tiistai 3. syyskuuta 2013

Pekka lukee lehteä 5: Niin se maailma muuttuu

Mistä tietää, että on tulossa vanhaksi? No kun lukee lehteä, ja tulee tunne, että todellisuus on pudonnut raiteiltaan. En nyt tarkoita sitä, että poliitikot tekevät typeriä päätöksiä ideologisilla argumenteilla todellisuuden häiritsemättä, vaan sitä, että arkiset pikkuasiat, joita on tottunut pitämään normaalimeininkinä ja jopa itsestäänselvyyksinä, ovatkin yllättäen jotain ihan muuta. "Nuaret likat juaa viinaa ja raavahat miähet syää salaattia," kuten elokuvassa asia kuvaillaan.

Yksi hyvä esimerkki on tupakointi. Sata vuotta sitten siinä ei nähty mitään pahaa, ja lääkärit jopa suosittelivat sitä hoitokeinona ongelmiin, joihin nykyään määrätään rauhoittavia mömmöjä. Sitten havaittiin, että se aiheuttaa syöpää ja muuta ikävää, ja sen jälkeen sitä vastaan ollaan taisteltu alati kiihtyvällä raivolla. Tuossa nyt sentään vielä on järkeä, eikä minua henkilökohtaisesti haittaisi ollenkaan, vaikka tupakkatuotteet kiellettäisiin kokonaan. Poliitikoilla ei kuitenkaan ole cojonessia siihen, vaan tupakoitsijat pyritään oudolla lainsäädännöllisellä nysväyksellä ajamaan pikkuhiljaa yhä ahtaammalle siinä toivossa, että ennen pitkää ne tajuavat lopettaa itse, kun ei enää maksa vaivaa.


Kun olin lapsi, oli normaalia, että aikuiset polttivat. Kaikki yrittivät jatkuvasti lopettaa ja lapsille kerrottiin, ettei saa aloittaakaan, mutta se oli vielä sallittua kaikkialla ravintoloita ja parvekkeita myöten, eikä kukaan jaksanut ottaa asiasta paineita. Lapset söivät karkkia, ja vaikka oli tiedossa, että sokeri pilaa hampaat, siitäkään ei sen kummemmin meuhkattu. Mutta maailma muuttuu.

1. IS: EU haluaa suosikkimakeisen pois kaupoista
Euroopan parlamentin valiokunta haluaa poistaa lakritsapiiput karkkihyllyiltä.

- Euroopan parlamentin ympäristö-, kansanterveys- ja ruokaturvallisuusvaliokunta päätti heinäkuussa esityksessään, että unionin pitäisi toimia ponnekkaammin tupakkatuotteilta näyttävien makeisten ja lelujen kieltämisessä, kertoo sosiaali- ja terveysministerin (STM) neuvotteleva virkamies Meri Paavola.
Minulla on hämärä muistikuva, että tuo olisi jo tehty tai ainakin meinattu tehdä Englannissa. Mitä tahansa voi toki odottaa maasta, jossa leimataan kolmivuotiaat ipanat rasisteiksi, jos eivät tykkää etnisestä ruuasta, mutta nyt aivovamma näyttää tarttuneen mantereellekin. Suomessakin tästä on näköjään ollut puhetta muutama vuosi sitten, mutta koska se oli suomalaisten virkamiesten oma idea, se ei ottanut tuulta alleen. EU:lla on Suomessa paljon enemmän sananvaltaa.

Tuskin tämä kuitenkaan mihinkään etenee, koska normaalit ihmiset ovat vielä valmiita protestoimaan sentään joidenkin asioiden puolesta. Kuitenkin se, että koko asiasta ylipäätään keskustellaan, kertoo pitkälle edenneestä kataboliasta ajattelulihaksissa.

2. IS: Salkkareissa kannibalismia? Syödäänkö lentäjä?

Aivan kuten poliitikkojen typeryys, myös viihde on kehittynyt hardcorempaan suuntaan.
Salattujen elämien kevät päättyi dramaattiseen lentoturmaan. Seppo, Helena, Isabella, Peppi, Sergei ja Sebastian olivat koneessa, joka syöksyi kohti maata.

Raskaana olevan Pepin synnytys käynnistyy pätkien perusteella kesken selviytymistaistelun, Sebastiania kenties ammutaan ja perhe päätyy jopa pohtimaan, pitäisikö koneen lentäjä syödä. Äijön mukaan kauden aloitus heijastaa maailman tapahtumiin.
Tämän seurakunnan edessä tunnustan katsoneeni ja jopa seuranneeni Salattuja elämiä hurjassa nuoruudessani. Sarja alkoi ollessani lukiossa, mutta kun menin armeijaan, en voinut enää katsoa sitä päivittäin, joten putosin kärryiltä, enkä koskaan innostunut siitä uudestaan.

Niihin aikoihin revittiin valtavia kohuotsikoita siitä, kun Salkkareissa pojat pussailevat keskenään. Nykyään siellä syödään ihmisiä.
Tämä ei kuitenkaan ole mikään vaahtokarkkisarja, Äijö sanoo.
Hitto. Pitää kai ruveta katsomaan sitä uudestaan.

It's people!

3. HS: Iso peppu on pop

Viihteen muuttuminen on vielä normaalia. Eihän kukaan jaksa samaa vuosikymmenestä toiseen katsoa, paitsi Frendien uusintoja. Hesari räjäyttää pankin kertomalla, että miesten biologiset käyttäytymismallitkin on saatu vihdoin korjattua poliittisesti korrekteiksi.
Keväällä se tapahtui: isosta takapuolesta tuli yhtäkkiä muotia.
Iso määrä miehiä siis alennettiin lehtiartikkelilla normaaleista miehistä fetisisteiksi. Asialla on kuulemma jotain tekemistä amerikkalaisen rap-kulttuurin kanssa:
Heinäkuussa Kaapelitehtaalle lensi esiintymään amerikkalainen dj-kollektiivi Major Lazer. He esittivät isoja takapuolia ylistävän Bubble Butt-kappaleensa – ja yleisö pyöritti raivokkaasti pyllyjään. Suomalaiset tunsivat yhtyeen keväällä julkaiseman musiikkivideon Buttzillasta, mustasta supersankarittaresta, joka ketkuttaa paljaita pakaroitaan ja pumppaa ruiskulla valkoisten sisartensa takapuolet täyteläisen pyöreiksi.
Videon kulttuurinen viesti oli luettu oikein. Siinä juhlittiin afrikkalais-amerikkalaisille naisille ominaisena pidettyä fyysistä piirrettä, isoa takapuolta. Se oli emansipaatiota: humoristinen vastaisku eksotisoidulle, seksualisoidulle ja alistetulle etniselle ryhmälle ja ruumiinosalle.
Mustilla naisilla on siis isot ja täyteläiset perseet, valkoisilla pienet ja littanat. Selvä.
Sir Mix-a-Lotin vuonna 1992 levyttämä kappale Baby Got Back on yksi lajityypin klassikoista.
Kappaleessa ylistetään isoja takamuksia ja irvistellään valkoiselle, rasistiselle kauneuskäsitykselle. Videon alussa kaksi valkoista naista päivittelee mustan naisen takapuolta: "Herrajumala, Becky, katso hänen takamustaan! Se on niin iso – –. Hän on niin. . . musta!" Sitten videolla tanssitaan valtaisan takamuksen päällä.
Jos siis pitää enemmän mustasta stereotyyppisestä naiskauneudesta kuin valkoisesta, se on emansipaatiota, vaikka siinä sivussa haukkuisi valkoiset kategorisesti kuinka lyttyyn tahansa. Jos taas tykkää enemmän valkoisesta, se on rasismia. Muistakaa se, lapset.
"Eurooppalainen kauneusihanne kumpuaa edelleen hyvin vanhoista ajattelutavoista. Siinä kaikuu vieläkin 1800-lukulainen, rasistinen rotuoppi, joka rakensi hierarkioita eri kansojen välille fysionomisten piirteiden mukaan"
Jos pidät personal traineriani Jamieta viehättävänä, Holokausti oli sinun syytäsi.

Jos siis pidät solakammista naisista, et ole enää pelkkä sovinistisika kuten tähän asti, vaan nyt myös natsi.

4. IS: Kova keskustelu Venäjällä: jos Syyriaan isketään, Venäjän joukot Baltiaan!

Muuttuvassa maailmassa on hyvä olla joitain kiintopisteitä. Asioita, jotka ajan virtauksista huolimatta pysyvät ikuisesti samoina. Huomaamme, että rakas itänaapurimme on edelleen tuttu ja turvallinen.

Lähi-idässä tapellaan (uusi ilmiö tämäkin). Osapuolina on yhtäällä Venäjän kaveri, ja toisaalla porukka, jonka ei luulisi olevan kovin myötämielinen Amerikalle, mutta jota Amerikka kumminkin tukee oletettavasti siksi, koska vastapuoli on Venäjän kaveri. Nyt on niin, että touhusta ei näytä vuosienkaan jälkeen tulevan yhtään mitään, koska Amerikan kaverit ovat yllätyksekseen havainneet, että allahuakbarin hokemisella ei sittenkään voi korvata puutteita sotilaskoulutuksessa ja varustuksessa. Siksi jenkkien pitää pistää asialle omat pojat, jotka osaavat sotia niin, että sota tulee kerralla sodituksi. Tähän joku venäläinen ammattipäänaukoja toteaa näin:
- Venäjän täytyy asettaa länsi dilemman eteen: jos te hyökkäätte Syyriaan vastoin kansainvälistä oikeutta, me otamme siinä tapauksessa Baltian, politiikan tutkija Mihail Aleksandrov kirjoittaa omassa blogissaan.
Aleksandrov johtaa Baltian osastoa IVY-maiden instituutissa.
Venäjän virallinen johto ei ole vaivautunut vastaamaan, mutta neljännes kansasta on sitä mieltä, että se on hyvä idea.

Siis että kun Amerikka kyllästyy syyrialaisten venähtäneeseen rähinään ja päättää pistää homman ojennukseen, Venäjän pitäisi valloittaa muutama asiaan täysin liittymätön rauhallinen ja ketään häiritsemätön maa toiselta puolelta planeettaa ihan vain Amerikalle kettuillakseen. Näin se homma etenee.


Asiasta toiseen, kaupungilla käydessäni huomasin, että sotaveteraanien syyskeräys on menossa. Ilmeisesti kerääjiä oli ohjeistettu esiintymään mahdollisimman sotilaallisesti; sen verran hiljaa ja liikkumatta pojat jäpittivät. Annoin kuitenkin pari euroa. Laitetaan vielä asiaankuuluvat musiikkiterveiset:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti