maanantai 12. lokakuuta 2020

Porstuassa kylässä: Cthulhun kultisti

Tänään ajattelin kokeilla jotain aivan uutta. Blogistiikan oppi-isälläni Yrjöperskeleellä on suositut ja loistavat Epäilyksen Piru- ja Antero Lärvänen -tekstisarjansa, joissa tekstien kuvitteellinen nimikkohenkilö haastattelee kuvitteellista, mutta arkkityyppistä poliitikkoa tms. yhteiskunnallista vaikuttajaa ikään kuin harjoituksena ymmärtää sellaisten sielunmaisemaa.

Niinpä ajattelin itsekin kokeilla samanlaista formaattia. En kuitenkaan halua matkia, joten tämänkertainen kirjoitus ei liity millään lailla politiikkaan tai yhteiskunnallisiin ilmiöihin, vaan ihan vain kirjallisuuteen. Viimeisen parin vuoden aikana kun on tullut päntättyä vain ns. oman alan kirjallisuutta, jolloin kirja-arvostelut ja muut kirjallisuuspostaukset ovat jääneet kokonaan pois, ja koska kirjallisuus kumminkin kuuluu Pekan Porstuan keskeiseen aihevalikoimaan, asialle on tehtävä jotain.

Niinpä pidemmittä puheitta, toivottakaamme tervetulleeksi blogin historian ensimmäinen haastatteluvieras, herra Cthulhun Kultisti.

- Kiitos kiitos. Iä! Iä! Cthulhu fhtagn!

Anteeksi kuinka?

- Se on ikään kuin meidän tunnuslauseemme. Se on muinaista r'lyehin kieltä ja tarkoittaa "Cthulhu nukkuu". Kuten sloganien kanssa yleensäkin, merkityssisällöllä ei ole niinkään väliä, mutta siitä tiedämme, kuka on puolellamme. Toinen, mitä tykkäämme julistaa, on "ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn".

Hetkinen. Tarkoittaakos tuo suunnilleen "palatsissaan R'lyehin kaupungissa kuollut Cthulhu uinuu"?

- Katos, jätkähän osaa!

Niin, minähän kävin muutama vuosi sitten yliopistolla pakollisen virkamiesr'lyehin kurssin, ja vaikka se ei enää tuoreessa muistissa ollutkaan, se meni yllättävän hyvin, vaikka itse sanonkin. Mutta asiaan. Sinähän olet fiktiivinen hahmo. Sinut, ja koko Cthulhu-mytologian, loi kauhunovelisti H.P. Lovecraft 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Mutta kuka, tai mikä, on suuri Cthulhu?

- Hän on suuri muinainen jumala ja muiden muinaisten jumalten ylipappi, ja kulttimme tavoite on herättää hänet kuoleman ikiunesta. Kun hän herää, hän auttaa palauttamaan muinaiset jumalat valtaan. Ne ovat kosmisia hirviöitä, kotoisin universumin synkimmistä ääristä, ja ihmisen elämä merkitsee niille vähemmän kuin hyttysen elämä meille. Kun ne palaavat, ihmiskunta syödään viimeistä yksilöä myöten pois häiritsemästä uutta järjestystä. Muita jumalia ovat Azathoth, demonisulttaani; Abhoth, epäpuhtauden lähde; Nyarlathotep, ryömivä kaaos...

Aivan, ymmärrän. Teidän uskontonne siis perustuu sille, että palvomalla näitä tuhoajajumalia saisitte ne muuttamaan mielensä ja jättämään ihmiskunnan rauhaan?

- Ei, nyt käsitit väärin. Ihmiskunta on tuomittu. Kaikki syödään. Se on kohtalo, eikä sitä voi muuttaa.

Te siis palvotte näitä jumalia, että teidät itse henkilökohtaisesti säästettäisiin?

- Eijei, et vieläkään ymmärrä. Kun sanon, että kaikki syödään, tarkoitan että aivan jokainen, myös sinut ja minut.

No miksi ihmeessä te sitten palvotte niitä? Mitä te siitä hyödytte?

- Uskolliset palvelijat palkitaan siten, että meidät syödään viimeisinä. Joo, joudumme katsomaan vierestä, kun maailma tuhoutuu, mutta meidän mielestämme se on pienempi paha kuin se, että elämämme päättyy täysin äkkiarvaamatta tuntemattomien hirviöiden kynsissä.

No tuossa nyt ei ole mitään järkeä.

- Päin vastoin, tämä on ainoa järkevä toimintatapa. Koska pelastusta ei kerta kaikkiaan ole, loogisinta on toimia niin, että oma elinaika edes pitenee mahdollisimman paljon.

Joo joo, mutta ymmärrättehän te, että vaikka teidät syötäisiinkin viimeisinä, te tulette silti syödyiksi aikaisemmin kuin siinä tapauksessa, että muinaisia suuria jumalia ei herätetä?

- Nyt... Nyt en oikein ymmärrä tuota tulokulmaa...

Siis meinaan vain, että eiväthän ne välttämättä juuri nyt ole heräämässä. Jos ne ovat uinuneet jo tuhansia vuosia, kyllä ne todennäköisesti jatkavat vielä ainakin sinun elinaikasi verran. Lovecraftin aikaisetkin kultistit ovat jo maatuneet kymmeniä vuosia sitten.

- ...

...

- Iä! Iä! Cthulhu fhtagn!

Joo, eiköhän tämä haastattelu ollut nyt tässä. Kiitos vierailusta, herra Kultisti.

- Minulle luvattiin haastattelupalkkioksi jumalten juomaa, IPA-olutt--

Häivy nyt jo siitä.

* * *

Jooh, antaa olla, ei tästä tule mitään. Tällainen idea nyt vain tuli mieleen, kun tajusin, etten ole pitkiin aikoihin lukenut Lovecraftia. Onpahan nyt kokeiltu, ettei tarvitse kokeilla toistamiseen.

En edes keksi, mitä kuvia näin turhaan tekstiin viitsisi laittaa, mutta pakko kai jotain on. Tissejäkin laitoin juuri edelliseen tekstiin, joten ei niitäkään oikein viitsi. No, katsotaan, mitä kuvahaulla tulee vastaan ja laitetaan jotain sekalaista.

Korostan siis uudestaan, että nämä kuvat eivät liity millään tavalla tekstiin tai yhtään mihinkään muuhunkaan, vaan ovat täysin sattumanvaraista täytemateriaalia:




11 kommenttia:

  1. a) Olen otettu, sillä Pekka on parasta A-ryhmää.

    b) Hyvinhän tämä onnistui. Minun on sinänsä pakko tunnustaa että vaikka tämän Cthulhu-saagan tiedänkin niin en ole koskaan sitä lukenut. Muuta kuin eräänlaisen spin off-tarinan ”Keskiyön Mato Ikaalisissa”. Mikä oli ihan toimiva juttu. Siinä Cthulhusta käytettiin nimeä Kutunluu.

    c) Noista jutun loppuosan kuvista voi sanoa että todellisuus on fiktiota ihmeellisempää ja osalla valkoisista viiraa pahemman kerran. Jos oma valkoisuus ottaa niin pahasti kuuppaan niin köydellä tai haulikollahan se asia korjaantuu. Ei vituta oma valkoisuus enää yhtään.

    VastaaPoista
  2. Kompaan Tomia ja Ykää, jatka ihmeessä jos vain ideoita keksit. En tiedä mitä sanoa noista loppuosan kuvista. Ihan helvetin typeräähän tuo tietysti on, mutta tuotahan se edistyksellisyys alkaa Ameriikassa olla. Pitäisikö heitä pitää propagandan uhreina vai ihan pesunkestävinä idiootteina, vai kenties molempina. Onneksi Valkoisen Heteromiehen Henki on valaissut polkuni sen verran hyvin, että itse en moiseen hurahtaisi.

    - Minulle luvattiin haastattelupalkkioksi jumalten juomaa, IPA-olutt-

    Jaa, onko IPA-olut sitten jumalten juomaa? Täällä pohjoisessa sitä pidetään lähinnä hipsterien pelleilynä.

    VastaaPoista
  3. Oikein kiva tarina. Voisi suositella kiinnostuneille kotimaista teosta: Kirotun kirjan vartija. Se on kokoelma suomalaisia Cthulhu tarinoita jotka eivät kyllä mitenkään häpeä ulkomaiselle uustuotannolle, pikemminkin päinvastoin.

    VastaaPoista
  4. Huomenta, Tom, Ykä, Reijo ja Heikki, ja kiitos kommenteistanne.

    Tom: Kiitoksia.

    Ykä: a) Kiitos. Muistutan kumminkin, että Yrjöperskeles-blogi oli Scriptan ja Keskikaljakommandojen ohella se syy, miksi innostuin itsekin blogaamaan.

    b) Tuosta novellista olenkin kuullut, mutta en ole lukenut. Cthulhu-mytologia on erittäin onnistunut siinä mielessä, että se on edelleen voimissaan ja sen pohjalta tehdään uusia tarinoita. Lovecraft ei yrittänytkään omia keksintöään itselleen, vaan päin vastoin rohkaisi muitakin kirjoittamaan siitä. Sinänsähän Lovecraftin novelleja vaivaa sama kuin sen aikakauden kirjallisuutta yleensäkin, eli ne ovat aika raskaslukuisia eivätkä niin hyytävän kauhistuttavia kuin nykyään on totuttu.

    c) Se onkin jännä, että noiden mielestä paras ratkaisu oman valkoisuuden tuomaan ongelmaan onkin vain nillittää ja ilkkua muille valkoisille. Kyllähän niistä omista etuoikeuksistaan pääsee kun vain yrittää. Esimerkiksi ne voisivat lahjoittaa kaiken omaisuutensa muunväristen etuja ajaville hyväntekeväisyysjärjestöille. Moraalipisteitäkin saisi, kun postaisi tiliotteen twitteriin. Jännä, ettei sellaista kumminkaan tule vastaan.

    Reijo: Kiitos, pidän formaatin kyllä mielessä, mutta tämä oli sellainen yksittäinen oivallus, etten tiedä, tuleeko näitä enempää. Näiden tyyppien psykologia on minulle täysi mysteeri, mutta jonkinlainen Göbbels-palkinto pitäisi kyllä myöntää sille tyypille, joka keksi, että paras tapa taistella rasismia vastaan on saada ihmiset häpeämään omaa ihonväriään ja sitten vielä sai tämän idean lyötyä läpi.

    IPA-olut on todellakin jumalten juomaa - siis nimenomaan kauhua kylvävien hirviöjumalten juomaa. Täälläpäin hipsterit ovat onnistuneet markkinoimaan sen normaaliväestöllekin, mutta siinäkin olisi paikka Göbbels-palkinnolle. Menee se alas, jos ilmaiseksi saa, mutta melkoista kärvistelyä sekin on.

    Heikki: Kiitos vinkistä. Uskon kyllä, etteivät häviä laadussa. Koska alkuperäiset tarinat sijoittuvat synkkään, kylmään ja hiljaiseen Uuteen Englantiin, niiden tunnelma vain korostuu entisestään ihan vain sillä, että kopioi sen sellaisenaan suomalaiseen ympäristöön.

    VastaaPoista
  5. Kiitos viihdyttävästä tekstistä. Tuli hyvä mieli näin aamutuimaan.

    Mulla taitaa löytyä hyllystä kaikki Lovecraftin suomeksi julkaistut tarinat, sekä Portti-lehden Lovecraft-spesiaali. Tuossa spesiaalissa on S. Albert Kivisen juttu Lovecraftista, sekä Ykän mainitsema "Keskiyön mato Ikaalisissa". Heikin mainitsema "Kirotun kirjan vartija" kannattaa tsekata.

    Cthulu-hupailua voi katsella esim. Unspeakable vault of doom sivustolta. http://www.goominet.com/unspeakable-vault/

    Jatka ihmeessä kirjoittelua.

    Pinlaareni

    VastaaPoista
  6. Ei ollut oikea jumalten seuraaja, oli luvattu vain jotain IPA-kuraa. Todelliselle olisi ollut tarjolla oikeaa Jumalten Juomaa, Huurteista Tsuhnan Kostoa:)
    Arvelee Huru-ukko

    VastaaPoista
  7. En ymmärrä täällä esitettyjä näkemyksiä IPAsta;
    sehän on hyvää.

    Mitä tulee Lhovechrafhthiin itseensä, hänessä ei ollut kielimiehen vikaa niin paljon kuin Tolkienissa, että olisi alkanut kehittää tuota r'lyehin kieltä oikeaksi kieleksi sanastoineen ja kielioppeineen.

    Näyttäisi siltä, etteivät muutkaan kielimaakarit ole jostain systä innostuneet asiasta, vaikka ovat kehitelleet kaiken maailman, korjaan avaruuden klingoneja ja muita olemattomien yhteisöjen olemattomia kieliä.

    VastaaPoista
  8. Huomenta, Pinlaareni, Huru-ukko ja Qroquius, ja kiitoksia kommenteista.

    Pinlaareni: Itse luin nuorena paikallisesta kirjastosta kaikki Lovecraftit suomeksi ja englanniksi, ja jonkin kokoelman ostin kotiinkin. Täytyy tosiaan pitää silmät auki tuon Kirotun kirjan vartijan suhteen. Minulla on hämärä muistikuva, että olisin joskus 15 vuotta sitten lukenut tuota Unspeakable vault of doomiakin. Hauska huomata, että se on edelleen voimissaan.

    Huru-ukko: Toisaalta enpä minä kuolemankultisteihin Tsuhnan Kostoa haaskaisikaan.

    Qroquius: Hyvä vain, että IPA:llekin löytyy juojansa. Jääpähän minulle enemmän vaikkapa suklaastouteja ja savuoluita.

    Käsittääkseni Lovecraft ei muutenkaan yrittänyt kehittää maailmaansa kattavaksi ja sisäisesti koherentiksi, vaan kirjoitti tarinoitaan inspiraation mukaan ja jätti jälkipolville pähkäiltäväksi, miten palaset saisi sovitettua yhteen. Siinä mielessä ymmärrettävää, ettei hän kehittänyt kieltäkään kuin muutaman lauseen verran. Voi olla, että lähdemateriaalin vähäisyys on syy, miksi muutkaan eivät oikein ole päässeet vauhtiin kielen kehittämisen kanssa. Ja toki sekin, että kieli on tarkoituksella mahdoton ihmiselle äännettäväksi, joten yritä siinä jutella sillä sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse nautin IPA-oluita satunnaisesti. Ne eivät ole ehdottomia lemppareitani, mutta menevät alas kuitenkin.

      Poista
    2. Isälläni oli joitain vuosia sitten traumaattinen kokemus. Hän osti kokeeksi jonkin sattumanvaraisen kaljatölkin, ja kun hän maistoi sitä, loput tölkistä menikin viemäriin. Ihmetteli, että mitäs tämä oikein on, hirvittävintä kaljaa mitä ikinä on maistanut. Otin haasteen vastaan ja kysyin, että mikähän tölkki se oli ollut, että voin testata itse. Moneen kertaan hän varoitteli, mutta ostin kumminkin ja maistoin. Totesin, että IPA:ahan tämä on. Hän ei ollut kuullutkaan sellaisesta.

      Kyllähän se alas menee. Siinä vain on se juttu, että kun on ensin totutellut tavallisen kaljan pahaan makuun niin, että on alkanut tykkäämään siitä, sen jälkeen täytyy vielä totutella IPA:an ihan uudestaan.

      Poista