Oli joulu. Tämän vuoden merkittävimmäksi itselahjaksi valitsimme uuden tietokoneen, koska edellinen oli jo 7 vuotta vanha. Kyllähän silläkin pystyi vielä uusinta Call of Dutyä pelaamaan, mutta ei maksimigrafiikoilla. Nyt pystyy napsimaan päitä ja näyttämään samalla hyvältä.
Tai siis emäntähän sitä pääasiassa pelaa. Hänelle aion ostaa lahjaksi tutustumiskäynnin pistooliradalle, mutta sitä pitää katsoa sitten, kun koronatilanne vähän helpottaa.
Itseäni hemmottelin tänä vuonna vain maltillisesti. Ostin yhden pelin uudelle koneelle sekä villapaidan. Mutta ennen kuin käsitellään niitä tarkemmin, palautetaan mieleen eräs perusasia, joka on ollut Porstuassa esillä muutaman kerran aiemminkin: Streisand-efekti.
Homma siis toimii niin, että aina, kun jokin asia halutaan kieltää ja kieltoa ruvetaan julkisuudessa vaatimaan, asia saa paljon enemmän näkyvyyttä ja tavoittaa paljon suuremman yleisön kuin mihin se ikinä olisi muuten pystynyt. Tai no, ei tarvita edes kieltovaatimuksia, pelkkä moraalipaheksunta riittää. Suuresta yleisöstä löytyy aina paljon porukkaa, jonka mielestä paheksujat närkästyvät ihan turhasta ja jotka ovat valmiita jopa maksamaan rahaa hyvästä tuotteesta tai ihan vain paheksujia trollatakseen. Maailmassa on monta miljonääriä, jotka saavat kiittää omaisuudestaan sitä, että kukkahatut ovat päättäneet ruveta ulisemaan heidän muuten tavanomaisesta tuotteestaan, ja ilmiötä on mahdollista myös hyödyntää tietoisesti.
No niin. Ensimmäinen itselleni ostama joululahja oli Elmo's Kangaroo of the Damned. Pari 16-vuotiasta kaverusta päätti tehdä tietsikkapelin, pistää sen myyntiin ja katsoa mitä tapahtuu. Nykyäänhän pelien tekeminen ja julkaiseminen myyntiin on tehty niin helpoksi kuin se vain voi olla. On olemassa pelinteko-ohjelmia, joilla pystyy saamaan aikaan kohtalaisia supermarioita jopa ilman mitään koodaustaitoa. Linkitetyssä Ylen artikkelissa toimittaja on vähän pihalla siitä, kuinka pelien julkaisu toimii:
Remu Kalliola, 16, esittelee ylpeänä tietokonepeliä, jonka hän ja hänen kaverinsa Akseli Tikkala, 16, tekivät yhdessä. Reilu kuukausi sitten valmistunut peli pääsi yllättäen yhden maailman suurimman pelinjakelupalvelun Steamin valikoimaan.
Steam on amerikkalainen PC-pelien jakelualusta, jossa on kymmeniä tuhansia pelejä ladattavissa. Pelin voi saada alustalle julkaistuksi, jos peli täyttää tietyt standardit ja pelintekijä maksaa määrätyn patenttisumman.
Itse asiassa nykyään Steamiin voi kuka tahansa pistää myyntiin ihan mitä ryönää tahansa, kunhan maksaa sadan dollarin nimellisen lisenssimaksun. Steam tienaa rahansa ottamalla pelien myynneistä muhkean provikkasiivun, joten Steamin näkökulmasta määrä on laatua. Se satasen maksukin on otettu käyttöön vain pitämään poissa kaikkein onnettomimmat rahastusräpellykset ja suoranaiset huijaukset. Vain laiton sisältö sensuroidaan.
Ostin tämän 2,39 €:n hintaisen pelin siksi, koska se vaikutti hintaansa nähden hauskalta, ja tietysti siksi, koska haluan tukea ja kannustaa näitä poikia kehittämään harrastustaan. Mutta miksi ja miten ylipäänsä kuulin tämän pelin olemassaolosta?
No, Elmo on sombreropäinen meksikolainen, joka yön pimeydessä loikkaa kengurun selässä rajamuurin yli USA:han. Viranomaiset ottavat hänet kiinni ja karkoittavat hänet Venäjälle, mutta Australian kohdalla ilkeästi virnuilevat aboriginaalit heittävät keihäällä häntä kuljettavan lentokoneen alas. Rytäkässä hänen lemmikkikengurunsa katoaa, ja se on etsittävä. Matkallaan Elmo lahtaa vastaantulevat aboriginaalit haulikolla.
Ymmärtänette, että tahot, joita muutenkaan ei pelaaminen kiinnosta, olivat sitä mieltä, ettei tällaisia rasistipelejä tarvitse kukaan muukaan. Puhuttiin kovaan ääneen, että tällaisista peleistä ei saisi kovaan ääneen puhua.
Itse sanon vain, että kiitos vinkistä.
Suoritetaanpa pelille nyt virallinen arvostelu, kun tuli puheeksi. Kuten kaikki tiedämme, miehen huumorintaju saavuttaa huippupisteensä juuri siinä 16 ikävuoden tietämillä, ja siitä eteenpäin vitsailussa on kyse enää vain rappeutumisen hidastamisesta ja väistämättömän "ei nykyään enää osata tehdä komiikkaa, pelkille alapääjutuille vain naureskellaan"-vaiheen epätoivoisesta siirtämisestä vuosi kerrallaan myöhemmäksi.
Sama elämäniloinen huumori kaikuu tästäkin teoksesta. Ei turhia kumarrella, ei mietitä syvällisiä, ei esitetä yhteiskunnallisia kannanottoja. Heitetään vain typeriä läppiä ja nauretaan niille, koska ne ovat niin huonoja, että ovat oikein hyviä.
Ulkoisesti pelissä on vahva "tein itse ja säästin"-leima. Kuten kuvastakin näkyy, grafiikat on huitaistu kasaan Paintilla muutamassa minuutissa. Se ei kuitenkaan haittaa, vaan on osa pelin viehätystä. Aloittelevilla harrastelijoilla ei ole aikaa eikä osaamista tehdä ammattilaistasoisia grafiikoita, mutta pelimarkkinoilla siihen ei voi vedota, vaan amatöörimäinen räpellys tuomitaan sellaiseksi armotta. Niinpä ratkaisu onkin, ettei edes yritetä kilpailla visuaalisuudella, vaan keskitytään sisältöön ja pelattavuuteen, ja näytetään Paintilla keskaria grafiikkasaivartelijoille.
Pelattavuudeltaan tämä on raivostuttavan turhauttava. Tätäkin tarkoitan hyvässä mielessä. Peli on hyvin nopeatempoinen, ja sen lisäksi, että hyppyjen pitää osua juuri oikeaan kohtaan ja ne pitää ajoittaa täydellisesti, pitää osata ampua haulikolla alaspäin juuri oikeaan aikaan, että saa hypyille juuri oikean määrän lisävauhtia. Virheistä rangaistaan välittömästi, mutta onneksi peliin pääsee heti takaisin ilman turhia välianimaatioita, eikä latauspaikalta ole yleensä kovin montaa sekuntia pidempi matka kuolinpaikalle.
Arvosanaksi annan 4/5. Tämäkin on vain oma subjektiivinen mielipiteeni, joka perustuu siihen, että kärsivällisyyteni ei yleensä riitä peleihin, joissa pitää hiertää samaa kohtaa kymmeniä kertoja ihan vain siksi, kun en osaa. Toisaalta monen muun pelin kohdalla olisin jo luovuttanut, mutta asiallisen juonen takia jatkan yrittämistä tämän parissa. Eihän tämä mikään Call of Duty ole, mutta tämä ansaitsee korkeat pisteet jo silläkin, että tekijät ovat osanneet tunnistaa vahvuutensa ja sen myötä saaneet pienillä resursseilla aikan teoksen, joka on enemmän kuin niiden summa.
* * *
No niin. Toiseksi lahjaksi ostin villapaidan. Tällaisen. Seinäjoella kävi niin, että eräs persu julkaisi itsestään somessa tällaisen kuvan:
Tällainen kuvahan on erittäin vaarallinen ja pahennusta herättävä, koska jos katsotte tarkasti, huomaatte paidan kuvion olevan tuttu Lapuan liikkeestä. Lapuan liike sai alkunsa vuonna 1929 vastareaktiona kommunistien riehunnalle ja saavutti kommunisminvastaisella aktivismillaan suuren suosion. Järjestön tunnetuin aktivismin muoto oli vetää kommunisteja turpaan ja viedä heidät väkisin Neuvostoliiton puolelle.
Valitettavasti järjestö kuitenkin luisui nopeasti italialaistyyliseen fasismiin menettäen samalla kannatustaan. Kun se yritti vallankumousta Mäntsälän kapinassa vuonna 1932, homma oli jo lässähtänyt sen verran pahoin, että lopulta kapina oli vain sitä, että muutama sata kapinoitsijaa meni metsään ryypiskelemään, kunnes presidentti Svinhufvud sanoi, että älkää nyt hei jätkät viitsikö. Lopulta järjestö kiellettiin järjestön itsensä vaatiman ja kommunisteja vastaan tarkoitetun suojelulain perusteella.
Nykyään suhtautuminen liikkeeseen ja sen tunnusväreihin vaihtelee. Pohjanmaalla tällainen paita kuuluu kulttuuriperintöön eikä herätä juuri närkästystä, kun taas Helsingin vasemmistopiireissä se kiihottaa ulvontaa kuin mikäkin hakaristikaapu.
(Jos nyt kuitenkin ihan rehellisiä ollaan, eivät nykyajan vihervasemmistolaiset vihaa Lapuan liikettä siksi, että se vastusti kommunismia, eikä edes siksi, että se oli fasistinen. Eiväthän he samaistu Neuvostoliiton rautasaapaskommunisteihin, ja liikkeen luonnollinen näivettyminen osoitti, ettei fasismi missään vaiheessa nauttinut merkittävää kannatusta Suomessa. Ei, he vihaavat Lapuan liikettä siksi, että liike osoitti kiistattomasti, että ei-toivottujen henkilöiden poistaminen maasta on vain lakitekninen ongelma, ei mikään käytännön ongelma.)
Mutta oli miten oli, ulinan käytyä sietämättömäksi koin kansalaisvelvollisuudekseni ostaa tällaisen paidan:
Allekirjoittanut nauttimassa teemaan soveltuvasta kevyestä iltalukemisesta. |
Aika moni muukin oli tullut samaan tulokseen, koska linkkaamassani housukauppa.com:ssa lähes kaikki koot loppuivat nopeasti. Myös kohun aloittanut persupoliitikko Piia Kattelus-Kilpeläinen pisti pystyyn oman näitä paitoja myyvän verkkokauppansa niin nopeasti, ettei voi välttyä ajatukselta, että hän järjesti kohun tarkoituksella lyödäkseen kunnolla rahoiksi. Niin minä ainakin olisin tehnyt. Internetin sosiaalisen oikeuden soturien ulina on niin ennalta-arvattavaa ja helposti manipuloitavaa.
Loppuun vielä disclaimer, että Pekan Porstuassa ei tueta fasismia, kuten ei minkään muunkaan tyyppistä totalitarismia. Vaikka joku ehkä voikin keksiä sotilasjunttahallituksista joitain yksittäisiä hyviä puolia, kukaan ei oikeasti halua elää sellaisen johtamassa valtiossa. Sen sijaan jos joku uskoo, että vääränväriset villapaidat ovat vakavastiotettava uhka suomalaiselle yhteiskuntarauhalle ja -järjestykselle, mutta samaan aikaan on sitä mieltä, että ISIS-terroristien tuominen maahan veronmaksajien rahoilla on ihan jees, sellaisen henkilön trollaaminen millä tahansa laillisella keinolla on suotavaa ja toivottavaa.
Noista paidoista tuli mieleen sekin että tiedostavat ihmiset kulkevat mielellään kommunistisen murhaajan Che Guevaran kuva paidassaan eikä siitä nouse kenenkään verenpaine.
VastaaPoistaMinä en edes omista villapaitaa, mutta on mulla parikin pikeepaitaa joissa on kuva. Sukuseuran vaakuna, tai semmonen. Kuvan on suunnitellut edesmennyt taitelliseti lahjakas serkkuni. Rauha hänen kuolemattomalle sielulleen.
VastaaPoistaNuo Yrjön mainitsemat "kevaripaidat" on syvältä, niin syvältä ettei saa sanotuksi. Ja varsinkin suomalaisten päällä.
Huru-ukko
kyllä aito ginimusta tyyli puree paremmin. Musta kauluspaita ja sininen kravatti. varustelekalta löutyy sopivaa mustaa kenttäpaitaa - poletit on - ja vahvaa kangasta. Vaan mistäs löytyisi passelia kragaa?
VastaaPoistaNoi tsekevaarat on syvältä, pitäis kai painaa heydrich-paitoja vastapainoksi. Tai mengelepaitoja - tohtorismies hänkin.
Pyssymies
Ostin itselleni joulun jälkeen melko kalliin uuden tietokoneen keskusyksikön. Ja sain isokokoisen modernin näytön.
VastaaPoistaNyt minun kelpaa lentää Flightgearillä. Ostin myös äsken Steamistä kaupallisen ja hirveän hyvän X-Plane -lentosimulaattorin täysversion vähän aikaa kokeiltuani kokeiluversiota. Maksoi 65 euroa.
Valitettavasti minä en voi ostaa villapaitaa, koska minulla on talvikauden paitoja jo ennestään liikaa.
Iltaa, Ykä, Huru-ukko, Pyssymies ja Tom, ja kiitos kommenteistanne.
VastaaPoistaYkä (ja muut): Olen miettinyt, että pitäisi käydä Serbiassa ostoksilla, siellä on torimyyjillä Ratko Mladić -paitoja. Se olisi sopiva ja verrattavissaoleva vastaveto Che Guevara -paidoille. Sehän näissä Che-vasemmistolaisissa on, ettei heitä se väkivalta ja totalitarismi itsessään haittaa, vaan heitä kiinnostaa lähinnä se, ovatko he itse siinä diilissä voittajien vai häviäjien puolella.
Tai no, kyllähän kommunistisen vallankumouksen tullessa jokainen Che-larppaaja löytäisi itsensä gulagin aidan väärältä puolelta, mutta jotenkin ne onnistuvat uskottelemaan itselleen muuta.
Huru-ukko: Minäkään en yleensä villapaitoja käytä, mutta tämä on ihan mukava tähän aikaan vuodesta, kun ulkona on kylmä, mutta ei vielä niin kylmä, että sisällä patterit menisivät kunnolla päälle. Muulloinhan olen kotona kokonaan ilman paitaa. Tässä paidassa on sekin hyvä puoli, että se on niin tilava ja materiaali niin joustavaa, että hihat voi kääräistä kyynärtaipeisiin eikä yhtään kiristä. Sukuvaakuna olisi kyllä kiva olla, että sen voisi laittaa vaatteisiin ja oikeastaan mihin vain.
Pyssymies: Ihmisten ilmoilla ilman muuta, mutta kotona on mukavampi villapaidassa. Niitä Lekan mustia kauluspaitoja minulla on kolme työkäyttöön hankittuna, ja minulla on niistä vain hyvää sanottavaa. Istuvat hyvin, tuntuvat hyviltä, näyttävät hyvältä ja kestävät. Jokin aika sittenhän H&M (tai muu vastaava) sai aikaan kohun, kun erehtyi myymään mustaa paitaa ja sinistä kravattia samassa paketissa.
Tom: Jaa X-Plane? Sitten sinun varmaan kannattaa jossain vaiheessa investoida VR-laseihinkin. Joskus olen Euro Truck Simulatoria kokeillut, muuten on jäänyt simulaattoripelit vähemmälle. Toki jokin hävittäjätaistelupeli voisi olla mielenkiintoinen.
Kun minä käytän (työpöytä-)Linuxia PC-tietokoneessani, niin kaipaisin kyllä parempaa valikoimaa hävittäjälentopeleihin. Olen koneeseeni saanut asennettua YSFlight-nimisen lentosimulaattorin, jossa ovat hävittäjätaistelutkin mahdollisia. Mutta pelin graafinen ulkoasu on mahdottoman vanhanaikainen. Ja sitten on Linux Air Combat, joka on myös suhteellisen alkeellinen. Ja pelin joutuu Linuxin käyttäjä useimmissa tapauksissa kääntämään lähdekoodista binääriksi. Pelin tekijä kehuu, että pelin kykenee kääntämään myös sellainen ihminen, jolla ei ole kauheasti tietotaitoa kääntämisestä. Mutta minä en saanut peliä kuitenkaan koskaan toimimaan. Pelin tekijä toivoo, että nyt kun peli on kehitykseltään kypsällä tasolla vihdoin, niin Linuxin levitysversioiden valmistajat ottaisivat pelin mukaan pakettivarastoihinsa. Tätä joudun minä nyt odottamaan.
PoistaMainitsemani FlightGear on melko hyvä peli, vaikkakin siinä on mukana "särmiä". Pelissä on mukana mahdollisuus, että peliin saa mukaan sotapeliominaisuudet. Ainakin Linuxissa kyseisen Bombable-palikan asentaminen on sen verran vaikeata, että en ole onnistunut siinä. Toivottavasti se tulee jossain vaiheessa vakioksi sillä lailla, että sen saa asennettua Linuxiin samalla kuin muunkin pelin.
Olen myös asentanut koneeseeni varsinaisen mammuttipelin nimeltä War Thunder. Siinä on grafiikka melko huippua ja paljon tutustumista, jota en ole vielä tehnyt.
Se musta kenttäpaita on mukava asuste, lasit ja puhelin kulkee taskuissa ja on sen verran paksu, että tarkenee konttorillakin - ilmastointi kun tuottaa ylläreitä välillä.
VastaaPoistaSininen rusetti voisi olle mainio lisä mustaan paitaan, tuottaisi päänvaivaa suvaisemattomille suvakeille.
Pyssymies
Kerta täällä simulaattoreista puhutaan, niin heitän ohimennen oman suositukseni. theHunter: Call of the Wild. Jonkin verran kärsivällisyyttä vaativa metsästyssimulaattori, joka on ainakin allekirjoittaneen onnistunut koukuttamaan tosissaan. Saalista tuntuu tulevan helmpommin, kuin oikeasti luonnossa liikkuessa, mutta pitäähän pelissä viihdearvoakin olla. Peli on myös pahuksen komia grafiikoiltaan, joten eri metsästysresevaateissa samoilee ihan mielellään vaikkei saalistakaan tulisi.
VastaaPoistaSteamistä parilla kympillä. Ilmeisesti vain Windowsille. Melko usein alennuksessa. Suosittelen kärsimättömille ATV-dlc:n hankkimista. Matkat lyhenevät kummasti mönkijällä huristellen.