perjantai 29. elokuuta 2014

Pekka lukee lehteä 14: Niskalaukauksia ja bikinityttöjä

Olen monesti tässä blogissa pilkannut toimittajia ja kenties antanut ymmärtää, etten juuri pidä heistä. Se ei tarkkaan ottaen pidä paikkaansa. Arvostan heissä sitä, että he edes pyrkivät suhtautumaan asioihin analyyttisesti, ottamaan niistä selvää ja jakamaan tietonsa kansalle. Joskus toki pääsee käymään niin, että toimittaja perehtyy vain asioihin, jotka häntä itseään kiinnostavat, analysoivat niitä vain tietystä näkökulmasta ja sitten tiedonvälityksen sijasta julistavat ideologiaansa, mutta ei kai sille mitään voi. Se on vain hyvä esimerkki siitä, että jos looginen päättelyketju lähtee liikkeelle virheellisistä oletuksista, lopputulos on täyttä puutaheinää, vaikka loogisessa prosessissa sinänsä ei mitään virhettä tapahtuisikaan.

Vakavampi toimittajien tekemä virhe onkin sitten se, että he joskus olettavat toimittajakoulutuksen antavan heille muitakin pätevyyksiä kuin kirjoittaa päivän tapahtumista lehteen. Esimerkiksi:

1. IS: Kansanedustaja Mika Niikko kieltäytyi ulkomaalaisen taksikuskin kyydistä

Koska toimittajankoulutus antaa pätevyyden jakaa taksilupia, nykyään Helsingissä voi tulla päteväksi taksikuskiksi kahdella tavalla. Joko:

- Tuntemalla kaupungista edes suurimmat kadut ja niiden sijainnit,
- Osaamalla suunnistaa ilman GPS:ää edes sellaisiin paikkoihin, joissa saattaisi pyöriä paljon taksia tarvitsevia ulkopaikkakuntalaisia, kuten esim. hotelleihin,
- Osaamalla kommunikoida asiakkaan kanssa niin, että saisi jonkinlaisen käsityksen siitä, minne pitäisi ajaa.

Tai:

- Olemalla ulkomaalainen ja/tai tummaihoinen.

Jokin aika sitten uutisoitiin, että helsinkiläiset menevät mieluumin suomalaisen kuin maahanmuuttajan näköisen taksikuskin kyytiin, ja saman tien joku huomasi tilaisuutensa päästä anonyymisti lehteen ja vasikoi toimittajalle nähneensä vuosi sitten kansanedustajan syyllistyneen moiseen. 

Kansanedustajan itsensä mukaan hän vaihtoi taksia, koska kuski ei osannut Eduskuntatalolta hotelli Kämpiin ilman navigaattoria, eikä siihen hätään ollut osoitetta käsillä. Koska toimittajankoulutukseen kuuluu myös CIA:n kuulustelukurssi, esitti toimittaja kansanedustajalle mm. seuraavat kysymykset:
Eli hän olisi halunnut osoitteen ja teillä ei ollut osoitetta?

Ette halunnut katsoa vaikka kännykästä?

Tiesitte kai paikan, mihin olitte menossa, eikö osoitetta pysty googlettamaan?

Ajattelin vain, eikö sitä voi auttaa, jos kuskilla on GPS?
Todettakoon nyt tähän väliin, ettei artikkelissa mainita, miksi kansanedustaja ei yrittänyt saada osoitetta selville. Emme siis tiedä, eikö hänellä ollut älypuhelinta, vai oliko hän vain yhteistyöhaluton ja pilalle hemmoteltu mulkku. Asiakaspalvelutilanteissa kun tulee silloin tällöin poikkeus- ja epäselvyystilanteita, jotka saattavat johtua niin asiakkaasta, asiakaspalvelijasta, kolmansista osapuolista kuin force majeure -tekijöistäkin. Silloin asiakkaita on kahdenlaisia: fiksuja tyyppejä, jotka parhaansa mukaan auttavat tai pysyvät edes poissa tieltä; ja mulkkuja, jotka suureen ääneet ilmoittavat, ettei näin pitäisi voida käydä ja raastuvassa tavataan ja tämä oli sitten viimeinen päiväsi noissa hommissa.
Jos siinä olisi ollut joku suomalainen kuski, joka olisi suomeksi sanonut, että tarvitsen osoitteen, niin olisitte jättänyt taksin siihen ja mennyt pyytämään uutta taksia?

Kysymys oli siis se, että jos siinä olisi ollut jokin perusjamppa, keski-ikäinen suomalainen kuljettaja, joka olisi sanonut että tarvitsen tarkan osoitteen, niin mitä olisitte tehnyt?
 Niin, minkäslaista suoritusta nyt vaadittiinkaan?


Kuten huomaamme, matkaa on tasan kilometri ja sen aikana joutuu koskemaan rattiin vain yhden kerran (paitsi jos ei jostain syystä halua ajaa yksisuuntaista vastavirtaan). Edellisestä välihuomautuksestani huolimatta en pidä mitenkään kohtuuttomana vaatia, että helsinkiläinen taksikuski tuntisi tuon reitin.

Mutta jos vaatii, se on rasismia vaikka mitä yrittäisi selitellä, ja tunnustus on kaivettava esiin. Toimittajakoulutus pätevöittää siis myös inkvisiittoriksi.

Jatketaan. Seuraava uutinen onkin jo juhannukselta:

2. HS: Suomi sijoittui toiseksi hyvyyttä mittaavassa vertailussa

En tiedä toimittajien suhtautumista asiaan, mutta ainakin tutkijat ovat todenneet Suomen olevan maailman toiseksi paras maa. Itse tutkimus löytyy täältä, ja tulokset näyttävät tältä:

Klikkaa isommaksi.

Ihmettelin vähän noita tuloksia, mutta UKK-osiosta huomasinkin, että tässä tutkimuksessa "hyvän" vastakohta ei ollutkaan "paha" tai "huono", vaan "itsekäs". Käydään nyt silti vähän tuota läpi.

Useimmista kohdista Suomi saa enemmän tai vähemmän kehuja. Pakolaisia ja vaihto-oppilaita ei näköjään oteta ihan tarpeeksi, mutta siitähän olemme jo saaneet kuulla ennenkin.

Näköjään Suomi vie maasta paljon ongelmajätettä. En tiedä, mutta kyse taitaa olla siitä, että ydinjätteet viedään Venäjälle loppukäsittelyä varten, tai ainakin vietiin kun viimeksi asiasta kuulin. En kyllä ymmärrä, miksi ei voitaisi vain porata syvää reikää johonkin kallioon, kipata jätteet sinne ja vetää betonikorkki päälle. Väitetään, että koska uraanilta kestää miljoonia vuosia menettää radioaktiivisuutensa, myös säilytyspaikan pitäisi pysyä turvallisena miljoonia vuosia, mutta eihän se niin mene. Muutama sata vuotta pitäisi kyllä riittää. Siinä ajassa joko ollaan keksitty jokin muu tapa hävittää ne, tai sitten ihmiskunta on taantunut apinoiksi tai kokonaan hävittänyt itsensä, eikä asialla enää ole merkitystä.

Myös aseiden viennistä saa pitkän miinuksen. Otetaanpas tähän väliin nopea logiikkaharjoitus:

1. Kalashnikovit ja lapsisotilaat ovat halpoja ja niitä on joka paikka täynnä jo valmiiksi, mutta ne ovat huonoja. Panssarivaunut ja hävittäjät ovat tehokkaita, mutta kalliita.
2. Jos molemmilla osapuolilla on vain kalashnikoveja ja lapsisotilaita, ne voivat sotia kymmeniä vuosia.
3. Jos toisella osapuolella on kalashnikoveja ja lapsisotilaita, ja toisella tankkeja ja hävittäjiä, jälkimmäinen voittaa.
4. Siispä molempien osapuolien on panostettava tankkeihin ja hävittäjiin, jos mielii voittaa.
5. Niiden kalleudesta johtuen jommalta kummalta osapuolelta loppuu likviditeetti hyvin äkkiä tappioiden kasvaessa, ja on pakko antautua.
6. Johtopäätös: kehittyneemmät asejärjestelmät johtavat lyhyempiin sotiin ja sitä kautta pienempään kärsimyksen kokonaismäärään. (Jokin siviilikohteiden fosforipommitus voi olla eri asia, mutta tuskin Suomi sellaisia järjestelmiä mihinkään kauppaa.)

Kun nyt tuli sotimisesta puhe, huomaamme taulukosta Suomen saavan pitkän miinuksen myös Suomen ulkomaisissa sodissa aiheutuneista kuolemista.


Lopuksi vielä pitkä miinus huumetakavarikoista. Yritin etsiä pitkään, mutta en ainakaan löytänyt sivustolta vastausta siihen, että takavarikoidaanko Suomessa huumeita liian vähän vai liikaa.

3. Metro: Kolumni: Sukupuolet somessa

Metro on kiva lehti siinä mielessä, että tavallisetkin kansalaiset saavat toimia toimittajina lähettämällä sinne kolumneja ja jopa uutisia julkaistaviksi. Sen seurauksena myös kolumnien aihepiireissä on virkistävän paljon variaatiota ja vähän saarnausta. Itse en ole vielä kokeillut, mutta saa nähdä, jos joskus tulisi inspiraatio.

Eräs lukija oli sitten kirjoittanut kolumnin, jossa hän esitti terävän huomion, että sosiaalisessa mediassa ihmiset julkaisevat kuvia ja videoita pääsääntöisesti kolmesta asiasta:

- Kissojen ja muiden eläinten pennuista,
- Fanaatikkojen suorittamista mestauksista,
- Vähäpukeisista naisista.

Hän ihmetteli, miksi keskitytään näihin, ja ihmisten väliset hellyydenosoitukset, jotka järjellä ajatellen olisivat paljon mielekkäämpää sisältöä, ovat paljon harvinaisempia. Ajattelin nyt vastata täällä, koska tämä blogi on minun sosiaalinen mediani. Katsotaanpas:

Ensinnäkin kissanpennut ovat kaikkien mielestä söpöjä, eikä niiden näkemiseen väsy kovin äkkiä. Ihmisten pennut ovat söpöjä lähinnä niiden vanhempien mielestä, ja vaikka vauvoista ja lapsista tykkäisikin, kenenkään hermot eivät kestä niitä onnellisia vanhempia, jotka spämmäämät facebookiaan vauvakuvilla joka päivä mukulan ajokortin saantiin asti. Myös pariskuntien keskinäinen pusuttelu ja hipelöinti tms. on söpöä lähinnä asianosaisten itsensä mielestä, kun muut tuntevat lähinnä kiusaantuneisuutta vastentahtoisesta tirkistelystä.

Mestausvideoista hän kirjoitti:
Ymmärrän, että ihmisoikeudet ja niiden tiedostaminen ovat tärkeä asia, ja varsinkin naisten ja lasten asemaa haluan itsekin edistää, mutta kuka haluaa katsella julmaa teloitusta?
Teloitusvideoita ei jaeta siksi, että kukaan haluaisi katsella niitä, vaan kahdesta muusta syystä. Fanaatikot jakavat niitä näyttääkseen maailmalle, kuinka kovia jätkiä he ovat, kun he tuhoavat vihollisensa ilman minkäänlaista armoa. Fanaatikkojen vastustajat taas jakavat niitä näyttääkseen maailmalle, millaisia kusipäitä fanaatikot ovat ja että asialle voisi kannattaa tehdä jotain.

Kissanpennutkin ovat syntyneet tappajiksi.

Sitten vielä:
Mitä tulee ihmisten keskeisiin kanssakäymisiin niin seksikkäät bikinipimut ovat suosittua postituskamaa ihan kaikenikäisten miesten keskuudessa. Onko tämä heidän tapansa osoittaa oma heteroseksuaalisuutensa, vai tehdä selväksi, ettei mikä tahansa pullapirkko kelpaa?
Kumpikaan arvaus ei osu oikeaan, vaan kyse on puhtaasta ja vilpittömästä estetiikan vaalimisesta. Naiset tykkäävät ripustaa verhoja, joiden väri sopii yhteen sohvan kanssa. Naiset tykkäävät laittaa seinälle tauluja, jotka eivät esitä mitään, mutta jotka pitää laittaa, koska seinällä kuuluu olla taulu. Naiset tykkäävät liimailla kännykkänsä kuoriin pieniä tarroja ja laittaa ikkunalaudalle kasveja, jotka on järjestetty kukkien värin mukaan. Tämän toiminnan tarkoitus on luoda kauneutta ja viihtyisyyttä elinympäristöön.

Miehet pääsääntöisesti eivät välitä tuollaisesta, koska he eivät yksinkertaisesti kiinnitä sellaiseen mitään huomiota. Miehet kiinnittävät huomiota kauniisiin naisiin ja mielellään ympäröivät itsensä sellaisilla ja sellaisten kuvilla, koska niitä on mukava katsella.

Viehättävä assistenttini Xenia.

Koska tällä kerralla oli vain kolme artikkelia käsiteltävänä, otetaan loppuun pari yleisökysymystä.

mies karkaa työkseen vankilasta mikä leffa

Se on Escape Plan, pääosissa Sylvester Stallone ja Arnold Schwarzenegger. Melko kova. Siitä tulikin mieleeni, että kävin viikonloppuna katsomassa Expendables 3:n. Sekin oli aika kova, joskaan ei yhtä kova kuin kakkososa. Se oli toki odotettavissakin, koska kakkosesta olisi ollut paha pistää enää paremmaksi. Verta ei kolmosessa roiskunut juuri ollenkaan, vaikka porukkaa lakosikin samaan malliin; olisivatkohan tekijät saaneet järkyttynyttä palautetta kakkosen verisyydestä. Seuraavaksi oli puhetta käydä katsomassa uusi Turtles.

Sitten löytyi tällaiset haut:


Noh, ei kai tähän voi muuta sanoa, kuin että jokainen ratkaiskoon ongelmansa omalla tyylillään.

9 kommenttia:

 1. Internetti on paras keksintö kapinan jälkeen.

  Maailma oli varmaan yhtä hullu paikka ennen nettiäkin, mutta suurinta osaa apinan tasolla olevista mielipiteistä ei vaan saanut tietää! Nyt kaikki nuo pullapirkot paljastuvat ja joutuvat ei-yhtä-herkkähipiäisten pilkattavaksi. Jos pullapirkkoa harmittaa katsella Pekan Porstuan Xenia-sihteeriä, niin hänen ei ole pakko tulla tänne uudestaan.

  Oliko vaikeata?

  VastaaPoista
 2. "..naiset tykkäävät liimailla kännykkänsä kuoriin pieniä tarroja.. "
  Damn true! Itse tykkään muovitimanteista.

  Lueskelin kans vähän aika sitten tuosta taksifarssista ja sinänsä herää kans myös kysymys, että KETÄ sellainen kuski kuskaa, joka ei tunne kaupunkia ton vertaa? Sinänsä jos itse vertaa tuota johonkin muuhun palveluun, niin ei kuulosta houkuttelevalta. Jos ei muuta, niin voisiko kielitaidosta olla jotain vaatimuksia?? Itse olin taannoin yhden sosiaalityöntekijän kanssa juttusilla ja ihan rehellisesti kyseisestä tuokiosta ei meinannut tulla lasta eikä paskaa, koska tyypin suomenkielen taito oli huonoa. Asia sinänsä ei ollut mikään mahdottoman tärkeä, mutta sinänsä kun kyseessä on asiakaspalvelija niin..

  Kävin turtles-leffan katsomassa heti kuin se vain tuli ja en voi kuin suositella. Eritoten henkisille teineille.

  VastaaPoista
 3. Huomenta, Kumitonttu ja Lone, ja kiitos kommenteistanne.

  Kumis: Ennen nettiähän kuulemma kirjoiteltiin lehtien yleisönosastoihin. En sitten tiedä, mikä pullonkaula niissä rajoitti typeryyden hyökyaaltoa. Meinaan, että olikohan niissä ennakkosensuuria, vai oliko niissä vain niin vähän tilaa, että vain muutama harva sai äänensä kuuluviin.

  Oli miten oli, jos pullapirkko pahastuu henkilökuntani kuvista, toimiva ratkaisu on toki olla tulematta tänne uudestaan, mutta en itse asiassa suosittelisi sitä. Kaikin puolin terveellisempi ratkaisu olisi ottaa noista kuvista mallia ja pyrkiä terveellisillä elämäntavoilla samaan, ja käydä täällä katselemassa kuvia aina, kun ei jaksaisi lenkille tai kun tekisi mieli pullaa. Täsmälleen samanlainen vartalo ei tietenkään ole kaikille mahdollinen, mutta kauniin vartalon voi saada lähes kuka tahansa. Ja ei, kauniin vartalon saamiseen ei riitä se, että toteaa kaikkien vartaloiden olevan kauniita.

  Lone: Tuosta taksikuskista ihmettelin sitä, että käsittääkseni taksifirmat ovat voittoa tavoittelevia yrityksiä. Ymmärrän, jos toimittajat ja viranomaiset mielellään palkkaisivat hyödytöntä porukkaa poliittisista syistä, kun rahoitus ei ole kiinni työn laadusta, mutta miten tuollainen tyyppi on edes päässyt ns. oikeisiin töihin? Tästä tulee mieleen se eräs tapaus, jossa helsinkiläisen ravintolan tarjoilija ei osannut palvella asiakasta suomeksi. Silloinkin toimittajat olivat muistaakseni sitä mieltä, että kylläpä suomalaiset ovat sivistymättömiä juntteja, kun eivät edes englantia osaa.

  Sinuun jos kehen luotan Turtles-asioissa, ja jos kerran suosittelet, täytyy se käydä katsomassa. Minä jos kuka olen henkinen teini.

  VastaaPoista
 4. Tuosta taksikaplakastahan pulisimme keskenämme jo minun blogissani ja siinä todettiin, että oli hyvä, että toimittaja laittoi tuon kaiken jäänäyksen juttuunsa julki. Siinähän vähänkin ajattelukykyinen ihminen huomaa, että kovasti tarkoitushakuinen oli tämä juttu.

  Huomio älypuhelimesta oli muuten hyvä. En usko, että on olemassa sellaista säännöstä, että kansanedustajalla on oltava älypuhelin. Ei muuten minullakaan (vaikka eihän se tähän asiaan tietysti liity) ole älypuhelinta. Ihan tavallinen kännykkä vaan. Minulla ei ole tarvetta pitää nettiä povitaskussani. Tarvitsen puhelinta soittaakseni ja vastaanottaakseni puheluita, lähettääkseni tekstiviestejä ja lisäksi se on kätevä herätyskello.

  Aseitten viennistä voi todeta, että Ruotsi jeesustelee vielä noin kolme kertaa enemmän kuin Suomi, ja siellä Bofors tekee hommia kolmessa vuorossa. Hyväksyn Suomen kohdalla kansainvälisen jeesustelun tuplaantumisen, mikäli suomalainen aseteollisuus pääsee samaan tilanteeseen.

  Ja naiset on kauniita ja kissanpennut söpöjä. Niin kuin tietysti koiranpennutkin. Koiranpennut menevät kissinpentujenkin ohi siinä kennelilmeessään, eli ”emmää mitään oo tehty”.

  Ja teloitusvideoita kannattaa levittää todellakin sen takia, että kyseessä ovat fanaattiset hullut, jotka eivät parane kuin ampumalla. Siis toistan, ampumalla. Nuo veitsellä päänleikkausjutut ovat vastenmielisiä. Jos toisen haluaa hengiltä, eli siis suorittaa äärimmäisen teon, niin eikö se päähän ampuminen herra nähköön riitä? Tartteeko vielä kiduttaakin?

  VastaaPoista
 5. Iltaa Ykällekin, ja kiitos kommentista.

  Joo, oli puhetta. Minä vain olen sen verran kankealiikkeinen, että saan aikaiseksi kommentoida asioita tarkemmin vasta siinä vaiheessa, kun ne ovat jo wanhoja. Tykkään antaa ajatusten rauhassa formuloitua ja fermentoitua, että ne varmasti ovat oikeassa järjestyksessä julkaisuvaiheessa.

  Minunkin kännykkäni on vain soittelua, tekstareita ja valokuvaamista varten. Nettiin sillä periaatteessa pääsee, mutta hitaalla yhteydellä ja pienellä näytöllä sen käyttömahdollisuudet ovat rajalliset. Toimittajat taitavat kuitenkin olla sen verran urbaania ja muotitietoista porukkaa, että jos heille väittää, ettei ole älypuhelinta, reaktio on samanlainen kuin jos väittäisi, ettei ole housuja. Toisaalta kansanedustajien kohdalla voisin työnkuvasta johtuen ymmärtääkin, että heille sellaisesta vehkeestä olisi oikeastikin hyötyä.

  Mitäs asevientiteollisuutta Suomessa on? Patria tekee panssariautoja ja kuulemma täältä ollaan myyty kranaatinheittimiä Israeliin, mutta olikos muuta? Rynkyt taitavat tulla lähinnä omaan käyttöön. Ruotsalaisilla on hävittäjiäkin. Sota on sellainen bisnes, että siellä on aina kysyntää, eikä se mihinkään pois lähde, vaikka Suomi ei kakusta omaa siivuaan ottaisikaan, joten asiaa voisi minunkin puolestani rohkeasti kehittää.

  Koirilla on kyllä tuo hauska ominaisuus, että ne osaavat tarvittaessa esittää tietämätöntä tai jopa hävetä. Kissat vain ovat, että "mitä sitten?" En ole vieläkään päättänyt, kummat ovat fiksumpia.

  Joukkoteloituksista en tiedä, onko niitä mahdollistakaan tehdä ns. humaanisti. Aika raastavalta tuokin näyttää, kun ne pistävät porukan riviin ja ampuvat sitten päähän. Välillä uhrit pyörtyvät juuri ennen omaa vuoroaan. Ehkä natsit olivatkin kaikkein inhimillisimpiä, kun loppuun asti väittivät, että suihkuun vaan ollaan menossa, ja sitten kaikki kuolivat nopeasti yhtaikaa. Itsetarkoituksellinen rääkkääminen kyllä ihmetyttää, ja ehkä onkin vain niin, että niiden tekijät eivät ole mukana niinkään vilpittömästä uskonkiihkosta, vaan ihan vain toteuttaakseen väkivaltafantasioitaan, kun kerran tilaisuus on.

  VastaaPoista
 6. No Pasi-ajoneuvoille voisi olla kysyntää, sekä AMOS-ja NEMO-kranaatinheittimille. Itse asiassa olen siinä käsityksessä, että suomalaisia 120-millisiä kranaatinheittimiä ei varsinaisesti ole myyty Israeliin, vaan iipot myyvät sitä samaa Tampellan heitintä omalla, Suomesta ostetulla lisenssillään. Rynkkyjen valmistus taitaa olla lopetettu, kun ostettiin sieltä Kiinasta ja Harppi-Saksasta niitä reservirynkkyjä. En ole varma, etteikö sitä RK-95:tä vielä valmisteta.

  VastaaPoista
 7. Iltaa taas. Ai niin, unohdinkin aivan nuo kranaattijärjestelmät. Saattoi ollakin noin noiden Israel-heittimien kanssa, mutta kaipa lisenssimaksutkin periaatteessa voi vientiteollisuudeksi laskea, vaikka se ei työpaikkoja luokaan. Wikipediasta katsoin tuota RK-95:ä, ja sitä onkin näköjään tehty ainoastaan 20 000 kappaletta vuosina 1995-98. Vuosi tai pari sitten taisi olla jossain lehdessä juttua, että seuraavan sukupolven RK-rynkky olisi tulossa, mutta en sitten tiedä, mikä on tilanne sen suhteen tällä hetkellä.

  VastaaPoista
 8. Pohjoisespa on yksisuuntainen, joten taksimatkaan tulee vaikeuskerrointa lisää. Pitää ajaa Eteläespaa ja kääntyä Kappelia ennen vasemmalle kaksi kertaa. Ei silti mitään, mutta pistää silmään väärä reitti :)

  VastaaPoista
 9. Huomenta ja kiitos korjauksesta, vaikka huomasin sen jo itsekin. Olin kirjoittanut tekstin jo mielessäni valmiiksi ennen kuin rupesin näpyttelemään sitä koneelle ja piirtämään karttaa, ja vasta sitten huomasin tuon ongelman. En enää siinä vaiheessa jaksanut muuttaa tekstiä, mutta lisäsinhän kuitenkin varoituksen, että ehdottamaani reittiä kannattaa käyttää vain, jos ei haittaa ajaa yksisuuntaista vastavirtaan.

  Mutta joo, tuostakin haasteesta voisi kohtuudella odottaa helsinkiläisen taksikuskin suoriutuvan.

  VastaaPoista