maanantai 23. syyskuuta 2013

Pekka lukee lehteä 6: Enpä olisi arvannut

Tieteellinen tutkimus on hieno juttu. Ilman sitä emme esimerkiksi tietäisi, että Maapallon pyörimisnopeus hidastuu vuosi vuodelta, tai että valtamerten pohjalta löytyvien hydrotermisten purkautumisaukkojen läheisyydessä elää mikroskooppisia matoja, joiden pärstä näyttää tältä:


Pakastepizzojakaan ei olisi. Tutkittava ei myöskään lopu kesken, vaan tutkimusten tulokset voivat synnyttää uusia kysymyksiä tai jopa aukaista kokonaan uusia tieteenaloja, ja nykyään on arkipäivää monet sellaiset vehkeet, joista ei vielä parikymmentä vuotta sitten arvattu haaveillakaan.

Kaikesta huolimatta tiedettä arvostetaan nyky-yhteiskunnassa jopa liikaa. En nyt tarkoita arkielämää, jossa asiat pitäisikin perustaa mieluumin tieteellisille tosiasioille kuin ennakkoluuloille. Tarkoitan sitä, että korkeaa koulutusta arvostavassa yhteiskunnassa päästetään yliopistoihin suurten sisäänottomäärien ja helppojen pääsykokeiden (toki tiedekunnasta riippuen) johdosta paljon sellaistakin porukkaa, jotka eivät sinne oikeastaan kuuluisi. Kun yliopistossa sitten mainostetaan tutkijan uraa, sille saattaa suuntautua innokkaita tuoreita tiedemiehiä ja -naisia, joiden kyvyille uusien bosonityyppien metsästäminen on liian kova pala. Kun nyt kuitenkin jotain tutkittavaa pitää heidänkin keksiä henkensä pitimiksi, saamme lukea esim. seuraavanlaisia shokeeraavia uutisia:

1. HS: Syömishäiriötä sairastavat kuolevat muita aikaisemmin
Ahmimishäiriöstä kärsivillä potilailla kuolleisuus on kolminkertainen verrattuna normaaliväestöön. Laihuushäiriöpotilaille se on yli kuusinkertainen.
Jos joutuu kanniskelemaan mukanaan kymmeniä kiloja ylimääräistä rasvaa, kuolee nuorempana kuin virtaviivaisempi verrokki. Jos ei syö sen vertaa, että saisi tarvitsemansa ravinteet, kuolee vieläkin nuorempana.

Kukahan tätäkään olisi osannut arvata, ellei joku olisi sitä meille tieteellisesti tutkinut?

2.  HS: Tutkimus: Krapulat vähenevät iän karttuessa

Fysiologisten ominaisuuksien muuttuessa pitäisi loogisesti luulla, että asia on juuri päinvastoin. Enää ei siis olla itsestäänselvyyksien äärellä, vaan ratkottavana on oikea mysteeri.
Syy voi olla siinä, että kerralla juodaan aiempaa vähemmän, arvelee professori.
Toisin sanoen keski-ikäinen ihminen tuntee viinapäänsä rajat paremmin kuin parikymppinen. Voi myös olla niin, että vanhempana on ehtinyt kuulla enemmän niksejä krapulan välttämiseen, kuten että ei mene nukkumaan ennen kuin on vähän selvinnyt, ja mitä näitä nyt on.


Edellisen uutisen yhteydessä jäi harmittamaan, etteivät tutkijat antaneet syömishäiriöistä kärsiville kuoleman välttämiseksi ohjeita, kuten "ahmimishäiriöiset, syökää vähemmän; anorektikot, syökää enemmän". Tällä kertaa mennään kuitenkin loppuun asti, ja ohjeistetaan varsinkin nuoria, että...
...pitäisi välttää juomista sellaisia määriä, että seurauksena on krapula.
 3. HS: Väitös: Huono kielentaju tekee häirikkönuoresta helposti rikollisen

Lopuksi ollaan havaittu, että mielenterveyden ongelmat ja taipumus häiriökäytökseen lapsena ennustavat rikosten tekoa aikuisena varsinkin, jos ei pärjää koulussa eikä abstrakti ajattelu ole kovin korkealla tasolla.
"Jos ei ole sanoja, nyrkki heiluu", tutkija tiivistää.
Tuohon voisi toki lisätä, että vaikka nyrkinheiluttajalla sanoja riittäisikin, saattaa hän silti ruveta heiluttelemaan, jos vastapuoli ei vastaile tarpeeksi myöntävästi heiluttajan kohtuuttomiin vaatimuksiin. Mutta joo, on kai se noin.


Vaikka en pidä ylläolevia kovinkaan hedelmällisinä tutkimuskohteina, en silti vaadi, että kyseiset tutkijat jättävät tutkijanuransa kokonaan ja painuvat Hesen kassalle tuottavampaan työhön, koska kuten alussa sanoin, ei tutkittava maailmasta lopu. Jos haluaa kohdistaa tutkimuksensa tautiluokittelemattomien ihmisten mieliin ja käyttäytymiseen, silläkin saralla on vielä mysteerejä, jotka eivät ole ratkaistavissa pelkällä maalaisjärjellä. Esimerkki:

4. IS: Cronberg: Suomen tarjottava työpaikkoja Espanjan ja Kreikan työttömille
Europarlamentaarikko Tarja Cronberg (vihr) haluaa, että Suomi tarjoaisi varmat kiintiötyöpaikat jopa kymmenilletuhansille Etelä-Euroopan köyhille.
Epäselväksi jää, velvoittaisiko hän suomalaisia yrityksiä luomaan tappiollisia työpaikkoja, vai uskooko hän avoimia työpaikkoja olevan jo nyt niin paljon, että niihin saadaan helposti sijoitettua nyt työttömänä olevat 180 000 suomalaista ja vielä 50 000 espanjalaista tuosta noin vain. Ehkä hän haluaa valtion perustavan uusia firmoja, kunnes kortistot saadaan tyhjiksi ulkomaita myöten, tai ehkä hän vain tarkoittaa kymmenien tuhansien tarpeettomien suojatyöpaikkojen perustamista julkishallintoon. Emme tiedä, koska hän ei tarkenna vastaustaan sen paremmin ym. artikkelissa kuin alkuperäisessä blogikirjoituksessaan.
EU:n nuorisotakuun tulee tukea nuorten siirtymistä Saksaan, Tanskaan tai vaikkapa Suomeen - maihin, joissa nuorisotyöttömyys on suhteellisesti vielä alhainen, Cronberg kirjoitti tammikuussa.
Ei kun aha, olihan se siellä. Suomen nuorisotyöttömyys on suhteellisesti alhainen, eli työpaikkoja on vaikka muille jakaa.

Eteläeurooppalainen nuoriso jonottamassa takuutyöpaikkojaan Vaalimaalla.

Ehdotuksiani asioiksi, joita relevanttien tieteenalojen tutkijat voisivat tutkia, on kolme:

1) Miten ylläkuvatulla järjenjuoksulla siunattu ihminen voi nousta hierarkiassa europarlamentaarikoksi asti, tai ylipäänsä mihinkään asemaan, jossa on valtaa ja vastuuta, tai ainakin pääsee huutelemaan mielipiteitään julkisesti?

(Oma hypoteesini on, että hän itse ei ole määrätietoisesti pyrkinyt mihinkään, vaan puoluetoverit ovat olleet aina sanomassa, että "Laitetaan Tarja tuohon hommaan, se olisi hyvä siellä", Tarjan itsensä toistellessa vieressä, että "täh".)

2) Kuka näitä äänestää?
3) Miksi?

Nuo eivät ole retorisia kysymyksiä tai muuta kettuilua, vaan ihan oikeasti haluaisin tietää.

5. National Geographic: Muurahaisten orjat kapinoivat

Tämä ei varsinaisesti liity päivän aiheeseen, mutta vanhana hyönteiseksperttinä pidin sitä mielenkiintoisena. Jotenkin tästä tuli mieleeni Tarja ja muut vihreät poliitikot.
Yhdysvaltain itärannikon orjuuttajamuurahaisilla, esimerkiksi Protomognathus americanus -lajin yksilöillä, on elämässään selkeä tavoite: tuhota naapurimuurahaisten keko ja ryöstää sieltä kotelot omiksi orjikseen.

Vaisto saa muurahaiset tarttumaan työhön siellä, missä ne kuoriutuvat. Ne keräävät ravintoa ja huolehtivat kidnappaajiensa jälkeläisistä ja kuningattaresta. Ne myös ruokkivat orjuuttajiaan, jotka ovat niin erikoistuneet ryöväämiseen, etteivät edes kykene ruokkimaan itse itseään.
Perustulosta saatan kirjoittaa lisää sitten, kun se seuraavan kerran on tapetilla.

Meinasin sanoa jotain hetero pridestakin, mutta MBC ehti ensin, joten antaa olla.

2 kommenttia:

 1. Itseänikin otti oikein sydämestä, kun tuon Tarjan pöläytyksen luin ekaa kertaa tässä taannoin. Pelottaa ihan tosissaan, että asioista on päättämässä ihmisiä, jotka ihan aikuisten oikeasti voivat olla tuota mieltä. Luulis nyt että terve järkikin sanoo, että tuosta syntyy ny vähintään kohtuullinen paskasade, koska idea ei reaalimaailmassa ole mistään kotoisin tässä tilanteessa. Miten pihalla voi ihminen olla oman maansa työllisyystilanteesta ja olettaako tuo, että suomalaiset toteavat, ettäpä joo ottakaa vaan ja hommaavat duunit epsanjalaisille mitään vastaansanomatta?

  Heck, esimerkiksi itselläni oli keväällä kolmen eri työnantajan pätkäduuneja (yksi tosin pimeänä, mutta kun kahdesta duunista lohkaistaan sellasta kivaa veroa, joka todennäköisesti sekin menee yllälueteltujen kaltaisten tutkimusten rahoittamiseen, niin eipä syyllisyys painanut niin kamalasti), eikä niilläkään tienannut paljon mitään kesätyöt poislukien, kunhan menetin vain paperisodassa parin työpäivän ja myöhästyneiden tilinauhojen takia kesäkuun työttömyysrahnat. Näistäkin vähistä duuneista kelpaisi tapella espanjalaisten kanssa, oikein mieltä ylentää ajatellakin, aijai.

  Mutta tosiaan, taas päivää piristävä teksti!

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista ja kehuista.

  On kiistatta pelottavaa, että tuollaisia tyyppejä pääsee vallankahvaan, mutta ei se historiallisesti ole kovin tavatonta. Ainahan mielisairaita diktaattoreja on ollut, vaikka yleensä ne ovat päässeet huipulle joko tappamalla kaikki kilpailijansa tai syntymällä oikeaan perheeseen. Mikä tässä minua eniten karmaisee on se, että demokraattisessa yhteiskunnassa tuollaiset tyypit pääsevät pinnalle vain, kun merkittävän suuri osa väestöstä äänestää niitä. Eikä vain kerran, vaan säännöllisesti. Meidän kaikkien lähipiiristä siis löytyy joku, jonka mielestä Tarja on ihan oikeassa.

  Cronberg on mielenkiintoinen tapaus. Kaksinkertainen tohtori, joten ÄO:n luulisi olevan ruumiinlämpöä korkeampi. Toinen tohtoruus vieläpä on tekniikasta, joten hänen luulisi tajuavan jotain tämän maailmankaikkeuden toiminnastakin. Isäkin on korkea upseeri, joten luulisi kotona olleen ei-niin-kansandemokraattinen kasvatus. Ehkä kyseessä on vain orastavan dementian oireet.

  Vaikka pidänkin lainkuuliaisuutta tärkeänä hyveenä, en minäkään voi moittia sinua veronkierrosta tuossa tilanteessa.

  VastaaPoista