sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Emännän joululahja

Näin joulukuun 22. päivän aamuna useimmille miehille tulee mieleen ruveta miettimään, että mitähän sitä ostaisi ihmisille joululahjaksi. Varsinkin hameväen lahjojen kanssa saa olla tarkkana, että tulee varmasti ostettua jotain miellyttävää, koska sen tietää kyllä, mitä siitä tulee, jos erehtyy taas ostamaan jonkin nenäkarvaleikkurin tai tiskiharjan. Ja Luoja armahtakoon, jos jää lahja kokonaan ostamatta.

Siispä tarjoan lukijoilleni viime hetken vinkin ja kerron, mitä itse emännälleni ostin: Call of Duty -pelisarjan uusimman osan, Ghostsin.

Tietysti pelasin sen itse heti läpi varmistuakseni siitä, että se on riittävän tasokas, ettei tule huutoa. Katsotaanpas.

Tähänastisistä CoD-peleistä tämä on näyttävin ja graafisesti ylivoimaisesti kaunein.

Call of Duty -sarjaa tekee kaksi pelifirmaa: Treyarch on tehnyt Black Opsit, ja Infinity Ward on vastuussa Modern Warfareista. Ghosts on Infinity Wardin käsialaa, minkä kyllä huomaa pelin mekaniikasta. Peli muistuttaa hyvin paljon Modern Warfare 3:a, mikä on sääli, koska se on jotenkin aneemisen oloinen. Johtuukohan vaimeista laukausäänistä vai mistä, en tiedä. No Ghostsiin on sentään vähän enemmän särmää saatu kehitettyä.

Realistinenkin se on. Ohjuksia satelee, talot ja autot lentelevät ympärillä ja nämä kaverit sen kun kuvaavat kännyköillään.

Ghostsia mainostettiin sillä, että kerrankin on sotapeli, jossa Amerikka on heikompana osapuolena. Juoni menee niin, että lähitulevaisuudessa eteläamerikkalaisten maiden muodostama "federaatio" - jonka lippu muistuttaa erehdyttävästi EU:n lippua - lähtee pohjoiseen valloitusretkelle. Päähenkilö ja hänen veljensä ovat tavallisia sotilaita, kunnes heidän isänsä, korkea-arvoinen upseeri, värvää heidät johtamaansa eliittiyksikköön, Ghosteihin.

Federaation puolella päävihollisena on entinen Ghost-sotilas, joka kantaa entiselle yksikölleen kaunaa ja yrittää muun sotimisen ohessa napata ja tappaa muut Ghostit. Juoni eteneekin samalla kaavalla kuin Modern Warfare -pelit, kun vuorotellen jahdataan pääpahista tai muuten vaan taistellaan pitkin katuja siivoten kaupunkeja vihuista. Välillä touhu menee suorastaan kliseiseksi.

Taistelua nollapainovoimassa.

Hyvänä puolena sanottakoon, että peli on monipuolinen ja siinä on paljon uusia innovaatioita. Räiskimään päästään veden alla ja jopa avaruudessa, ja ohjastetaan mm. panssarivaunua, taisteluhelikopteria, kauko-ohjattua maataistelukonetta, ohjussatelliittia ja sotakoiraa. Pääasiassa kuitenkin meno on pitkälti samaa vanhaa, ja valitettavan vähän hyödynnetään alkuasetelmaa, jossa Amerikan on tarkoitus olla valmiiksi lyötynä ja vähissä voimissa.

Maihinnousun torjuntaa Santa Monicassa.

Yksinpelikampanjasta lyhyesti siis sanottakoon, että hyvä, mutta olisin varmaan itse osannut tehdä vielä paremman. Moninpeli ärsyttää; Modern Warfare 1:n moninpelistä tykkäsin kovasti, kakkosta en ole kokeillut, ja kolmosessa se on ihan paska. Jossain välissä ollaan menty pieleen; en ymmärrä, minkä takia servujen pelaajamääriä on pitänyt pienentää. Ghostsissa moninpeli on samanlainen kuin MW3:ssa. Yllättäen Black Ops 2:n moninpeli on ilahduttavan uskollinen MW1:lle, ja meillä ollaan viime päivinä mätettykin sitä. Emäntä varsinkin on kovasti innostunut siitä, ja odottaa iltaisin töihinlähtöäni, että pääsee rauhassa räiskimään.
Hait eivät tykkää kun niitä ammutaan.

Black Ops -sarjassa on sekä yksin- että moninpelinä toimiva zombiemoodi, joka on kovin suosittu. Ghostsiin piti siis tietysti saada jotain samanlaista. Lopputulos oli infestaatiomoodi, jossa tarkoitus on yksin tai porukalla tuhota Maata valloittamaan tulleiden avaruusmörköjen pesiä. Ihan hauskaa.


Eli siis Ghosts on oikein kaunista katseltavaa ja muutenkin jännää ajanvietettä, kunhan ei odota siltä mitään mullistavaa. Soveltuu kyllä hyvin joululahjaksi.

Vanhat kaverit suostuttelivat jokin aika sitten pelaamaan Counter-Strike: Global Offensivea. Siellä on näköjään joku joulukampanja, jossa joka paikassa pyörivillä kanoilla on päässään tonttulakit tai poronsarvet. Söpöä.


Pelaan nimimerkillä Sandscorpion. Moikatkaa, jos törmätään servulla. Voi se kyllä olla emäntäkin, koska meillä on yhteinen Steam-tili.

Boom,
headshot.

3 kommenttia:

 1. Hyvää ja rauhallista joulua porstuaan.

  VastaaPoista
 2. Onko emäntä viellä innostunut pelistä ?
  Tuosta peliideasta tuli mieleen yksi tv-sarja, Jerico, jossa ei tosin ulkopuoinen hyökännyt yhdysvaltoihin, vaan yhdysvallat ajautui sisällisotaan ydinpommeilla tehtyjen 22 suurkaupunkiin tehtyjen terrosristihyökkäyksen jälkeen, sarjan edetessä selviää että terroristihyökkäyksen pääarkkitehdit olivat hallinnossa ja yksityisissä palkkaarmeijoissa olevat kaverit, sinänsä mielenkiintoinen sarja, mutta lopettivat toisella kaudella kesken ..

  -jpt-

  VastaaPoista
 3. Kiitokset kommenteista Ykälle ja jpt:lle, ja hyvää ja rauhallista joulua teillekin.

  Nyt ei emäntä pelaile, koska on koko viikon vanhempiensa luona. Itsekin olen vetäytynyt Peräseinäjoelle sivistyksen piiriin uuteenvuoteen asti. Saa nähdä, kuinka pian hän pääsee Ghostsin kimppuun, koska innostui lataamaan netistä itselleen joululahjoja lisääkin. Listalle pääsi Grand Theft Auto 4, sen Liberty City -lisäosa, Civilization 5 ja Anno 2070. Ainakin tuo GTA vienee hänen huomionsa pitkäksi aikaa.

  Jericoa katsoin minäkin. Idea oli oikein hyvä, mutta se oli pilattu samoin kuin monet muutkin samanlaiset maailmanlopun sarjat: ihmissuhdedraama vei liikaa huomiota varsinaiselta selviytymiskamppailulta. Molemmille on toki kohdeyleisönsä, mutta jos ne yhdistää, käy helposti niin, ettei kumpikaan kohdeyleisö innostu. Nyt on menossa samantyylinen Falling Skies, ja toivon, ettei se koe samaa kohtaloa.

  VastaaPoista