tiistai 6. lokakuuta 2020

Tottelemattomuuden kultainen sääntö

Aina sama juttu, kun erehtyy Twitteriin sen jälkeen, kun on tottunut keskustelemaan sivistyneesti muilla somealustoilla. Nytkin joku ilmoitti, että tehokas tapa saada mieltään osoittavat ilmastoaktivistit pois kadulta liikennettä häiritsemästä on vain suostua heidän vaatimuksiinsa. Totesin, että varmaan joo, mutta samalla tavalla natsitkin saataisiin lopettamaan marssimisensa, joten se nyt ei vielä itsessään ole riittävä syy suostua vaatimuksiin. Loppuillan saikin kuunnella kaikenmoisten pösilöiden valitusta siitä, että joo mutta ilmasto on hyvä ja natsismi on paha joten miksi tuen natseja.

Joo, ehkä taas huilataan hetki Twitter-vänkäämisestä.

Mutta niistä ilmastoaktivisteista voisi vähän jotain puhua. Nythän kävi siis niin, että Elokapina-niminen poppoo järjesti Helsingissä lauantaina mielenosoituksen. Se on kansainvälinen ilmastoliike, jonka metodeihin kuuluu ihan avoimesti ilmoitettuna lain rikkominen väkivaltaa lukuunottamatta. Paikkoja voidaan rikkoa, yleistä järjestystä voidaan häiritä ja virkavallan resursseja voidaan sitoa, kunhan pidetään huoli, että ketään ei vedetä turpaan, että voidaan julkisuudessa vedota liikkeen rauhanomaisuuteen. (En nyt tiedä, miten hyvin tuon kanssa sopii yhteen se, että liikkeen erään johtohahmon mielestä yritysjohtajat voisivat ansaita kuulan kalloonsa, mutta ei nyt mennä siihen.)

Puoluepoliittisesti sitoutumattoman liikkeen ydinajatuksena on vaatia päättäjiltä nopeampia toimia ilmastokriisin ratkaisemiseksi.

Tämänkertaisessakin mielenosoituksessa käytettiin "kansalaistottelemattomuutta", eli sitä, että kieltäydytään noudattamasta poliisin antamia ohjeita ja määräyksiä. Liikenne seisoi, kun nuoret kapinalliset istuivat autotiellä ja kipittivät heti takaisin sitä mukaa, kun poliisit kantoivat heitä pois. Lopulta poliiseilla meni käpy jumiin tällaisen pelleilyn kanssa, ja he päättivät kaasuttaa pippurilla mielenosoittajia niin kauan, että pahin kipittelyinto laantuu.

Kansa jakautui kahtia. Osa intoutui irvailemaan, että hahhaa, näin sitä hippiä marinoidaan. Toiset kauhistelivat, että tuo on täysin ylimitoitettua, sillä väkivallattomaan mielenimaukseen saa puuttua vain väkivallattomasti, eli kanniskelemalla mielenosoittajia sivummalle siitäkin huolimatta, että keino on jo havaittu toimimattomaksi. Muutenkin protestointi on kiistaton perusoikeus, joten koko Suomi lakkaa olemasta, jos sitä millään tavalla hankaloitetaan.

Kuten minulla on tällaisissa teksteissä tapana, en nytkään ota mitään kantaa siihen, ovatko elokapinalliset hyvällä asialla vai eivät. Ei minua kiinnosta väitellä siitäkään, onko liikenteen tukkiminen laillinen tapa osoittaa mieltä. Minua vain häiritsee yleinen pölväsmi, joten haluan antaa vilpittömiä vinkkejä toiminnan kehittämiseen.

Se, että iso osa kansasta hurraa, kun poliisi pamputtaa aktivisteja, on signaali, joka aktivistien pitäisi ottaa tosissaan. Ei sillä ole mitään tekemistä sen kanssa, onko aktivisteilla "oikeus" istua autotiellä olemassa tottelematta, eikä sen kanssa, onko kaasuttaminen "oikeutettua" voimankäyttöä vai ei.

Ensimmäinen sääntö aina, kun mieltä osoitetaan, on miettiä, että "kenelle me haistattelemme tällä mielenosoituksella?" Yleensä tavoitteena on haistatella valtiolle ja vallanpitäjille, koska niiltä siinä yritetään saada reaktio. Esimerkiksi:

Esimerkiksi viime lauantaina hajotetussa mielenosoituksessa elokapinalliset olivat vaatineet Sanna Marinin hallitusta julistamaan Suomeen ilmastohätätilan ja Suomea vähentämään nettopäästöjä niin, että maa olisi hiilineutraali viiden vuoden kuluttua vuonna 2025.

Tällaisilla perusteluilla voisi ajatella, että viesti suunnattaisiin Sanna Marinin hallitukselle. Liikenteen tukkiminen ei kuitenkaan häiritse poliitikkoja. Sillä haistatellaan vain tavallisille kansalaisille, joiden pitäisi päästä kulkemaan. Sinänsähän aiheutettu haitta oli olematon, mutta viesti tuli selväksi. Elokapinajengi osoitti mieltään tavallisia kansalaisia vastaan. Mielenosoituksen seurauksena saatiin vain kasvava määrä ihmisiä, joiden mielestä ekosotureita joutaakin pippuroida.

Tähän ei varmaan ollut tarkoitus pyrkiä. Jos oletus on, että ilmastonmuutos tuhoaa sivilisaation, elleivät ihan kaikki osallistu sen torjumiseen, ei tällaisilla liikkeillä ole varaa asettaa itseään merkittäviä kansanryhmiä vastaan.

Tietysti jos tarkoitus onkin vain ajaa kommunismia tai jonkin nykyisen tai entisen kommunistimaan agendaa ilmastonmuutosta tekosyynä käyttäen, silloinhan keskiluokalle haistattelu on ihan linjassa normaalin käytännön kanssa.

Tähän väliin pitäisi kai laittaa jokin kuva, koska muuten on liian pitkä teksti ilman väli-inserttejä, ja sellainen on raskasta silmille, joten laitetaan tähän nyt vaikka jokin ihan sattumanvaraisesti valittu kuva yllä linkitetystä Iltasanomien artikkelista:

Ei kai tässä sitten muuta. Osoittakaa kaikessa rauhassa mieltänne ihan mistä aiheesta huvittaa. Teillä on siihen oikeus, ja pitääkin olla. Mutta sen lisäksi, että osoitatte mieltänne jonkin asian puolesta, kiinnittäkää huomiota siihenkin, mitä ja ketä vastaan osoitatte mieltänne. Ettei koko touhu menisi taas pelkäksi vahingoniloiseksi naureskeluksi.

6 kommenttia:

 1. Tulee vielä muistaa että tällainen touhu on pelkkää turvallisissa oloissa suoritettua egoa ruokkivaa partisaanileikkiä joka onnistuu vain Suomen kaltaisissa maissa. Ja tähän partisaanileikkiin osallistuvat pitävät kyseenalaistamattomana ihmisoikeutenaan häiritä tavallisten ihmisten elämää.

  VastaaPoista
 2. Antifa-Annojen ja Anarko-Markojen aiheuttama haitta jäi tällä kertaa vähäiseksi, mutta entä jatkossa;
  valtavalemedia on asettunut määrätietoisesti poliisia vastaan "ylimitoitetusta voimankäytöstä" syytellen ja rikosilmoituksiakin on tehty.

  Jos niistä poikii poliisille seuraamuksia, voimme odottaa leikkipartisaanien menevän seuravaaksi vaikkapa istuskelemaan Keravan rautatieaseman kiskoille katkaisemaan Pääradan liikenteen.

  Sillä kertaa ei lähdetäkään enää näin helpolla:
  poliisia on kielletty käyttämästä kaasua.
  Keinovalikoimassa on vain pyytää, käskyttää ja kantaa pois kiskoilta, jolloin leikkipartisaanit vain kipaisevat takaisin.

  Mitä seuravaaksi?
  Helsingin ja Turun satamien tukkiminen pappa-betalar -hupipursilla, joissa on mukava lämmitellä, syödä ja kakkia posliinipönttöön Kapinatyötä tehdessään?
  Helsinki-Vantaan lentoaseman kiitoratojen tukkiminen?

  Ja jos nämä sallitaan, milloin tuo porukka alkaa suistaa junia kiskoilta, upottaa laivoja ja pudottaa lentokoneita?

  VastaaPoista
 3. Kun kerran meillä on tällainen hieno oikeus, että voi osoittaa mieltä, eikä sille tarvitse des pyytää lupaa, vaan ilmoitus riittää, niin luulisi, että sitä voisi käyttäytyä ja olla kohtuuttomasti häiritsemättä muiden ihmisten elämää.

  VastaaPoista
 4. Tämänkin tahallisesti aiheutetun liikennetukoksen vuoksi moni auto joutui seisomaan ja odottamaan moottori tyhjäkäynnillä, että mielenosoittajat suostuisivat väistämään. Eivätkä vain yksityisautot vaan myös bussit. Tai jos ajaja jo tiesi, että siellä on tukos, hän joutui kulkemaan jotakin toista, todennäköisesti pitempää reittiä. Kummassakin tapauksessa polttoainetta kului ja hiilidioksidipäästöjä tuli hieman enemmän kuin muutoin olisi tullut. Eli mielenosoitus sinänsä vaikutti täsmälleen päinvastaiseen suuntaan kuin oli tarkoitus, olkoonkin että maailmanlaajuisessa mittakaavassa vaikutus tietysti oli mitättömän pieni.

  VastaaPoista
 5. Miksi ne kaasua käyttivät, olisivat ruiskuttaneet kusta päälle, siinä sitä olisi kiva ollut istuksia märkänä katukivetyksellä ..

  -jpt-

  VastaaPoista
 6. Huomenta, Ykä, Qroquius, Tom, sinä neljäs ja Jpt. Kiitos kommenteistanne.

  Ykä: Niinpä. Huomaahan ihmisten järkyttyneistä kommenteista ja poliisiväkivaltasyytöksistä, ettei näille ollut tullut mieleenkään, että näinkin saattaisi käydä. Oletettiin vain, että mennäänpä vähän kanniskeltavaksi ja ehkä korkeintaan putkaan yöksi, niin voidaan kehuskella kavereille.

  Sen lisäksi, että nuo eivät uskaltaisi osoittaa mieltään oikeasti fasistisessa maassa, hyvin moni niistä luultavasti jopa olisi fasistien puolella, koska tuollaisissa porukoissa on aina mukana niitäkin, joita viehättää voimankäyttö.

  Qroquius: Hauskintahan näissä tyypeissä on, että ne luulevat olevansa "vastarintaa" siitä huolimatta, että media tukee täysillä ja jopa hallitus symppaa.

  Eiväthän nämä tähän lopu, varsinkaan jos tuomioistuin asettuu näiden puolelle, mutta pitää vain toivoa, että näiden kanssa käy samoin kuin BLM:nkin kanssa, ja ne kyllästyvät nopeammin kuin ulkomaiset kollegansa. Ettei tarvitsisi mennä siihen pisteeseen, että ne yrittävät oikeasti tukkia ratakiskoja ja sitten yllättyvät ja järkyttyvät, kun ei junaa saakaan pysähtymään yhtä nopeasti kuin autoa.

  Tom: Jep. Näillä on aina jotenkin vääristynyt käsitys ihmisoikeuksista. Aivan kuin ne olisivat jotenkin ikuisia, muuttumattomia ja ehdottoman loukkaamattomia. Todellisuudessahan oikeus saattaa helposti lakata olemasta käytännössä olemassa, kun he ovat saaneet käännettyä yleisen mielipiteen kyseistä oikeutta vastaan.

  Nimetön: Tuokin kuvastaa hyvin näiden tyyppien kykenemättömyyttä kokonaisuuksien hahmottamiseen. Helposti saatetaan ajatella, että jos autolla ei pääse kulkemaan, silloin se ei myöskään voi saastuttaa. Samaa sarjaa ovat tyypit, jotka ostavat jotain kirjaa ihan vain päästäkseen polttamaan sen, jolloin kirjoittaja vain tienaa entistä enemmän; tai ne, joiden mielestä tehtaiden lakkauttaminen Suomessa on ilmaston kannalta hyvä, koska saman tavaran rahtaaminen Kiinasta on eri asia.

  Jpt: Se olisikin ollut viihdyttävä näky, jos poliisit olisivat vetäneet housut alas ja ruvenneet lorottelemaan mielenosoittajien päälle. Kehenkään ei olisi sattunut, joten se olisi ollut win-win. Näppärää toki olisi, jos poliiseilla olisi valmiina tankkiautollinen siankusta ruiskutettavaksi, samaan tapaan kuin jollain videolla paikallinen kreikkalainen farmari ruiskutti siankusta/lietelantaa raja-aitoja rynkyttävien turvapaikanvaltaajien päälle. Tulisi äkkiä kiire kotiin pesulle.

  VastaaPoista