perjantai 19. heinäkuuta 2013

Slovenia vs. Kroatia

Jatkoin sitten Sloveniasta matkaa suoraan Kroatian puolelle. Ensin linja-autolla pariksi päiväksi Splitiin, ja sieltä Dubrovnikiin. Tämän päivän olen pyörinyt Montenegron puolella, mutta se onkin sitten toinen juttu.

Slovenia ja Kroatia olivat samaa valtiota vielä reilut 20 vuotta sitten. Kielet ovat hyvin samanlaisia, uskonto on sama, ja mailla on samanlainen viha-rakkaussuhde kuin Suomella ja Ruotsilla. Asiaan perehtymätön saattaisi siis luulla, että maiden välillä on eroja lähinnä vain rekisterikilvissä. Se ei kuitenkaan voisi olla kauempana totuudesta. Slovenia on selvästi Keski-Eurooppaa, kun taas Kroatia on jo Balkanin rajoilla. Mutta tutkitaanpas asiaa tarkemmin.

1. Luonto

Maisemat Sloveniassa näyttävät ensivilkaisulla hyvin samalta kuin eteläisessä Suomessa. Vihreää sekametsää ja peltoja joka puolella. Maaseutu on paljon tiheämmin asutettua kuin Suomessa, mutta sen lisäksi oleellisin ero on kaikkialla horisonttia hallitsevat vuoret ja jyrkät kukkulat, joiden jokaisen huipulla täytyy olla kirkko.

Kroatiassa maaperä muuttuu tyystin toisenlaiseksi. Sekametsät vaihtuvat sypresseihin ja piikkipusikkoihin, ja karut hiekkakiviset kukkulat muistuttavat spagettilänkkäreistä. Pitääkin Suomeen palattuani pistää CDON:sta tilaukseen vähän Sergio Leonea. Kroatiassa on myös valtavasti perhosia, kaskaita, aivan jumalattoman isoja mötiäisiä ja muita hienoja ötököitä.

Purjeperhonen (Iphiclides podalirius). Suomessa erittäin harvoin tavattu, mutta Kroatiassa niitä on joka paikka täynnä.

Tämä on tasapeli, piste molemmille. Luonto on upeaa molemmissa maissa, eikä toisen näkeminen ole syy jättää toinen katsomatta.

2. Liikenne

Sloveniassa jalankulkijat jäävät odottamaan liikennevaloihin, vaikka autoja ei olisi ainuttakaan näköpiirissä. He ovat myös joskus kuulleet autokoulusta.

Kroatialaiset ajavat tavalla, joka jättää taakseen seinäjokelaisen ammattikoululaisenkin. En voi käsittää, miten tässä maassa voi olla enää ketään hengissä. Ehkä paikalliset ovat geneettisesti sopeutuneet vallitseviin olosuhteisiin, ja jos autoilijat yhtäkkiä alkaisivat ajaa normaalien ihmisten tapaan, kadut lainehtisivat verestä. Siis samaan tapaan kuin joillain lintulajeilla, jotka ovat sopeutuneet pesimään peltojen sarkaojissa, ja ovat kuolemassa sukupuuttoon maanviljelijöiden siirryttyä salaojitukseen.


Taajama-alueella (jossa näkyvyys on mäkien ja mutkaisten katujen takia n. 50 m) nopeus pyörii kuusissakymmenissä, auton voi huoletta jättää keskelle katua käyntiin ovi auki, kun käy äkkiä kaupassa tai kaljalla, ja tietenkin turvaväli on turha väli.

Pisteet Slovenialle. Olen aina ajatellut, että auton alle jääminen on kaikkein noloin tapa kuolla, samaa sarjaa kuin autoeroottinen asfyksiaatio ja se tyyppi, joka joi vahingossa bensaa, yskäisi sen rinnuksilleen ja yritti häivyttää maun suustaan polttamalla tupakan. Jos kuitenkin kohtalonani on Zastava-teloitus Kroatiassa, voinen antaa sen itselleni anteeksi.

3. Ravintolat

Slovenialaiset makkarat mainitsin jo aikaisemmin. Muuten ruokakulttuurissa ei ole erityisempää mainittavaa kummankaan maan osalta. Hintataso on karkeasti arvioiden Sloveniassa kolme neljäsosaa Suomen tasosta, Kroatiassa noin puolet. Se tosin on täysin odotettavaa paikallisen yleisen tulotason huomioon ottaen. Se, mikä minuun on tehnyt suurimman vaikutuksen, on kroatialaisten palvelualttius.

Pisteet Kroatialle. Ei slovenialaisissa tarjoilijoissa mitään vikaa ole, hommansa nekin hoitavat asiallisesti. Kroatiassa se homma kumminkin otetaan tosissaan ihan toisella tavalla. Ja on halpaakin.

4. Raha

Sloveniassa ei olla turhan tarkkoja hinnoista. Ilmoittautuessani hostelliin ensimmäistä yötä varten, virkailija totesi, että hinta on aamupalan kanssa 27,30 €. Sitten hän mietti hetken, ja totesi, että koska olin ollut siellä viime vuonnakin, hän antaa aamupalan ilmaiseksi, eli 24 €. Sitten hän puhui hetken puhelimessa pomonsa kanssa, ja päätyi loppusummaan 20,01 € ilman, että minä olisin ehtinyt sanoa mitään. Jäätelökioskilla sattui pariinkin kertaan, että sain liikaa rahasta takaisin, ja kun mainitsin asiasta, myyjätyttö totesi vain, että antaa olla vaan.

Kroatiassa taasen saatetaan pyöristää ronskisti ylöspäin, ja vaihtorahan antajat saattavat ottaa itselleen tippiä asiasta mitään mainitsematta.

Pisteet siis ilman muuta Slovenialle. Tosin en ole varma, johtuvatko erot kulttuurista ja käytännöistä vai vain siitä, että nuo mukavat ja anteliaat tapaukset ovat tyypillisesti nuoria ja nättejä tyttöjä. Kroatiassa palveluammatit näyttävät olevan tyypillisemmin miesten hommia.

"Sinulle vain 20 sentillä."

5. Kaupunkisuunnittelu

Keskiaikaiset kaupunkikeskustat ovat aina ahtaita ja sokkeloisia. Se on ymmärrettävää, koska entisaikojen feodaaliherrat olivat rosvoja sydämiltään, ja siten luontaisesti ja alitajuisesti teettivät kaupunkeja, joissa myös alempitasoisten rosvojen olisi helpompi harjoittaa kutsumustaan. En siis valita Ljubljanan ja Dubrovnikin keskiaikaisista pimeistä pikkukujista.

Nykyaikainen Ljubljana sen sijaan on toteutettu kohtuullisen selkeällä ruutukaavalla, kun taas Dubrovnikissa ollaan jatkettu vanhoja perinteitä. Talot on rakennettu vähän minne sattuu, ja niitä yhdistää kapeiden ja vinojen portaikkojen labyrintti. Jos paikallisilta kysytään, he varmaan sanovat, että jyrkän mäen kylkeen rakennetussa kaupungissa on vaikea toteuttaa poikittaissuuntaisia autoteitä, mutta minä väitän, että se on vain motivaation puutetta.

Ljubljanassa ihmiset ovat tarkkoja siitä, että heidän puutarhansa ovat moitteettomassa kunnossa. Dubrovnikissa lähes kaikki pihat ovat joko aavikoituneet tai viidakoituneet. Tästä en osaa sanoa, kumpi on parempi; kieltämättä Slovenian tyyli on miellyttävämpi silmälle, mutta jos minulla olisi puutarha, siitä tulisi kroatialaistyylinen parissa viikossa.

Oli miten oli, pisteet Slovenialle.

6. Turismi

Suorien lentoyhteyksien takia Sloveniassakin on nykyään melkoisesti turisteja, ja varsinkin suomenkieltä tuntuu kuulevan jokaisessa kadunkulmassa. Turistit eivät kuitenkaan ylitä määrältään kantaväestöä, ja määrät ovat sen verran kohtuulliset, ettei edes tärkeimmissä nähtävyyskohteissa ole tungosta.

Kroatia alkaa olla niin valtavirtaistunut turistikohteena, että paikallista elämänmenoa nähdäkseen täytyy lähteä syrjäisemmille seuduille.Keskeiset alueet ovat niin täynnä tungosta, ettei kaltaiseni erakko voi viihtyä.

Jonkun mielestä nimenomaan turismia varten suunnitellut rysät saattavat olla ihanteellisia lomakohteita, mutta minä annan pisteet Slovenialle.

Lopputulos on se, että Slovenia voittaa 6-2. Kroatia on myös ilman muuta käymisen arvoinen maa, ja suuremman kokonsa ansiosta siellä on enemmän nähtävääkin, mutta Slovenia on edelleen lempimaani tässä maailmankolkassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti