain lisää vonkausta ja itkua. Miksi ne skarppaisivat, kun kerran helpommallakin saa?

Ette te sitä halua.


11 kommenttia:

 1. Tämän hyvä postauksen luettuani totean taas onnellisena sen että olen ollut iät ja ajat ollut avioliiton onnellisessa satamassa eikä tässä iässä muutenkaan niin normi- kuin säälipillun vonkhaaminen kiinnosta. Mitä tulee kyseiseen Nuorgamiin niin hän on tosiaankin ”niinmutkumähaluun”-ihmisen arkkityyppi. Nainen joka mainostaa saamelaisuuttaan mutta keskittyy horailuun jossa ei paljon saamelaisuutta näy. Eikä siinä mitään, kukin tavallaan ja tyylillään mutta kaupunkilaisille kolmekymppisille sinkkunaisille suunnattu valtamediamme näyttää pitävän häntä suoranaisena roolimallina.

  VastaaPoista
 2. "Vyöhykkeiden välillä voi liikkua vain yhteen suuntaan, ja kaverivyöhykkeeltä romanssivyöhykkeelle pääseminen on hyvin vaikeaa, ellei mahdotonta. Monet miehet ovat saaneet kärsiä kaverivyöhykkeelle joutumisesta jossain elämänsä vaiheessa, ja mitä kauemmin siellä roikkuu elättelemässä toiveita vyöhykkeen vaihdosta, sitä enemmän vain saa kärsiä."

  Onhan tuohon tullut itsekin joskus sorruttua, mitäpä sitä syntiä salaamaan. Ja noinhan se meni, että eipä pitemmän päälle toiminut, ei. Vaan semmoistakin sattuu, ja kokemuksesta oppii. (Ja voikohan oikeastaan juuri muusta oppiakaan, siis silleen, että oppi myös menee perille ja pysyy?)

  Mm. Henry Laasanen on noista paljon kirjoittanut, eikä minulla ole erityisempää lisättävää niihin erittelyihin. Jotenkin vaan on surkuhupaisalla tavalla huvittavaa, mitenkä miehestä on leivottu eräskin Valtakunnanperkele™, jonka sanomisista esim. jotkin vauvapalstan ämmät jaksavat shokeerautua yhä uudelleen ja uudelleen. Eikäpä siinäkään mitään, eihän kaikesta toki tarvitse tykätä, mutta kun ne argumentit jäävät yleensä sinne lattian tasolle; olennaista ei ole edes yrittää osoittaa jotain päättelyvirheitä puheena olevaa asiaa koskien, vaan meuhkaaminen keskittyy siihen, että naikkoset kokevat että heidän tunteitaan on tässä nyt törkeästi loukattu. Ja sehän onkin mitä kauhistuttavin juttu, se...

  -J.Edgar-

  VastaaPoista
 3. Vanha Suomalainen kansanviisaus miesten ja naisten eroista
  Meis ja nainen takaapäin niin samanonäkösii ja edestäpäin sopii hyvin yhteen ..

  -jpt-

  VastaaPoista
 4. Mie olen huomannut tässä vuosien vieriessä, että jos kovin vonkaa ja on tyrkyllä niin monsti ei jää muuta kuin luu käteen.
  Vaan kun ei vonkaa eikä tyrkytä, on vain avoimin mielin liikkeellä tarttuu monesti pyydykseen oikeita makupaloja, herkkuja suorastaan. Eläköön se pieni ero ja joskus suurempikin naisten ja miesten välillä.
  Huru-ukko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja on kolme tapaa saada naista, pyytää, kinuta ja olla ilman ..

   -jpt-

   Poista
 5. Tulipa näistä paljon ajetuista vanhemmista leideistä mieleen omat nuoruuden kokemukset.

  Niillä oli kaksi taktiikkaa, tarraa suoraan perseeseen kiinni, tai ui liiveihin muuten. Yleensä ulkonäöstä huomasi että hyvän näköisiä olivat olleet, joskus noin 15 vuotta aiemmin.

  Kun kohteliaasti kieltäydyit tarjotusta tilaisuudesta viettää ikimuistoinen yö, pystyit olemaan lähes satavarma ettei asia ole sillä taputeltu.
  Jos vastaus ei ollut jotain homottelun tyyppistä, viimeistään ennen valomerkkiä joku Pera yrittää vetää turpaan.
  Koska olet kuulemma kourinut kyseistä daamia. Erityisen häiritsevää toiminta oli silloin, kun olit liikkeellä tyttöystävän kanssa.

  Em.lieveilmiöstä johtuen aloin preferoimaan pubeja, joissa tuopin hinta on hiukan kalliimpi, yökerhojen sijaan.

  Kokemukset ovat noin parinkymmenen vuoden takaa, joten en tiedä ovatko nykyiset keski-ikäiset naiset asiallisempia nuoria miehiä kohtaan.


  VastaaPoista
 6. Huomenta, Ykä, J.Edgar, jpt, Huru-ukko ja sinä viides, ja kiitoksia kommenteista.

  Ykä: Varsinkin Tinder on nykyään rikkonut deittailun ja tehnyt siitä vielä hirveämpää kuin aikaisemmin. En tietenkään ole itse kokeillut, mutta olen nähnyt vierestä, kun kaverit ja tuttavat sähläävät sen kanssa. Tuo Nuorgamin touhu taitaa olla sitä "voimaantumista", joka yhä enemmän vaikuttaa olevan synonyymi sille, että muiden pitää mukautua omaan tahtoon, ja sitten itketään ja pöyristytään, kun joku kehtaakin olla tottelematta vahvaa ja itsenäistä naista.

  J.Edgar: Kaverivyöhyke on minulle henkilökohtaisesti aika katkera asia. Ei siksi, että itse olisin siellä kohtuuttomasti jumittanut (jonkin verran tietysti kumminkin), vaan koska serkkuni päätyi itsemurhaan kaverivyöhykkeen takia. Eipä siitä ketään voi syyttää, näin nämä hommat nyt vain toimivat. Ongelma on siinä, ettei näitä juttuja opeteta missään - päinvastoin, niitä pyritään vähättelemään ja leimaamaan perättömiksi myyteiksi - vaan jokaisen täytyy oppia ne kantapään kautta.

  Laasanen onkin aika provokatiivinen tyyppi, vaikka oikeassa yleensä onkin. Tämä asenne, että loukkaantuminen on tärkeämpää kuin argumentit, on paljon laajempi yhteiskunnallinen ongelma ja ehkä perimmäinen syy siihen, miksi nuoret vihervasemmistolaiset naiset ovat saaneet politiikassakin paljon enemmän valtaa kuin mihin heidän varsinainen kannatuksensa oikeuttaisi.

  Jpt: Niinpä. Oikeastaan sukupuolilla ei kovin suuria eroja olekaan. Niillä vain on eri tulkinnat asioista ja eri tavat pyrkiä samoihin tavoitteisiin.

  Huru-ukko: Juuri noin. Siinä on se ero, haluaako keskittyä laatuun vai määrään. Onhan niissä se ongelma, että vonkaamallakaan ei välttämättä saa edes määrää, ja toisaalta vonkaamattomuudellakin voi jäädä kokonaan ilman, joten siinä mielessä ei tässä asiassa ole mitään varmaa avainta onneen. Sanotaan nyt vain, että kunhan keskittyy olemaan fiksu ja edustava, sillä pääsee pidemmälle kuin millään muulla konstilla.

  Sinä viides: Joo, noista naisista näkee heti päällepäin, miten heidän kehityskaarensa on edennyt. Heidän päihinsä on nuorina ja kauniina iskostunut se ihan tosi ajatus, että he ovat upeannäköisiä, mutta se onkin iskostunut niin tiukasti, ettei se kulu pois niin kuin luonto on tarkoittanut.

  Muistan eräänkin tapauksen kymmenen vuoden takaa. Eräs nainen kiersi baarin kaikki miehet läpi ja tuli lopulta minunkin luokseni. Hän kysyi, haluaisinko tarjota hänelle lasin samppanjaa. Kysyin, että miksi minä niin haluaisin tehdä. Hän vastasi "koska olen kaunis". Totesin, että sillä logiikalla hänen pitäisi tarjota minulle koko pullo, ja samaa taisivat sanoa baarin muutkin miehet. Olihan hän n. 45-vuotiaaksi vielä suhteellisen edustavan näköinen, joten varmaan jollekin 50-vuotiaalle herralle olisi rouvaksi kelvannut, jos olisi sellaista lähtenyt etsimään.

  Tarina ei päättynyt siihen. Minulla on työkaverina eräs parikymppinen kaunis ja trendikäs poika, joka on pahin mummomagneetti, jonka olen ikinä tavannut. Hän ei voi käydä yökerhoissa saamatta näitä tapauksia vaivakseen. Vähän aikaa sitten hän näytti kännykästään videota eräästä leidistä, joka oli tullut kirjaimellisesti kiehnäämään hänen kylkeään vasten hänen istuessaan penkillä. Hetken aikaa videota tuijotettuani tunnistin naisen samaksi, joka 10 vuotta aiemmin oli yrittänyt pummia minulta samppanjaa. Kauneudesta ei ollut jäljellä sitäkään vähää.

  Noilla kahdella taktiikalla ne edelleen lähestyvät poikia. Saattavat nuo nykyäänkin ruveta hankaliksi torjutuiksi tullessaan, mutta eivät sentään aina, ja turpaanvetoakin ne yrittävät järjestää vain harvoin. Portsarille saattavat ehkä mennä sanomaan, että voisitteko heittää tuon pihalle, eikä siitäkään yleensä sen vakavampaa seuraa, koska portsarien voi olettaa ymmärtävän, mistä siinä oikeasti on kyse. Ehkä siis siinä mielessä jotain kehitystä on tapahtunut.

  VastaaPoista
 7. Jotenkin tuli mieleeni erään kaverin mietelmä asiasta. Nuoret pihtaa ja valkkaa koska aina uskoo/toivoo voivansa saada, vaan vanhemmat antaa ilolla koska ei voi milloinkaan tietää, että mikä kerta on se viimeinen.
  Huru-ukko
  PS. Huomenna kokeilen sitä pinaattilatut jauhelihakastikkeella. Ja koska se kuullostaa ihan hullulta se voi olla todella hyvää. Kerron sitten miten kävi, kuvia en lupaa..

  VastaaPoista
 8. Huomenta taas ja kiitos kommentista. Niin, markkinavoimien lait pätevät tässäkin tapauksessa. Jos liikaa vaatii, kaupat jäävät syntymättä. Useimmat tekevät tarvittavat korjaukset iän myötä, mutta aina on niitä, jotka eivät tosiasioita huomaa tai hyväksy. Toki moni on vapaaehtoisestikin ilman, ja se on varmasti myös hyvä vaihtoehto, mutta ei varsinaisesti liity asiaan.

  Toivottavasti ateria onnistuu. Kunnolla kermaa vaan kastikkeeseen, se on oma vakio-ohjeeni kaikkeen ruuanlaittoon. Enkä syytä sinua kulttuurisesta omimisesta, kuten nykyään tapana on, vaan kannustan muitakin kokeilemaan.

  VastaaPoista
 9. Siihen Etelä-Pohjanmaan keskikouluaikojen suosikkiruokaamme kuuluu myös kurpitsapalat.

  JMP

  VastaaPoista
 10. Huomenta, JMP, ja kiitos lisäyksestä. Tuohon minun on häpeäkseni pakko myöntää, että kurpitsapaloja en tiedä tai ainakaan muista.

  VastaaPoista