tiistai 19. toukokuuta 2015

Pekka lukee lehteä 17: Asiatonta provosointia

Mukava päivä tänään. Lämpötila nousi vihdoin 17 asteeseen, ja taivas on pilvetön, joten oli kevään ensimmäinen auringonottopäivä. Euroviisutkin alkavat illalla. Tänä vuonna minulla ei (vielä) ole suosikkia, koska en ole Suomen esitystä lukuunottamatta nähnyt yhtään kappaletta etukäteen. En kyllä usko Suomen menestykseen, koska vaikka varmasti joitain erilaisuuskiintiöääniä saammekin, ei kappale itse ole sellainen, että eurooppalaisten enemmistö saisi siitä irti suuria tunne-elämyksiä.

Ai niin, aivan unohdinkin edellisestä kirjoituksestani vielä yhden oleellisen hakutermin. Sitä se väsymys teettää. Varmaan niitä olisi vielä lisääkin, mutta olkoon. Tässä kuitenkin vielä isot pallit:


No niin, sitten asiaan. Minusta on jo pitkän aikaa tuntunut, että blogini on hiljalleen valunut tyylilajiltaan salonkikelpoiseksi, pohdiskelevaksi, perustelevaksi ja ehkä jopa eriäviä mielipiteitä suvaitsevaksi. Eihän sellainen peli vetele. Niinpä ajattelin pitkästä aikaa käydä läpi bongaamiani pikku-uutisia ja vain huudella joitain totuuksia tai muuta yhtä typerää. Katsotaanpas:

1. HS: Vasemmistoliitto sai eduskunnassa jättipotin

Vaalit menivät suunnilleen niin hyvin kuin realistisesti oli mahdollista, ja hallitustunnustelut jatkuivat samalla linjalla. Politiikassa ei kuitenkaan voi saada kaikkea, mitä haluaa, ja ikävämpiäkin asioita tapahtui.

Eduskunnassa on ilmeisesti joitain "valiokuntia", jotka käyvät läpi omien erityisalojensa lakialoitteita. Yksi niistä on perustuslakivaliokunta, jonka...
...tehtävänä on valmistella perustuslakia sekä muuta perustuslain kanssa läheisessä asiayhteydessä olevaa lainsäädäntöä. Perustuslakivaliokunta antaa lausunnon perustuslain säätämisjärjestyksessä säädettävistä lakiesityksistä ja arvioi käsiteltäväkseen lähetettävien lakiesitysten perustuslainmukaisuutta ja sitä, miten ne suhtautuvat Suomen allekirjoittamiin kansainvälisiin ihmioikeussopimuksiin.
Lisäksi:
Myös kansalaisuus-, kieli- ja puoluelainsäädäntö kuuluu perustuslakivaliokunnalle.
Nyt pääsi käymään niin, että tuon jengin puheenjohtajaksi pantiin Vasemmistoliiton Annika Lapintie. Hänethän muistetaan lausahduksestaan, että jos kaikki yhdeksän Itämeren rantavaltiota vähentäisivät päästöjään 4 %, Itämeren kokonaiskuormitus laskisi 36 %:lla.

Sitäkin paremmin hänet muistetaan halustaan tiukentaa aselakeja. Jo vuonna 2000 hän tiesi, että netistä kuka tahansa voi tilata luottokortilla itselleen mitä pyssyjä huvittaa, ja että varsinkin "itseladattavat kertatulikonepistoolit" ovat kamalia.


Itsellänihän ei ole aseita, eikä suurempaa tarkoitusta hankkiakaan. Ei minulla ole aikaa eikä rahaa sellaiseen harrastukseen. No, on meillä vanhempieni luona tehokas itäsaksalainen ilmakivääri, jolla silloin tällöin kotona käydessäni ammuskelen harakoita ainoastaan virallisen standardin mukaisia maalitauluja. En silti yhtään tykkää tyypeistä, jotka haluavat kieltää aseet, vaikka tietävät aseista (ja matematiikasta) vähemmän kuin minä tiesin jo yläasteella toimintaelokuvien pohjalta.

Enkä varsinkaan halua, että sellaisia tyyppejä päästetään lähellekään mitään perustuslakiin liittyvää.

No, tämä vastaus oli vielä melko analyyttinen ja asiallinen, joten pistetäänpäs seuraavaksi vanhaa kunnon rasismia:

2. Metro: Muhammed-kuvat pois Maailma kylässä -festivaaleilta – näyttelyn järjestäjät pitävät ennakkosensuurina

Kas kummaa, että sananvapaus tarkoittaa jälleen vapautta olla sanomatta. No, edellisestä kiintiömuhammedistani onkin jo aikaa.


Länsimaiseen kulttuuriin kuuluu, että uskontoa ei oteta kovin vakavasti, tai jos otetaankin, ainakaan sen takia ei käydä muiden ihmisten kimppuun. Muslimien on ymmärrettävä ja sisäistettävä tämä, ennen kuin heidän voidaan väittää olevan integroituneita Eurooppaan, eikä se onnistu siten, että terrorismin pelossa muslimien uskonnollisia tunteita kohdellaan hellävaraisemmin kuin kristittyjen vastaavia.

Toisin kuin näissä yhteyksissä sensuurin kannattajat tapaavat perustella, pilakuvat eivät aiheuta väkivaltaa. Väkivaltaa aiheuttavat pilakuvista kilahtavat sekopäät, eivätkä he muutu yhtään vähemmän kilahdusherkiksi sillä, että heitä mielistellään. Sanotaan, että sensuroimalla saataisiin vältettyä väkivaltaa, mutta ei se niin mene. Sillä vain siirretään väkivalta johonkin toiseen tapaukseen.

Sitten sukupuolivanhoillisuutta. Mistä tietää, että toimittaja on moderni feministi?

3. IS: Poliisi 15-vuotiaan surmasta: Tytöillä saattoi olla yhteinen ihastus

Seinäjoella teinityttö tappoi toisen, ilmeisesti mustasukkaisuuden takia. Tragediasta itsestään minulla ei ole mitään sanottavaa, mutta pieni yksityiskohta artikkelissa pisti silmään.
Keskiviikkona poliisi kertoi Ilta-Sanomille, että tytöt olivat mahdollisesti olleet kiinnostuneita samasta henkilöstä. MTV Uutisten verkkosivujen mukaan kyseinen kiinnostuksen kohde on ollut poika.
Eihän sitä enää nykyään sovi olettaa, että teinitytöt ihastuisivat lähtökohtaisesti poikiin.

Sitten turpaan:

4. HU: Äiti löi poikaa vitsalla pyllylle – tuomittiin pahoinpitelystä ja yli 600 euron korvauksiin
Vitsalla kerran poikaansa paljaalle pyllylle näpäyttänyt äiti on tuomittu Vantaan käräjäoikeudessa pahoinpitelystä. Poika oli tekohetkellä 10-vuotias.
Vantaan käräjäoikeus tuomitsi äidin 20 päiväsakkoon eli maksamaan 620 euroa sekä maksamaan pojalle kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta 50 euroa.
Voikohan itsestään tehdä taannehtivan lastensuojeluilmoituksen? Jos yhdestä läpsäisystä, joka uhrinkin mielestä lähinnä kutitti, pääsee maksamaan sakkoja ja vahingonkorvauksia, minun isäni varmaan karkoitettaisiin Somaliaan. Hän toki vastaisi moiseen syytökseen vain, että "mitä sinä poika valitat, minulla ei edes kasvanut perseessä nahkaa ennen kuin lähdin armeijaan."


Ymmärrän kyllä, että lasten pahoinpitely on kiellettyä, mutta näin tiukalla laintulkinnalla saadaan aikaan vain otollinen kasvupohja pikkupsykopaateille, joilla on omasta mielestään pelkkiä oikeuksia, jotka hyppivät jatkuvasti viisaampiensa silmille, ja joiden mielestä väkivalta on Hollywood-viihdettä.

Toinen vaihtoehto on, että lapsista kasvaa idealisteja, joiden mielestä väkivalta on aina ja kaikissa tilanteissa määritelmällisesti ehdottoman kiellettyä ja kaikista konflikteista selviää kyllä puhumalla, ja joilla voi sen vuoksi olla vaikeuksia käsitellä tilanteita, joissa käy ilmi, että siitä, ettei heitä saa vetää turpaan, ei seuraakaan sitä, ettei heitä voi vetää turpaan.

Kumpikaan tilanne ei ole hyväksi.

Lisävinkkinä vielä sellainen, että kannattaa aina pitää muutaman käsivarren mitan verran etäisyyttä sellaisiin tyyppeihin, jotka painokkaasti julistavat vihaavansa ja inhoavansa väkivaltaa kaikissa muodoissaan. Oman kokemukseni mukaan juuri heillä on suurin riski kilahtaa mitättömistä syistä ja hakata vieressä seisovat sairaalaan.

Sitten ajattelin kannustaa terveisiin elämäntapoihin, mikä nykymaailmassa ei ole suotavaa, koska se aiheuttaa pahan mielen niille, joita terveet elämäntavat eivät kiinnosta:

5. Nyt: Päivän trendi: Sopivasti löysä "iskävartalo" on uusi ihailun kohde

Se on jo vanha juttu, että naisten kauneusihannetta pitää väkisin muuttaa pulleampaan suuntaan, jotta useammat naiset voisivat olla kauniita vähemmällä vaivalla, mutta nyt näköjään trendi on levinnyt miehiinkin. Erona on se, että naisten tapauksessa naiset itse vaativat kauneuskäsityksen muuttamista, kun taas miesten tapauksessa jälleen naiset ovat asiassa aktiivisia, koska:
Alkuperäisen kirjoittajan mukaan tällainen vartalo "ei pelota" (koska siihen ei tarvitse verrata itseään) ja myös ateriat ovat maukkaampia, kun proteiineja ei tarvitse vahdata– ja seurustellessa "tietää, mille hän tulevaisuudessa näyttää".
Eli kun mies on löysäkroppainen, voi itsekin paremmalla omallatunnolla lihoa. Ja kaikkihan kuitenkin ennen pitkää lihovat, joten mitä sitä turhan päiten viivyttämäänkään. Jääkaapeistakin voisi luopua, koska kyllähän ruoka pilaantuu niissäkin. Sinänsä ihan inhimillisesti ymmärrettävä näkemys, joten en viitsi moittia. Vähemmän ymmärrettävä on joidenkin miesten reaktio:
miehet ilmoittivat hävenneensä hieman löysää vartaloaan, mutta uskaltautuivat kirjoituksen jälkeen puhumaan asiasta.
Jos hävettää, menkää salille, niin ei tarvitse enää hävetä. Jos tällaisia "kaikki ovat kauniita"-muotivirtauksia järjestettäisiin vaikka rumasta naamasta tai jostain muusta vastaavasta, mille ei itse voi mitään, en vastustaisi, mutta kun kyse on asiasta, joka on jokaisen omissa käsissä, kyse on pelkästä valittamisen legitimoinnista.


Suututetaan lopuksi vielä vähän ulkomaitakin:

6. HS: Kahden naisen teloitus Saudi-Arabiassa raivostutti Indonesian – ei enää kotiapulaisia Lähi-itään

Taannoin indot teloittivat pari länsimaalaista ankarasta vastustuksesta huolimatta. Nyt osat ovat yllättäen vaihtuneet, ja siitähän riemu on revennyt.

On mielipiteenä täysin hyväksyttävä, että yhteiskunta pysyy sivistyneenä vain kovalla kurilla ja että pahimmista häiriköistä pitää hankkiutua eroon vaikka sitten tappamalla. Myös se on täysin legitiimi mielipide, että kuolemantuomio on pelkkää barbariaa, josta jokaisen itseään sivistyneeksi väittävän kansan pitäisi pikimmiten kasvaa pois.

Sellainen taas ei ole mikään loogisesti koherentti ajatus, että me kyllä saamme teloittaa muita, mutta muut eivät saa teloittaa meitä.

Koittakaa nyt päättää.

8 kommenttia:

 1. Kohta 4. Olen joskus miettinyt, että millaiseksi tuollaisen lapsen tulevaisuus muodostuu, kun vanhemmat tai vanhempi saa rangaistuksen. Ehkä joku voisi tehdä asiasta tutkimuksen. Luulen kyllä, että lapsen osa ei ihan paras ole. Näissä tapauksissa olisi syytä langettaa syyllisyys, mutta olla tuomitsematta rangaistukseen, etenkin rahalliseen sellaiseen.

  6. Lehtitiedon mukaan S-A haki juuri kuutta uutta kaulankatkojaa. Ei pätevyysvaatimuksia.

  VastaaPoista
 2. Aiheesta 5:
  Kyllä uimahalli ja punttisali kelpasivat niin kauan kuin olin itse vielä tarjolla markkinoilla. Nyt, kun enää tarvitsee laskeskella pojanpoikien lukua, saa laiskotella hyvällä omallatunnolla. Eihän hyvästä, tiukaksi treenatusta ulkomuodosta ole muuta hyötyä kuin vastakkaisen sukupuolen vokottelu.

  Voisihan toki jonkinsorttinen treenaus olla hyödyksi näin jopa vanhemmallakin iällä, mutta minulla ainakin on sen verran monta epäkuntoista niveltä että on ehkä parempi olla ryntäämättä salille.

  Niin, tuo hölynpöly sopivasti löysästä "iskävartalosta" on juuri sitä. Hölynpölyä. Niillä on taas ollut täytteestä pula lehdessä.

  VastaaPoista
 3. Huomenta, Cheek-fani ja Turkkulaanen, ja kiitos kommenteistanne.

  4: Uskon minäkin, että sai lapsi sitten traumoja kurituksesta tai ei, se signaali, jonka lapsi saa siitä, että valtio rankaisee kurittavaa vanhempaa, on paljon tuhoisampi.

  Sanoivat kukkahattutädit mitä tahansa, ruumiillinen kuritus ja pahoinpitely ovat täysin eri asioita ja ne pitäisi jotenkin pystyä lainsäädännössä erottelemaan, mutta ymmärrän kyllä, että niiden määrittely jälkikäteen oikeudessa voi olla hankalaa. Loppujen lopuksihan se taitaa vain olla arpapeliä sen suhteen, kuinka edistyksellisen tuomarin sattuu saamaan.

  5. Joo, enhän minä yritäkään ketään pakottaa mihinkään muottiin. Jos on tyytyväinen itseensä löysänä, ei siinä mitään. Kritiikkini kohdistuikin niihin, jotka eivät ole tyytyväisiä.

  Treenauksen päätarkoitus tosiaan on olla viehättävä vastakkaisen sukupuolen silmissä, mutta monet, varsinkaan naiset, eivät tätä aina tajua. Naisillehan ulkonäkö on usein kilpailua toisia naisia vastaan, ja se voi aiheuttaa paineita, sanoivat miehet mitä tahansa. Toinen vaihtoehto on se, että he uskovat, että he saavat olla ihan niin hunningolla kuin haluavat ja miehillä on silti velvollisuus rakastaa ja haluta heitä, koska "sisäinen kauneus on tärkein", ja sitten he hämmentyvät ja katkeroituvat, kun se ei menekään aivan niin.

  Väitän myös, että yksi suurimmista syistä keski-ikäisten avio-onnen hiipumiseen on se, että jossain vaiheessa he toteavat, ettei tällä iällä enää tarvitse nähdä vaivaa ulkonäön eteen, ja sen myötä he turpoavat epähaluttaviksi.

  6. Teloittajan homma voisikin olla mukava, ja varmaan hyväpalkkainenkin. Se vain huolettaisi, että pystytäänkö henkilöllisyys salaamaan niin hyvin, ettei tarvitse sietää kananmunia viskovia hippejä. Saudeissa varmaan kuitenkin pitää olla muslimi noihin hommiin päästäkseen.

  VastaaPoista
 4. Saudit teloittivat NAISIA,mikä on vakava rikkomus kivikautisia vaistoja ja nykyisiä "uushindulaisia" standardeja vastaan.

  VastaaPoista
 5. Kohdasta 1 eli aseluvista: Nykyisin on sitten niin, että aseluvan hakija ei voi edes jättää hakemusta suoraan, vaan hänen on varattava erikseen aika hakemuksen henkilökohtaiseen jättämiseen. Sitten hänen täytyy täyttää ”hakemuksen perustelulomake”, ja kun hän on lopulta saanut ajan hakemuksen jättämistä varten, virkailija täyttää hakemuksen hakijan puolesta. Netissä varsinaista hakemusta ei enää ole. Sitten hakija hakee itselleen ajan 267-kohtaiseen palikkatestiin eli ”soveltuvuustestiin”, joka on puolestaan sellainen, että vähänkin tässä maailmassa elävä ihminen pääsee siitä läpi. Tehokasta virkamiesajankäyttöä, sano. Poliisiviranomaisetkin ovat käytäntöön totaalisesti jyrpiintyneitä, mutta Annika lienee mielissään. Käytännön takana olevasta Pekka Saurista en nyt sano mitään, ettei tule sanottua pahaa sanaa.

  Kohdasta 2: Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Pekka Partanenhan puolestaan maaliskuussa totesi, että nimenomaan siksi, kun länsimaissa ei oteta uskontoa kovin vakavasti, meidän samojen länsimaalaisten tulisi ottaa nimenomaan nämä riehuntauskonnot vakavasti ja pyrkiä ”vastuulliseen sanaanvapauteen” ja sen vuoksi kyseiset pilakuvat eivät ole hyväksyttäviä. Ja tämä kun tulee varsin korkeassa asemassa olevan poliisin suusta, niin se ei kuulosta ensinkään hyvältä.

  Kohdat 3, 4 ja 6: Yleistä komppia.

  Kohta 5: Vähän on kroppa löystynyt ja elintasoa kertynyt, mutta ei toisaalta hävetä yhtään.

  VastaaPoista
 6. Huomenta, tuntematon lukijani ja Ykä, ja kiitokset kommenteista.

  Ano: Olisikohan noin? No, olihan Indonesian tapauksen kuolemaantuomituissa yksi nainen, ja hänet jätettiin teloittamatta. Oli miten oli, tasa-arvon hengessä en voi sellaistakaan logiikkaa suvaita.

  Ykä: Jaa, vai että kehitys jatkaa kehittymistään edelleen. Pidin tätä tekstiä hyvänä tietolähteenä näissä aselakijutuissa, mutta se onkin jo vuodelta 2011. Ilmeisesti annikat ovat vihdoin tajunneet, etteivät he saa aseita kiellettyä, ja ovat ottaneet uuden lähestymistavan: sallitaan aseet, mutta tehdään niiden hankkimisesta niin hidasta ja vaivalloista, että ihmiset kyllästyvät ja toteavat, että pitäkää pyssynne.

  Partasen lausunnon taidankin muistaa. Näköjään kaimani tykkäävät kunnostautua kyseenalaisesti useammallakin alalla.

  Mukavaa, kun tulit tänne, koska tahtoisin kysyä sinulta kasvatuksen ammattilaisen näkemystä tuohon neloskohtaan. Eli mitä mieltä olet lasten ruumiillisesta kurittamisesta? Onko asiakaskunnassasi enemmän pilalle siliteltyjä vai pilalle hakattuja?

  VastaaPoista
 7. Ns. kasvatuksen ammattilaiselta ei tietysti kannata tavallisen ihmisen kysyä kasvatuksesta yhtään mitään, ja lastensuojelun ”palveluja” kannattaa muutenkin välttää viimeiseen asti, mutta ihan Yrjönä totean asiasta kansalaistaidon opettajani muistaakseni vuonna 1980 esittämän lauseen eli ”jos kolmevuotias mukula aikoo työntää sukkapuikon sähkötökkiin, niin kannattaako sitä läpsäyttää näpeille, vaiko ruveta kertomaan, että tuolta tökistä tulee elektroni vaarallinen, joka saattaa sun jopa tappaa”.

  Omissa hommissani tilanne on muuttunut huomattavasti siitä, kun hommani aloitin. Silloin oli ihan oikeasti pahoja poikia ja tyttöjä, jotka toisaalta kestivät kovaakin kurinpitoa, vähän niin kuin viran puolesta, eivätkä ne siitä ihmisoikeusasiaa tehneet. Nykyisin ollaan enempi kermaperseitä, joille ei saa edes sanoa pahasti, ja jos sanotaan, niin siitä juostaan laitoksen johtajan luokse ja kerrotaan, että tuli henkinen pipi. Ja laitoksen johtaja nuhtelee työntekijää, että kuinka sinä nyt saatoit tehdä pikkuselle henkisen pipin.

  Eli aina enemmän vaan on näitä pilalle silitettyjä, joille ei ole koskaan sanottu ei.

  Minä muuten olen myös nulikkana saanut selkääni, eikä siitä mulle niin suuria traumoja tullut.

  VastaaPoista
 8. Kiitoksia vastauksesta. Suunnilleen tuollaista odotinkin kuulevani.

  Se on muuten jännä, kuinka tyypillisesti juuri ne, joilta ei olla koskaan hiustakaan päästä taitettu, ovat kaikkein varmimpia siitä, että fyysinen kuritus johtaa poikkeuksetta elinikäisiin traumoihin, kun taas ne, jotka ovat saaneet selkäänsä, tapaavat olla sitä mieltä, että ihan hyvä vaan, että saivat. Kyllähän niitä toisen ääripään kauhutarinoitakin joskus kuulee, mutta harvemmin.

  VastaaPoista