sunnuntai 20. joulukuuta 2020

Maailman pelottavin eläin

Ai niin joo. Marraskuun täytekirjoitus meinasi aivan unohtua. No, tehdään se nyt. Täytin 38 vuotta. Mutta miksi vasta viime vuonna sain tietää, että syntymäpäiväni on samalla Pyhän Homobonuksen päivä? Miksi tällaisia oleellisia tietoja ei opeteta koulussa?

Isot pojat ovat kertoneet, että joissain seksitarvikekaupoissa saa tietyistä tuotteista alennusta Pyhän Homobonuksen päivänä.

Ei saisi nauraa. "Homobonus" tarkoittaa hyvää ihmistä, ja pyhimykseksi hänet julistettiin hänen työstään kotikaupunkinsa köyhien hyväksi. Hän oli menestynyt liikemies, joka uskoi, että Jumala antoi hänen menestyä, että hän voisi paremmin auttaa huonompiosaisia. Kaikki kunnia hänelle. Eihän se hänen kunniaansa himmennä, että 800 vuotta myöhemmin jossain parin tuhannen kilometrin päässä jotain junttia hihityttää.

Muinaisista merkkihenkilöistä samaistun kuitenkin ehkä eniten kreikkalaiseen filosofi Khrysippokseen:

En ole tarkemmin perehtynyt hänen ajatuksiinsa, mutta perimätiedon mukaan hän kuoli nauruun, kun hän juotti aasille viiniä ja sitten seurasi vierestä sen humalaista toikkarointia. Epäilemättä minunkin kohtaloni tulee olemaan jotain tuonsuuntaista.

Asiaan. Jo aikojen alusta asti ihmiskunta on väitellyt siitä, kummat ovat kaikkein pelottavimpia eläimiä: käärmeet vai hämähäkit.

Ja siis tosiaan nyt puhutaan vain maailman pelottavimmasta eläimestä, ei maailman pelottavimmasta puolueesta, jossa sarjassa Suomen edustusjoukkue Vihreät on oikein tosissaan päättänyt ruveta urheilemaan. Ensinnäkin vihreä sisäministeri Maria Ohisalo, joka keksi ehdottaa laittomasti maassa oleville "palomuuria", eli järjestelmää, jolla he voisivat hoitaa asioitaan viranomaisten kanssa ilman riskiä kiinnijäämisestä ja kotiin palauttamisesta.

Sivustahuutelijat ovat puolustaneet ideaa sillä, että se ehkäisee "varjoyhteiskunnan" syntymistä, eli sitä, että nämä tyypit jäävät Suomeen elämään rikoksilla ja pimeällä työllä ilman mitään toivoa yhteiskunnallisesta noususta tai normaalista elämästä.

Juuei. Tällaiset palomuurit vain kiihdyttävät varjoyhteiskunnan syntymistä. Vaikka laittomat maassaolijat pääsisivätkin viranomaispalvelujen piiriin, ei heidän laittomuusstatuksensa siitä mihinkään muuttuisi, vaan kaikissa muissa suhteissa he eläisivät edelleen yhteiskunnan ulkopuolella. Kun lisäksi kotimaihin leviäisi tieto, että Suomessa voi laitonkin maassaolija elää ihan hyvin, se kannustaisi lisää porukkaa yrittämään. Todettaisiin, että turvapaikka nyt vain on sellainen muodollisuus, ei siihen välttämättä tarvita myönteistä päätöstä.

Toisena esimerkkinä vihreä ulkoministeri Pekka Haavisto, jonka kohdalla perustuslakivaliokunta totesi, että hän syyllistyi rikokseen raivatessaan tieltään virkamiehen, joka ei suostunut salakuljettamaan Suomeen terroristeja laittomin keinoin, mutta että rikos oli sen verran lievä, ettei nyt sentään ministerismiestä sellaisista pikkujutuista viitsi kuumotella. Sen myötä eduskunta äänesti siitä, nauttiiko Haavisto edelleen eduskunnan luottamusta.

Ei siinä muuta, mutta kun Haavisto äänesti itse oman luottamuksensa puolesta. Ja ilmeisesti Vihreissä tätä pidetään ihan normimeininkinä, koska en ainakaan itse havainnut, että asiaa olisi kyseenalaistettu puolueen omista riveistä. Itse muistan vielä ajan, jolloin vihervasemmiston mielestä "enemmistön diktatuuri" oli huono juttu ja lakeihin haluttiin kirjattavan tiettyjä rajoituksia, etteivät vallanpitäjät voi enemmistöpäätöksillä runnoa läpi omia moraalikoodejaan. Niin se maailma muuttuu.

Sinänsähän se, että eduskunnalta vielä luottoa riitti, ei ollut yllätys, joten ei siitä sen enempää. Keskustalta jotkut odottivat ihmejärkiintymistä, mutta voitte unohtaa sellaiset haaveet. Pokerinpelaajilla on oma termi tilanteelle, jossa pelaaja tietää jo häviävänsä jaon, mutta maksaa silti kaikki korotukset kiltisti, koska on jo tunkenut pottiin niin paljon rahaa, ettei kerta kaikkiaan ole varaa luovuttaa enää siinä vaiheessa. En muista, mikä se termi on, mutta Keskusta on siinä pisteessä. Se puolue on jo niin paljon miinuksella, ettei sillä ole varaa luovuttaa nyt, vaan katkeraan loppuun asti mennään, vaikka kuinka pahaa tekee, ja toivotaan ihmettä.

Ääh. Miten tämä liittyy käärmeisiin ja hämähäkkeihin? Ei mitenkään. Unohtakaa tuo. Yritetään uudestaan. Jo aikojen alusta asti ihmiskunta on väitellyt siitä, kummat ovat maailman pelottavimpia eläimiä: käärmeet vai hämähäkit.

Enää ei tarvitse miettiä. Tietooni on tullut, että vuonna 2006 löydettiin Iranista otus, jossa noiden parhaat puolet yhdistyvät:

Samaan tapaan kuin kalkkarokäärmeet ovat kehittäneet häntänsä päähän helistimen, tämä kyykäärmeiden heimoon kuuluva kaveri on kehittänyt häntänsä päähän mokkulan, joka etäisesti muistuttaa suurta hämähäkkiä. Saalistaessaan se heiluttaa häntäänsä tavalla, joka muistuttaa hämähäkin juoksentelua, ja odottaa, että joku petolintu syöksyy yrittämään napata sen.

Aika hieno.


4 kommenttia:

 1. Khrysippoon kaltaisen iloisen(?) kuoleman koki myös tämä hänen maanmiehensä:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Zeuxis

  Joskus saattaa näyttää käyneen niinkin ihmeellisesti, että vihreä Nuori Älykäs Nainen järkiintyy. Mitä vielä:

  https://www.ksml.fi/paakirjoitus-mielipide/3195701

  Lopultakaan Nuoret Älykkäät Naiset sukupuoleen (gender, joita on loputon määrä) ja ikään katsomatta eivät voi saada aikaan muuta tunnevastetta kuin samanlaisen iljetyksen kuin tuo hämähäkkikäärme.

  Samanlaisiahan nuo ovatkin:
  esittävät olevansa muuta kuin ovat päästäkseen iskemään ja tuhoamaan salaa ja ylättäen.

  VastaaPoista
 2. Varsin hurjan näköinen vessukka toi hämäkäärme on. Ainakin pistesijoille pääsee kyllä se australialainen huntsman spider:

  https://static.independent.co.uk/s3fs-public/thumbnails/image/2019/06/19/11/spider-three.png?width=982&height=726

  Vaikkei se ihmiselle vaarallinen olekaan. Mutta niin kuin tekstistäsikin saattoi ymmärtää, on kaikkein vaarallisin otus ihminen joka on vieroittanut itsensä reaalimaailmasta, jolla on unelma ja jolla on kaiken lisäksi valtaa.

  Oikein hyvää ja rauhallista joulua Porstuan väelle.

  VastaaPoista
 3. On hämmentävää, että kreikan samaa tarkoittava sana homos on niin lähellä latinan ihmistä tarkoittavaa sanaa homo, varsinkin, jos sitä käytetään etuliitteenä, jolloin se on muodossa homo.

  VastaaPoista
 4. Huomenta, Qroquius, Ykä ja Tom, kiitos kommenteistanne ja pahoittelut vastauksen viivästymisestä.

  Qroquius: En ollutkaan kuullut Zeuxiksesta. Täytyy kyllä kehua sen naisenkin huumoria, joka hänen kuolemansa aiheutti.

  Noista Vihreistä pakoon lähtevistä Nuorista Älykkäistä Naisista tulee mieleen sellaiset pakolaiset, jotka pakenevat kehitysmaista länsimaihin ja tänne saavuttuaan alkavat vaatia, että meidän on tuettava heidän entistä elämäntapaansa, eivätkä tajua, että juuri heidän kotimaansa elämäntapa on merkittävä syy maan köyhyyteen ja kurjuuteen.

  Varmaan niissä on sellaisiakin, joita oikeasti häiritsee yksiäänisyys, eikä vain se, ettei se ole juuri heidän yksiäänisyyttään, mutta tarkkana niiden kanssa pitää olla. En usko, että Vihreissä enää kovin paljoa on jäljellä moniäänisyyteen haluavia ja kykeneviä.

  Ykä: En tiedä, onko tuolle otukselle vielä suomenkielistä nimeä, mutta kannatan ehdotukseksi hämäkäärmettä. Huntsmanit ovat minunkin lemppareitani. Siis näin Suomesta katsoen. Toisaalta tekisi mieli käydä luontoturistina Australiassa, mutta toisaalta... ei.

  Toivottavasti teilläkin meni joulu rauhaisasti. Toivottavasti te kaikki ette pahastu, kun en aina vastaile kommentteihin. Nykyään jää niin vähän luovaa energiaa blogikäyttöä varten, että tämä on välillä kuukausiakin telakalla.

  Tom: Mitä se kreikassa tarkoittaa? Nämä itsekeksittyjä aakkosia käyttävät kielet ovat siitä hankalia, ettei niitä voi syöttää Google Translateen jos ei osaa kieltä edes jonkin verran.

  VastaaPoista