torstai 24. lokakuuta 2013

Pekka lukee lehteä 7: Lakia ja linnaa

Vanhana hyönteiseksperttinä huomioni kiinnittyi uutiseen, jonka mukaan ötököillä on silloin tällöin taipumusta homoiluun.

1. HS: Tutkijat selvittivät, minkä takia hyönteiset harrastavat "homosuhteita"

Asian tiimoilta ollaan selitelty, etteivät hyönteiset ole nisäkkäiden tavoin mitään vakaumuksellisia homoja, vaan sitä sattuu ihan vahingossa. Aina ei kiireessä ehdi tarkistamaan sukupuolta, eikä niitä kaukaa katsottuna edes erota toisistaan. Pukuhuoneessa ne katselevat toisiaan vain vertaillakseen kokoja.

Australialainen jalokuoriainen sentään myöntää kunnon heteron tavoin, että olut saattaa aiheuttaa arvostelukyvyn alenemista. Se ei kuitenkaan tarkoita, että ihmisten tavoin olut saisi koiraan valitsemaan viehättävän naaraan sijasta vähemmän viehättävän, vaan hardcorekuoriainen jättää välikädet pois ja pyrkii rakastelemaan olutta itseään.Vekkuleita veijareita. Sitten itse asiaan. Viime viikolla oli puhetta siitä, kuinka Suomessa monet lait ovat lähinnä ohjeluontoisia suosituksia, ja jos kansalainen ei halua niitä noudattaa, hänelle saatetaan kertoa, että noin ei oikeastaan saisi menetellä, mutta siihen se jääkin.

Vielä on silti joitain lakeja, joiden rikkomisesta seuraa rangaistus, vaikka kuinka yrittäisi inttää, että mutta kun ja mä ihan vähän vaan. Esimerkiksi lähimmäistään ei saa tappaa ja paloitella, vaan siitä joutuu 12 vuodeksi vankilaan. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että tuomiotaan ei tarvitse istua loppuun asti, jos ei halua ja olisi muutakin tekemistä.

2. IS: Paloittelumurhaajasta vihjeitä päivittäin - "Etsintä jatkuu"
Poliisi ei ole edelleenkään tavoittanut viime viikon lauantaina vankilomaltaan palaamatta jättänyttä Markus Pönkää.
Äkkiseltään tulee mieleen, että on aika jännä, että vankilastakin voi päästä lomalle. Sitä perustellaan sillä, että siviiliin palaaminen helpottuu, kun pääsee vuosien jälkeen ensin varovasti totuttelemaan. Voihan se niinkin olla, eikä siis siitä sen enempää.
Pönkä tuomittiin vuonna 2007 vankilaan 12 vuodeksi. Pönkä murhasi joulukuussa 2005 Tallinnassa suomalaisen, jonka epäillään olleen mukana talousrikoksissa. Verityön jälkeen Pönkä paloitteli uhrin ja pakkasi muovipusseihin.

Hänellä on reilu vuosi tuomiota jäljellä.
Hmm. Joko minulla on väärä kalenteri, tai sitten joku teki virkavirheen antaessaan minulle laudaturin matematiikasta. Mietin vain, että jos vuonna 2007 annettiin 12 vuoden tuomio, miten siitä voi vuonna 2013 olla jäljellä "reilu vuosi"? Vankilathan toki ovat olemassa nimenomaan sitä varten, että ihmisiä ei tarvitsisi laittaa sinne, mutta joku on nyt tainnut käsittää jotain väärin.

Sinänsä näissä tällaisissa ihmetyttää, että miksi täytyy aina erikseen kauhistella sitä, että uhri tappamisen jälkeen paloiteltiin? Totta kai se pitää paloitella. Monta pientä jätesäkkiä on paljon helpompi hävittää naapureiden uteliaiden silmien alla kuin yksi iso ihmisen muotoinen säkki.

Markus ei kuitenkaan jättänyt asiaa tähän ja livistänyt aurinkorannoille, vaan...

3. IS: Poliisi: Paloittelumurhaaja lähettää viestejä
Pönkä on ollut yhteydessä omaisiinsa ja viranomaisiin sekä puhelimitse että sähköpostitse. Lehden tietojen mukaan Pönkää on suostuteltu palaamaan vankilaan ja hän on myös ilmaissut harkitsevansa paluuta.
- Hänellä on keskeneräisiä asioita, joita hän on pyrkinyt hoitamaan. Tämän vuoksi hän on ollut sähköpostitse yhteydessä eri viranomaistahoihin.
"Hei, sun lomas loppui, tuu jo takaisin."
"Ei kun nyt just ei kerkiä, on pari juttua."
"Eiku hei oikeesti."
"No oikeesti, en mä nyt pääse. Enkä viitti."
"Tulisit nyt, saat kakkua. Niin siis me poikien kanssa leivottiin sulle käpykakku."
"No okei, katotaan jos viikonloppuna." 
Poliisi tarkastaa häneen liittyvät varteenotettavat vihjeet, mutta ei etsi Pönkää aktiivisesti.
Länsipuron mukaan syynä on se, että Pönkä ei ole syyllistynyt mihinkään rikokseen pitkittyneen vankilomansa aikana.

Vankilomalta palaamatta jättäminen ei ole rikos, toisin kuin vankilasta karkaaminen.

Mutta mitäs "keskeneräisiä asioita" hänellä olikaan?

4. IS: Paloittelumurhaaja vaatii nimilistoja julki - tätä viranomaiset ovat pelänneet
Vankilasta karkuteillä oleva Markus Pönkä vaatii poliisia, tullia ja rajavartiolaitosta luovuttamaan tiedot kaikista virkailijoistaan, jotka ovat tutkineet hänen tietojaan.

Vankeinhoitoviranomaiset ovat kritisoineet nykyisiä säännöksiä, joiden mukaan lokitiedot on annettava niitä pyytäville. He pelkäävät, että tietojen luovuttaminen voi vaarantaa virkailijoiden turvallisuuden.
Jos paloittelumurhaaja lähtee "pitkittyneelle vankilomalle", vaatii juttuaan käsitelleiden virkamiesten henkilötietoja ja sanoo, että hänellä on "keskeneräisiä asioita", on varmaan fiksua antaa vaaditut tiedot hänelle. Mutta kun laki vaatii. Toisaalta tuohon olisi näppärä vastata, että "tule hakemaan".

Juuri tuollaiset tyypit saavat aivan tavalliset ihmiset kannattamaan totalitaristisia poliisivaltioita.

5. IS: Uusi käänne: Venäjä syyttää nyt Greenpeace-aktivisteja huliganismista

Muualla on toisin. Siinä missä Suomen viranomaiset tekevät kaikkensa pitääkseen vankilan ulkopuolella myös ne, jotka kuuluisivat sen sisäpuolelle, Venäjällä pyrkimys on päinvastainen. Joskus lehdessä oli juttua siitä, että venäläisillä poliiseilla on kiintiö, paljonko rikollisia pitää napata tiettynä aikana, ja jos kiintiö ei täyty, tulee alennus tai kenkää. Ja kun oikeuslaitoskin toimii sillä asenteella, että turhat selittelyt jätetään omaan arvoonsa, langettavien tuomioiden suhteellinen osuus on (tai ainakin oli silloin pari vuotta sitten) suurempi kuin Stalinin puhdistusten aikoihin.

Oli miten oli, nyt on käynyt täysin odotetulla tavalla, eli päätön merirosvoussyyte Saarelaa ja kumppaneita kohtaan on muutettu kevyemmäksi huliganismisyytteeksi. Kakkua on tarjolla puolet vähemmän, mutta läpimenon mahdollisuudet ovat olemassa.

Ei se kyllä siihenkään vielä jää. Tässähän vain esitellään eri vaihtoehtoja, joiden varjolla on mahdollista lyödä aktivisteille luu kurkkuun, etteivät ne enää tulisi Venäjälle aktivistoimaan. Eikös tässä ole tulossa jotkin isommat urheilukisat Venäjän puolella ihan pian? Jotkin sellaiset, joiden aikana on tapana kiinnittää aivan erityistä huomiota isäntämaan sisäpolitiikan inhimillisyyteen? Siinä on Putinilla erinomainen paikka mainostaa omaa hyvyyttään ja mukavuuttaan armahtamalla aktivistit juuri ennen kisoja.

6. IS: Työtuomioistuin: Seppälän myyjille maksettava kielilisät

Sitten loppukevennys tai -raskautus. On minullekin uusi tieto, että työnantajan pitää maksaa asiakaspalvelijalle kielilisää, jos tämä joutuu käyttämään työssään lähes päivittäin vierasta kieltä. No, nyt on jätetty maksamatta, ja asia on viety oikeuteen. Ei siinä mitään, mutta:
PAMin toimihenkilöt ja luottamusmiehet eri puolilla maata ovat odottaneet työtuomioistuimen päätöstä Lappeenrannan kiistaan. Päätöstä odotellessa työntekijöitä on neuvottu olemaan käyttämättä vieraita kieliä.
Uutisesta ei käy ilmi, kuka moisen neuvon on antanut. Olisi kuitenkin kiva, jos palvelualojen työntekijöille neuvoja jakelevissa elimissä olisi porukkaa, joka tajuaisi jotain palvelualojen työnteosta.

2 kommenttia:

 1. tässä lisää lepsua kotimaista oikeudenkäyttöä:

  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013110617690460_uu.shtml

  verenpainelääkettä pitänee ottaa tupla-annos aamulla..

  VastaaPoista
 2. Iltaa ja kiitos lisäyksestä.

  Joo, näiden asioiden aiheuttamiin painesiin ei enää liikunta ja eläinrasvojen välttäminen riitäkään. Huomasinkin aamulla, että tuo sankari oli ensi töikseen mennyt lesoilemaan vapautumisellaan uhrinsa omaisille. Onneksi tuo taitaa mennä vielä seuraavaan oikeusasteeseen. Toivoa sopii, että nuo facebook-kirjoittelut otetaan huomioon tuomiota mietittäessä.

  VastaaPoista