tiistai 5. toukokuuta 2015

Flirttailua ja seksuaalista häirintää

Usein sanotaan, että flirttailun ja seksuaalisen häirinnän ero on ainoastaan flirttailijan viehättävyydessä. Tai en tiedä, sanovatko muut, mutta itse ainakin sanon. Naiset kyllä tietävät, mistä puhun, mutta silloin tällöin myös me miehet pääsemme ekskursioille naisten ihmeelliseen maailmaan, halusimme tai emme.

Sattuipa taannoin niin, että asiakkaakseni eksyi eräs naisihminen, joka oli saattanut olla ihan vetävän näköinen vielä 90-luvun alkupuolella. En nyt voi enkä halua laittaa kuvaa, mutta Porstuan henkilöstöpäällikkö Katarina saa kunnian antaa täysin vastakohtaisen esimerkin, jonka kautta lukija voi muodostaa oman näkemyksensä:


Silläkin uhalla, että perheen pienimmät järkyttyvät ja ryhtyvät kokeilemaan erilaisilla heteroseksuaalisuuden korvaavilla muodikkaammilla vaihtoehdoilla, julkaisen alla lyhyen sananvaihtomme:

Kurppa: Haista vattu.

Minä: Älä vattuile mulle.

Kurppa: Haluatko haistaa? Saat kyllä, suklaasilmä.

Feministinen vakiovastaus miehille tässä tilanteessa on, että pitäisi vain olla iloinen ja ylpeä kaikesta saamastaan huomiosta. Jostain syystä sama ei kuitenkaan päde silloin, kun irstaat rupsahtaneet äijät kertovat tyttäriensä ikäisille likoille yksityiskohtaisesti, millaista huomiota he haluaisivat näiden sukuelimille tarjota.

Yleensä tässä vaiheessa blogistin pitäisi ihmetellä, että mitä nuo itsestään luulevat, ja ottaa tiukasti kantaa sen puolesta, että ihmisten sopii pysyä vain kiltisti omissa kategorioissaan ja jahdata vain yhtä rumaa porukkaa kuin itsekin ovat. Asiaa pidemmälle mietittyäni tajusin kuitenkin, että eihän se niin mene.

Vanhat ovat viisaita. Tai tarkemmin sanottuna, vanha kansa tietää useita (yleensä muilta kuultuja) viisauksia. Esimerkiksi:

1) Ei se ole hullu, joka pyytää, vaan se, joka antaa,

2) Luuk. 11:9,

3) Jokainen tsäänssi on mahdollisuus.

Teinipojat eivät uskalla pyytää tyttöjä ulos, koska he pelkäävät, mitä tapahtuu, jos tyttö kieltäytyykin. Kolmannelle vuosikymmenelle päästyään he alkavat hiljalleen tajuta, ettei siitä tapahdu mitään. Koska heidät on kuitenkin kasvatettu kohteliaiksi ja huomaavaisiksi, he eivät halua aiheuttaa turhaa vaivaa ja ärtymystä itselleen ja muille lähestymällä naisia, joita eivät realistisesti usko saavansa. Niinpä he tekevät arvion omasta viehätysvoimastaan ja tekevät ehdotuksia vain sille hyvin pienelle naisvalikoimalle, joka jää liian rumien ja liian kauniiden väliin.

(Ennen kuin joku kaunis nainen tulee kommenteissa kertomaan, että kyllä häntä yrittävät rumat nuoretkin miehet pokata, mainittakoon, että oman viehätysvoiman arviointi ei läheskään aina mene oikein, kummallakaan sukupuolella. Tai sitten he vain ovat henkisesti kypsiä ja ovat jo tajunneet saman, mitä tässä tekstissä kerron.)

Nuoret naisethan eivät lähesty miehiä muutenkaan, koska miehet lähestyvät heitä ihan tarpeeksi, ja muutenkin aloitteen tekeminen on "miehen velvollisuus".

Vanhemmiten aletaan ymmärtää, että jos flirttailu herättää kohteessaan kiusaantuneisuutta, ärtymystä, oksennusrefleksejä, painajaisia tms., se on ihan hänen oma ongelmansa, eikä flirttailijan tarvitse ottaa siitä vastuuta. Naiset ymmärtävät lisäksi, ettei näissä asioissa ole mitään "miesten velvollisuuksia", vaan jokaisella on yhtäläinen oikeus "pursuit of happinessiin", kuten jenkkien perustuslaissa sanotaan.

Kyllähän he tajuavat, että todennäköisyys onnistumiseen on samaa luokkaa kuin lotossa, mutta onhan yhdelläkin lottorivillä tilastollisesti paremmat voitonmahdollisuudet kuin sillä, ettei pelaa ollenkaan. Itse asiassa se on vain vapauttavaa. Nuoret joutuvat stressaamaan kovasti miettiessään, mikä olisi tehokkain keskustelunavaus, ja miten hoidetaan kohtaaminen loppuun asti niin, ettei missään vaiheessa lipsahdeta vaikuttamaan idiootilta. Vanhat käävät voivat huoletta puhua asioista niiden oikeilla nimillä, kun he tietävät, ettei lopputulos voi kuitenkaan enää sen huonommaksi mennä.


Mikäs sitten on loppupäätelmä? En nyt halua kannustaa poikia lähtemään kosioretkilleen järjestelmällisesti kauneimmasta aloittaen, koska sellainen tekisi nättien naisten elämästä sietämätöntä. Toisaalta en halua kovin kovasti moittia rupsahtaneempaa sukupolvea epätoivoisista yrityksistään, koska kaikesta huolimatta ne ovat inhimillisesti ja loogisesti täysin perusteltuja.

No joo, tehkää itse omat loppupäätelmänne. Minä vain kerron, kuinka asiat ovat.

12 kommenttia:

 1. Meikäläinen kun on jo viisikymppinen ja pitkään ihan oikeasti onnellisessa avioliiton satamassa elävä mies, niin nämä asiat eivät ole enää niin relevantteja, ja kieltämättä osa niistä on unohtunutkin. Jätkäporukkojen saunailloissakin siirryttiin jo aikaa sitten sen puhumisesta, että kuka sai ja kuinka, siihen kuka sai komeimmat pakit. Nykyisin ei puhuta enää niistäkään, vaan talon ilmalämpöpumpuista ja niitten toiminnasta.

  Sinänsä muistan, että kun olin kolmekymppinen, törmäsin kuppiloissa eräänkin kerran itseäni vanhempiin huomattavan humalaisiin naisiin, jotka pitivät oikeutenaan kopeloida minua munista, eikä se mikään ihmisoikeusrikkomus ollut. Sama asetelma toisin päin saisi aikaan lööppejä.

  Mutta yleensä ja erikseen. Muistuttaisin nuoria miehiä tästä pimpslooran vonkaamisesta, että tarkoituksena on päästä vaakamamboilemaan, ja silloin ei ole välttämättä viisainta lähteä vonkaamaan sitä kuppilan kuumimman näköistä naista. Se kun on yleensä täynnä itseään ja ulkonäköään. Eikä se ulkonäkö varsinaisten suoritusvälineitten- ja –taidon kanssa välttämättä korreloi.

  Eli muistutan, vaikka vanha mies jo olenkin, nuoria miehiä vanhasta viisaudesta: ”joka vitun valkkaa, se vähän nai.”

  Porstua on muuten kieltämättä saanut palkattua muodollisesti pätevää henkilökuntaa.

  VastaaPoista
 2. Huomenta, Ykä, ja kiitos kokeneemman näkemyksestä.

  Omassa nuoruudessani pyörin ensin uskovaisten urheilijanuorten kanssa ja sitten teekkaripiireissä. Siitä eteenpäin emäntä on minultakin kieltänyt turhat pörräämiset, ja nykyään useimmat opiskelu- ja työkaverini ovat naisia, joiden kanssa on muutenkin turha puhua naisista. Niinpä naisjutuilla retostelu ei ole koskaan ollut luonteva osa sosiaalista elämääni. Sanoisin kyllä muutenkin, että naiset itsessään ovat paljon mielenkiintoisempia kuin niistä puhuminen.

  Kyllähän noita miespuolisiakin kopeloijia on. Ei siitä ole pitkäkään, kun näin vierestä baarissa, kun vanhempi afrikkalaistaustainen herrasmies päätti ryhtyä kourimaan jotain 18v blondia. Hän ei kuitenkaan huomannut varmistaa, etteivät vieressä seisoskelevat äijät vain sattuneet olemaan tytön isä ja ex-poikakaveri. Tarina ei päättynyt onnellisesti hänen kannaltaan.

  Olet toki oikeassa siinä, että kauneimman jahtaaminen ei ole tehokkain mahdollinen strategia, mutta toisaalta naisesta on vaikea päällepäin arvioida, kuinka kauniiksi hän itse luulee itsensä. Olen minä useasti myös nähnyt miesten vonkaavan jopa niitä vanhemmanpuoleisia munahaukkoja ihan vain helpon saannin toivossa, mutta itse olen sitä mieltä, että kyllä jonkintasoiset kriteerit ulkonäöllekin pitää olla, ei siitä muuten mitään tule.

  Välitän terveisesi henkilökunnalle. Emäntä kyllä oikolukua suorittaessaan tuhahti, että nuo muodot on hankittu vanhalla kunnon Photoshopilla. En tiedä. Taitaa se kyllä olla niin, ettei nykyään yksikään kuva pääse julkaistavaksi asti ilman rajua käsittelyä, mutta ei kai sillä ole estetiikan arvostamisen näkökulmasta väliäkään.

  VastaaPoista
 3. Henkilökohtaista kokemusta ei ole, mutta eräältä toiselta, metsästys-aiheiselta palstalta olen lukenut kommentin : "rumassa repussa voi olla hyvät eväät".

  Siinä mielessähän tasa-arvo ei tässä asiassa toteudu, että melko mitättömänkin näköinen nainen kyllä "saa munaa", jos vaan ilmoittaa sitä haluavansa ja suorittajista ei tarvitse ottaa ihan ketä tahansa.

  Ruma mies taasen ei sitä "parasta" saa niin helposti. Tosin vaikuttaa siltä, että aika vahän sitä loppupelissä tarvitseekaan ja veikkaanpa, että jonkin ajan päästä se ei enää niin edes kiinnosta...

  VastaaPoista
 4. Iltaa, Ekku, ja kiitos kommentista.

  Samanlaista minäkin olen isoilta pojilta kuullut. Että kaunis nainen helposti ajattelee, että kauneus itsessään on jo ihan riittävän kiihottavaa, jotta mitä turhaan nähdä enää muuta vaivaa. En tiedä, onko totta, mutta kyllä se loogiselta kuulostaa.

  Sekin on aivan totta, että nainen saa aina halutessaan. Joskus saattaa joutua tinkimään laadusta, mutta harvemmin määrästä. Kuulemma kuitenkin naiset etsivät nimenomaan laatua ja miehet määrää, joten ehkä tässä jokin elämän kiva epäreiluus sittenkin vääntää asiasta tasa-arvoa.

  Viimeistä väitettäsi en kuitenkaan allekirjoita. Itse sanoisin, että mitä vähemmän saa, sitä enemmän se kiinnostaa.

  Eivätkös muuten taksikuskitkin pääse nauttimaan humalaisten keski-ikäisten naisten flirttailusta? Kuulemma ne tarjoutuvat usein innokkaasti maksamaan kyytinsä "luonnossa".

  VastaaPoista
 5. "Usein sanotaan, että flirttailun ja seksuaalisen häirinnän ero on ainoastaan flirttailijan viehättävyydessä."

  Tuon saman totesin itse joskus teini-iässä mielessäni, kun pohdin miksi jonkun keski-ikäisen ukon flirttaava kommentti voi olla ällöttävää, mutta jos sama tulee Brad Depping suusta, reaktio on yleensä hieman muuta.

  Eikä siinä mitään. Enhän itsekään ole innostunut äärettömästi, kun vaikka äitini ikäinen nainen tai homo-mies on tullut iskemään tuttavuutta silmä vilkkuen. Tosin niiden satunnaisten homojen kanssa on yleensä tullut paremmin toimeen, olettaisin tämän johtuvan tuurista, sekä siitä, että he normibaarioloissa liikkuessaan hahmottavat että saman joukkueen kannattajia löytyy asteen harvemmassa + reaktio voi olla ikäväkin, joten oletukset tärpin suhteen ovat enemmän tasoa - kokeillaan nyt, varovasti.

  Ehdottomasti ikävimmät vastareaktiot kohteliaasta kieltäytymisestä olen henkilökohtaisesti kokenut kun olen sanonut kiitos, mutta ei kiitos, suunnilleen itseni ikäisille lyyleille, tämä suunnilleen ulkonäköhaitarista riippumatta. Tuon veikkaisin johtuvan juuri kokemuksen puutteesta. Kun aloitteita tekee äärimmäisen harvoin ja etenkin jos itse on usein niiden kohteena, niin myöskään pakkeihin ei ole tottunut.

  Joskus sivullisten kopelointien kohteeksi baariympäristössä joutuessani en ole osannut niistäkään niin niistää. Tokihan se yleensä harmittaa, mutta niin harmittaa sekin että olet kaupassa ostamassa paria banaania ja edellä oleva kaataa kassalle sen säästöpossun ja pyytää selvittelemään siitä. Mennään asenteella että elämä on, ja että baareissa se on vähän tiiviimpää ja se haisee hielle ja alkoholille, sekä väliin myös kusella ja oksennukselle.

  Korrelaatiosta ulkonäön ja mambotaitojen kanssa oma hypoteesini on, että monella kauniilla naisella (tai miehellä, niistä vain ei ole kokemusta) se kauneus voi antaa tekosyyn olla kehittymättä sen petipolkan, jos aina henkisenkään puolen suhteen.

  Pääosin kyse olisi yleisinhimillisestä ominaisuudesta, eli jos jotain on helposti annettu, sitä ja siitä saatavaa hyötyä ei välttämättä osaa arvostaa samalla tavalla, kuin jos sen eteen on joutunut tekemään töitä. Oli kyse perinnöstä tai genetiikasta.

  Poikkeuksia toki löytyy, mutta ihminen on monesti perustaltaan sen verran laiska, että jos on mahdollista päästä helpolla, miksei sitä hyödyntäisi niitä aidan matalia kohtia niin pitkälti mahdollista. Jos esim. itkun tirauttaminen tai silmien räpsyttäminen säästää sakoilta, silloinhan se kannattaa. Jos miehiä riittää vaikka ainoa asento jonka tuntee on meritähti, miksi muuttua.

  Yrjön heittämä viisaus vaikuttaa ihan paikkansapitävältä. Itse on yleensä hieman tullut katsastettua millaisessa oliossa se on kiinni ennen kuin olen mennyt työntämään itseäni paikkoihin, jonka vuoksi sitä on myös jonkun kerran tullut jätettyä tarjoutuneita tilaisuuksia käyttämättä.

  Tähtään enemmän laatuun kuin määrään ja osin pyrin myös minimoimaan tässä musiikkiesityksessä kuvatun tapahtumaketjun: https://www.youtube.com/watch?v=LnubTqkYNlk Tosin itsellä vaikuttaa myös henkisen viehättävyyden indeksi.

  - lihapuhe

  VastaaPoista
 6. Eikös sitä sanota, että iloista antajaa Jumala rakastaa? Näin eräs viehkeä neitonen sanoi diskossa ja se oli toimeen mars! Yleensä ottaen olen jäänyt siihen käsitykseen, että naiset iskee ja päättää ottaa itselleen kumppanin kaikesta miehistelystä huolimatta ja pitää vaan jotenkin osata pelata itsensä siihen lokeroon, jossa itsekin sitten on sitä kelvollista seuraa. Yksi keino oli mennä kapakkiin naispuolisten kavereiden kanssa. Näytti vähemmän hyypiöltä heti alusta lukien.

  Dr Outhouse

  VastaaPoista
 7. Niinpä he tekevät arvion omasta viehätysvoimastaan ja tekevät ehdotuksia vain sille hyvin pienelle naisvalikoimalle, joka jää liian rumien ja liian kauniiden väliin.

  Repesin.

  Teinipojat eivät uskalla pyytää tyttöjä ulos, koska he pelkäävät, mitä tapahtuu, jos tyttö kieltäytyykin. Kolmannelle vuosikymmenelle päästyään he alkavat hiljalleen tajuta, ettei siitä tapahdu mitään.

  Niin just. Olen tässä mietiskellyt jo pitkään, kuinka saisin tämän tiedon esitettyä riittävän uskottavasti omille pojille muutaman vuoden kuluttua, etteivät joutuisi kokemaan samoja helvetin tuskia kuin meidän sukupolvi.

  VastaaPoista
 8. Aiheesta minulla ei naispuolisena lukijana ole sen suurempaa sanottavaa (eritoten myös parisuhteessa olevana), mutta jos vähän heitän off topiccia; noista flirttailijoista täytyy sanoa, että pidän siitä, että flirttialija on suomalainen. Koska suomalaisesta pääsee helpolla eroon. Ei tarvitse kun vähän lausua "een" puolikasta, niin mies on jo matkalla kohti uusia yrityksiä ja saat olla rauhassa. Maahanmuuttajamiehistä ei omaan kokemukseen pääse millään eroon ja itse pidän sitä naiset rauhaan toivottaessa jättävien suomalaisten rinnalla pelottavana. Itseäni seurasi kerran eräs aika tumma, huonoa englantia puhunut tyyppi kampista herttoniemeen, jossa minua onneksi odoteltiin. Osoittaa minusta lievää törkeyttä, kun sanot, että olet menossa sukuloimaan, sinua odotetaan, sinulla on kiire ja ei kiinnosta, mutta tyyppi seuraa ja kysyy koko ajan "wanna come with me? Where are you living, can I come?".

  VastaaPoista
 9. Huomenta, Lihapuhe, tohtori Outhouse, Jaska ja Lone, ja kiitokset kommenteistanne.

  Lihapuhe: Noista torjunnasta närkästyvistä naisista voisin sanoa samaa, mitä suosittelin vastaavassa tilanteessa naisille jokin aika sitten. Kun kertoo ystävällisesti olevansa varattu, naisen ei tarvitse miettiä, onkohan hän liian ruma, eikä hänen siis tarvitse ottaa nokkiinsakaan. Minulle naiset tulevat tarjoamaan itseään keskimäärin kerran vuodessa, ja tuo toimii aina hyvin. Naiset eivät edes jatka toteamalla, että "ei minua haittaa", kuten miehet saattaisivat tehdä.

  Muuten olen pohdinnoistasi aivan samaa mieltä, ja oikein hyvää musiikkiakin. Olen nyt emännän harmiksi popittanut tuota täällä kovaan ääneen.

  Dr Outhouse: Totta. Yleensäkin baarit ovat naistenmetsästykseen hyvin vihamielinen ympäristö, koska tunnetusti baariin mennään nimenomaan naiset mielessä, ja siksi naiset olettavat heti, että kaikki miehet pyrkivät heidän hameidensa alle, ja he ovat valmiiksi puolustuskannalla. Jos miehellä on valmiiksi naisseuraa, siitä voi nainen päätellä, että ei se kovin sietämätöntä seuraa voi olla.

  Jaska: Enpäs olekaan tullut miettineeksi. Näin äkkiseltään tulee mieleen vain esimerkin kautta opettaminen, eli pokailla itse naisia, kun pojat ovat mukana näkemässä. Tätä ei tosin voi suositella kuin yh-isille, koska aina on vaarana, että se onnistuukin, ja sitten tulee kotona negatiivista palautetta.

  Lone: Mukava kuulla, että suomalaiset miehet ovat noin fiksuja, vaikka olen minä niitä jankkaajiakin sivusta nähnyt. Tummempi-ihoisten naistenmetsästystaktiikoista olisi minullakin paljon vihapuheeksi luokiteltavaa sanottavaa. Siskolta olen joskus kuullut saman noista vonkatakiaisista, ja yökerhoissa on yleistä, että tanssilattian vieressä seisoo rivissä vesiselviä muslimimiehiä, jotka tuijottavat persettään keikuttavia vähäpukeisia suomityttöjä ja odottavat tyttöjen tuloa kaatokänniin, ennen kuin menevät pokaamaan.

  VastaaPoista
 10. Froikkareilla on kyllä montakin mainiota kipaletta, etenkin kun itse arvostan lyriikoita ja tarinanpätkiä korkealle.

  Mm. perussetin Buuria Johannesburgista voi sekä ehta rasse rasisti sekä se vihreä sosialistihattu hoilata kädet toistensa harteilla ja sitten lopuksi tuijottaa toisiaan hämmentyneitä että mitäs tässä nyt oikein tapahtui ja kenelles tässä naurettiinkaan.

  Vähän OT, tuli vain noista flirteistä ja pokailusta ja ihmisten käytöksistä mieleen yksi dokkari jonka katsoin vastikään. Minua on tässä muutaman viimen vuoden aikana kiinnostaa ihmisten käyttäytyminen ja syyt toimien takana ja tulee välillä katsottua ja luettua juttuja aiheeseen liittyen.

  https://www.youtube.com/watch?v=_TijDInhnEg

  Otsikosta ja kanavasta päätellen tuota pätkää ilmeisesti käytetään jonain PUA (pick up artist) tms. materiaalina, vaikka itse törmäsinkin tuohon hivenen muita polkuja, ja dokkarin tyylikin on hieman "jenkki" kaikkine vanutuksineen, mutta ihan mielenkiintoisia lisävirikkeitä ympäristön ja ihmisen käytösten, mm. ryhmädynamiikkojen seuraamisen osalta tuosta heräsi.

  - lihapuhe

  VastaaPoista
 11. En ole paarissa käynyt aikoihin, joten en tiedä miten pokaaminen nykyään tapahtuu. Aikaisemmin oli aina niin, että nainen sen valinnan tekee. Poikkeuksetta. Pelinaiset antavat kyllä ymmärtää, että mies teki aloitteen, mutta kun nainen voi päättää, lähteäkö vai ei.

  Silloin kun vielä seisoi, niin oli kyllä mielenkiintoista seurata paarien soidinmenoja. Kaavamaista, ylen kaavamaista oli meno.

  VastaaPoista
 12. Huomenta taas Lihapuheelle ja Cheek-fanille, ja kiitos kommenteistanne.

  Joo, Froikkareilla on hyviä sanoituksia, vaikka musiikin teknisestä tasosta muuten voikin olla montaa mieltä. Siinä mielessä samaa sarjaa Juicen kanssa. Yhden Buuri-videon kommenteissa mainittiin, että he kuulemma lopettivat kappaleen soittamisen keikoilla, koska tuli liikaa rasismikitinää. Heh.

  Itselleni läheisempi vastaava kappale on Kari Haapalan Seikkailusankari Nurmosta, joka sekin soi radiossa jatkuvasti vielä 90-luvulla, mutta kuulemma nykyään on joutunut mustalle listalle.

  Pitääkin katsoa tuo dokumentti paremmalla ajalla.

  Ilman muuta totta, että nainen tekee valinnan, vaikka toisaalta ei miehenkään ole mikään pakko lähteä naisen matkaan. Siitähän se riemu repeääkin, jos nainen ei saakaan haluamaansa, kuten Lihapuhe jo yllä mainitsi.

  Naisilla kuitenkin tuppaa olemaan omituisia kriteerejä miehille, ja joskus yksi niistä on, että miehellä pitää olla pokkaa tulla juttelemaan, eivätkä sellaiset naiset itse vaivaudu sanomaan ensimmäistä sanaa. On myös paljon naisia, joilla on vielä sellainen vanhoillinen käsitys, että miesten kanssa juttelun aloittava nainen vaikuttaa huoralta tai muuten epätoivoiselta ja tyrkyltä, ja sitten ne ovat aidosti ihmeissään, kun heitä rumemmat (mutta aktiivisemmat) naiset saavat parempia miehiä.

  Baarien soidinmenoja olen minäkin tarkkaillut melkoisesti. Oikeastaan jopa ne ovat baariympäristön parasta viihdeantia.

  VastaaPoista