torstai 14. tammikuuta 2016

Miesten ja naisten eroista: tosimiehet

Sattuipa joskus ollessani lukioikäinen, että eräs perhetuttumme kiipeili putsaamassa rännejä, kun tikapuut luiskahtivat hänen altaan ja hän loukkasi selkänsä pahasti pudotessaan. Hän sitten ratkaisi ongelman perisuomalaiseen tapaan, eli raahautui käsillään lääkekaapille hakemaan buranaa ja alkoi odottaa, että kipu menee ohi, että pääsee jatkamaan hommia.

Satuin sitten olemaan paikalla, kun hänen vaimonsa jutteli asiasta äitini kanssa. He manailivat, että on se nyt jumalauta, kun ei ylpeys salli lääkäriin menemistä, vaikka kuinka pahasti kävisi, vaan mieluumin otetaan vaikka riski, että joudutaan pyörätuoliin loppuiäksi. Sitten he alkoivat vannottaa minua, että jos minulle joskus käy samalla tavalla, minun on oltava miehekkäämpi ja rohkeasti soitettava ambulanssi.

Siinä vaiheessa aivoissani särähti pahasti. Miten niin miehekkäämpi? Olinhan kasvanut koko ikäni kulttuurissa, jossa vain naiset valittavat pikkujutuista tai ylipäänsä mistään ja munalliset naiset tuhotaan säälimättä. Ymmärsin kyllä, että järjenkäyttö on sallittua miehekkyyden lisäksi tai siitä huolimatta, mutta jokin koira siinä täytyy olla haudattuna, jos perinteisesti epämiehekkäitä asioita perustellaan miehekkyydellä.

Johtopäätös oli aika selvä. Miksi heitä olisi miehekkyyteni kiinnostanutkaan? Heitä kiinnosti vain, että tekisin kuten he sanovat. Jos minut saadaan tottelemaan vetoamalla johonkin epämääräiseen kunniakäsitykseen, mikäs sen näppärämpää.

Myöhemminkin naisten kanssa jutellessani olen törmännyt ilmiöön, että jos nainen sanoo tosimiehen tekevän sitä tai tätä, kyse on vain siitä, että hän haluaa saada miehen tekemään sitä tai tätä. Toki heillä on jonkinlainen rehellinenkin näkemys tosimiehestä, mikä käytännössä on yhtä kuin miestyyppi, josta he tapaavat kiinnostua, mutta siitä ei juuri tyttöporukoiden ulkopuolella puhuta.

Vastaavasti tosinainen on tämäntyyppinen.

Syy, miksi kirjoitan tämän nyt, on, että uutenavuonna törmäsin tällaiseen hömppäartikkeliin. Erityisen huomionarvoisia ovat seuraavat kohdat:
1. Tosimies tekisi jotain. Tai ei tekisi jotain. Vaikka söisi kasvisruokaa. Tähän käy mikä tahansa! Miehistä voi sanoa mitä vain, ja se pitäisi pystyä nielemään tai on nössö ja epämiehekäs.
4. Oletetaan, että mies omistaa auton. Tai on ainakin kiinnostunut autoista.
5. ’Siis kiinnostaako sua kulttuuri?’ Keikoilla ja elokuvissa käyminen on yleisesti hyväksyttyä, mutta jos haluat teatteriin tai vaikka taidenäyttelyyn, niin se on jo omituista.
6. ”Sitäkin on ihmetelty, kun minua ei kiinnosta moottoriurheilu, jääkiekko tai mikään muukaan penkkiurheilu. Yksi sankari kommentoi: 'Seuraavaksi varmaan sanot, ettet syö makkaraakaan'. Suomalaisen miehen tulee katsoa urheilua (mielellään jääkiekkoa tai formuloita), juoda paljon viinaa, käydä saunassa ja syödä pelkkää lihaa. Kaikkea muuta pidetään naisellisena.”
Tosimiehen myyttiähän eivät ylläpidä naiset, vaan toiset miehet. Tosimiehen määritelmä voi olla hyvinkin tarkka ja yksityiskohtainen, ja se usein rajoittaa elämän hyvinkin tiukkaan muottiin pitäen sisällään esim. ammatin, harrastukset, musiikki- ja muun viihdemaun, lempiruoat ja -juomat, hiustyylin, automerkin ja naisihanteet. Myös ruumiilliset asiat, kuten pituus, paino, lihasmassa, rasvaprosentti ja ikä saattavat olla rajoitettuja.

Vaikka määritelmä saattaakin vaihdella riippuen siitä, keneltä kysyy, yhteistä kaikille on, että määrittelijä itse pitää itseään tosimiehen ideaalimittarina, johon muita miehiä sitten verrataan. Vai kuinka monta kertaa olette esimerkiksi kuulleet lauseen: "kyllähän tosimies seuraisi jääkiekkoa, mutta itse pidän enemmän ringetestä, koska..."?

Määritelmä myös pitää sisällään oletuksen, että jos joku on vaikkapa vain 70 %:sesti tosimies, hän on silloin 30 %:sesti nainen, ja tätä on vältettävä hinnalla millä hyvänsä, koska jätkäporukoihin ei ole akoilla asiaa.

Itse kun tätä kuviota loogisesti pähkäilen, ihmettelen, että kumpikohan onkaan oikeastaan miehekkäämpää:

A) Olla oma itsensä riippumatta siitä, mitä muut asiasta sanovat ja vaikka joku jopa naureskelisi,

vai

B) Tehdä juuri niin kuin muut sanovat siinä pelossa, että joku sanoo rumasti?

Jos vastaus on B, päästään johtopäätökseen, että naisten mielestä tosimies on mies, joka tottelee naisia, ja miesten mielestä tosimies on mies, joka tottelee muita miehiä.

Arnold on kyllä tosimies, sanottiin mitä sanottiin.

Eikä siinäkään mitään. Varsinkin asiakaspalvelutöissä sen huomaa, että elämä olisi huomattavasti helpompaa, jos ihmiset vain tottelisivat paremmin.

Mutta joo. Ohjeeni miehille: ohittakaa huomiotta kaikki, mitä naiset teille sanovat tosimiehistä. Ei heitä kiinnosta, millainen tosimies on. He vain tietävät, että teitä luultavasti kiinnostaa, joten he yrittävät manipuloida teitä sen avulla tekemään heidän tahtonsa mukaan.

Sitten pyyntöni miehille: lakatkaa lässyttämästä siitä, millainen tosimies teidän mielestänne on. Ei ketään kiinnosta, monikoprosenttista viinaa pystytte juomaan irvistelemättä tai missä urheilulajissa mielestänne tarvitaan eniten räjähtävää voimaa. Kyllä sen tietää sanomattakin, että jokainen pitää itseään kovana jätkänä, turha sitä on erikseen korostaa.

Ei teidän muutenkaan kannata yrittää muuttaa kaikkia miehiä itsenne kaltaisiksi. Ennemmin tai myöhemmin tulisi kuitenkin vastaan joku, joka on siinäkin teitä parempi.

8 kommenttia:

 1. Itse pystyn periaatteessa nauttimaan 40-prosenttista Islayn saarelta peräisin olevaa voimakkaan savuista viskiä irvistelemättä, mutta täytyy myöntää, että harvemmin nautin sitä isoin kulauksin.

  Lisäksi heilutan nykyään säännöllisesti miekkaa.

  VastaaPoista
 2. piti kirjoittaa joskus blogaus vastaavasta aiheesta. että ei pelaa noita 'pelejä', machoilua ja naisten kumartelua. Se sattui vähän omaan nilkkaan; heti kun naisiin kyllästyneenä ja kyrpiintyneenä lopetin niiden miellyttämisen ja kohteliaisuuden, niitä alkoi heti kiinnostaa. tyly, välinpitämätön ihmispaska, joka vielä vittuilee päin naamaa siis kiinnostaa.. huoh. Halloweenbileistäkin tarttui matkaan joku barbiblondi. yritin vielä häipyä vaivihkaa, ei onnistunut, ja jatkoilla kotonani jankutin sille että lähe kotiis jo, haluan juoda kaljaa ja pelailla yksin. jäi yöksi. hirveää. rasittavia, kälättäviä, isotissisiä missejä, hyi hyi hyi!

  VastaaPoista
 3. Iltaa, Tom ja Feyris, ja kiitos kommenteistanne.

  Tom, Islaylta tuleekin hyvää tavaraa. Balkanilla pääsin joskus juomaan 60-prosenttista kotipolttoista luumuviinaa, mikä maistui suorastaan hyvältä, mutta pisti silti vähän irvistelemään. Miekkailu taas on niitä harrastuksia, joita olen suunnitellut aloittavani jo toistakymmentä vuotta, mutta en ole koskaan saanut aikaiseksi. Niin japanilainen kuin keskiaikainenkin kiinnostaisivat.

  Feyris, juuri noin. Naiset pitävät "itsevarmuudesta", mutta monet naiset tulkitsevat vittuilun itsevarmuudeksi, ja lopputulos on sitten tuollainen. Tunnen sympatiaa kohtaasi, koeta kestää.

  VastaaPoista
 4. Tuttu kirjailija oli yhteen aikaan naimisissa bulgarialaisen naisen kanssa. Kerran tarjosivatkin minulle bulgarialaista pontikkaa. Se oli kammottavan hirveätä. Pistin siihen mukaan vettä, mutta sitten se oli yhtä kammottavaa kuin ennenkin, ja sitä oli kaksi kertaa niin paljon lasissa.

  Nykyään ostan ainoastaan Islayn viskejä, en muita. Suostun nauttimaan vain ehdottomissa poikkeustapauksissa muita väkeviä.

  Yritän tehdä miekallani voimisteluliikkeitä kotonani. Tällä viikolla on kyllä jäänyt tekemättä.

  VastaaPoista
 5. Iltaa taas. Olkoon sinulle opetuksena, että mitään ei koskaan tule jatkaa vedellä, paitsi korkeintaan mehutiivisteitä kohtuudella.

  Itse ostan lähinnä ns. kyykkypulloja. (Halvimmat ovat alahyllyillä.) Pitäisi kyllä sijoittaa vähän enemmän laatuun, kun ajattelee, että hyvinkin laadukkaan viskin litrahinta Alkossa on pienempi kuin tavallisen kännäysmyrkyn hinta baarissa.

  VastaaPoista
 6. Salilla on ollut nyt lopussa rakastamani 20,3 euroa maksava Fuller's Imperial Stout. Olin ajatellut nauttia sitä yhden joulun kunniaksi, eli kyseessä olisi ollut ikään kuin joululahja itselleni, mutta kun oli mennyt loppuun. Kun viimeksi kävin Salilla, niin baarihenkilö ei halunnut kovin oma-aloitteisesti kertoa, että tuleeko sitä vielä olutkaappiin.

  Kollega tuli nyt tiistaina kuuden käsityöläisoluen kanssa kämpilleni. Kyllä tämä harrastus on melko kallista, kun 0,33 litran olutpullo maksaa noin viisi euroa.

  VastaaPoista
 7. Iltaa taas. Vitonen kaljapullostahan on vielä aika vähän, kun ajattelee, että vähänkään itseään tasokkaampana pitävästä paikasta sillä hinnalla ei tahdo saada edes tavallista hanakeppanaa. Muistan myös tapauksen, kun olimme Helsingin keskustassa Kaislassa juhlimassa erään kurssin päättymistä. Lupasin tarjota opettajallemme kaljan, ja vaikka hän kovasti aluksi vastustelikin, suostui hän lopulta. Hän tilasi pienen pullon jotain kirsikkaolutta, ja järkytyin, kun maksettavakseni tuli yli kaksi kymppiä.

  Viskiharrastus voisi olla pidemmän päälle halvempaa.

  VastaaPoista
 8. Mutta jos tavanomaisen 0,33 litran olupullon saa kaupasta eurolla, niin hintaero on melko selvänkaltainen.

  VastaaPoista