lauantai 20. kesäkuuta 2015

Menee hermo kaiken maailman kerjäläisiin

Koska edellisessä tekstissäni esiintyi taas söpöjä eläimiä, kuten niin monta kertaa ennenkin, minulta pyydettiin vaihteeksi rumia eläimiä. En tiedä kovinkaan montaa rumaa eläintä, koska yleensä ensivilkaisulla rumilta näyttävät elukat ovat jollain kierolla tavalla hardcoren näköisiä, eivätkä siis rumia sittenkään. Ehkä myöhemmin postailen sellaisia, mutta koska sitä pitää saada, mitä tilaa, laitetaan ensi hätään tällainen:


Älkää kysykö, missä tuollaisia elää. Vastaus olisi luultavasti joku paksusuoli tai makunystyrä, eikä sellaisesta kukaan halua tietää.

No niin, sitten asiaan. Tai ei minulla tänään mitään asiaa ole, pelkkää valitusta vain. Viikolla soitti kerrankin lehtimyyjä, jolla oli jonkinlaista viihdearvoa. Oli meinaan niin kovassa kännissä, ettei hänen puheestaan edes meinannut saada selvää. Urheasti kuitenkin luki spiikkinsä läpi, vaikka se kestikin kaksi kertaa normaalia kauemmin. Lopuksi hän jopa ymmärsi ja hyväksyi kieltäytymiseni helpommin kuin useimmat selväpäiset myyjät.

Yleensä ne eivät valitettavasti ole noin viihdyttäviä. Jumalauta, jos minä haluan jonkin Kodin Kuvalehden tai Tuulilasin, kyllä minä osaan sen itse käydä netistä tilaamassa. Ja jos olen peruuttanut jonkin lehden, sille on todennäköisesti hyvä syy, eikä ole tarpeen kysellä joka viikko perään, että jatkettaisiinko sittenkin, jos laitetaan pari kuukautta ilmaiseksi.

Tähän on sitten turha tulla kommenteissa viisastelemaan, että ota puhelinmyyntiesto, jos noin kovasti häiritsee. Ei nyt ole siitä kyse, vaan periaatteesta. Mielestäni on väärin, että puhelinmyyntiä voi harjoittaa vapaasti kenelle tahansa, joka ei ole sitä erikseen vaivautunut kieltämään. Sen pitäisi olla niin päin, että puhelinmyynti olisi oletusarvoisesti kielletty, ja ne, jotka myyntipuheluita haluavat, saisivat erikseen rekisteröityä soittolistoille. Lupaan seuraavissa vaaleissa äänestää ihan mitä tahansa puoluetta, joka tällaista lainmuutosta ajaa.

Kesän myötä myös hyväntekeväisyysjärjestöjen viralliset kerjäläiset ovat kömpineet koloistaan. Jokin aika sitten jouduin tekemään lyhyen reissun Helsingin keskustaan, ja kävelin rautatieasemalta Akateemisen kirjakaupan kohdalle ja takaisin. Tämän noin kilometrin matkan aikana kohdalle osui 7-8 lahjoitustenkerääjää, joista tunnistin ainakin Greenpeacen ja Unicefin.

Eihän niille viitsi sanoa suoraankaan, mitä mieltä tuollaisesta toiminnasta on. Eihän se heidän vikansa ole, vaan pieni ihminen saattaa joutua tekemään ties minkälaista rääkkiä henkensä pitimiksi, eikä se varmasti muutu yhtään miellyttävämmäksi työksi sillä, että ohikulkijat avautuvat päin naamaa. Vaikka he henkilökohtaisesti vaihtaisivatkin alaa, ei se ratkaisisi mitään, koska aina sinne joku toinen köyhä opiskelija löytyisi.

Sitten jos sen virheen tekee, että pysähtyy rautatieasemalla paikoilleen hetkeksi, siinä on heti joku spurgu ruinaamassa paria euroa junalippuun. Jumalauta, pysykää kotona, jos ei ole edes matkoihin varaa. Näille voi sentään aina sanoa, että enemmän heillä on rahaa kuin minulla. Meinaan vain, että ei minulla vaan ole varaa norkoilla kaduilla kaljatölkki kourassa keskellä arkipäivää.

Balkanin romanikerjäläisistä en edes jaksa sanoa mitään. Niissä on sentään se hyvä puoli, että ne istuvat hiljaa eivätkä änkeä juttusille, toisin kuin eteläisemmissä maissa. Ehkä se on sen ansiota, että kieli on niin outo, etteivät ne viitsi yrittääkään oppia sitä.


No mutta mitä sitten? Mitä se kenellekään kuuluu, ja kai kaikilla nyt on pokkaa sanoa, että "ei kiitos" ja jatkaa matkaa?

Se on ongelma siksi, että sen myötä rautatieaseman alue on erittäin epäviihtyisä paikka. Yleensä eurooppalaisten kaupunkien keskusaukiot ovat rauhallisia ja leppoisia paikkoja, joihin voi mennä istuskelemaan ja seurustelemaan ravintoloissa. Saattaa olla joitain (laadukkaita) musiikki- tai muita esityksiä, ja ilmapiiri on väenpaljoudesta huolimatta rauhallinen ja suhteellisen hiljainen. Ihmiset oikeasti viettävät siellä mielellään aikaa.

Rautatieasema taas näyttää olevan Helsingin virallinen tulonjakopiste, jonne ihmiset menevät vain siksi, koska sen kautta pitää kulkea, jos on jotain asiaa keskustaan, ja josta vain mennään läpi mahdollisimman nopeasti.

Ihan vain vinkkinä Helsingin kaupunginvaltuustolle, että tuossa olisi hyvä kehityskohde, jos haluatte parantaa kaupunkinne viihtyisyyttä ja imagoa.

Ja ne lokit saisi ampua joka ikisen. Siinäkin on jo riittävästi, että pitää väistellä kerjäläisiä. Ei mielestäni tarvittaisi, että pitää lisäksi varoa kirjaimellisesti taivaalta satavaa paskaa.

Mutta joo. Hyvää juhannuksen loppua kaikille lukijoilleni. Emäntä pakeni jo torstaina vanhempiensa kanssa mökille, mutta itse jäin töihin. Mielelläni olisin mennyt mukaan, mutta toisaalta kun taas maksetaan melkein 34 €/tunti siitä, että istun katsomassa TV:tä, kelpaa sekin. Tänään onkin viimeinen työpäivä tältä erää, ja sitten on 5 viikkoa kesälomaa. Minä sain kerrankin päättää lomakohteen, joten tänä kesänä mennään Maltalle, mutta siitä enemmän sitten aikanaan.

20 kommenttia:

 1. "Rautatieasema taas näyttää olevan Helsingin virallinen tulonjakopiste, jonne ihmiset menevät vain siksi, koska sen kautta pitää kulkea, jos on jotain asiaa keskustaan, ja josta vain mennään läpi mahdollisimman nopeasti.

  Ihan vain vinkkinä Helsingin kaupunginvaltuustolle, että tuossa olisi hyvä kehityskohde, jos haluatte parantaa kaupunkinne viihtyisyyttä ja imagoa."

  Tuossa vinkissä on se ongelma, että ulkomaalaisperäisten ihmisten aiheuttama epäviihtyisyys on monikulttuurisuutta, joten monet päättäjät eivät edes halua poistaa sitä.

  VastaaPoista
 2. Iltaa, Tom, ja kiitos kommentista.

  Tuo on kyllä sinänsä aivan totta, mutta se on vain osa ongelmaa. Hyvin suuri osa epäviihtyisyyden aiheuttajista ei ole ulkomaalaisperäisiä, joten sen ei pitäisi estää asioiden korjaamista. Ehkä asiaa selittää enemmänkin se, että vasemmistolaisesti suuntautuneet päättäjät tuntevat sympatiaa kaikenlaisia rahanpyytäjiä kohtaan, eivätkä siksi halua häiritä heidän bisneksiään.

  VastaaPoista
 3. Romanikerjäläiset istuivat mennävuosina siivosti pahvimukia ojennellen kadunkulmissa milloin eivät äityneet rutistamaan kurtusta jotain etäisesti Bessame Muchoa muistuttavaa. Sitten Jukka Relander keksi tuoda Iso Numero -lehden Suomeen, ja nykyään romanit ovat tyrkyttämässä lehtiä ja valkovuokkoja siinä missä feissarit Amnestyä ym.

  'Feissari' on mielestäni suomeksi 'tyrkyttäjä'.

  VastaaPoista
 4. Iltaa, ja kiitos kommentista.

  Joo, nykyäänhän ne kaupittelevat sitä lehteään, ja aina niillä on ollut joitain puskista revittyjä kukkia. Silti ne lähinnä vain seisoskelevat paikoillaan, eivätkä yleensä tyrkytä kovin aktiivisesti. Niitä ei tarvitse kiertää läheskään yhtä kaukaa kuin kotoperäisiä tyrkyttäjiä. En toki mitenkään puolustele heidänkään toimintaansa.

  Ostaakohan joku muuten sitä lehteä? En muista koskaan nähneeni. Välillä kyllä mietin, että voisi yhden numeron ostaa ihan vain nähdäkseni, mitä siinä on, ja sitten blogata aiheesta. Mutta toisaalta, kun tietää, että raha menisi ihmiskaupan ja kerjäläiselämäntavan tukemiseen, niin ei viitsi.

  "Tyrkyttäjä" on kyllä hyvä käännös feissarille.

  VastaaPoista
 5. Lisäsin nettisivujeni järjettömyyttä lisäämällä sinne uuden sivun, jolla tämän merkintäsi ylin kuva. Oletan, ettet ole itse ottanut sitä.

  VastaaPoista
 6. Siitä vain. En edes muista, mistä sen aikoinani löysin. Naurahdin, kun näin sivullasi saman otsikon ja sen alla pelkästään tämän kuvan.

  VastaaPoista
 7. Ei aina jaksa laittaa sivuille pelkästään järkevää.

  VastaaPoista
 8. Se on aivan totta. Itse voisin joskus kokeilla sitäkin, että postaisin jotain järkevää, mutta en tiedä, viitsinkö. Se kuulostaa vähän tylsältä.

  VastaaPoista
 9. Tässä postauksessa ei ollut lainkaan vähäpukeisia naisia. :-( Mihin liittyen, vaikuttaisiko suhteeseesi kerjäläisiin jos ne pukeutuisivat kuten viehättävät assistenttisi? :-)

  VastaaPoista
 10. Päivää, AT, ja kiitos kysymyksestä.

  Totta; kun tarkistin asian, huomasin, että tämä oli itse asiassa jo neljäs teksti putkeen ilman vähäpukeisia naisia. Yritän muistaa seuraavalla kerralla sitten.

  Tuo onkin miettimisen arvoinen kysymys. Kyllähän esim. PETA on kampanjoinut Suomessakin kyseisellä menetelmällä, mistä kirjoitin jo kauan sitten. Periaatteessa pidän vähän hölmönä myydä vähäpukeisuudella mitään asiaa, mihin se ei mitenkään liity, mutta en silti vastustakaan asiaa. (Tässä blogissahan vähäpukeiset naiset ovat sisältöä itsessään, ei mikään markkinointikikka.)

  Itse asiahan ei siitä muuttuisi miksikään, eli edelleen olisi julkiset paikat täynnä rahanruinaajia, mutta kyllä kai se jonkin verran ärsytystä lievittäisi. Sen verran ainakin, etten jaksaisi kirjoittaa aiheesta kiukkuisia postauksia.

  Tietysti tämä on vain teoreettista pohdintaa, koska eihän noin oikeasti tule tapahtumaan. Yhdelläkään naisella tuskin kestäisi kärsivällisyys puolta tuntia kauempaa niitä "voin antaa, jos sinäkin annat, heh heh"-tyylisiä nokkelia huumorivastauksia.

  VastaaPoista
 11. Mikä on hyvä muistaa, niin luurissamyyntiä ja -jankkaamista, kadunkulmissa naamanhalaamista ja nyt 400% tuotto-odotukset peeniksen mittaan tällä munkkien kehittämällä linnunkakkapillerillä - spämmipostejakin jatketaan siitä yksinkertaisesta syystä, että käytetyt taktiikat tuottavat tarpeeksi hyvää tulosta ja tilauksia.

  Suurinta osaa toki vituttaa, mutta tarpeeksi sieltä aina löytyy niitä jotka haksahtavat tai eivät kohteliaisuuttaan osaa kieltäytyä. Sama saa myös ulkolaiset kerjäläiset palaamaan joka vuosi. Ja ilmeisesti vielä on muutama katto josta kuparia ei ole vielä viety.

  - lihapuhe

  ps. Tuo mato alkaa jo olla aika mystinen. Ihmeulokkeet näyttävät jopa mulkosilmiltä. Tai ennemminkin klommoisilta rinnoilta.

  VastaaPoista
 12. Huomenta, Lihapuhe, ja kiitos kommentista.

  Onhan se noin. Sähköpostispämmiä voi lähettää miljoonittain ilman sanottavia kustannuksia, mutta sitä ihmettelen, että voiko tuollainen henkilökohtainen tyrkyttäminen - puhelimen välityksellä tai kadulla - olla tosiaankin niin tuottoisaa, että sillä saa palkkoja maksettua? Varmaan melko huonoja palkkoja, mutta silti. Noh, kyllähän sitä väitetään, että puhelinmyynti on lehtitaloille suurin yksittäinen tilausten lähde.

  Sen nyt vielä ymmärtää, että monet suostuvat, kun tarjotaan hyvää alennusta tai pyydetään hyvään tarkoitukseen; kyllä minäkin olen joskus suostunut. Mutta nuo romanikerjäläiset, kuka niille antaa? Joskus olen saattanut nähdä jonkun antavan taskunpohjalta pari hilua, mutta ei sellaisilla määrillä elä missään maassa, ja koskaan en ole nähnyt kenenkään harkitsevankaan sen lehden ostoa. Ilmeisesti jossakin lymyää rajattomaan maailmaan ja monikulttuurisuuteen niin ideologisen myönteisesti suhtautuvaa porukkaa, että he lahjoittavat sitten muidenkin puolesta.

  En tiedä mitä nuo madon ulokkeet oikeasti ovat, mutta en saa karistettua mielestäni mulkosilmäassosiaatiota. Ne luovat noiden vampyyrihampaiden kanssa niin hienon naamakokonaisuuden.

  VastaaPoista
 13. Juu. Itse pidän mielelläni Windowsin käyttämiseni mahdollisimman vähäisenä. Sääli että ReactOS on vielä alfatestausvaiheessa, mitä se on ollut aika monen vuoden ajan jo. Jos se olisi jo betatestausvaiheessa, niin voisin pelata sillä Windows-pelejä. En pistäisi järjestelmää tietenkään tuotantokäyttöön niin kauan kuin se olisi vielä testausvaiheessa, mutta vapaa-ajan harmiton viihteen käyttö on eri asia.

  Lisäksi sanoisin, että Wine Is Not an Emulator.

  ...Madon ulokkeet ovat onneksi epämuotoisia, mikä antaa meille ihmisille aidon mahdollisuuden olla ajattelematta, että ne ovat silmiä. Mutta aika vaikeaa se tosiaan on.

  VastaaPoista
 14. Huomenta taas. Itse en jaksa ruveta ihmettelemään mitään vaihtoehtoisia ratkaisuja näissä tietokoneasioissa, vaan tyydyn suosiolla mainstreamaamaan Windowsilla. Onhan sillä maine helposti kaatuilevana, mutta ei se ole pitänyt paikkaansa enää yli 15 vuoteen.

  Tein vähän tutkimusta, ja tuo mato on itse asiassa Calliphora vomitoria -raatokärpäslajin toukka, eli ilmeisesti juuri se elukka, jota urheiluonginnassa yleensä käytetään syöttinä. Sitä en saanut selville, mitä nuo ulokkeet oikeasti ovat.

  VastaaPoista
 15. On myös otettava huomioon että kerjäys ei luultavimmin ole se ainoa tulonlähde noissa hommissa, vaan ehkä eräänlainen julkisivu jolla työllistää perheiden naisia ja pilttejä. Perheyritys sano.

  Miehet sitten harjoittavat katto- ja polkupyörähommia yms. metsästystä ja keräilyä pitkin maakuntia.

  Käsittääkseni Suomessakin romanileirien rippeistä on löytynyt kasoittain aiemmin kesällä kävelemään lähtenyttä tavaraa jota voi kutsua irtaimistoksi lähinnä jos määritelmään lasketaan myös sellaiset asiat jotka on pultattu kiinni.

  - lihapuhe

  VastaaPoista
 16. Huomenta taas Lihapuheellekin, ja kiitos lisäkommentista.

  Ihan totta, että sieltä tullaan koko perheellä ja kerjääminen on jätetty mummojen hommaksi. Isukit raiskaavat haitaria, kun pojat pöllivät kaiken, mikä lähtee irti caterpillaria kevyemmillä vehkeillä, ja parittavat tyttäriä.

  Sivumennen sanoen, joskus oli lehdessä juttu, kun jotain romanityttöä oli myyty ilman kondomia parille sadalle suomiäijälle kuukauden tai parin aikana. Herätti ihmetyksen, että minkälainen itsemurhakandidaatti pitää olla, että nai jotain seksiorjaksi alistettua ilman kondomia, ja että mistä ihmeestä ne ovat löytäneet sellaisia tyyppejä kolminumeroisen määrän?

  Mutta joo, kirjoituksen pointti ei ollutkaan valittaa tuontiromaneista ja kaikista heidän aiheuttamistaan lieveilmiöistä, vaan rahanruinaamisesta yleishelsinkiläisenä ilmiönä, jossa romanimummot ovat vain sivujuonne. Luonnollisesti näkemykseni romanikysymykseen on, että äkkiä koko porukka takaisin sinne, mistä ovat tulleet, ja rajavalvonta takaisin kyseisten maiden suuntaan, kunnes ne saavat shitinsä together.

  VastaaPoista
 17. Neljän vuorokauden internettömyyden jälkeen on kiva olla taas siellä. Salve! (varmaankin latinaa)

  Vaihdoin vaihteeksi pääkoneeseeni Linuxin levitysversion. Linuxin yksi parhaimmista ja samalla pahimmista puolista on tämä, että ei ole olemassa yhtä ainutta "oikeaa" Linuxia.

  VastaaPoista
 18. Huomenta, Tom, ja tervetuloa takaisin. Ihmettelinkin, kun postauksiisi tuli tauko.

  Minullekin koittaa nyt muutaman päivän internetittömyys, koska lähden nyt mökille. Emäntä kovasti tuossa patistaa tekemään jotain lähtövalmistelujen suhteen, enkä tiedä, kauanko vielä ehdin kirj

  VastaaPoista
 19. pekka-san, lisäsin sinut linkkilistalleni desu

  VastaaPoista
 20. Huomenta, Feyris-san, ja kiitos mainostuksesta.

  VastaaPoista