maanantai 27. toukokuuta 2013

Lesboilua maisteritasolla

Mitähän se kertoo, että blogini 18:sta artikkelista kaksi luetuinta sattuvat olemaan ne kaksi, joiden otsikko alkaa sanalla "lesboilua"? No mutta mitäpäs se minulle kuuluu. Annetaan vaan kansalle sitä, mitä se haluaa.

Tämän päivän puheenaihe tuli tietooni jo kuukausi sitten, mutta silloin minulla ei vielä ollut blogia, jossa olisin voinut käsitellä asiaa. Parempi myöhään kuin ei silloinkaan.

Kuten aiemmin olen vihjannut, opiskelen Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa. Siellä voi opiskella hyödyllisiä ja mielenkiintoisia asioita, kuten kieliä; vähän vähemmän hyödyllisiä, mutta silti mielenkiintoisia asioita, kuten kirjallisuushistoriaa; ja täysin päättömiä, mutta ehkä juuri siksi erittäin mielenkiintoisia asioita, kuten nais- ja sukupuolentutkimusta. Tuo jälkimmäinen ei siis tarkoita sellaista nais- ja sukupuolentutkimusta, mitä harjoitetaan opiskelijabileiden jatkoilla, vaan ihan vakavaa tieteenalaa. Tiedekunnan postituslistan kautta minulle lähetettiin seuraava viesti:

Hae nyt sukupuolentutkimuksen maisteriohjelmaan (Helsingin yliopisto)
Nais- ja sukupuolentutkimuksen monitieteinen, 2-vuotinen maisteriohjelma tarjoaa eri aloilta saapuville opiskelijoille mahdollisuuden erikoistua sukupuolentutkimukseen. Helsingin yliopistossa maisteriohjelmasta valmistuu kahden vuoden kokopäiväisellä opiskelulla filosofian maistereita.

Ohjelmasta valmistuvat työllistyvät tehtäviin, joissa tarvitaan kykyä
eritellä sukupuolen kulttuuris-yhteiskunnallisia merkityksiä ja
vaikutuksia. Valmistuneiden työnantajia ovat olleet esimerkiksi
julkishallinto, kulttuurilaitokset ja media. Maisteriohjelma tuottaa
myös jatko-opintokelpoisuuden ja valmiudet tutkijanuralle. Oppiaineen
tutkimuksellisia vahvuuksia ovat feministinen teoria, feministinen
poliittinen teoria, queer-tutkimus sekä feministinen kulttuurintutkimus.

Virallinen hakuilmoitus, tiedot hakukelpoisuudesta ja hakuohjeet
löytyvät osoitteesta
http://www.helsinki.fi/hum/opiskelijavalinnat/maisteriohjelmat/sukupuolentutkimus

Lisätietoja maisteriohjelman sivuilla
http://www.helsinki.fi/sukupuolentutkimus/opiskelu/maisteriohjelma/

Tutustu maisteriohjelmassa valmistuneisiin pro gradu -tutkielmiin
http://www.helsinki.fi/sukupuolentutkimus/opiskelu/maisteriohjelma/opinnaytteet.html



Ensimmäisenä tulee tietysti mieleen, että missähän työtehtävässä saattaa tarvita kykyä "eritellä sukupuolen kulttuuris-yhteiskunnallisia merkityksiä ja vaikutuksia". Edellisessä työtehtävässäni tarvittiin vain "a mind that's weak and a back that's strong", kuten laulussa sanotaan, eikä eritelty muuta kuin näytteitä maaperästä. Olisihan tuo tietysti kivaa vaihtelua.

Toisena tulee sitten mieleen kysyä, kuinka kustannustehokasta on opettaa ja tutkia verovaroilla feminististä teoriaa, queer-tutkimusta ja feminististä kulttuurintutkimusta. Vähintään vaadin, että tasa-arvon nimissä ryhdytään rahoittamaan myös sovinistista teoretisointia, redneck-tutkimusta ja sovinistista sikailuntutkimusta.

Jos tuo ei vielä vakuuta kyseisen aineen opiskelun mielekkyydestä, kannattaa tutustua aikaisempien opiskelijoiden graduihin. Sieltä löytyy mm. tällaisia otsikoita:

Koira, merimies ja albatrossi. Merimiesten suhde eläimiin sukupuolentutkimuksen valossa

Hirviömiehiä, jumalattaria ja kyborgisiä otuksia - Väkivalta ja sukupuolen rajat digitaalisessa Tekken 5 -taistelupelissä

Nainen, eläin – Sukupuolen rooli ja ekofeministiset ratkaisut eläinten vapautuksessa


Ihan oikeasti, ei tuollaista voisi itse keksiä. Hakuaika on jo mennyt umpeen tältä keväältä, eikä minulla olisi alan perusopintoja muutenkaan, mutta on kyllä pakko käydä ainakin noiden johdantokurssi, kunhan vain ehtii. Sen verran psykedeelinen meininki niillä näyttää olevan. Tekkeniä en ole mättänyt armeijan jälkeen, mutta Sims 3:ssa onnistuin kerran yhdellä hahmolla tekemään yhteensä 30 lasta kahdeksan eri naisen kanssa. Siitä varmasti saa kehitettyä tekstiä, joka otetaan femakkopiireissä riemulla vastaan, vaikkei siinä sentään eläimiä hässitykään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti