maanantai 16. tammikuuta 2017

Pekka lukee lehteä 21: Hyvien ideoiden muistokirjoitus

Joku ystävällinen lukija oli googletellut hakusanoilla "pekan porstua endorsementti". Kiitän kauniista ajatuksesta, mutta en ole aikeissa virittää mitään systeemiä, jolla minulle voisi tehdä lahjoituksia, jos sellaista tarkoitettiin. Vaikka persaukinen olenkin, en katso aikani olevan niin arvokasta, että ansaitsisin siitä rahallisen korvauksen, tai että tuotantoni laatu olisi niin shakespeariaanista, että siitä kehtaisi pyytää maksua.

Mainosbannereita yritin kyllä taannoin laittaa, mutta AdSense-hakemukseni hylättiin, koska niiden mielestä sivustollani ei ollut tarpeeksi sisältöä. Tai sitten en vaan osaa. Pitäkööt tunkkinsa.

Asiaan. Kun seuraatte yhteiskunnallista keskustelua, oletteko huomanneet, kuinka joskus joku yllättävä taho sanoo jotain järkevää? Joku poliitikko vaikka alkaa ajaa lakia, josta ajattelette, että tuollainen laki olisi pitänyt olla jo alusta alkaen. Tai joku huomauttaa jostain epäkohdasta, joka on ollut kaikille asiaa seuraaville itsestäänselvyys, ja alkaa vaatia asian korjaamista.

Ja juuri kun olette sanomassa, että kerrankin joku puhuu järkeä, hän palauttaa kuulijansa maan pinnalle möläyttämällä jotain niin älytöntä, että olisi kannattanut vain olla hiljaa alusta asti. Huonon lain muuttaminen vesitetään esityksellä, joka ei ole juuri vanhaa parempi, tai epäkohtia halutaan korjata toimenpiteillä, joilla ei ole epäkohdan kanssa mitään tekemistä.


Esimerkiksi vaikka tällainen:

1. Ensikertalaisuuden määritelmä saattaa kiristyä rikostuomioissa

Yleisesti pidetään kohtuullisena, että ensikertalainen saa selvästi lievemmän rangaistuksen kuin rikoksenuusija. Kyllähän ihminen voi pahoille teille erehtyä, ja useimmat kyllä parantavat tapansa, kunhan vain tarpeeksi selkeästi ärähdetään. Suomalaisessa lainsäädännössä on kuitenkin tällainen useasti kirottu ja naurettu kuriositeetti:
Jos ehdonalaiseen tuomittua henkilöä ei kolmen vuoden sisällä ehdonalaiseen pääsystä tuomita ehdottomaan vankeuteen, henkilö lasketaan seuraavalla kerralla taas ensikertalaiseksi.
 Tämä herättää kaksi kysymystä:

1) Minkälaiselle tyypille ylipäätään voi tulla mieleenkään, että termi "ensikertalainen" voi tarkoittaa mitään muuta kuin sitä, että henkilö ei ole koskaan ennen tehnyt kyseisenlaista rikosta?

2) Miksi ja miten tällaiset tyypit ovat saaneet tallennettua hourailunsa lakikirjoihin?

Mutta ei hätää, koska nyt asiaa ollaan persulaisen oikeusministerin johdolla korjaamassa:
Oikeusministeri Jari Lindström (ps) sanoo, ettei esillä ole vielä ollut aikamääreitä sille, mikä olisi uusi määritelmä ensikertalaisuudelle.
Ei kun jaa, joo. Meillä on edelleenkin puikoissa tyyppi, joka antaa ymmärtää, että ensikertalaisuus voi kasvaa takaisin. Ei sitten mitään.

Noh, katsellaan, miten käy. Sitten on tällainen:

2. Lakutehtailija uskoo "pelleilyn" Suomessa jatkuvan - lakupiippu voisi muuttua Kymijoen merihevoseksi

Tupakointi on huono juttu. Ihmisten tupakointi pitää saada loppumaan hyvällä tai pahalla. Koska kuitenkin ymmärretään, ettei tupakoinnin suora kieltäminen lailla ikinä onnistuisi, täytyy yrittää kieltää ja rajoittaa kaikenlaista tupakointiin liittyvää oheistoimintaa ja toivoa, että kansalaiset ennen pitkää tajuavat vihjeen ja lopettavat itse, kun ei enää maksa vaivaa pitää jokaista pykälää mielessä.


Asiaan kuuluu, että rajoitetaan kaikkea etäisesti tupakkaa muistuttavaa. Lakupiipuista on ennenkin kiistelty, mutta vasta nyt niille viattomien lasten huumekoukuttajille saadaan tehtyäkin jotain. Niitä ei nimittäin enää saa mainostaa, eikä niistä saa ruokakaupassa bonuspisteitä.

En sitten tiedä, paljonko bonusta yhdestä lakupiipusta on tähänkään mennessä kertynyt, mutta tuskin se kovin monta sentin kymmenesosaa voi olla. Voidaan miettiä, kuinka moni lakupiippujen ystävä tämän muutoksen seurauksena toteaa, että ai hitto, enää ei kyllä ole varaa.

Muistattekos, kun joskus pari vuotta sitten kerroin teille Streisand-ilmiöstä? Sen perusteella, miten luulette lakupiippujen myynnille käyneen? Jep:
Lakupiippuja noin 800 000 vuodessa valmistavan Kouvolan Lakritsin verkkokauppamyynti on uuden lain myötä lähes kolminkertaistunut.
Itsellänikin menee usein pitkiä aikoja, etten muista edes koko tuotteen olemassaoloa, mutta onneksi niiden kieltäminen tulee aina tasaisin väliajoin puheeksi. Eihän se mitään edes haittaa, että niiden mainostaminen kielletään, jos kieltokiimaiset poliitikot markkinoivat niitä tehokkaammin kuin minkäänlainen mainoskampanja ikinä pystyisi.

Muutenkin pitää ihan kannatuksen vuoksi ostaa niitä, koska firmalla on tällainen pomo:
- Otan tästä kaiken ilon irti, Nisula sanoo ja naurahtaa.
- Normikuluttajalle uusi lainkirjaus on järjetön asia. Sitä on monen vaikea ymmärtää ihan maalais- tai kaupunkilaisjärjellä. Piipunpoltto ei lakupiippujen vuoksi lisäänny maailmassa - se on ihan varma asia.
Nisula pohtii, milloin kukaan on edes nähnyt kenenkään polttaneen oikeaa piippua.
- Haluaisin nähdä sen virkamiehen, joka kertoo tilastollisen faktan, että lakupiippua syömällä joku aloittaa tupakanpolton. Ihan höpöhöpöä, jolla ei ole mitään merkitystä mihinkään asiaan yleensäkään. Ehkä siellä on ollut joku kukkahattutäti, joka on sitä mieltä, että tällaisia ei tarvita maailmassa, Nisula pohtii.
Vaikuttaa asialliselta tyypiltä. Itse kyllä täytyy lisätä, että jos polttaisin, polttaisin juuri piippua, koska siinä on eniten tyyliä. Tai sitten sellaisia Schwarzenegger-sikareita:


3. Terrorismintutkija tekeytyi turvapaikanhakijaksi ja oleskeli vastaanottokeskuksissa - "Ne ovat terrorismin kasvualustoja"

Sitten ulkomaille. Saksanpakistanilainen toimittaja päätti kierrellä Keski-Euroopan vastaanottokeskuksia pakolaisena esiintyen katselemassa, millainen meininki niissä on. Jotkut pessimistithän ovat pelänneet, että kun maahan tulee täysin ilman minkäänlaista kontrollia valtavasti sekalaista porukkaa alueilta, joissa terrorismi kukoistaa ja tavallisenkin kansan asenteet ovat kaukana länsimaiden sekulaareista ja liberaaleista ideaaleista, on mahdollista, että tulijoiden joukossa on sellaisiakin, joiden mielestä on jollain logiikalla hyvä idea julistaa pyhä sota uudelle maalle ja muuttaa se väkivalloin vanhan maan kaltaiseksi, koska uusi maa on hyvää hyvyyttään pelastanut heidät vanhan maan kurjuudesta. Yllättäen toimittaja havaitsi pelot tosiksi:
- Vastaanottokeskukset ovat salafistien ja terroristien kasvualustoja. Sanotaan, että Saksa tuo maahansa terroristeja. Tosiasiassa ruokimme itse heitä.
- Sitten nämä värväyshommissa olevat salafistit. He ajavat partansa pois ja tarjoavat apuaan avustusjärjestöille.
- Huomasin sen itse. He puhuvat pakolaisille, kutsuvat heidät illalliselle ja vievät salafistien johtamiin moskeijoihin. Esimerkiksi Berliinissä Neuköllnissä olevaan Al-Nurin moskeijaan. Näin turvapaikanhakijat joutuvat vääriin käsiin.
- Puhuin Tempelhofissa syyrialaisen pakolaisen kanssa, joka näytti minulle kuvia Syyriasta. Niissä hän poseerasi aseen kanssa ja kertoi taistelleensa Syyriassa jihadistisen al-Nusran riveissä. Mutta toiset radikalisoituvat vasta täällä Saksassa.
Shams ul-Haqin mukaan turvapaikanhakijat tylsistyvät ja hermostuvat, kun turvapaikkakäsittely kestää niin pitkään.
Luetaanpas artikkelia eteenpäin. Oletan, että toimittaja ehdottaa toimenpiteitä käsittelyprosessin nopeuttamiseksi, vetovoimatekijöiden vähentämiseksi tai vaikka Eurooppaan marssimisen hankaloittamiseksi.
Shams ul-Haqin mukaan Saksassa on keskuksia, joissa ihmiset ovat onnellisia eivätkä hakeudu salafistien moskeijoihin.
- Ongelmapakolaisten määrä on hyvin pieni, mutta heidän määränsä lisääntyy, jos vastaanottokeskusten oloja ei paranneta.
Shams ul-Haqin mukaan jo pienet muutokset parantaisivat turvapaikanhakijoiden elämää. Jos uudistuksia ei tehdä, vastaanottokeskukset ovat turvallisuusuhka Saksalle ja Euroopalle.
Ei kun siis ongelma onkin siinä, että pakolaisia ei kohdella niin hyvin kuin hotellivieraita pitäisi.
Sitten vessat. Ne haisevat, ja niitä voi tuskin käyttää. Ruoka ei maistu kaikille, ja vastaanottokeskuksessa on paljon seksuaalista hyväksikäyttöä.
- Pahinta on kuitenkin se, että ihmisillä ei ole mitään tekemistä. He vain hengailevat päivät pitkät tekemättä mitään. Monet saavatkin päähänsä typeriä ajatuksia.
Pakolaisten pyöriminen terroriporukoissa saadaan siis tehokkaasti ehkäistyä sillä, että siivotaan heidän jälkensä, tarjotaan jotain hienostuneempaa kuin normaali laitosruoka, ja järjestetään harrastuksia ja muita virikkeitä. Nämä kun hoidetaan kuntoon, maahan mahtuu ongelmitta kyllä vaikka kuinka paljon pakolaisia lisää. Hyvä että tuli tämäkin selväksi.

Laitan nyt tämän tähän ihan vain ettei tätä tuomittaisi vihapuheeksi.

Sitten pakolaisjuttuja Suomestakin:

4. KHO päätti: Lukutaidottoman iranilaisen kansalaisuutta ei saanut hylätä kielivaatimuksilla

On aika tavallista, että saadakseen jonkin maan kansalaisuuden, pitää todistettavasti osata maan kieltä niin hyvin, että pystyy käytännössä tulemaan sillä toimeen. Suomessakin on näin. En tarkkaan ottaen tiedä, millainen koe Suomessa on, mutta ottaen huomioon, että tunnen kokeen läpäisseitä ja kansalaisuuden saaneita tyyppejä, joiden kanssa on silti käytännössä pakko keskustella englanniksi, koska heidän suomestaan ei saa mitään selvää, ei se kovin vaativa voi olla.

Voisin kuvitella, että kokeessa on myös jonkinlainen luetunymmärtämisosio. Lukutaito kun on aika oleellinen taito Suomen kaltaisessa maassa, jossa koko yhteiskunta on rakennettu sen oletuksen mukaan, että jokainen esikoululaista vanhempi osaa lukea. Arabialaista kirjoitusjärjestelmää käyttäville iranilaisille asia ei ole niin yksinkertainen kuin voisi asiaa miettimättä olettaa, ja kyllähän minutkin Iranissa luokiteltaisiin lukutaidottomaksi. Tällä kaverilla ei kuitenkaan olisi pitänyt olla ongelmia, koska:
Maahantuloasiakirjoissa iranilainen oli ilmoittanut osaavansa lukea ja kirjoittaa sekä käyneensä koulua neljä vuotta.
Jossain vaiheessa hän koki taitotasonsa romahtaneen:
Selvityksenä luku- ja kirjoitustaidottomuudestaan iranilainen oli toimittanut suomen kielen opettajansa todistuksen. Maahanmuuttovirasto ja hallinto-oikeus kuitenkin katsoivat, ettei häntä voitu pitää luku- ja kirjoitustaidottomana, koska opettajan lausunnot perustuivat hakijan omaan ilmoitukseen.
Lopulta asiaan saatiin jotain tolkkua korkeimmalta taholta, joka näissä asioissa määritää, mitä tolkku on:
KHO katsoi, ettei maahantuloasiakirjoja voitu pitää luotettavana lähteenä, minkä vuoksi Maahanmuuttoviraston olisi pitänyt käyttää perusteena opettajan todistusta.
Joku kyyninen kusipää saattaisi ajatella, että tyyppi ei päässyt kokeesta läpi, minkä jälkeen hän keksi vedota siihen, ettei sittenkään ymmärtänyt kirjoitettuja kysymyksiä, eikä se nyt voi oma vika olla, jos kielikoe järjestetään kielellä, jota ei osaa. Tämä on hieno esimerkki tilanteesta, jossa hyvä idea, eli kielitaitotesti, sohelletaan pieleen oikein kaksoisvarmistuksella:

1) Koe pitää läpäistä, paitsi pakko ei ole siinä tapauksessa, ettei osaa kieltä edes sen vertaa, että olisi reilut mahdollisuudet läpipääsyyn.

2) Osaamistason määrittelyyn ei luonnollisesti luotettavampaa auktoriteettia ole kuin henkilö itse, ja hän saa vapaasti vaihdella ilmoitustaan tilanteen vaatimusten mukaan.

?

5. Li Andersson: Miksi kaikilla pitäisi olla oma auto - "Eihän kerrostalossakaan jokaisella ole omaa hissiä"

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner haluaisi kovasti yksityistää Suomen tieverkoston ja siinä sivussa määrätä autoihin vehkeen, jolla autoja seurattaisiin, tai siis ei seurattaisi eikä varsinkaan missään nimessä valvottaisi, vaan kunhan vain yksityyttä ja tietoturvaa kunnioittaen pidettäisiin kirjaa siitä, missä kukakin kulloinkin kuljeskelee ja sitten veloitettaisiin sen mukaan. En muista kuulleeni keneltäkään positiivista reaktiota tätä ideaa kohtaan, vaan yleensä kommentit ovat olleet väliltä "onpas harvinaisen huono idea" ja "ei jumalauta nyt taas, mistä näitä hörhöjä aina oikein sikiää?"

Myös Vasemmistoliiton Li Andersson on kritisoinut ideaa. Tai tarkkaan ottaen hänen blogissaan on kritisoitu. Kirjoittaja oli joku "dan". Koivulaakso kenties? Oli kuka oli, hän muun muassa toteaa ihan paikkansapitävästi, että nykyinen yksityistämisvimma on puhtaasti ideologinen, ja tällaisen seurauksena on helposti luonnollinen monopoli, jollainen ei ole kiva kenellekään muulle kuin osakkeenomistajille.

Siinä onkin sitten se piste, jonka kohdalla kirjoittajan olisi kannattanut pistää näppäimistö sivuun ja mennä pelaamaan Miinaharavaa, mutta hän päättikin jatkaa ja esittää reteästi Suomen poliittisen historian osuvimman vertauksen:
Eihän kerrostalossakaan jokaisella asukkaalla ole omaa hissiä pystysuuntaiseen liikkumiseen, miksi vaakasuuntaiseen liikkumiseen tarvittaisiin jokaiselle oma auto. Muuttuva liikennekäyttäytyminen pitäisi myös huomioida esimerkiksi autopaikkanormeja määriteltäessä.
Mitäpä tuohon voisi vastata? Vaikka että hissi liikkuu parin kymmenen metrin väliä edestakaisin, eikä sitä tarvitse kenenkään erikseen palauttaa, ja silti jos hissi on jonkun muun käytössä sillä hetkellä, kun sen itse tilaa, odottamiseen saattaa pahimmillaan mennä kaksinkertainen aika suurimpaan mahdolliseen matka-aikaan nähden. Niinpä jos oletetaan, että auton palvelualueella ei yleensä ole tarvetta puolta tuntia pidemmille reissuille, omaa vuoroaan voi joutua odottamaan tunnin.

Tämä siis olettaen, että yhdellä autolla on suhteellisen pieni käyttäjämäärä, auton saa kotiovelleen automaattiohjauksella nappia painamalla, ihmiset ajavat niillä vastuullisesti ja varovaisesti eivätkä esim. käytä niitä peltoautoina, niitä ei käytetä muuttoihin tai mihinkään muuhun aikaavievään, eikä kukaan päätä lähteä vaikkapa juhannuksena mökille toiselle puolelle maata sillä. Toisin sanoen käyttävät sitä vain sellaiseen liikkumiseen, johon riittävät nykyisetkin julkiset kulkuvälineet ja joihin ei henkilöautoa tarvitsekaan.

Miksi minä edes kommentoin tätä? Kumminkin tämä oli vain joku jäynä, jonka tarkoituksena oli saada pahaa-aavistamattomat blogistit haaskaamaan aikaansa johonkin tavallistakin turhempaan.

Ilmeeni kun yritän käsitellä auto/hissi-vertausta.

En jaksa enää. Laitetaan loppukevennykseksi vielä yksi oikeasti hyvä uutinen:

6. Feministinen puolue on merkitty puoluerekisteriin

Hitto kun en tiennyt, että tuo kerää kannattajakortteja. Olisin itsekin saattanut lähettää. Tai no en tietenkään olisi itse nähnyt asian eteen vaivaa, mutta jos juna-asemalla olisi aktivisti tullut kyselemään nimmareita, olisin antanut.

Ruotsissahan feministipuolue on vaikuttanut jo kauan. Heillä on kunnianhimoisia tavoitteita, kuten kaikkien aseiden lakkauttaminen globaalisti, ja edistyksellisiä talouspoliittisia näkemyksiä, joihin perustuvien laskelmien mukaan pitäisi antaa naisille helpommin pankkilainoja huonoja liikeideoita varten. Suomalainen sisarpuolue ei ole vielä saanut ideoitaan paperille noin suorasanaisesti, mutta täällä voi heidän kotisivuunsa tutustua.

Feministinen puolue on hieno juttu kahdesta syystä:

1) Se syö ääniä Vihreiltä ja Vasemmistoliitolta. No joo, joku voi huomauttaa, että on aivan sama, onko meillä kaksi vai kolme pienehköä vihervasemmistopuoluetta, jos ne kuitenkin ovat eduskunnassa samaa blokkia ja niiden yhteenlaskettu vaikutusvalta on suunnilleen sama.

2) Se tuo feminismin uusimmat tuulahdukset julkiseen keskusteluun, minkä myötä valtaväestökin näkee, paljonko niillä on enää tekemistä sukupuolten tasa-arvon kanssa.

Luulisin, että ainakin tuosta jälkimmäisestä pointista sekä puolueen vastustajat että kannattajat ovat samaa mieltä. Se sitten jää nähtäväksi, kummat siitä hyötyvät, mutta itse olen turvallisin mielin.

9 kommenttia:

 1. Paljon jykevää asiaa samassa blogi-kirjoituksessa.

  Isäni poltti aikoinaan piippua. Se tuoksui hyvältä. Ihan erilaiselta kuin tupakan röyhyttely. Lakupiiput maistuivat hyvältä. Kumpikaan ei saanut minua ryhtymään tupakoitsijaksi. Tässä lakupiippu-asiassa minua eniten tympii miten kauppa ottaa linjakseen ideologisen tuputuksen. Osakeyhtiön tärkein päämäärä pitäisi olla tuloksen teon.

  Li Anderssonin ulos tulo kummeksutti minuakin. Jokainen voi valita kulkuneuvonsa, oli se sitten oma auto tai julkinen. Kaikilla kehä III ulkopuolella asuvilla sille ei vain ole valinnan varaa. Hissivertaus on naurettava.

  Peukutan kybällä feministipuoluetta. Samoista syistä kuin Pekka.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Pekalle tanakasta uutiskatsauksesta. Joitain huomioita.

  Kohta 1: Tuota uusiutuvaa ensikertalaisuutta voisi verrata islamilaisissa kulttuureissa harrastettaviin neitsyydenpalauttamisleikkauksiin. Kun käsittääkseni senkin voi menettää vain kerran. Lisäisin tähän epäkohtaan se älyttömän oikeuskäytäntömme että varsinkin nuorelle rikoksentekijälle joka tehtailee jatkuvalla soitolla niin omaisuus-, huume- kuin väkivaltarikoksia jaetaan perä perää pelkkiä ehdollisia tuomioita. Kun kyseisten tyyppien ymmärryskyky ei välttämättä ole sitä parasta a-ryhmää, niin heille ehdollinen tuomio merkitsee vapautta ja vapaata harrastustoiminnan jatkamista.

  Kohta 2: Totta kaiken kaikkiaan, mutta itselle tästä tuli nostalgia mieleen. Meille 1970-luvun nulikoille kun myytiin kioskeissa vielä ihan oikeita lakritsitupakoitakin. Mene ja tiedä, saivatko ne minut sitten käpryttelemään oikeita kessuja. En jaksa uskoa. Ei minua sotalelutkaan ole saaneet ampumaan ketään.

  Kohta 3: Näkisin, että kyseinen toimittaja kyllä puolustaa ”pakolaisten” viihtyvyyden lisäksi yhtä lailla hänen omaa utopistista maailmankatsomustaan ja omaa asemaansa siinä.

  Kohta 4: Luulenpa, että seuraan esimerkkiä ja haen hommia Mongoliasta väittäen hakemuksessani osaavani täydellistä mongolian kieltä. Sitten Ulan-Batorissa totean, että sain Siperian pikajunassa turpaani ja menetin iskun seurauksena mongolian kielen taidon, mutta kai työpaikka on kumminkin voimassa. En tiedä, minkälaista on räkäinen nauru mongoliaksi, mutta luulen, että saisin sen melko pian selville.

  Kohta 5: Ajattelepa sitä (jopa mahdollista) tilannetta, että seuraavan hallituksen voimaministerit ovat Tytti Tuppurainen, Li Andersson ja Emma Kari.

  Kohta 6: Ottaen muuten huomioon sen feministisen joukkorääkymisen määrän mitä Ruotsissa on harrastettu, olisi voinut kuvitella paikallisen femakkopuolueen repivän itselleen vaaleissa kevyesti tommoset 20 pinnaa. Mutta toisin kävi. Pistää miettimään, että olisiko se feministinen joukkorääkyminen sittenkin pääosin pelkkää puhetta jota ei kuitenkaan haluta nähdä käytännössä ainakaan siinä mittakaavassa mitä puolue tarjosi. Tavallaan se ajatus herättää jopa jonkunlaista toivoa.

  VastaaPoista
 3. Kyllä se immenkalvo kasvaa.
  Jopa useastikin samalle immeiselle.

  Kysy vaikka Minna Joki-Erkkilältä. Siihen poliisi & oikeusistuimet luottaa. ;)

  VastaaPoista
 4. Iltaa, sinä ensimmäinen, Ykä ja 1/17, ja kiitos kommenteistanne.

  Ano: Joo, piippu tuoksuukin paljon paremmalta kuin tavallisemmat syöpäkääryleet. Luulen kyllä, että kauppaa keljuttaa tällaiset säädökset vähintään yhtä paljon kuin asiakkaita. Jos kauppa haluaisi lähteä ideologiselle tupakanvastustuslinjalle, tehokkaiten se sen tekisi ihan vaan lopettamalla tupakan myymisen.

  Li näyttää pitävän kerrostaloasumista yleisenä normina, joten minusta vähän tuntuu, ettei hän välttämättä edes hahmota kehä III:n ulkopuolella olevankaan mitään. Mutta eipä siinä mitään, Li voi puolestani vapaasti perustaa firman, joka tarjoaa autopaketteja osakkuusperiaatteella. Kunhan ei vaan rahoita sitä verovaroista, koska veikkaan, että tuollaisen systeemin kustannukset nousevat äkkiä niin suuriksi, että halvempaa olisi vain ostaa jokaiselle oma auto.

  Ykä: 1: Itsellenikin tuli tuo islamilainen neitsyysvertaus mieleen. Kyllähän musliminaisille tehdään neitsyyden uudelleenrakennusleikkauksia. Mutta joo, Suomen rangaistuskäytäntö on tehty siitä lähtökohdasta, että sivistynyt ihminen ymmärtää hävetä pahoja tekojaan ilman rangaistuksiakin, eikä se osaa oikein suhtautua siihen, etteivät kaikki olekaan sivistyneitä.

  2. Luulisin, että raivokas kieltäminen houkuttaa lapsia tupakan pariin paljon enemmän kuin mitkään tupakkakarkit.

  3. Näinhän se on. Ja vaikka selitys siitä, että ongelman täytyy olla tulijoiden elinympäristössä, kuulostaisi omastakin mielestä ontuvalta, sen on oltava oikea, koska utopia ei hyväksy mahdollisuutta, että tulijoissa itsessään olisi mitään vikaa.

  4. Mongoliasta, tai sieltä Iranista. Mitenköhän minusta tuntuu aina välillä, että näillä tyypeillä on jonkinlainen kisa siitä, kuka saa läpi kaikkein älyttömimmän kusetuksen. Aluksi he ihmettelivät, sitten nauroivat, ja nyt on menossa jo jonkinlainen tieteellinen tutkimus, että löytyykö sitä rajaa ollenkaan.

  5. Joo, ei tässä touhussa vielä olla pohjaa nähty. Ei lähellekään.

  6. Käsittääkseni Ruotsissa kaikki puolueet ovat enemmän tai vähemmän femakoituneet, joten saadakseen feminististä politiikkaa ei tarvitse äänestää nimen omaan feminististä puoluetta. Mutta joo, luulenpa, että yksi syy feministien kovaäänisyyteen on, että he itsekin tietävät, ettei yhteiskunta selväisi siitä, että he saavat vaatimuksensa läpi, mutta samalla myös sen, etteivät he tule saamaan niitä läpi kumminkaan. Mikäs siinä silloin on meuhkatessa. Tulee edistyksellinen mieli ja tunne, että on tehnyt jotain.

  1/17: Pitikin googlettaa, kun en tuntenut tapausta. Huhhuh.

  VastaaPoista
 5. Lakupiiput kannattaa kieltää siksi, että niistä tulevat mieleen neekerit, mikä on rasistista.

  Taas ehti merkintä olla monta päivää paikoillaan ennen kuin huomasin asian. Mutta tällä kertaa osasyynä on se, että minusta on tullut vaihteeksi tietokonepeliriippuvainen.

  Mutta itse en usko, että on olemassa sellaista asiaa kuin "pointti".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten ei voisi olla olemassa käsitettä "pointti", kun kerran asialle on omistettu kokonainen oppijärjestelmä (tai jotakin...?), eli pointillismi?

   Poista
 6. Huomenta, Tom ja Qroquius, ja kiitos kommenteistanne.

  Ei se mitään, menihän minultakin melkein viikko vastata. Samoin minullakin oli osasyynä, että ostin pahasti koukuttavan pelin.

  Kyllä on olemassa 'pointti', koska sanakirjasta löytyy sille määritelmä. Tässä: http://www.suomisanakirja.fi/pointti

  VastaaPoista
 7. Tuolla sanotaan, että se on arkikieltä. Itse sanoisin selvällä suomen kielellä, että asian pihvi on tämä.

  VastaaPoista
 8. Huomenta taas, ja kiitos kommentistasi.

  Kaikki idiomaattiset ilmauksethan ovat arkikieltä, minkä lisäksi ne ovat vahvasti sukupolvisidonnaisia. Itselleni "asian pihvi" on aivan vieras ja luonnoton ilmaisu, koska en ole sellaista ikinä käyttänyt.

  Itse asiassa kielitieteen näkökulmasta ei ole olemassakaan sellaista asiaa kuin "arkikieli", vaan oikea kieli on se, mitä käytännössä puhutaan, ja kirjakielen vastuulla on pysyä sen kehityksessä mukana.

  Tietysti voidaan väittää, että vanhempi kieli on monin eri tavoin parempaa kuin uusi, mutta siitä seuraa ajan mittaan lähinnä vain se monista eurooppalaisista kielistä tuttu ilmiö, että kersojen luku- ja kirjoitustaidon oppiminen viivästyy, kun puhuttu ja kirjoitettu kieli erkanevat toisistaan.

  VastaaPoista