torstai 29. heinäkuuta 2021

Kännitappelun maaotteluista

Turussa sattui pari viikkoa sitten jännä juttu, kun sekatyöjulkkis Jethro Rostedtin yökerhossa kolmisenkymmentä juhlijaa päätti pistää pystyyn kunnon joukkotappelun. He eivät tyytyneet vain keskinäiseen nyrkkikivaan, vaan puukkojakin heiluteltiin, paikkoja hajotettiin, eikä henkilökuntakaan selvinnyt ehjin nahoin.

Tai siis eihän tuossa ole mitään poikkeuksellista. Näitä pääsee näkemään livenäkin silloin tällöin. No, edellisestä taitaa minulla olla jo pari vuotta, mutta nythän on ollut muutenkin hiljaisempaa.

Jännää oli tässä tapauksessa poliisien reaktio. Ketään ei pidätetty, eikä ruvettu tutkimaan olisiko vaikka joitain lainrikkomuksia päässyt tapahtumaan, koska ei ketään nyt sentään kovin pahasti sattunut. Buranaa ja pepantteenia te tarvitsette ettekä mitään oikeutta.

Komisario Joonas Tikka Lounais-Suomen poliisin tilannekeskuksesta kertoo, että poliisi ei kirjannut joukkotappelusta yhtään rikosilmoitusta, eikä asiasta aloiteta tutkintaa. Tikan mukaan tappelussa kenellekään ei syntynyt sellaisia vammoja tai vahinkoja, että poliisin pitäisi asiaa selvittää.
Jälkeenpäin tutkinnat sitten aloitettiin, kun tapaus sai julkisuutta ja suuri yleisö alkoi painostaa, mutta onnea vaan osallisten jäljittämiseen enää tässä vaiheessa. Tuskin niiltä mitään henkilötietoja vaivauduttiin ottamaan, jos kerran asenteena oli alusta pitäen "don't ask, don't tell". Kaikkein jännintä oli, että poliisi antoi ymmärtää tämän olleen firman moka:

Poliisi kommentoi tiedotteessaan, että yökerhon järjestyksenvalvonta olisi ollut tilanteeseen nähden ”täysin riittämätöntä”.

Minähän en tiedä, paljonko siellä on portsareita ollut. Voi ollakin, että kustannuksista on pihistelty, ja siellä on ollut yksi narikkatyttö ratkomassa järjestyshäiriöitä sillä oletuksella, että ei täällä ikinä mitään kuitenkaan tapahdu. Jethro tosin on ilmoittanut, että järjestyksenvalvojia on ollut asianmukainen määrä, eikä minulla ole syytä epäillä sitä. Ei se ole oleellista.

Normimiehityksellä pärjätään 95 % ajasta, ja ne loput 5 % tapauksista ovat sellaisia, ettei mikään määrä riittäisi. Silloin soitetaan poliisi avuksi. Viikonloppuöisin poliisit ovat jo valmiiksi partioimassa isojen yökerhojen läheisyydessä, että pääsevät äkkiä paikalle, jos tarvitaan. Näin nämä jutut ovat aina toimineet, eikä asiassa juuri muita realistisia vaihtoehtoja ole. Kolmenkymmenen portsarin pitäminen hälytysvalmiudessa niiden parin vuosittaisen suurtaistelun varalta ei ole tarkoituksenmukaista eikä rahallisesti mahdollista. Poliisin nurinat tästä asiasta ovat käsittämättömiä ja saavat ankean "teidän on tehtävä enemmän kuin oma velvollisuutenne, ettei meidän tarvitsisi tehdä omia töitämme"-soinnin.

Jotkut kommentoijat olettivat heti, että tappelijat olivat maahanmuuttajia, ja että poliisin nihkeä asenne johtuisi siitä, että maahanmuuttajien riehuminen olisi jotenkin arkaluontoinen asia. On paheksuttu sitäkin, ettei media tapansa mukaan ole maininnut riehujien ulkomaalaistaustaa. Siitä päästäänkin kirjoitukseni varsinaiseen asiaan.

Itse en jaksa sellaisesta moittia mediaa. Meinaan vain, että eihän lehdissä korostettu erikseen sitäkään, että tämä tapahtui nimenomaan Suomen Turussa, ei selitetty mitä eroa on yökerholla ja päiväkerholla, eikä kerrottu joukkotappeluihin osallistumisen olevan huono idea. Olisi ihan turhaa tuhlata palstatilaa itsestäänselvien perusasioiden kertaamiseen.

Tällaiset joukkotappelut ovat aina maaotteluita, eikä Suomi ole niissä koskaan edustettuna. Ensinnäkin, näissä on lähtökohtaisesti mukana etninen elementti, vaikka varsinainen alkusyy ei etnisyyksiin liittyisikään. 30 hengen matseja on vaikea saada pystyyn pelkillä kaveriporukoilla, mutta kun puolitutut ja sivulliset huomaavat, että joku omanvärinen on saamassa turpaansa, he liittyvät helposti mukaan.

Mutta miksi suomalaiset eivät osallistu niihin? No, koko ilmiö perustuu vanhaan "kaveria ei jätetä"-periaatteeseen. Kaikki kansat noudattavat sitä, kukin omalla tavallaan. Useimmille se tarkoittaa, että jos kaveri tai heimoveli yrittää tilata turpaansa, sitä täytyy auttaa. Kun tilanne tulee, kaverit ovat nyrkit pystyssä taisteluvalmiudessa aina ja syitä kyselemättä, koska niin se nyt vain menee. Jos yksi kurdi vahingossa läikyttää yhden virolaisen juomaa, siinä on äkkiä kymmenen kaveria molemmin puolin taustatukena, ja sitten mennään. Kuten tässäkin tapauksessa:

Tappelun syy ei ole tiedossa.

– Perussyy on varmaan liikaa ihmisiä, paha mieli ja alkoholi. Sitä, mistä on tullut riitaa, en pysty sanomaan, Tiikka kertoi aiemmin lauantaina.

Niin, ei niihin mitään sen kummempaa tarvita, ja tuskin siinä mitään sen kummempaa on ollutkaan. Jokin älytön pikkujuttu, jonka normaali ihminen ohittaisi olankohautuksella, mutta joka nyt sattui laukaisemaan tavallista pidemmän ketjureaktion.

Suomalaiset taas ymmärtävät periaatteen niin päin, että jos kaveri meinaa tilata turpaansa, se pitää ottaa kiinni ja raahata pois tilanteesta väkisin ja tarvittaessa kovakouraisestikin, koska se, että kaverit painivat tyypin pakettiin, on silti pienempi paha kuin jos hän saisi vihamieliseltä jengiltä sakinhivutusta.

Vuosi sittenhän Helsingissä Kaivohuoneella sattui harvinaislaatuinen joukkotappelu suomalaisten ja maahanmuuttajien välillä, jos sitä nyt tappeluksi voi sanoa. Suomalaiset yrittivät vetäytyä tilanteesta pois, mutta eivät onnistuneet, koska vastapuoli seurasi perässä. Seurauksena suomalaisnuori potkittiin hengiltä, minkä jälkeen julkisuudessa ihmeteltiin laajasti, että mikäs juttu tämä on ja miten näin pääsi käymään.

Ei, ei siinäkään tapauksessa ollut mitään kummallista. Harvinaisiahan sellaiset ovat, mutta tarkoitan, että tapaus eteni juuri sillä kaavalla, jolla nämä aina menevät ja jonka voitte itsekin päätellä yllä kertomastani. Jatkossa näitä tulee säännöllisesti lisää, kunnes maahanmuuttopolitiikkaan tulee tiettyjä tarvittavia muutoksia, tai kunnes suomalaiset juhlijat alkavat henkisesti ja fyysisesti varautua yllätystappeluihin, joista ei pääse pois muuten kuin tappelemalla paremmin ja isommalla porukalla.

Nämä tapaukset kirvoittavat kansalta ehdotuksia, että kannattaisi olla päästämättä tiettyjä etnisyyksiä sisään, jos ne kerran ovat turvallisuusriski. Virallinen vastaukseni on, että tuollaista vaihtoehtoa ei ole, koska se olisi syrjintää. Siitä tulisi paha mieli monelle syyttömälle ihmiselle, mikä jo itsessään on riittävä syy olla tekemättä niin, mutta lisäksi se on laitonta, ja siitä seuraavat sanktiot mainehaitasta puhumattakaan eivät ole pikkujuttu. Muutenkin viinanmyyntihommissa kannattaa pitää huoli, että pykäliä noudatetaan pilkulleen, koska niitä oikeasti valvotaan, ja jos tarkastaja päättää pistää puljun kiinni, saattaa yrittäjältä loppua toiminta kokonaan.

Epävirallinen vastaukseni taas on, että monissa paikoissa* tehdään jo paljon "ennaltaehkäisevää järjestyksenvalvontaa" juuri tuolla tavalla. Siihen kuitenkin tarvitaan perusteltu syy, kuten liiallinen humalatila, rumat vaatteet, epäluotettavat henkkarit tms. Jos jää syrjinnästä kiinni, sitten ei ole kellään kivaa, paitsi tietysti lehdistöllä. Ikävintä on, että siinä tilanteessa ravintoloitsija saattaa työntää portsarin linja-auton alle ja väittää, että hän ei tiennyt asiasta mitään ja portsari on syrjinyt omin päin - vaikka oikeasti ravintoloitsija olisi nimenomaan määrännyt, että ette sitten päästä tietynvärisiä sisään.

(*En tietenkään tiedä nimeltä yhtään sellaista paikkaa, enkä ole käynyt enkä varsinkaan työskennellyt sellaisissa. Isot pojat vain ovat kertoneet.)

Kuten odottaa sopii,

Asian selvittely jatkuu lupa- ja anniskeluvalvonnan toimin.

Eli riehujilla itsellään ei ole asiassa vastuuta, eikä poliisi sitä halua ottaa, joten katsotaan, jos kaikki saataisiin baarin syyksi. Sillähän ne tappelut saadaan loppumaan, kun laitetaan kiinni kaikki paikat, joissa on mahdollista tapella. Lisäjännyyttä tapahtuneeseen toi ammattiturpaanvetäjä Makwan Amirkhani:

Yleisöä kauhistutti Makwanin täysin suhteeton aggressionpurkaus, minkä takia viestin varsinainen sisältö jäi valitettavan vähälle huomiolle. Minuahan ei tippaakaan haittaa, jos tarjoilijatyttöjä kohtaan töykeästi käyttäytyvät tyypit saavat turpaansa. Viheltäminen tarjoilijan huomion kiinnittämiseksi ei vielä ole kovin paha, mutta viestistä välittyy kuva, ettei se pelkästään siihen jäänyt. Ei tuo minua häiritse.

Mielenkiintoisempaa on tuo huumesyyttely. Kuten sanottu, en usko poliisin nihkeyden johtuvan siitä, että riehujat ovat maahanmuuttajia, koska ainahan ne ovat. En tietenkään syytä enkä epäile ketään mistään, mutta enhän minä väitäkään mistään mitään tietäväni.

Ei kai tässä sitten muuta. Olkaa tarkkoina ulkoillessanne. Toistan jälleen vanhan ohjeeni, että älkää tapelko, mutta lisätään siihen, että aina se ei ole oma valinta, ja silloin tappeluilta - tai ainakin vakavimmilta vaurioilta - säästyy parhaiten varautumalla niihin ennalta. Ruumiillinen treeni kannattaa aina, mutta pitkälle pääsee jo silläkin, kun sisäistää, että vaikka teitä ei saa vetää turpaan, se ei tarkoita, ettei teitä voi vetää turpaan.

10 kommenttia:

 1. Tässä muuten Paco Diopin kommentti aiheesta:

  https://www.migranttales.net/facebook-paco-diop-sana-maahanmuuttajataustainen-kertoo-etuoikeudesta/#more-59323

  VastaaPoista
 2. Niinhän se aina käy; Oikeat Ihmiset™ saavat tehdä myös vääriä asioita, mutta ne väärät eivät edes niitä oikeitakaan... Eipä tuossa oraakkelin tai selvänäkijän kykyjä tarvita, kun voi jo arvata meiningin menevän yhä rumempaan suuntaan lähitulevaisuudessa. Tyhmyydestä sakotetaan, niinhän se on ollut maailman sivu, mutta ikävä vaan että ne sakon maksajat ovat usein eri ihmisiä kuin ne itse tyhmäilijät. Mistäs tuo sarjisstrippi on muuten bongattu, kuva-aihe vaikuttaa jotenkin Vartiotornimaiselta, leijona ja lammas käpälä sorkassa-tyyliin. ;)

  -J.Edgar-

  VastaaPoista
 3. Huomenta molemmille, ja kiitos kommenteistanne.

  Sinä ensimmäinen: Ääh, niinpä tietysti. Aina, kun maahanmuuttajat perseilevät sellaisella porukalla, ettei sitä voi enää sanoa yhden yksilön yksittäistapaukseksi, alkaa tämä saivartelu siitä, kuka on suomalainen. Sana "suomalainen" voi tarkoittaa sekä kansalaisuutta että etnisyyttä. Koska kenelläkään ei ole epäselvyyttä siitä, että ihmiset, joilla on Suomen valtion kansalaisuus, ovat teknisesti "suomalaisia", tämän saivartelun nimenomainen tarkoitus on hämärtää sanan toinen merkitys kokonaan ja harhauttaa huomio pois varsinaisesta ongelmasta.

  Minua ei tippaakaan kiinnosta, missä maassa nämä riehujat ovat syntyneet ja kasvaneet, tai minkä maan passi heillä on. Tässä kontekstissa ei myöskään kiinnosta heidän kielensä tai ihonvärinsä. Kyse on siitä, että he noudattavat jotain muuta kulttuuria kuin suomalaista kulttuuria, mikä ilmenee siten, että he käyttäytyvät eri tavoin kuin suomalaisen kulttuurin edustajat. Yleensä erot ovat harmittomia, mutta joskus se johtaa siihen, että he syyllistyvät sellaiseen antisosiaaliseen käytökseen, johon suomalaiset syyllistyvät oleellisesti harvemmin tai eivät ollenkaan. Joukkotappelut ovat yksi esimerkki.

  Jos nämä tyypit haluaisivat olla suomalaisia, he noudattaisivat "maassa maan tavalla"-periaatetta, eikä näitä joukkotappeluita tulisi. Sen sijaan tappeluita tulee säännöllisesti, ja Pacon kaltaiset kommentaattorit pyrkivät saivartelullaan siirtämään huomion täysin epäoleellisiin asioihin, mikä varmistaa sen, ettei joukkotappeluihin johtaviin kulttuurillisiin epäkohtiin puututa jatkossakaan. En suoraan sanottuna ymmärrä, miksi he niin tekevät. Pakkohan heidän on ymmärtää, ettei tuollainen sumutus uppoa kuin kaikkein kuplautuneimpiin yliopistovasemmistolaisiin. Kaikkien muiden kohdalla se vain ylläpitää suomalaisten ja maahanmuuttajataustaisten välistä kuilua.

  Jos Pacoa oikeasti kiinnostaisi saada aikaan positiivinen muutos, hän suuntaisi viestinsä näille riehujille ja se olisi muotoa "lopettakaa nyt jumalauta tuo perseily, että teidät voitaisiin joskus hyväksyä tässä maassa tasavertaisiksi".

  Lisäksi tämä "olen suomalainen, ja teidän on pakko hyväksyä se tai olette rasisteja"-asenne on harvinaisen ylimielistä kusipäisyyttä. Tuleeko minusta wolofi, jos muutan Senegaliin ja opettelen heidän kielensä? Ehkä tulee, ehkä ei, riippuen keneltä kysytään. Joka tapauksessa sitä ei kysytä minulta, vaan on täysin wolofien oma asia, haluavatko he minut yhdeksi omistaan. Vastaavasti, voidaanko Paco tai nämä joukkotappelijat joskus hyväksyä suomalaisiksi, vai ovatko he maahanmuuttajataustaisia ikuisesti? Tämäkin on taas makuasia, mutta Pacolta sitä ei kysytä, vaan se on ihan suomalaisten oma asia. Paco varmaan on muilta osin ihan hyvä tyyppi, mutta joukkotappelijat tekevät parhaansa erottautuakseen suomalaisista. Miksi siis minunkaan pitäisi sanoa heitä joksikin, jota he eivät edes yritä olla?

  J.Edgar: Näinhän se on. Jos maassa ei ole valvontaa rajoilla, sitä on pakko olla rajojen sisällä, ja jos sitäkään ei ole eikä valtiota kiinnosta puuttua väkivaltaan, kansalaisten on itse varauduttava puolustamaan itseään. Kuvan olen bongannut netistä joskus vuosia sitten, mutta nyt kun tutkin asiaa, sen ilmeisesti on tehnyt puolalainen taiteilija Paweł Jaroński.

  VastaaPoista
 4. Maahanmuuttojärjestelmän hyväksi perustaksi totta totisesti sopisi sellainen, että jos ihminen haluaa eristäytyä kantaväestöstä omaan ryhmäänsä, niin silloin hän on huono maahanmuuttaja.

  VastaaPoista
 5. Iltaa, Tom, ja kiitos kommentista.

  Sellaisen tyypin kohdalla sanoisin, että hänen ei tarvitsisi olla maahanmuuttaja lainkaan, vaan hänet voisi lähettää takaisin sellaiseen maahan, jonka väestöön hän paremmin samaistuu.

  VastaaPoista
 6. Tunnetuin kantasuomalasitenjoukkonejakointi oli kristalliyö Oulussa, siitä on jo yli 30v, muita isompia hillumsia en ainakaan muista, tosin siinä ei nuoret kun joitain haastateltiin oiken tieneet syyät, miksi se tapahtu, ainakaan kukaan ei syyttänyt että kun rsisimi :P

  -jpt-

  VastaaPoista
 7. Huomenta, jpt, ja kiitos kommentistasi.

  Niin joo, muistankin tuon tapauksen. Tai siis en itse muista, mutta isot pojat ovat kertoneet. Joo, kyllähän kantasuomalaisetkin riehuvat juuri sen verran, että voidaan sanoa, että kyllähän kantasuomalaisetkin riehuvat. Sama juttu kuin siinä, että äärioikeistolaisesta terrorismista puhuttaessa viitataan aina siihen Norjan tapaukseen, josta tuli juuri kuluneeksi kymmenen vuotta, kun taas islamilaisesta terrorismista puhuttaessa kymmenen vuotta sitten on jo muinaishistoriaa. Mutta joo, ei näissä joukkoriehumisissa mitään syytä tapaa olla. Ne ovat pelkkiä ketjureaktioita. Mentiin kun muutkin menivät. Mentiin kun meitä tarvittiin.

  VastaaPoista
 8. Minä muistan tuon hyvnki, olin silloin ammattikoulussa Oulussa, yksi kaveri joka ilmeisesti oli siellä ollut ainakin jossain reunalla hillumassa, tuli rehvakkaasti sanomaan ettei polliisit uskaltaneet oikein tehdä mitään ja jos olisvat tehneet niin olisi tullut lisää kavereita kuulemma, sanoin että poliisit oikein tieneet mitä tekevät kun kakarat riehuvat että annetaanko pamppua niin sattavat ruveta viellä itkemään, ja jos ei auta niin kyllä poliisi olisi saanut hiukkavaarasta avuksi 100 sotilaspoliisia jotka olis kyllä pamputtaneet :)
  Suurin osa tais olla tuolla sellasta 15-18v porukkaa siellä, muistaakseni ..

  -jpt-

  VastaaPoista
 9. No hei, se on Feyris-chan tässä. en voi kuulemma kommentoida google-tililläni.... joten jätän havaintoni nyt ihan anonyymina:

  öääh. öö joo siis. niin. kun ja. muttaettäkun. jamiksei. siis. mitenkukaankoskaan kun kukaan ei mitäänmiksei.

  Siis asiasta 4,2:n; yks kaveri kävi vuooosia sitten baareissa enemmänkin, yäk, niin se kertoi että kun oli vähän ehkä ollut kränää, ja jotain oli lyöty mahaan... niin.. get this bro: Poliisi sanoi "eihän tässä mitään rikosta ole todistettavissa kun ei näy edes mustelmia tai mitään jälkiä"... Okei.. Eli.. virallisesti suomen policemään-laitoksen mukaan "voitte aiheuttaa väkivaltaa ja inhoa ja pelkoa toisille kristikuntalaisille, ja ette jää kiinni, ja vaaaaaain sillä ehdolla että uhrissa ei ole mitään fyysisiä jälkiä!!!" okei. gotta remember this for my chinese water torture sessions... tai jotain vastaavaa. Hullua meininkiä.

  VastaaPoista
 10. Iltaa taas, jpt ja Feyris, kiitos kommenteistanne.

  Jpt: joo, suomalaisissa on sekin hyvä ja huono puoli, ettei oikein ole kokemusta mellakoinnista. Siksi se on täällä päin yleensä suhteellisen harmitonta, vaikka osallistujat saavatkin siitä suuria sankarikokemuksia.

  Feyris: no justiinsa. Sen verran mitä itse olen tuollaisia nähnyt, lyöjä pääsee yöksi putkaan ja saa sakot lievästä pahoinpitelystä ja homma on siinä. Toki jos sen haluaa korottaa tavalliseksi pahoinpitelyksi, sitten pitää mennä käräjille ja se on hankalampaa. Itsekin olen ollut uhrina tuollaisessa, ja tyydyin apinalle annettuun sakkorangaistukseen, kun ei huvittanut kuluttaa arvokasta vapaa-aikaani oikeussaleissa ramppaamiseen pienen muksaisun takia. Tosin tässä Turun tapauksessa luulisi kyllä löytyvän ihan riittävästi todistajia tai ainakin valvontakamerakuvaa, ettei asian pitäisi jäädä todisteiden puutteesta kiinni.

  VastaaPoista