lauantai 9. tammikuuta 2016

Tärkeitä opetuksia markkinavoimien laeista

Olen useasti ennenkin sivumennen maininnut pelaavani sellaista tietokonepeliä kuin Counter-Strike: Global Offensive. Tänään aion puhua siitä. Toivottavasti peleistä kiinnostumattomat lukijani eivät tässä vaiheessa poistu, koska lupaan, että tämä kirjoitus on mielenkiintoinen myös (tai jopa erityisesti) heidänkin mielestään.

Peli on taktinen hiippailu/räiskintäpeli, jossa viiden hengen joukkueet kisaavat vastakkain. Toisella puolella ovat terroristit, joiden tehtävä on räjäyttää pommi tietyssä kohteessa, ja vastassa ovat erikoisjoukot, jotka yrittävät estää pommin räjähtämisen.

Ei siitä sen enempää. Oleellisempaa on, että pari vuotta sitten pelaajamäärät pienenivät, ja tekijät olivat kriisissä: miten saada pelikansa innostumaan tuotteesta uudestaan? He lanseerasivat "skinit" eli aseiden pinnoitukset. Nyt pelielämystään pystyy täydentämään valitsemalla aseikseen hienoilla maastokuvioilla, kaiverruksilla tai maalauksilla koristeltuja pyssyjä. Niitä ei voi itse tehdä tai mitään, mutta jos käy hyvä tuuri, aina matsin päätteeksi peli saattaa antaa satunnaisesti uuden skinin.

Hienointa on, että pelaajat pystyvät vaihtamaan skinejä keskenään ja jopa myymään ja ostamaan niitä oikealla rahalla. Koska kaupankäynti on pelaajienvälistä, hinnat noudattavat täysin kysynnän ja tarjonnan lakeja, jolloin useimpien skinien hinnat pyörivät muutamassa sentissä, mutta harvinaisimpien hinta voi nousta satoihin euroihin. Kertovatpa legendat jopa kymppitonnilla omistajaansa vaihtaneesta huippuharvinaisesta skinistä. Siis tietokonepelin pyssyn ulkonäöstä.

Koska skinit olivat iso hitti ja pelastivat pelin täydeltä kadotukselta, seuraavaksi keksittiin tarrat. Nyt pelaajat pystyvät ostamaan (oikealla rahalla, koska miksipä jumalauta ei) tarroja, joita he voivat liimailla skineihinsä ja siten koristella aseitaan entistä pidemmälle. Tässä kuvallinen selvennys, mistä on kyse:

Tavallinen AK-47, joka on pelissä vakiona.

Huonohkokuntoinen AK-47 hiilikarkaistuilla metalliosilla (arvo kirjoitushetkellä 21,05 €) ja hienolla sitruunatarralla (1,39 €). 

Eilen minulla kävi harvinaisen hyvä tuuri, ja minulle tupsahti tuollainen tikaripari, josta saisi juuri nyt 106,03 €. Emäntä kovasti painostaa myymään pois, mutta ensin kyllä pitää jonkin aikaa leveillä niillä ja esitellä kavereille.


Katsokaa nyt niitä. Kai tekin maksaisitte satasen tuollaisista, kun pelin normipuukko näyttää näin tylsältä:


Eri skinejä ja tarroja on myös saatavilla eri aikoina, mistä seuraa, että niiden harvinaisuus vaihtelee, mikä vuorostaan vaikuttaa kovasti myyntihintoihin. Tässä vaiheessa lukija saattaa raapia päätään ja todeta, ettei tämä voi enää hullummaksi mennä, mutta ehei. Tämähän oli vasta pohjustus, ennen kuin päästään varsinaiseen asiaan.

Nykyään Counter-Strike on miljoonien fanien seuraama yleisölaji, jossa kuukausipalkalla pelaavien ammattilaisten joukkueet kilpailevat parhaimmillaan kuusinumeroisista rahasummista kansainvälisissä turnauksissa. Turnauksissa on tapana, että kaikkien osallistuvien joukkueiden logot julkaistaan tarroina, että fanit voivat julistaa faniuttaan liimaamalla logoja pyssyihinsä. Luonnollisesti tietyn turnauksen tarroja voi hankkia vain kyseisen turnauksen aikana, minkä jälkeen niistä tulee keräilytavaraa.

Esimerkkinä kuuluisan ruotsalaisen Fnatic-joukkueen tarra vuoden 2015 kevään turnauksesta Puolan Katowicessa.

Hmm... Miljoonien ihmisten välillä liikkuu tavaraa, josta ollaan valmiita maksamaan selvää rahaa ja jonka saatavuus on ajallisesti rajoitettua. Mieleen hiipii itsestäänselvä kysymys: miten minä voin hyötyä tästä?

Noh, minäpä sitten pistin likoon vähän rahaa ja aloin ostella turnaustarroja. Sitten vain odottelin. Toissasyksynä aloitin, ja tähän mennessä olen parilla kolmella sadalla eurolla ostellut niitä muutamia kymmeniä kappaleita. Tänään piruuttani laskeskelin, mikä on omistamieni tarrojen arvo tällä hetkellä.

2 500 €.

Kaksi ja puoli tonnia jukolauta. Tuon ylläolevankin ostin keväällä vitosella, ja nyt siitä saisi 39 €. Eikä sekään ole kalleimmasta päästä. Emäntä kovasti jo yrittää saada minut lyömään sijoitukseni rahoiksi, mutta realistinen odotukseni on, että tuo luku vielä tuplaantuu.

Mitkä siis ovat ne tärkeät opetukset markkinavoimien laeista, joita otsikossa lupasin?

1) Kaikki on sen arvoista, minkä joku on siitä valmis maksamaan.

2) Jotkut ovat valmiita maksamaan kaksi- ja kolminumeroisia summia pikseleiden päälle liimatuista pikseleistä tietokonepelissä.

3) Sillä voi helposti tienata nelinumeroisia summia.

Miettikääpä sitä.

10 kommenttia:

 1. Voi toki.
  Kuten tulppaaneilla tai IT-osakkeillakin.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Tulip_mania ( https://fi.wikipedia.org/wiki/Tulppaanimania )

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Teknokupla

  VastaaPoista
 2. Huomenta, 1/17, ja kiitos kommentista.

  Tulppaaneilla? No, mikäs siinä.

  Kyllähän tämäkin kupla puhkeaa tai ainakin lässähtää ennemmin tai myöhemmin, eli siinä vaiheessa, kun aika ajaa pelistä ohi ja pelaajat siirtyvät muihin peleihin. Tällä hetkellä pelin suosio on kuitenkin vielä nousukiidossa. Tekijät julkaisivat pari päivää sitten ilmoituksen, että taas rikottiin ennätyksiä, kun joulukuun aikana peliä pelasi kymmenen miljoonaa ihmistä. Kyllä tämä vielä ainakin pari vuotta kestää.

  Eri juttu on sitten, jos muutkin hoksaavat saman kuin minä. Jos kaikki alkavat käydä kauppaa tällä lailla, kauppatavaran määrä lisääntyy reilusti, eivätkä hinnat pääse nousemaan, mutta se on ongelma vain tulevien turnausten kannalta.

  En tajunnut tehdä tätä ensimmäisessä turnauksessa, jossa tarroja oli saatavana. Nyt harmittaa, kun katsoo niiden hintoja ja huomaa niiden olevan järjestään 200-300 €/kpl.

  VastaaPoista
 3. Voi jeesus kristus pekkaseni, ceeässää vieläkin, aikuisen ihmisen iässä. onhan se tietysti pelinä ihan ok. Itse en koskaan sekaantunut moiseen. Ja nyt vanhemmiten refleksit on aivan naurettavalla tasolla verrattuna energiajuomalla tankattuun adhd-teiniin. Oli räiskintä mikä tahansa, niin en ymmärrä miten helvetissä ne aina saavat ekan luodin ammuttua ja minä päädyn ruumiiksi. ketuttaa saatana.
  Ainut missä olen pärjännyt on nämä taktisemmat sotasimulaatiot, eli ceeässän vastakohdat; heroes & generals ja DayZ. Siinä voi kuraisempikin paskanaama pärjätä kun vain tajuaa mennä selustaan ja kiusata ja trollata vihulaista ihan eri tavalla mitä Quake ja Doom opetti.

  Ja on tuo nyt kusista että menevät ihan ostettavissa olevia skinejä myymään, ja vielä oikeilla jutkudollareilla. Noh, täytyy myöntää, maksoin DayZista sen parikymppiä ja samanmoinen uhraus heroesgeneralssillekin. Jännä homma että jostain niljakkaasta pikkupyssystä tulee maksettua oikeaa rahaa, vaikka se olisi käytettävissä jossain toisessa pelissä ilmaiseksi.

  Pay to win brother, pay to win.

  VastaaPoista
 4. Poika pelaa myös CS:GO-ta, lyö vetoja virtuaalirahalla ja käy kauppaa skineillä. Mutta hän on kyllä sanonut että virtuaalirahaa ei pysty helposti muuttamaan euroiksi. Eli koko rahan tienaaminen taitaa olla vallan virtuaalista.

  VastaaPoista
 5. Iltaa, Feyris ja Turkkulaanen, ja kiitos kommenteistanne.

  Sekin vielä, ettei CS edes ole pay to win, vaan hienot ja kalliit skinit eivät vaikuta peliin mitenkään.

  Kyllähän minullakin alkaa ikä painaa, ei henkisesti mutta fyysisesti siten, että en aivan pysy nulikoiden tahdissa. Mutta pelaavathan aikuiset jalkapalloakin amatööri- ja puulaakiporukoissa, vaikka lasten peli sekin on.

  Olikohan se juuri DayZ, josta joskus katselin videoita ja huomasin, että se oli vain pelaajien välistä deathmatchia aivan liian isoilla kartoilla ja jossa zombit olivat vain satunnainen häiriö? En innostunut.

  Tienestien muuttaminen rahaksi on hankalaa, mutta ei mahdotonta. Voin myydä tavarat järjestelmän ulkopuolella Paypalin avulla, mutta silloin pitää ottaa riski, että tulee huijatuksi ja rahat jäävät saamatta. Toinen vaihtoehto on, että neuvottelen ihmisten kanssa diilin, jossa he maksavat tililleni rahat ja minä lahjoitan heille heidän toivomansa pelit ja tavarat. Siinä tapauksessa joudun toki antamaan heille tuntuvan alennuksen, että asiassa olisi heille mitään järkeä, mutta näillä tuottoprosenteilla jään silti reilusti plussalle.

  Ja sain rahat sitten ulos tai en, ainakin kaikki uutuuspelit ovat minulle ilmaisia vuosikymmeniksi eteenpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mjees, No seon juuri se DayZ. tommoset 200 neliökilometriä Stalkerista ja neuvostoliitosta revittyä autiota maisemaa jossa muutamia kaupunkeja ja maatiloja.

   Ei minullekaan pelin idea selvinnyt aluksi, mutta kun olet siellä paikan päällä, ja vastaan juoksee jamppa kalsarit jalassa ja sanoo "KILL ME!!! HAHAHA KILL MEE!!" niin olin myyty heti. Teurastin kirveella lihoiksi koko törpön.

   Käsittääkseni siinä niinkun pitää selviytyä. Hahmolla alkoi olemaan nälkä, ja menin jonkun ryssäkylän joka-hemmetin-ikisen talon läpi että löytyisi jostain kaapista säilykepurkki tai jotain. no löyty sieltä homehtunut omena tai peruna tms. Syötin sen hahmolle ja se sairastui. Lammesta join pilaantunutta vettä kyytipojaksi. Maha kipeänä hahmo lysähti maahan ja mustalla ruudulla luki "you are unconscious".

   Falloutin ohella DayZ lataa naamalle kuin avoläsy, litsari, mitä se oikeasti olisi nykypäivänä, se sellanen kun ei ole turvaverkkoa.

   Parasta on juuri tuo että pistät mikrofoonin naamalle ja pystyt juttelemaan ventovieraan kanssa. servereillä on noin 50 kanssapelaajaa. Et koskaan voi tietää mikä on vastaantulijalla mielessä, kun lakia ja järjestystä ei ole.

   Itse tyydyn vain salamurhaamaan, puukottamaan selkään ja teeskentelemään kaveria aikani.. Koska must have some säilykkeitä... hahmo muuten kuolee.. ei ole mitään Savegamea.. Synkkä. Hirveän koukuttava post-apoka-helvetin-lyptinen peli.

   Joku laittoi ihmiset aseella uhaten laulamaan kansallislauluaan, 'tai muuten'. Tämä peli.. on.. käytännössä ihmisen pahuuden simulaattori, ja ikkuna sielun perukoille.

   https://www.youtube.com/watch?v=ZwWlXP9svnc

   Poista
 6. Iltaa taas, Feyris. No nyt kun sen noin ilmaiset, se alkaakin vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta. Ehkä kokeilen sitten, kun likvidoin sijoitukseni eikä ole enää rahasta kiinni.

  Sano nyt vielä, että servut ovat CS:n tavoin täynnä venäläisiä, jotka tappavat kyselemättä kaikki, jotka eivät osaa venäjää, eivätkä itse osaa muita selkokielisiä lauseita kuin "suka bljät".

  VastaaPoista
 7. Nousin kanssa kuolleista kommentoimaan vähäsen kun istuskelen tässä kahdeksan mukavaa tuntia junassa ja päätin selata vanhoja kirjoituksiasi ajankuluksi. Jumalaare, itseäni hirvitti pistää sims nelosen lisäosaan 20€ ja huippaa lukiessa näistä summista.

  Sama pätee toisaalta kuviin. Tuttu sai sillä 300€, että piirsi pari kuvaa miehestä nylkytämässä ponia ja aloin siinä vaiheessa miettimään, että minne päin internettiä pitää mennä, että joku maksaisi melkein vuokran arvosta rahaa jostakin vastaavasta.

  t: Lone

  VastaaPoista
 8. No kun noin kiltisti pyysit, niin;

  Sanon nyt vielä, että servut heroes&generalssisa ja DayZissä ovat täynnä huijauskoodeja käyttäviä ryssiä jotka teleportaavat taaksesi maagisesti ja mikään punkbuster ei niitä loisia saa ulos, ja jos yrität saada jotain joukkoinnostusta sanomalla "LETS ATTACK, COME WITH ME AAERGHH!!!" niin vastauksena on jotain "sprutski spratski da da votka lada mjum mjum".

  Jos haluat että tiimisi näkee ympärilleen, niin luonnollisesti sanot:

  "There's some guy behind your tank with an antitank mine, look behind you, LOOK BEHIND YOU FAST, JEEESUUUSS!!!!! O NO NO NO!!", ja PAM! no more panzer IV.

  Mutta koko homma sortuu tähän ikkään notta:

  круглый дурак.


  Kaverin kanssa suunnittelin että tehdään DayZin suomiserverille semmonen rasistinen katupartio. Ihan oikeasti että siellä hengaillaan, ja jos vastaantulija ei osaa suomea niin se ammutaan. Tai laitetaan käsirautoihin tms.

  Saat liittyä joukkoon. Jos on ihan pakko niin anna Steam käyttäjätunnuksesi ja pääsemme jakamaan oikeutta post-apokalyptiseen ryssälään. Sosiologinen testi. DayZ katupartio. Siitä sais hienon youtube-hitin.

  VastaaPoista
 9. Iltaa, Lone ja taas Feyris, ja kiitos kommenteistanne.

  Olen otettu, että tuotantoni on niin viihdyttävää, että vanhojakin tekstejäni jaksaa kertailla tekemisen puutteessa. Itsekin tykkään lukea niitä silloin tällöin ja naureskella omille nokkeluuksilleni.

  Sims-sarja lisäosineen on sikamaista rahastusta, mutta ei se silti pääse lähellekään CS:ää. Unohtui vielä mainita, että firma nappaa jokaisesta pelaajienvälisestä kaupasta reilut 10 % välittäjänpalkkiota. Ei aavistustakaan, paljonko se tekee yhteensä, mutta tavaraa liikkuu siellä niin paljon, että luultavasti kyseessä on ainakin kuusinumeroinen summa päivässä.

  Bronyt nyt ovat ymmärtääkseni niin sekaisin, että niiltä voi odottaakin tuollaista. Kuvataide muutenkin on kaikkein suurin näistä kuplista, kun satasien ja miljoonien arvoisten taulujen ero määräytyy vain signeerauksen perusteella. Kannattaa ihmeessä etsiä nuo paikat. Itse ainakin tekisin niin, jos minulla minkäänlaista visuaalista ilmaisutaitoa olisi.

  Ryssille pitäisi keksiä ihan oma internettinsä, että ne pysyisivät siellä poissa häiritsemästä muita. Joku lukija saattaa nyt epäillä minua vanhanaikaisesta suomikansallismielisestä ryssävihasta, mutta ei siitä ole kyse. Kaikki, jotka netissä pelaavat ympäri maailman, tietävät, mitä tarkoitan.

  Tuo katupartioidea kuulostaa aivan mahtavalta. En lupaa hankkia DayZ:ä ainakaan ennen kevättä, mutta saa minut silti lisätä Steamissa. Ennen pelasin vanhalla Sandscorpion-nettialteregollani, mutta nykyään olen lyhentänyt sen muotoon Sändi ♥. Kyllä, tuo sydän on oleellinen osa nikkiäni.

  Muutkin lukijani kuin Feyris saavat toki lisätä.

  VastaaPoista