maanantai 9. joulukuuta 2013

Itsenäisyyspäivän jälkiselvittelyt

Kävijäkyselyni tulokset tulivat. Vastaajia oli 60, joista vakiolukijaksi tunnustautui 6 kaveriani ja 33 tuntematonta. 14 satunnaista kävijää ilmoitti pitävänsä tarjonnastani; heistä varmaan ainakin osa tulee toistekin, joten oletan, että minulla on vakiolukijoita n. 50. Yksi ei tykännyt ja toinen ei tajunnut, mutta kaikkia ei voi miellyttää. Viisi vaati lisää tissejä, ja yritän tehdä parhaani epäkohdan korjaamiseksi.

Asiaan. Toivottavasti kaikilla lukijoillani oli mukava itsenäisyyden muistopäivä. Itselläni työkiireet vähän häiritsivät, minkä huomaa jo siitä, että ehdin kirjoittaa aiheesta vasta 9. päivä. Aina ennen päivä on ollut vapaana, ja tapanani on ollut järjestää kunnon juhlat, joissa viini virtaa ja shrapnellit räiskähtelevät, mutta nyt kun vihdoin asun sellaisessa kämpässä, jonne olisi kehdannut kutsua muitakin juhlimaan, ei se onnistunutkaan.

Porstuanjuhliin kutsuttiin jälleen vain henkilökunta. Viehättävä assistenttini Katarina esitteli uusinta iltapukumuotia kättelyjonossa.

Sentään ehdittiin katsoa Talvisota-elokuva, kuten vuosittain on tapana. Se on parempi kuin Tuntematon sotilas. Vaadin kuitenkin, että myös Talvisodan alkuperäinen sarjaversio julkaistaisiin DVD:llä. Oli miten oli, tästä lähtee:


Ja sitten musiikkia:


Maailmalla itsenäisyyspäivää juhlittiin perinteisin menoin. Kyseenalaisesti ansioituneille poliitikoille myönnettiin mitaleita, koska on niin noloa pyöriä Brysselissä kollegojen pilkattavana, kun kaikilla muilla on niitä ja itsellä ei. Sotaveteraaneillakin on mitaleita, ja olisi jotenkin outoa, jos niitä voisi saada ihmisten ammuskelusta, mutta ei yhteiseurooppalaisesta vastuunkannosta.


Anarkistit ja muut liimatilhet kokoontuivat tapojensa mukaisesti kännäämään ja riehumaan protestoimaan, koska on väärin, että yläluokka pröystäilee veronmaksajien rahoilla samalla, kun alaluokkaa kuolee köyhyyteen kuin kärpäsiä, ja itse joutuu juomaan pelkkää pussikaljaa pakkasessa veronmaksajien rahoilla.

Suhtaudun noihin protesteihin melko kaksijakoisesti. Nykyhallintoa sopiikin kritisoida, mutta muutama huomio protestoijien metodeissa ja argumenteissa pisti silmään. Ensinnäkin tuo ryyppääminen. Se on selvä todiste, että tapahtuman pääasia ei ollut mikään protesti, vaan protestointi oli vain tekosyy estottomalle bilettämiselle. Lisäksi voitaisiin tehdä pieni looginen päättelyketju:

1. Alkoholi on kallista ja hyödytöntä.
2. Alkoholi on siis ylellisyystuote.
3. Köyhällä määritelmänmukaisesti ei ole varaa ylellisyystuotteisiin, koska kaikki raha menee hengissäpysymiseen.
4. Tämänkertaiset mielenosoittajat eivät siis ole köyhiä.

Tai no joo, kaikkihan tässä köyhiä ollaan. Ymmärrän senkin, ettei työttömyys ole yleensä oma valinta, ja voi olla, että joukossa oli muutamia, jotka ihan oikeasti luulivat, että tapaus olisi ollut oikea yhteiskunnallinen kannanotto. Silti tämä porukka liioitteli ankarasti meuhkatessaan "luokkasodasta" ja huudellessaan, että "köyhyys tappaa".


Sitten tuli vastaan tapaus, jossa eräs harvinaisen tyylikkääseen hattuun sonnustautunut, poliisihevosten kouluttajana työskentelevä nuorimies tulee poliisihevosen töytäisemäksi. (Mikähän siinä on, ettei Bloggerin videonlisäysnapin kautta löydy kaikkia Youtuben videoita? No kyllä te linkkiäkin voitte klikata.)

Ensin haastattelija toteaa pojan jääneen hevosen alle, ja toivoisin toimittajalta vähän parempaa tarkkuutta. Ainakin minun määritelmäni mukaan jos joku on jäänyt hevosen alle, jostain ruumiinosasta löytyy kavionjälkiä. Oli miten oli, konsensus on, että ihminen saa hortoilla päättömästi missä haluaa, ja muiden velvollisuus on väistää, eikä esim. että kannattaisi pitää silmänsä auki. Huvittavaa on, että poika itse yrittää suhtautua tapahtuneeseen melko asiallisesti, joten toimittaja joutuu puoliväkisin tunkemaan pojan suuhun poliisiväkivaltasyytöksiä.

Kaikkein parasta kuitenkin oli, että väki oli kuulemma "rauhaa ja solidaarisuutta julistamassa". Jos he julistavat rauhaa ja solidaarisuutta pistämällä kaiken vastaantulevan paskaksi ja pieksemällä virkavaltaa jääkiekkomailoilla, en halua ajatellakaan, millaisia demolition maneja he olisivat, jos sotaan pääsisivät. Varmaan kävisi niin kuin nurmolaisille Tuntemattomassa sotilaassa, että pidettäisiin komentopaikalla rautahäkeissä ja päästettäisiin irti sitten, jos tosipaikka tulisi.

Jumalauta, jos jatkosodassa olisi ollut noin kovia jätkiä, Suomen itäraja olisi nykyään vähintään Ohotanmerellä.


7 kommenttia:

 1. Näistä Tampereen rettelöitsijöistä totean sen saman kuin aikaisemminkin, että kyseessä on turvallisissa ja valvotuissa oloissa elämysmatkailevia leikkipartisaaneja, joitten on Suomessa oikein mukavaa tällaista elämysmatkailua harrastaa, kun ei heille kumminkaan käy mitään. Tyhjähousuja paskoja.

  Tuosta Talvisota-leffasta tuli mieleen, niin kai olet nähnyt Mikko Niskasen ohjaaman elokuvan Sissit. Yksi ehdottomasti parhaita suomalaisia sotaleffoja. Jos et ole, niin nyt on korkea aika. Tuosta linkistä:

  http://www.youtube.com/watch?v=xZBIiR3Hvc8

  VastaaPoista
 2. Itse atm Tamperelaisena meinasin vielä mennä ihan uteliaisuutta katsomaan Tampere-talolle "linnanjuhlien" menoa tuossa illemmalla (kunha olisi puolenpäivän alkaa päässy punkasta ylös, nää vapaapäivät kun tuppaa koulua ja töitä vääntävällä ihmisellä olemaan sellaisia, että aamulla noustaa vapaasta tahosta vasta kun helvetti jäätyy) ihan toivona nähdä vilaus jostakin julkkiksesta, kun ei pieni ihmine noi suuria juhlia usein näe, mutta helevetti onneksi en mennyt.

  Jotenkin olisin voinu olankohautuksella katsella tätä pöllömarssia, jos se oltais kohdistettu edes vain siihe juhlapaikkaan, mutta että pankin ikkunat ja kaikki piti vetää paskaksi koska... noh.

  No tottakai kyseessä oli puhdas oikeaa asiaa ajava rauhanmarssi. Kai he olivat näitä itsekin tuntemiani vasemmalle ja vihreämmälle päi aatteidensa kaa meneviä ihmisiä, jotka ovat juuri niitä__ parempia ja suvaitsevia __ ihmisiä, vaikka sitä suvaitsevaisuutta löytyisi reaalimaailmassa ainoastaan omaa aatettaan ja aatteen jakajia kohtaan. :D

  VastaaPoista
 3. Huomenta Ykälle ja Lonegarulle, ja kiitos kommenteistanne.

  Ykä: Joo, nämähän ovat samaa porukkaa, jota kommentoin jo lokakuussa Venäjälle eksyneiden greenpeacelaisten yhteydessä. Oikeasti sodassa nämä oltaisiin ammuttu jo kutsunnoissa. Yleisemminkin olen elämässä oppinut, että mikään ei ole niin vattumainen kuin ihminen, joka tietää, ettei se kuitenkaan saa turpaansa.

  Kiitos elokuvasuosituksesta. En ainakaan muista nähneeni tuota, mutta mustavalkoaikakauden elokuvat ovat minulle melko tuntemattomia muutenkin, Tuntematonta sotilasta lukuunottamatta tietenkin. Olenkin aina puhunut, että siitä voisi taas tehdä uusintaversion, kun nykyteknologialla siitä olisi mahdollisuus tehdä hyvinkin näyttävä spektaakkeli. Toisaalta nykypäivänä Yle pääsisi kuitenkin tunkemaan sormensa projektiin, ja sitten sielläkin juoksentelisi kenialaisia ja venäläiset olisivat hyvien puolella.

  Mutta joo, katson tuon illemmalla.

  Lonegaru: Ihmettelin jo silloin, että kuinka ne keksivät kaikista maailman paikoista Tampereelle juhlansa siirtää. Että eikö se ole itsestään selvää, että sieltä jos mistä löytyy vasemmistoanarkisteja riehumaan. Eiväthän vasuritkaan mene juhlimaan suuren isänmaallisen sodan voitonpäiväänsä Lapualle.

  Kuten sanoin, eihän tätä porukkaa oikeasti kiinnostanut protestoida linnanjuhlia vastaan, vaan siitä vain sai näppärän tekosyyn ryypätä ja riehua. Vihervasemmistolaisuus on bileet, ja heidän poliittinen toimintansa on vain keino saada örveltämisestä moraalista ylemmyydentunnetta sekä kaljarahat verovaroista.

  Muistetaan, että vihervasemmistolaiset ovat itse useasti suoraan sanoneet, että "suvaitsemattomuutta ei saa suvaita". Suvaitsemattomuuttahan on kaikki muu paitsi vihervasemmistolaisuus.

  VastaaPoista
 4. Tutustu Pekka ihmeessä mustavalkokauden elokuviinkin.

  Uskoisin, että aika suuri osa maailman parhaista elokuvista on tehty silloin. Mitään mahtavia räjähdyksiä yms. muita erikoistehosteita niistä löytyy harvoin, mutta käsikirjoitukset ja kuvaus ovat monesti huippuluokkaa.

  Lisäksi on hauska huomata, miten nämä vanhat elokuvat ovat vaikuttaneet uudempien ohjaajien työskentelyyn. vaikutteita on selvästi otettu vanhoista mestariteoksista.

  VastaaPoista
 5. Iltaa, Ekku, ja kiitos kommentista.

  Minä olen sen verran nulikka vielä, että tykkään, kun elokuvassa on kunnolla rytinää ja pauketta. Nykyään se alkaa mennä jo vähän liiallisuuksiin, kun tietokoneilla tehdään mahdollisimman spektaakkelimaisia elokuvia ihan vain siksi, että niissä ei olisi netistä ladattuna mitään makua vaan ihmiset joutuisivat katsomaan ne teatterissa. Keskimäärin parhaat tehtiin mielestäni 90-luvulla. Ei sillä, kyllä ennen vanhaankin paljon hyviä tehtiin, ja joskus niitä tulee katsottua, jos satun istumaan ruudun ääreen juuri oikeaan aikaan.

  Vaikutteita ja viittauksia on aina hauska bongata. Niissä vain on se ikävä kääntöpuoli, että ne saattavat muuttaa ennen toimineet asiat kliseiksi. Esimerkiksi Maailmojen sota oli aikoinaan scifin uranuurtaja niin kirjana, radiokuunnelmana kuin elokuvanakin, mutta jos nykyään joku yrittäisi julkaista tarinan, jossa avaruusolentojen maailmanvalloitus tyssäisi siihen, että ne kuolevat flunssaan, ei se menisi enää kenellekään läpi. No joo, se uusintaversio menestyi ihan hyvin, mutta en tiedä, kuinka suuri osa siitä sitten perustui tehosteisiin, klassikkomaineeseen ja Tom Cruiseen.

  Katsoin muuten tuon Sissit, ja täytyy sanoa, että oli pirun hyvä. Taistelukohtaukset olivat ihan näyttäviä ja juonessa oli mahtavia psykologisia elementtejä. Itse asiassa nyt vasta tajusinkin, että eihän nykyisissä sotajutuissa ole tuollaista synkkää psykologisuutta juuri ollenkaan.

  VastaaPoista
 6. Tuo Sissit muuten pohjautuu Paavo Rintalan Sissiluutnantti-kirjaan, joka aikanaan sai aikaiseksi melkoisen kirjasodan. Elokuva muistaakseni kyllä eroaa aika paljon kirjasta. Vaan mukavaa, että kolahti ja sait aukon yleistiedossasi paikattua. Tuo Niskasen leffa jotenkin on tupannut ihmisiltä unohtumaan.

  VastaaPoista
 7. Kiitos vielä. Pitää pitää tuo Rintalan kirja mielessä, jos tulisi jossain vastaan.

  VastaaPoista