lauantai 23. kesäkuuta 2018

Turpaan pyytämisestä ja turpaan antamisesta

Jalkapallon MM-kisat ovat perseestä.

Jääkiekon MM-kisat ovat paljon siedettävämpiä. Ei siksi, että tuntisin erityistä rakkautta tai vihamielisyyttä kumpaakaan lajia kohtaan, vaan siksi, koska niiden aikana ihmiset menevät järjiltään paljon maltillisemmin. Jääkiekon MM-kisojen aikana asiasta intoilevat lähinnä ne, joita yleisemminkin kiinnostaa jääkiekko ja/tai kansallishurmos, ja kaikki muut pitävät meteliä vain silloin, kun Suomi pelaa.

Jalkapallon kisojen aikana taas sellaisetkin ihmiset, jotka eivät ole eläissään jalkapalloon mitään huomiota kiinnittäneet, innostuvat kuukaudeksi julistamaan, kuinka jalkapallo on paras asia ikinä, koska onhan se nyt sentään kuningaslaji. Tänäänkin siellä pelaa Kongon tasavalta Kongon demokraattista tasavaltaa vastaan, vähänkö siistiä? Toivottavasti Messi tekee maalin.

Ja ihan kuin tällaisissa siviileissä ei olisi tarpeeksi sietämistä, myös media on täynnä narinaa siitä, kuinka suomalaiset ovat juntteja, koska eivät kiinnostu jalkapallosta riittävästi, että voisimme koskaan kansana menestyä arvokisoissa. Jääkiekkohan on pelkkää kaukalotappelua, kun taas jalkapallo on universaali kieli, jonka kautta saavutetaan maailmanrauha. Maahanmuuttoakin voisi hankkia Afrikasta lisää, jos vaikka johonkin Välimerellä ajelehtivaan vuotavaan kumiveneeseen olisi eksynyt maailmanluokan urheilutähtiä.

Lopettakaa nyt jo. Katsokaa ihmeessä kisoja, jos ne teitä kiinnostavat ja viihdyttävät, mutta hyväksykää, että pelkkää viihdettä ne ovat.


No niin, asiaan. Sattuipa taas töissä. Tai siis tapahtui. Kehenkään ei tällä kertaa sattunut, vaikka yrityksen puutteesta ei voi moittia.

Ensi alkuun pieni harjoitustehtävä. Jos jostain syystä koet vastustamatonta tarvetta korottaa omaa egoasi aukomalla lärviäsi tuntemattomille sivullisille ja tuottamalla heille pahaa mieltä, kummanlainen ihminen sinun kannattaa valita uhriksesi?

A) Se rauhallinen kaveri, joka istuu hiljaa pitämässä huolta vain omista asioistaan, vai

2) se kovaääninen urpo, joka myös katsoo oikeudekseen esittää töykeitä kommentteja sivullisille omaksi viihteekseen?

Oikea vastaus on tietenkin 2). Miksikö? No, tullaan siihen kohta.


Kun minä joudun työni puolesta menemään väliin ja toppuuttelemaan näitä pösilöitä, he pöyristyvät ja loukkaantuvat töykeydestäni, koska he eivät itse koe tekevänsä mitään väärää. Kyllähän maailmaan puhetta mahtuu, eikä tosiasioita tarvitse pyydellä anteeksi ja muutenkin Minulla On Oikeus.

Tällaisten asiakkaiden palvelun lopettaminen on heidän kokemansa mielipahan määrästä riippumatta kuitenkin turvallista, koska sen tietää hyvin suurella varmuudella, millainen reaktio sieltä tulee. Se ei juuri koskaan ole "haluatko turpaan?" vaan lähes aina "teen sinusta valituksen!" Niin tämänkertaisessa esimerkkitapauksessammekin.

(Aggressiiviset tyypit ovat oma lukunsa, mutta nyt ei ollut puhe heistä. Heidän riehumisensa lähtee yleensä liikkeelle jostain selkeästä konfliktista, eikä pelkästä vastapuolen naaman miellyttämättömyydestä, kun taas nyt puhutaan tyypeistä, jotka soittavat suutaan pelkästä suunsoiton ilosta.)

Miksi siis kannattaa mieluumin urputtaa toiselle urputtajalle, kuin rauhalliselle ja kohteliaalle tyypille? Siksikö, koska hän ansaitsee sen? Ei, vaan koska se on turvallisempaa.

Kun ihmiset on lapsesta asti kasvatettu siihen, että toisia ei saa lyödä, joillekin saattaa muodostua käsitys, että toisia ei voi lyödä. Tällaiset ihmiset tuntevat olonsa turvalliseksi tilanteessa kuin tilanteessa, ja heidän mielestään riittävän kohteliasta käytöstä on sellainen, jota ei ole missään laki- tai sääntökirjassa erikseen kielletty. Vastaavasti jos he kokevat oikeuksiensa tulleen loukatuiksi, heille ei tule mieleenkään ruveta riehumaan, vaan luontainen reaktio on käskeä jotain auktoriteettia lukemaan vastapuolelle sääntöjä. Sen sijaan ihminen, joka tietää, että silmille pomppiva apina on tarvittaessa mahdollista polkea tonttiin rauhoittumaan, ei itsekään ala pomppia muiden silmille ilman selkeää syytä.

Mietin, että voisikohan tästä vetää joitain kansallisella tasolla päteviä johtopäätöksiä. Sehän nyt on totta, että suomalaisilta on suhteellisen vaikeaa saada turpaan, ja silloinkin tilanteen eskaloituminen kestää yleensä niin kauan, ettei asia tule hitaammallekaan kaverille yllätyksenä. Jotkut tahot toki väittävät suomalaisten olevan erityisen väkivaltaisia, mutta väittäväthän jotkut Maan olevan litteäkin.

Toisaalta tarkemmin ajatellen eivät suomalaiset ole erityisen epäkohteliaitakaan, edes sellaisiin kansoihin verrattuna, joiden edustajilta saa halutessaan turpaan kahta kertaa käskemättä. Hahmottelin mielessäni teoriaa, jonka mukaan yhteiskunnissa ollaan sitä kohteliaampia, mitä väkivaltaisemmin epäkohteliaisuudesta rangaistaan, mutta enpä nyt tiedä.

Ei kai tästä mitään johtopäätöksiä saa. Sen ehkä korkeintaan, että yhteiskunnan rauhallisuus saattaa johtaa pelisilmän surkastumiseen ja itsesuojeluvaiston turtumiseen, jolloin yleinen varovaisuus herpaantuu.

Porstuasta toivotetaan kaikille lukijoille hyvää, rauhallista ja turpaanantamatonta sekä -saamatonta juhannusta. Älkää haastako riitaa, ja jos kumminkin haastatte, älkää ruvetko ulisemaan, jos lennätte anniskelualueelta pihalle. Siinä ei suojella muita teiltä, vaan teitä muilta.

14 kommenttia:

 1. Jussia porstuan poikasellekin. Muistetaan myöskin, että juhannus, kuten vappukin, ovat amatöörijuoppojen juhlia.

  Meidän ammattitaitoisten alkoholistien kannattaa pysytellä kaukana anniskelupaikoilta koska ne ovat täynnä päätään rääpiviä pentuja (kaikki alle 40v ja ne jotka pelaavat tietsikalla).

  VastaaPoista
 2. Huomenta, kki, ja kiitos kommentistasi.

  Onhan se noin. Onnellisia olette te, joiden ei tarvitse.

  Itse asiassa kuitenkin, jos totta puhutaan, pahin päänrääpimisikä alkaa vasta 40v:stä eteenpäin. Niitä on kahta lajia:

  Miehiä, jotka ovat omalla alallaan saavuttaneet jotain menestystä, ja luulevat siksi tietävänsä kaikesta kaiken,

  Ja rouvashenkilöitä, jotka pääsevät viihteelle vain pikkujouluna ja joilla sen takia karkaa aina touhu täysin käsistä.

  Teinit ovat parhaita. Ne yleensä kunnioittavat muita eivätkä ala inttää vastaan.

  VastaaPoista
 3. "
  pahin päänrääpimisikä alkaa vasta 40v:stä eteenpäin. Niitä on kahta lajia:
  "
  Jos totta puhutaan, niin saatat hyvinkin olla oikeassa. Kas kun en ole kymmeneen vuoteen käynyt oikein "viihteellä" jotenkin vain ukkomiehen elämä on vienyt halun hypätä soittoruokaloissa.

  Vaan uskon kyllä, rakennusmestari harjakaiset 50+ saattavat olla rasittavia. Ainakin maantiellä nämä tyypit pemareineen (kallis malli telukse), audeineen taikka rommeleineen ovat kohden röyhkeitä.

  Onkohan muuten bemarin tai audin ostajat luonnostaan m...kuja vai järjestääkö maahantuoja asiaa varten jonkin kurssin?

  VastaaPoista
 4. Sama juttu minullakin, ei baareihin ole varattuna miehenä hinkua. Naisten perässähän niihin miehet menevät. Jos joskus harvoin asiakkaaksi niihin joudun, johtuu se siitä, että työporukan palaverin jälkeen naispuoliset jäsenet välttämättä haluavat. Kummallista, varsinkin kun heidänkin luulisi saavan töissä tarpeekseen.

  Pemarikuskit ovatkin jännä ilmiö. Tunnen pari nuorta sellaista. Muuten ihan mukavia tyyppejä, mutta ratissa pitää sitten ottaa autosta koko rahalla huvia. On jännää olla kyydissä, kun päästellään ruuhkaisella kehä I:llä 120 lasissa. Taitaa olla ihan vaan syntymävamma.

  VastaaPoista
 5. Iloisen vapaa-ajanvieton varsinaisen järjestyksenvalvonnan puolelta tunnetaan edellisiin osaltaan liittyvinä kaksi omalla tavallaan arvoituksellista asiakastyyppiä:

  1) se poistettava tyyppi, joka alkaa peppuroida vimmatusti joutsenkaulassa tai muussa häntä ystävällismielisesti ohjaavassa metodissa.
  Ajatteleeko hän kenties saavansa jäädä alueelle, mikäli pääsisi irti otteesta?

  2) se tyyppi, jonka sisäänpääsy on evätty, muttta joka alkaa asian johdosta suoltaa järjestyksenvalvojalle kaikki mahdolliset olemassaolevat henkilöönkäyvät loukkaukset ja keksii itse lisää.
  Ajatteleeko hän kenties, että keksittyään riittävän pahan loukkauksen hän pääsee sisään?

  VastaaPoista
 6. Mulla on duuninkin takia hyvin korkea kynnys vapaa-ajalla lähteä yhtään mihinkään.

  Naisilla saattaa olla hinku baareihin koska pitää päästä kokeilemaan viehätysvoimaansa. Naiset taitavat muutenkin kaivata sosiaalisia kontakteja miehiä enemmän.

  Jaa, vai että 120km/h ykköskehällä! Kuulostaa kohtalaisen railakkaalta.

  Juu, tosiasiahan toi, että pimpan perässähän niissä kippoloissa kundit kulkee. Koska eihän en oikeasti mitään kovin viihtyisiä mestoja ole.
  Kun ei sitä motivaatiota ravata sen kusisen suolenpätkän perässä ole, niin rauhoittuu. Huomaa, että on mukavampi kupitellakin paikassa jonne ei tarvitse maksaa juodakseen ylihintaista viinaa. Kotona kun saa valita musiikin, seuran, eikä ole juurikaan vaaraa porttikiellosta.

  VastaaPoista
 7. Samanlaisia kokemuksia minulla kuin muillakin tätä mainiota blogia lukevilla ikämiehillä eli soittoruokaloissa ei ole tullut käytyä vuosiin eikä ole mitään hinkua käydäkään. Kotona voi törpötellä paljon halvemmalla, saunoa samalla eikä kukaan lässytys-opetusviinaa juonut ääliö tule selittämään mitään.

  Muistan kyllä vanhastaan että fiksun miehen ei tarvitse juosta kapakkatappelusta karkuun. Hän älyää kävellä tilanteesta pois ennen kuin se alkaakaan.

  Oikein hyvää juhannuksen jatkoa Pekalle ja perheelle.

  VastaaPoista
 8. Koteloon on annettu ja saatu, valtaosa kehässä.

  VastaaPoista
 9. Eli hyviä ovat ohjeet. Juuri noiden mukaanhan pyrimme integroimaan maahan saapuvat etnikot...

  VastaaPoista
 10. Itse vihaan jalkapallon MM-kisoja, mutta toisaalta ehkä on parempi, että ihmiset harrastavat sellaista kuin sotivat keskenään.

  VastaaPoista
 11. Iltaa, Qroquius, KKi, Ykä, Joppos, Veijo ja Tom, ja kiitos kommenteistanne.

  Qroquius: Joo, nuo ovat aina vekkuleita veijareita. Kolmanneksi lisäisin sen, joka yrittää vetää JV:tä turpaan, ja sitten tekee rikosilmoituksen, koska häneen sattui kun hänet painittiin maahan.

  Yleensähän noissa on kyse loukatusta kunniantunnosta. He hyväksyvät sen, että heidät poistetaan, mutta jotenkin se pitäisi toteuttaa kohteliaasti ja kunnioituksella. Siitäkin huolimatta, että yleensä sellaisia metodeja on jo yritetty 5 kertaa ennen kuin on havaittu ne toimimattomiksi ja siirrytty pakkokeinoihin.

  KKi: Enpä tiedä, onko kyse viehätysvoimankaan testauksesta. Naisilla vaan on usein hinku päästä paikkoihin, joissa on mahdollisimman paljon muita. Sen huomaa hienosti pienillä paikkakunnilla asuvissa nuorissa naisissa, pakko päästä muuttamaan suurimpaan mahdolliseen kaupunkiin.

  Kyseiselle kaverille saakin olla silloin tällöin lainaamassa ruokarahaa, kun on taas tullut nelinumeroinen sakkolappu.

  Joo, kotona ryyppääminen on ainoa oikea tapa ryypätä. Musiikki on parempaa, juoma on halvempaa, ja ennen kaikkea seuransa saa valita itse.

  Ykä: Varsinkin suomalaisten kanssa kapakkatappeluista on suhteellisen helppoa kävellä pois, koska, kuten sanoin, suomalainen harvoin lyö ilman useita ennakkovaroituksia. Noin henkilökunnan näkökulmasta kuitenkin toivoisin, että jos joku alkaa ärhennellä, siitä mentäisiin sanomaan JV:lle. Jos kaksi ihmistä ei mahdu samaan tilaan, on kaikkien etu, että pois lähtee se ärhentelijä, eikä hänen uhrinsa.

  Joppos: Kehä onkin eri juttu, sinne jokainen menee omasta vapaasta tahdostaan ja riskit tiedostaen. Hyvää harjoitustakin se on, ettei jäädy sitten, jos kehän ulkopuolella joku päättää tulla haastamaan.

  Veikko: Vielä kun ne olisivat etnikoille sääntöjä, eikä vain lieviä suosituksia. Etnikoissa on kuitenkin se hyvä puoli, että heidän pelisilmänsä on hyvin herkistynyt, eivätkä he yleensä aloita tappeluita, joita eivät tiedä voittavansa. Heidän kanssaan pärjää pitkälle pelkällä pärstäkertoimella. Nuorilla naisilla onkin sitten hankalampaa.

  Tom: Joo, sitä vartenhan urheilu keksittiinkin. Olisikin mielenkiintoista tietää, että jos urheilua olisi, käytäisiinkö nykyään sotia ihan vaan siksi, että tekee mieli ottaa matsia.

  VastaaPoista
 12. Soittoravintoloissa tai diskoissa ole käynyt sitten 90-luvun puolenvälin, en kyllä tosin ole viinakaa juonut sitten v. 1996 jälkeen, tai no 2001 pari viskipaukkua vanha luokkakaveri tarjos, kun kävin ohimennessä sillon kylässä, on vielläkin hyllyssä 1989 ostettu litran skottiviskipullo avaamattomana, oli sillon 15v vanhaa nyt taitaa olla jo 45v vanhaa, mutta on vaan jäänyt avamaatta, en erityisemmn absoltusti ole, mutta ei vaan ole tullut juotuoa :)
  Lavatansseja vois ihan näin keskiikäsenä ruveta harkittee, opettelis vaan kunnolla tansimaan, vaikka voihan noita souvareita, finladersia ja muita lavamusiikin huippubändejä kuunnella muutenki ..

  -jpt-

  VastaaPoista
 13. Iltaa, Jpt, ja kiitos kommentistasi.

  Emäntä osti minulle Spotify-tilin, sieltä löytyy kivasti kaikenmoista musiikkia, kuten juuri noita mainitsemiasi. Yölintu pitää lisätä listaasi. Tanssimaan en itse lähde, onneksi emäntäkään ei ole sitä sorttia että haluaisi.

  Viski on kyllä ihan hyvää. Vapaapäivinä joskus yksikseni maistelen, pieniä määriä kylläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostin taas kerran eilen Spotifyn lahjakortin itselleni, koska en omista vieläkään luottokorttia.

   Mutta onnistuin tänään raaputtamaan pin-koodin kortissa lukukelvottomaksi. Spotifyn ohjesivuilla ainoa mitä sanotaan asiakkaan voivan tehdä pin-koodille käytyä niin, on yhteyden ottaminen Spotifyn tiimiin. Joten yritän jaksaa tehdä sen joskus illalla.

   ...Olen myös sitä mieltä, että pin-koodin tulisi olla jonkin verran suurikokoisimmilla merkeillä näkyvillä. Eivät vanhan silmät ole enää terävimmillään.

   Mutta muuten Spotify on mielestäni kyllä ihan loistava.

   Poista