torstai 7. elokuuta 2014

Pyhää sotaa ja umpiluisia kalloja

Emäntä sai Italian valokuvat järjestykseen. Olihan siinä projekti, kun niitä oli 1 155 kappaletta. Tietysti jokainen vanhempi rakennus ja monumentti pitää erikseen kuvata joka sivulta sekä sisältä että ulkoa, mutta niihin turtuu äkkiä. Päällimmäiseksi mieleeni jäi kuva eläintarhan orangista:


Orangit eivät ole koskaan tehneet minuun erityisempää vaikutusta, mutta nyt huomaan, että ne ovatkin ehkä evoluution korkein saavutus tällä planeetalla. Katsokaa nyt sen tympääntynyttä ilmettä. Ei tuollainen ketutus ole mahdollista ilman korkeampaa älykkyyttä.

Lupasin myös kuvia nuolimyrkkysammakoista, jotka nekin tahollaan edustavat evoluution terävintä kärkeä. Jos otus on niin pieni, että sen voi nielaista kokonaisena, mutta moinen temppu aiheuttaa nopean ja tuskallisen kuoleman, pakkohan sellaista on kunnioittaa. Tässä:


No niin, sitten asiaan. Elin etelänreissullani lähes täydellisessä uutispimennossa, mutta sellaisen käsityksen sain, että Gazassa tapellaan pitkästä aikaa. Päättelin tämän siitä, että eräälle torille oli kokoontunut kiukkuisenoloinen jengi joikaamaan rytmikkäästi, että "Palestina liberta!" ja liehuttelemaan noin kymmentä Palestiinan lippua sekä yhtä Italian kommunistisen puolueen lippua.

Sittemmin sain kuulla, että Israeliin on rakennettu jokin rautakupoli. Ehdin jo innostua, koska olen jo kauan puhunut sen puolesta, että koko Lähi-Itä pitäisi peittää isolla, läpipääsemättömällä kupolilla ja tarkistaa sitten vaikka sadan vuoden välein, onko siellä vielä päästy yhteisymmärrykseen tai onko siellä enää ketään edes hengissä. Pettymyksekseni kuulin, että nyt tehty rautakupoli onkin vain joku raketintorjuntajärjestelmä.

En nyt vaivaudu miettimään, kuinkakohan paljon Israelia kiinnostaa, kun länsimaiset hipit kokoontuvat länsimaisille toreille mölisemään ja juomaan pussikaljaa tai -punkkua ihmisoikeuksien puolesta. Haluaisin kovasti olla Israelin puolella näissä rähinöissä, koska Israel kuitenkin on jotakuinkin sivistysvaltio, kun taas muslimikulttuuri on alkoholipolitiikkaansa lukuunottamatta jotain senkaltaista, mitä vastaan Tolkienin kirjoissa tapellaan.

Toinen syy Israel-myönteisyydelleni on sitten se, että palestiinalaisten länsimaiset puolustajat ovat niin noloa porukkaa. Mikähän kommunisteja ja muita vasureita Palestiinassa niin viehättää? Kuvittelisin omalla logiikallani, että koska kommareille natsit ovat pahuuden pahin ruumiillistuma, joita vastaan pitää taistella silloinkin kun niitä ei ole, ja koska natsit eivät tykkää juutalaisista, niin silloin kommarit puolustaisivat juutalaisia. Onko asia vain niin yksinkertainen, että koska kommarit vastustavat Amerikkaa, ja Israel on Amerikan puolella, silloin heidän on vastustettava Israeliakin?

Toisaalta ymmärrän kyllä palestiinalaisiakin. Kyllä minäkin riehuisin, jos YK tai vastaava tulisi ilmoittamaan, että Suomi kuuluu tästä lähtien etniselle vähemmistölle X, eli opetelkaa niiden kielelle ja tavoille, tai syrjäytykää. Yhtään ei lohduttaisi, jos joku ulkomaalainen rauhanlähettiläs tulisi selittämään, että kyllähän itämerensuomalaisilla kansoilla vielä omiakin maita on, voitte vaikka muuttaa Viroon, jos ei uusi komento miellytä.

Mutta kuten sanoin, haluaisin kovasti olla Israelin puolella. Ne vain tekevät siitä niin vaikeaa. Nämä rähinät kun menevät aina samalla kaavalla:

(Tässä pitää tietää, että Hamas ei nakkaa paskaakaan palestiinalaisten hyvinvoinnista. Niitä kiinnostaa vain Israelin tuhoaminen - tai edes ärsyttäminen, jos paukut eivät riitä tuhoamiseen - ja länsimaiden tukimiljoonat.)

1. Hamas rakentaa rakettilavetin sairaalan, koulun tai päiväkodin kylkeen.
2. Hamas ampuu raketteja israeliin.
3. Israel teeskentelee aikansa, ettei huomaakaan, mutta lopulta käpy kärähtää, ja Israel muuttaa ilmaiskulla kyseisen sairaalan, koulun tai päiväkodin savuavaksi kraatteriksi.
4. Hamas kuvaa ympäri Gazaa roiskuneet lapsensuikaleet ja lähettää kuvat länsimaiden medioille.
5. Koska toimittajat ja vihervasurit ylipäänsäkin ovat melko yksinkertaista porukkaa eivätkä pysty pitämään mielessään kerrallaan kuin korkeintaan kaksi askelta loogisesta päättelyketjusta, he rientävät kilvan syyttämään Israelia kansanmurhasta ja ihmettelemään, että minkä ihmeen takia ne säännöllisin väliajoin pistävät Gazaa paskaksi aivan syyttä suotta.
6. Länsimaiset poliitikot ryhtyvät tukemaan ja avustamaan Palestiinaa. Jotkut siksi, koska ovat vilpittömästi samoilla linjoilla em. toimittajien kanssa; jotkut siksi, etteivät uskalla olla eri mieltä, etteivät menetä hyvän ihmisen mainettaan ja sitä kautta äänestäjiä. Joka tapauksessa Hamaksille koittaa tilipäivä.
7. Palestiinalaiset siviilit ovat joko sitä mieltä, että rakettien ampuminen vääräuskoisten niskaan on ihan oikein, normaalia ja kohtuullista, eikä jutkuilla ole oikeutta ampua takaisin; tai että oikeilla aseilla tehdyt ilmaiskut ovat kohtuuttomia siihen nähden, että vähän ollaan läpällä paiskeltu raketeilla, joilla ei saa edes asvalttia halki. Joka tapauksessa palestiinalaiset eivät tykkää, että heidän lapsiaan pommitetaan, jolloin Hamas, Israelin näkyvin vastavoima, saa lisää poliittista kannatusta ja innokkaita sotureita.
8. Israelin maajoukot pyöriskelevät Gazassa hetken aikaa ja vetäytyvät sitten saamatta oikein mitään pysyvää aikaan. Vankeja saatetaan vaihtaa, ja muutama suorittavan portaan terroristi saa kuulan kalloonsa.
9. Hetken aikaa on hiljaista, minkä jälkeen palataan kohtaan 1.

(Kuvasta kiitokset nimim. Beckerille.)

Jos tämä tapahtuisi vain kerran tai pari, sen voisi antaa anteeksi, mutta kun se toistuu säännöllisesti parin vuoden välein, luulisi jossain vaiheessa jollain rupeavan raksuttamaan, että ei tämä nyt ihan putkeen mene.

Jos Israel haluaa tilanteeseen muutoksen, sillä on nähdäkseni kaksi vaihtoehtoa. Se voi ruveta hardcoreksi ja pistää pystyyn ihan oikean etnisen puhdistuksen, kun nyt sellaisesta joka tapauksessa syytetään, ja siivota nurkat arabeista lopullisesti. Ymmärrän kyllä, jos tällaiseen ei löydy chutzpaa.

Toinen vaihtoehto on sitten siivota Hamasin tukikohdat maahyökkäyksillä niin varovasti, että siviiliuhreja vältetään viimeiseen asti. Ei riitä nykyinen meininki, jossa Israel ilmoittaa etukäteen, että "tuo tönö me pannaan matalaksi huomenna, eli kantsii olla jossain muualla." Ymmärrän, että tämän seurauksena omia sotilaita kuolisi paljon enemmän, mutta jos Israel haluaa joskus päästä Hamasin kannatuslukemista ohi, sen täytyy osoittaa välittävänsä palestiinalaisista siviileistä yhtä paljon kuin omistaan.

Tai sitten ne voisivat palkata orankeja kenraaleiksi. Ne varmasti keksisivät jotain uutta. Nykyisillä menetelmillään Israel kuitenkin vain varmistaa konfliktin jatkumisen, ja jokainen rähinä päättyy Hamasin voittoon.

4 kommenttia:

 1. Israel voittaa taistelut, mutta häviää sodan?
  Luin jostain, en nyt muista mistä, Israelin sotateollisuus on miljardiluokkaa, 10% (saattaaa olla enempiki) bruttokansantuotteesta ja tärkeinvientituote, aina kun isareli ja hamas tai joku muu vastaava porukka on muutamanviikon nahistellut kunnolla keskenään, pidetään aseteolllisuusmessut jossa israelin aseteollisuus esittelee uusimmat tuotteensa "testatut", alkaa tulla pahasti villejä ajatuksia, että mitähän siellä kulissientakana todellisuudessa tapahtuu..
  Win-win tilanne hamas saa kokoajan lisää katkeria jäseniä riveihinsä ja israelin hallitus
  saa pitää helpot ulkoiset viholliset jolla maa pysyy yhtenäisenä ja aseteollisuus kukoistaa

  No noista orangeista tuli kyllä mieleen se clintin elokuva lällärit lakoon :)
  pitäski kaivaa se elokuva jostain dvd:na kun se on vhs-nauhalla ja nauhuri sano työsopimuksensa irti

  -jpt-

  VastaaPoista
 2. Tuosta valokuvaamisesta ensittäin: meikäläisellä kesti hyvän aikaa ennen kuin totuin tuohon digikameran logiikkaan. Kun oli aikaisemmin tottunut vanhaan filmikameraan, ja siinähän oli vain 24 tai max 36 kuvaa rullassa. Siinä mietti aina kaksikin kertaa, että otanko kuvan vaiko en. Kesti aikansa ymmärtää, että täällä digikamerassa on ihan oikeasti tilaa 3000:lle kuvalle, ja susikuvat voi poistaa. Kieltämättä digikameralla otettu maisemakuva on isolla tietokoneen näyttöruudulla tyylikkäämpi kuin pienenä paperikuvana.

  Mitä tulee muuhun asiaan, niin sehän menee juuri kohtien 1-9 mukaisesti. Kysymyksenä voi esittää että miksi, ja mieleen tulee (olen todennut muuallakin) että joko Hamasin pomojätkät tienaavat tällä marttyyribisneksellä niin rutosti, että pitävät rähinää yllä tai sitten tyypit siellä ovat todellakin niin tyhmiä, että luulevat voittavansa iipot tällä menolla.

  Tietysti voi olla se kolmaskin vaihtoehto, eli Hamas pitää konfliktia yllä hiljaisella tulella toivoen sitä, että arabiveljet naapurimaissa uudelleen aktivoituvat ja tulevat armeijoineen apuun. Mitä henkilökohtaisesti kyllä hyvin vahvasti epäilen, sillä uskoisin naapurimaitten jo varsin hyvin oppineen, että on turhaa asiakseen lähteä kaivamaan verta nenästään.

  VastaaPoista
 3. Nyt kun orangeista tuli puhe niin hallituksenkin voisi korvata niillä. Eivät ne varmaan saisi mitään aikaan, mutta eivätpä varmaan tuhoakaan sen vertaa, joten voi rauhallisin mielin odottaa vaaleja, kun arkadianmäellä syödään banaania.

  Mutta mielenkiintoinen teksti once again. Itselleni lähi-idän tapahtumat ovat pieni aukko sivistyksessä, mutta saapas näinkin hiljalleen hajua mitä tapahtuu ja miksi.

  VastaaPoista
 4. Iltaa Vieraalle, jpt:lle, Ykälle ja Lonelle, ja kiitokset kommenteistanne. Vieraalle tervetuloa kommentoimaan.

  Vieras: nuo mainitsemasi blogit ja tekstit ovat toki minulle tuttuja Virolaista lukuunottamatta. Olet toki oikeassa tuosta proxy-sodasta ja arabimaiden syyllisyydestä, mutta käytännön kannalta sillä ei nykytilanteessa ole merkitystä, koska molemmat osapuolet tekevät omat ratkaisunsa. Tai ainakin olisi mielenkiintoista nähdä, mitä tapahtuisi, jos gazalaiset jonain päivänä päättäisivät, että nyt riittää, ja pistäisivät itse lopun Hamasin perseilylle. Uskontoaspektista ajattelisin itse niin, että se jätetään korostamatta lähinnä siksi, koska tuollapäin uskonto lävistää kaikki elämänalueet niin täysin, että siitä erillisiä pyrkimyksiä ei edes ole, ja siksi sitä on turha erikseen painottaa. Tai ainakin se on minun perusteeni; suomalaisista toimittajista en voi olla varma.

  Jpt: Menee vähän salaliittoteoretisoinnin puolelle, että Israel tietoisesti pitäisi konfliktia yllä saadakseen laboratorion aseteknologialleen, mutta kun asiaa ajattelee, voihan se ollakin noin. Eihän siellä voida oikeasti olla niin tyhmiä, että uskottaisiin pysyvän rauhan tulevan, kunhan vain käytetään samaa menetelmää, joka ei ole ennenkään toiminut.

  Arvasinkin, että joku ottaisi Lällärit lakoon puheeksi. Se on kyllä kova elokuva.

  Ykä: Nykyään valokuva-albumitkin ovat kehittyneet. Emäntä valitsee parhaat kuvat, sommittelee ne tietokoneohjelmalla järjestykseen, kirjoittaa tarpeelliset selitystekstit ja lähetttää liikkeeseen. Siellä ne painavat sen kirjaksi ja lähettävät takaisin.

  Keksin neljännenkin vaihtoehdon ehdottamiesi lisäksi. Koska kalifaatissa eläminen on melko perseestä, ja imaami on luvannut marttyyreille neitsyitä, ehkä joku ajattelee, että härnätäänpäs vähän iippoja ja mennään sitten koppailemaan lentopommeja, että päästään naimaan.

  Lone: Poliitikothan ovat siitä ikäviä, että ne ovat tarpeeksi älykkäitä toimimaan itsenäisesti, mutta eivät niin älykkäitä, että osaisivat tehdä sen kunnolla. Orangit tuskin ainakaan tekisivät mitään pahaa. Sitä, ovatko ne siihen liian tyhmiä vai liian älykkäitä, emme ehkä saa koskaan tietää.

  En ole mikään Lähi-Idän erityisasiantuntija itsekään, ja tämä onkin vain oma näkemykseni tapahtumista. Varmasti taustalla on paljon sellaista, mitä tavallinen kansa ei koskaan saa tietää, kuten sodissa useinkin. Väitän kuitenkin tämän tekstin olevan parempi tietolähde kuin yksikään Hesarin kolumni.

  VastaaPoista