keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Seitsemän Veljestä K-18

Kotimainen klassikkokirjallisuus ei ole nykynuorten keskuudessa kovin suosittua. En tiedä onko koskaan ollutkaan, ei ainakaan minun nulikka-aikanani ollut. Kuinka monta alle keski-ikäistä tunnette, jotka ovat oma-aloitteisesti lukeneet vaikkapa Kalevalan tai Seitsemän Veljestä? Sitä ei lasketa, jos on koulussa pakotettu.

Omalta pikkuiselta osaltani pyrin korjaamaan tätä epäkohtaa. Ymmärrän, että sisällön puolesta on vaikeaa kilpailla Jersey Shorea ja Big Brotheria vastaan, mutta suosittelen silti kokeilemaan avoimin mielin uusia asioita. Silloin voi huomata, että negatiiviset stereotypiat ja ennakko-oletukset perustuvat usein vain osatotuuksiin, ja kokonaisuus on joskus arvaamattoman hieno. (Siinä saattaa myös kuolla huumeiden yliannostukseen tai syfilikseen, mutta onpahan omaisilla sitten jotain sanottavaa muistotilaisuudessa.)

Otetaanpa esimerkiksi tämä vähemmän tunnettu lainaus Aleksis Kiven Seitsemästä Veljeksestä:

Juhani: Niin, niin! ei nyt muuta tällä erällä kuin naimaan kaikki ja yht'aikaa niinkuin pojat. Niin, niin! Herra varjele meitä! Mutta ei auta, vaan naimaan, naimaan! Nyt olemme puvussa parhaassa, pestyinä ja harjattuina; koko ulkomuotomme on kristityn ihmisen kaltainen: siisti ja niinkuin uudesta syntynyt. - Minä tulen kovin levottomaksi. - Mutta Venlan luoksi! Nyt on otollinen aika!
Eero: Ja olkoon se myös autuuden päivä.
...
Juhani: Vaiti, Eero! sillä nyt mennään naimaan ja samaa tietä kouluun, haarapussit olalla.

Kovaa kamaa. Varmaan kiellettäisiin, jos nykypäivänä julkaistaisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti