perjantai 3. heinäkuuta 2015

Vilpitön kysymys feministeille esineellistämisestä

Kuten saatoitte jo arvata, jäin viiden viikon kesälomalle juhannuksen jälkeen. Koska heinäkuu on täynnään mökki- ja muita lomareissuja, päivitystahtini on hidastunut, eikä parannusta näy ennen elokuuta. Katsotaan nyt kuitenkin, jos vähän jotain saisi aikaiseksi.

Asiaan. Viime kerralla nimimerkki AT valitteli sitä, ettei tekstini kuvituksessa ollut lainkaan vähäpukeisia naisia, ja havaitsin, että se on aivan totta; kokonaista neljä tekstiä on mennyt konventionaalisemmilla luontokuvilla. Koska sitä saa, mitä tilaa, tässä ensi hätään Porstuan markkinointipäällikkö Candice:


Normaalitilanteessa olisin jättänyt asian tähän ja siirtynyt johonkin toiseen aiheeseen. Vaikkapa ihmettelemään sitä, että kun nyt joukkoraiskaaminen on vihdoin laillistettu Suomessa, ja tämä asia on herättänyt varsinkin sosiaalisesti aktiivisissa nuorissa naisissa valkohehkuista raivoa, niin miksi se sama porukka edelleen inhoaa persuja ja kannattaa vihervasemmistoa, vaikka persut ovat suunnilleen ainoa maininnanarvoinen poliittinen taho, joka oikeasti haluaisi tehdä asialle jotain, kun taas vihervasemmisto mielellään lakaisisi koko asian piiloon, koska se on huonoa mainosta monikulttuurisuudelle?

Tuohonkin saa kommenteissa vastata joku, joka kokee kuuluvansa kyseiseen ryhmään, mutta nyt haluan jatkaa tuosta ylläolevasta kuvasta. Olen nimittäin viime päivinä pitkästä aikaa lueskellut feministien kirjoituksia, minkä seurauksena tietoisuuteni on laajentunut ymmärtämään, että joitain tuollaiset kuvat ärsyttävät. Ne kuulemma "esineellistävät ja alistavat" naisia.

En nyt kehtaa aliarvioida vastaväittäjiäni esittämällä, että kyse olisi vain kateellisten ruikutuksesta, vaikka voihan siinä sitäkin olla. Kyllähän minä periaatteessa ymmärrän senkin, jos jotkut miehet pahoittavat mielensä, kun naiset mylvivät kiimassa joidenkin Hunksien tai Antti Tuiskun keikoilla. Itse asiassa kuulemma miehet närkästyvät paljon helpommin siitä, kun nainen vihjaa mitenkään kiinnittävänsä huomiota ulkonäköön, kuin naiset vastaavassa tilanteessa, mutta antaa naisblogistien kirjoittaa siitä.

Feministinen väite on, että kun mies esim. kuolaa ohi kulkevan naisen persettä, hän "esineellistää". Suomeksi sanottuna hän unohtaa ja ohittaa epäkiinnostavana naisen luonteenpiirteet, taustat, mielipiteet jne. ja kiinnostuu ainoastaan fyysisessä mielessä, jolloin hän painaa naisen alempiarvoiseen asemaan kuin jos hänen tilallaan olisi mies.

Feministisessä diskurssissa naisten ulkonäön ihailu on itse asiassa raiskaus.

Eihän se niin mene. Tuntemattomat miehet eivät ole miesten mielestä kiinnostavia millään tasolla, joten jos mies kiinnostuu naisesta edes fyysisesti, silloinhan hän nimenomaan korottaa tämän miesten yläpuolelle. Se, kaipaavatko naiset tällaista ylistystä, on sitten eri asia, mutta alistamisesta on turha puhua. Eivät kai feministit tosissaan usko, että miehet jättävät toisten miesten perseet kyyläämättä ihan vain veljellisestä kunnioituksesta?

Ymmärrän, että naiset olisivat mieluumin kiinnostavia henkisten ominaisuuksiensa perusteella, mutta eihän niistä voi kiinnostua, ellei niistä tiedä. Satunnaisista vastaantulijoista ei tiedä muuta kuin ulkonäön, eikä sen perusteella voi yleensä vetää johtopäätöksiä luonteesta.

Kadulla huutelu ja viheltely varmasti on naisille ahdistavaa ja soisinkin sen loppuvan sikäli kun sitä tapahtuu (en muista Suomessa nähneeni), joskin uskon, että siitä suurimmasta osasta ovat vastuussa kömpelöt nulikat, jotka eivät vain tiedä, miten naisille puhutaan. Keski-ikäisten äijien tytöttelykommentteja taas on turha tuoda tässä yhteydessä esille, koska ne suhtautuvat ihan yhtä alentuvasti nuoriin miehiinkin.

No joo, on se katutuijotus epäkohteliasta, koska ainahan tuijotus on. Mutta entäs tuo ensimmäinen kuva? Millä lailla koko naissukua alistaa se, että miehet katsovat kuvaa jostain yksittäisestä naisesta, joka on vapaaehtoisesti (ja kohtuullista rahallista korvausta vastaan) mennyt kuvattavaksi?

Kun miehet katsovat tuollaisia kuvia, se ei ole esineellistämistä, vaan ihailua. Se ei ole alistamista, vaan ylistämistä.

Kyllä tätä varmasti lukee joku feministikin. Haluaisin, että joku teistä ihan oikeasti vääntäisi tämän asian minulle rautalangasta, koska en ymmärrä.

Kerta kiellon päälle: sisko kuvasi aksolotlin lomareissullaan Lontoon akvaariossa.

Ensi kerralla sitten taas politiikkaa.

7 kommenttia:

 1. "Keski-ikäisten äijien tytöttelykommentteja taas on turha tuoda tässä yhteydessä esille, koska ne suhtautuvat ihan yhtä alentuvasti nuoriin miehiinkin."

  - Aivan totta, minä olen kutsunut Timo Soiniakin pojaksi, koska hän on muutaman vuoden (kuukauden?) nuorempi kuin minä. ja ärsyttävän koppava, jos sitä minulta kysytään.

  VastaaPoista
 2. Aksoltlin esineellistämistä! Eläinsuojelurikos!

  VastaaPoista
 3. Hih hih. Että oikein tuijotusraiskaus. Ymmärsinkö nyt aivan oikekn, että ventovieraiden vilkuilu on isompi ongelma kuin se, että kannatetaan suureen ääneen sellaisen porukan maahantuloa, jolle naisen itsemääräämisoikeus on hiukka niin ja näin ja joka tekee kokoonsa nähden moninkertaisen määrän ihan oikeita raiskauksia ja jolle ehdolliset tuomiot joukkoraiskauksista ovat kehotus mallia "anna palaa vaan". Asia selvä...
  --Viikon radiokasvo

  VastaaPoista
 4. Iltaa, Turkkulaanen ja Viikon Radiokasvo, ja kiitos kommenteista.

  Myönnän, että itsekin jo suhtaudun parikymppisiin nulikoina, mutta ehkä ennemminkin isällisesti kuin halveksuvasti. Asiakaspalveluhommissa muuten huomaa räikeästi, kuinka viisikymppiset suhtautuvat alentuvasti ja parikymppiset kunnioittavasti kolmikymppiseen työntekijään. Kaikki väitteet, ettei nuoriso kunnioittaisi vanhempia, on siis täyttä paskapuhetta. Yläasteikäiset ovat sitten asia erikseen.

  Aksolotlin esineellistäminen ei onneksi/valitettavasti ole eläinsuojelurikos, koska aksolotli ei ole pörröinen, eivätkä eläinaktivistit yleensä vaivaudu suojelemaan sellaisia otuksia, joita ei voi paijata.

  En osaa sanoa, kannattaako tekstin kylttityttö humanitääristä maahanmuuttoa, mutta sellaisen käsityksen monista aktiivisista nuorista naisista valitettavasti saa. Heillähän ideologia sanoo, että kun somalin tuo Suomeen, kyseinen somali muuttuu rajalla suomalaiseksi, ja niinpä jos mystisesti viime vuosina suomalaismiesten suorittamat raiskausmäärät ovatkin räjähtäneet käsiin, ei silloin auta ruveta erottelemaan mustia suomalaisia valkoisista suomalaisista, vaan pitää pureutua yleisemmin naisia esineellistävään suomalaiseen kulttuuriin ja opettaa miehet olemaan katselematta naisia. Sitten ne eivät enää halua raiskatakaan niin paljoa. Tai jotain.

  VastaaPoista
 5. Onx Pekalle tuttu tämä "ylistämällä alistaminen" -hommeli? Minusta aika saatanallinen juttu.

  VastaaPoista
 6. Stare rapesta tuli mieleen tämä http://vodkaandsjws.tumblr.com/post/116864336175/can-a-fart-be-misogynist + tietenki ensimmäisen maailman naisten sortamisen klassikko: manspreading.

  VastaaPoista
 7. Iltaa, Lone ja sinä toinen, ja kiitos kommenteista.

  Ylistämällä alistamisesta tulee mieleen englannin kielen sana "quite". Esim. jos amerikassa sanoo, että jokin asia on "quite nice", se on vilpitön kehu. Jos taas saman sanoo briteissä, se tarkoittaa, että asia on vain vähän nice, eli ei oikeastaan kovinkaan nice, jolloin asiaa saadaan moitittua kehumalla sitä vain vähän. Tämähän ei liity feminismiin, mutta en yllättyisi, jos siellä olisi teorioita, joiden mukaan kaikenlainen sukupuoleen huomion kiinnittäminen on alistamista, vaikka huomio olisi positiivistakin.

  Manspreadingille olen kyllä naureskellut ennenkin. Tuosta toisesta itse asiassa olen feministien kanssa samaa mieltä, että naisten piereskelyllä on edelleen jokin käsittämätön stigma verrattuna miehiin, ja siitä pitäisi päästä eroon. Ei sillä, että kannustaisin ketään piereskelemään seurassa, mutta olisi kiva, jos asiaan voitaisiin suhtautua tasapuolisesti.

  Se taas ei yllätä, että feministit saavat tuohonkin asiaan sotkettua raiskaukset. Jokin laki pitäisi olla, että saa sakkoja aina, kun puhuu raiskauksesta missä tahansa yhteydessä, mihin ei liity sukuelinten luvatonta käyttöönottoa.

  VastaaPoista