keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Perusasioiden kertausta antifasisteille

Käydäänpä aluksi vähän läpi lukijakyselyäni. Vastaajia oli 130, mikä on 29 enemmän kuin viime vuonna. Vaikka vastausmäärä kasvoikin suhteellisen vähän, vakiolukijoiden määrä oli taas lähes tuplaantunut (98, kun edellinen oli 56), mikä on mukava kehityssuunta. Koska lisäystä on tapahtunut blogini olemassaoloaikana n. 70 % vuosittain, odotusarvo ensi vuodelle on 167.

Satunnaiskävijöiden määrä sen sijaan oli laskenut 23:een. Vain yksi lähipiirini jäsen myönsi käyneensä, kuten viimeksikin. Kaksi ei ymmärtänyt ja kolme ei tykännyt, mikä on melko paljon aikaisempiin vuosiin nähden, mutta mahtuu silti vielä marginaaliin. Kolme myönsi googlettaneensa kyrvänkuvia, mutta vähän epäilen, etteivät läheskään kaikki vastanneet, koska keväinen Iso kyrpä -tekstini on tähän mennessä noussut 1610 lukukerrallaan kaikkien aikojen toiseksi suosituimmaksi artikkelikseni.

Heidän mielikseen vielä yksi kyrvänkuva, olkaa hyvä.

Mutta asiaan. Vietimme taas itsenäisyyspäivää, ja sitä juhlittiin perinteisin menoin. Nykyaikaisessa moniarvoisessa ja -kulttuurisessa yhteiskunnassahan pyritään hyväksymään kaikenlaiset maailmankatsomukset ja suvaitsemaan erimielisyyksiä, ja niinpä kaikenlainen kansallistunteen osoittaminen onkin äärinatsismia, joka on juurittava populaatiosta vaikka väkivalloin. Onneksi nuorista toivoistamme nousee satamäärin epäitsekkäitä sankareita, jotka ovat valmiita vetämään naamarit päähänsä ja heittelemään poliiseja kivillä silläkin uhalla, että loppukuun viikkorahat menevät sakkoihin.

Kansallismieliset siis järjestivät soihtukulkueen, ja antifasistit järjestivät vastamielenosoituksen (josta he raportoivat täällä). Välissä oli poliiseja vahtimassa, ja siitäkös antifasistit suuttuivat. En nyt aio ottaa kantaa siihen, kumpi osapuoli oli oikeassa, koska se ei varsinaisesti liity asiaani. Antifasistien toiminta ja retoriikka sinällään herättivät muutamia ajatuksia, joiden pohjalta haluaisin nyt ihan vilpittömästi antaa heille muutamia vinkkejä, joiden avulla he saisivat muokattua toimintaansa vähemmän noloksi, ja kertoa muutamia faktoja, että he lopettaisivat olemattomista rutisemisen. Samalla kysyn pari kysymystä, koska heidän logiikassaan on muutamia sumeita kohtia, joihin tahtoisin selvennystä.

No niin, arvon antifasistit. Katsotaanpas raporttianne. 347-sanaisessa tekstissä käytätte sanoja "kansallissosialismi", "äärioikeisto", "rasismi" ja "fasismi" eri muodoissaan yhteensä 27 kertaa, mikä on ihan kunnioitettava suoritus. Tiheys on melkein yhtä hyvä kuin sanalla "vittu" keskivertoyläastelaisen ulosannissa.

1. Vinkki: puhukaa asioista suoraan, eikä väkinäisen sankarillisilla kiertoilmauksilla.
Vapaus pelissä -vastamielenosoitus häiritsi äärioikeistolaisen 612-kulkueen marssia käyttäen kansalaistottelemattomuutta fasismia vastaan Helsingissä itsenäisyyspäivänä.
Minä kun olin siinä luulossa, että kansalaistottelemattomuutta voi käyttää vain valtiota vastaan, eikä yksityisiä siviilejä. Siviilejä ei muutenkaan ole mikään pakko totella, joten sitä ei voi oikein mainostaa suurena urotekona. Tietysti jos "kansalaistottelemattomuus" on vain kiertoilmaus turpaanvedolle, asia on toinen, mutta sitten olisi kiva, jos asia sanottaisiin suoraan, että natsikin tajuaa.

2. Vinkki: eläkää opetuksienne mukaan.
– Vastamielenosoituksen tarkoitus oli ilmaista, että rasistisesta, äärioikeistolaisesta ja väkivaltaan kannustavasta toiminnastaan tunnetut marssijat 612-kulkueessa eivät ole tervetulleita Helsingin kaduille.
Jos tarkoitus on vastustaa "väkivaltaan kannustavaa toimintaa", kaikkein uskottavin tapa ei välttämättä ole riehua niin, että poliisi joutuu käyttämään mellakka-aseita riehumisen lopettamiseksi.

3. Kysymys: miten minä olen naisvastainen?
Tapahtuma pyrki vastustamaan rasismin, misogynian ja fasismin normalisoitumista suomalaisessa katukuvassa ja julkisessa keskustelussa, kertoo Lauri, yksi tapahtuman järjestäjistä.
Rasismista ja fasismista lopussa lisää, mutta edelleen haluaisin jonkun selittävän, että miten misogynia tähän liittyy? Sanokaa nyt jo, milloin kansallismieliset tahot ovat sanoneet mitään naisvihaan viittaavaa?

4. Vinkki: älkää vetäkö turpaan, ellette ole valmiita myös saamaan turpaan.
Poliisi ampui mielenosoittajia paineilma-aseella
Mielenilmauksen aikana poliisi ampui yhtä vastamielenosoittajaa paineilma-aseella silmään, toista jalkaan.
Jos kahtena edellisenä vuonna rauhaa ja solidaarisuutta ollaan julistettu särkemällä kaikki vastaantuleva ja heittelemällä poliisia kaikella käsiin osuvalla, oletteko te muka oikeasti yllättyneitä siitä, että kolmantena vuonna poliisi varautuu asiaan ja pistää kovan kovaa vastaan?

Headshot jumalauta.

5. Vinkki: poliisi ei käytä voimaa, ellette anna sille perusteita.
Poliisin käyttämä paineilma-ase tunnetaan myös nimellä “vähemmän tappava ase” (“less lethal weapon”), ja se on poliisin käytössä tunnetusti tappanut maailmalla useita ihmisiä.
Propagandamielessä on ihan fiksua valehdella käsitteistä. Jotkut kyllä tietävät, ettei se oikeasti ole "less lethal weapon", vaan "less than lethal weapon", mutta ehkä kaikki eivät tiedä, joten antaa mennä vaan.

Ja kyllä, niilläkin ollaan saatu ihmisiä hengiltä, mutta niitä käytetään silloin, kun jollakin on pakko ampua, eikä vielä huvittaisi kaivaa esiin glockeja ja MP-vitosia. Uskon, että tuonkin kaverin mielestä, joka sai mustan silmän, kumiluoti tuntuu silmässä mukavammalta kuin lyijykuula.

Jos on sitä mieltä, ettei halua minkäänmallista projektiilia silmäänsä, on myös olemassa sellainen vaihtoehto, ettei osallistu sellaisiin kokouksiin, joissa heitellään poliisia esineillä.

6. Fakta: poliisi kohtelee teitä edelleen silkkihansikkain, jos vertaa oikeastaan mihin tahansa muuhun maahan, ja varsinkin niihin oikeasti fasistisiin.
Poliisi on jo ennen mielenosoitusta pyrkinyt tiedottamalla demonisoimaan vastamielenosoitusta, samalla kun se on suhtautunut neutraalimmin äärioikeistolaisten toimijoiden 612-marssiin.
Kyseessä ei ole niinkään demonisointi, vaan kokemusperäinen varautuminen siihen, että 612-marssilla vain marssitaan, kun taas vastamielenosoituksessa harjoitetaan ilki- ja väkivaltaa.

Jos poliisi olisi oikeasti fasistisen valtion kätyri, se olisi ampunut muullakin kuin kumiluodeilla, kiinniotetut olisivat vieläkin säkki päässä jossain perunakellarissa, ja järjestyshäiriöihin syyllistyneet olisivat saaneet muunkinlaisia pikavoittoja kuin pelkkiä sakkoja.

Aika jännä on muuten sekin, että fasistis-rasistinen oikeuslaitoksemme on toistaiseksi antanut tuomioita sananvapauden väärinkäytöstä vain ns. äärioikeistolaisille, kun taas äärioikeistoa on saanut vastustaa hyvinkin kärkevästi lainvalvojien asiaan puuttumatta.

Laitetaan vielä toinen. Counter-Strikeen lisättiin viime yönä tuollainen magnumi, ja sillä on oikein mukavaa lasautella päitä. Kuvassa kirjoituksen teemaan sopivasti ammuskellaan terroristien vapaustaistelijoiden puolella erikoisjoukkoja fasistien kätyreitä.

7. Vinkki: Puhukaa oikeasti politiikasta sen sijaan, että ilmoittaisitte suureen ääneen vastustajienne olevan väärässä ja pahoja vain sillä perusteella, että he vastustavat teitä.
– Kamppailu rasismia vastaan jatkuu myös huomenna. Hallituksen tekemä elinkeinoelämää myötäilevä taloudellista eriarvoisuutta lisäävä politiikka lisää ihmisten turvattomuuden tunnetta, joka voi kanavoitua rasismiksi. Antirasistien pitää siksi vastustaa syrjintää, kohdistui se etnisyyteen, kulttuuriin, sukupuoleen tai luokka-asemaan.
Melkein kuin olisi järki tuolla jossain pilkahtanut. Epäilemättä pitää paikkansa, että paska hallituspolitiikka saattaa kurjistaa maan tilannetta ja sitä kautta aiheuttaa rasismia. Se on sitten eri asia, onko politiikka paskaa siksi, koska se "myötäilee elinkeinoelämää" vai siksi, että ensin leikataan pienituloisilta ja sitten kulutetaan leikkauksilla säästetyt rahat pakolaisten kestitsemiseen, mutta väitellään siitä joskus toiste.

Oli miten oli, jos jokin epätoivottu ilmiö johtuu paskasta politiikasta, eikö fiksumpaa olisi vastustaa paskaa politiikkaa itseään, eikä paskan politiikan aiheuttamia oireita? Paraneeko ihmisen turvattomuuden tunne sillä, että häntä vedetään turpaan?

Lopuksi vielä pari yleisluontoista huomiota:

8. Olette varmasti panneet merkille, että viime vuosina teidän ns. äärioikeistolaisenne ovat keränneet yhä enemmän kannattajia sekä mediahuomiota, kun taas teidän kannattajalukunne polkevat paikoillaan ja koostuvat yhä enemmän takkutukkaisista lukiolaisista ja muista idealistisista nuorista. Ns. äärioikeisto on tullut yhä yleisemmin hyväksytyksi, kun taas teitä pidetään yhä useammin pelkkinä liimanhaistelijoina, joista ei ole muuhun kuin riehumiseen. Oletteko miettineet, mistä tämä johtuu?

No tietysti siitä, että vastustajanne perustelevat näkemyksensä tilastoilla ja muilla faktoilla. Vastustajanne keskustelevat sivistyneesti ja esiintyvät rauhallisesti. Vastustajanne ovat pääosin perheellisiä ja työssäkäyviä tavallisia ihmisiä.

Voi olla, että teidän mielestänne heidän faktansa ovat vääriä, mutta sitten teidän pitäisi pystyä osoittamaan ne oikeat faktat sen sijaan, että vain hoette, että "mutku ne on natseja". Voi olla, että teidän mielestänne heidän esiintymisensä on tunnekylmää psykopatiaa, jolla on aikoinaan toimeenpantu montakin kansanmurhaa, mutta iskulauseiden vaahtoturpainen huutaminen ei ole yhtään sen vakuuttavampaa. Voi olla, että teidän mielestänne keskiluokkaisuus on sou lääst siisön ja erilaiset sateenkaarielämäntavat ovat paljon modernimpia, mutta useimpia sellainen vain ei henkilökohtaisesti liikuta.

Kuten alussa sanoin, en tässä kirjoituksessa ota kantaa siihen, kumpi on oikeassa. Sanon vain, ettei teidän kuulu vakuuttaa oikeassaolostanne minua tai muuta "äärioikeistoa", vaan ne tavallisen kansan laajat massat, jotka eivät jaksa aktiivisesti ottaa kantaa tai innostua mistään. Ne näkevät tässä väittelyssä yhdellä puolella asiallisia ja fiksuja ihmisiä, ja toisella puolella pelkkiä vattuilevia huligaaneja.

Kumpia itse kannattaisitte?


9. Sitten vielä yksi asia, jota olen aina ihmetellyt. Nimittäin sanojen "rasismi" ja "fasismi" merkityserot. Rasismi on sitä, kun syrjitään ihmisiä rodun perusteella. Fasismi on sitä, kun valtio pakottaa ihmiset tiettyyn muottiin ja työskentelemään valtion hyväksi yksilöitä uhraten, ja ottaa pois yksilönvapauksia - kuten vaikka mielipiteenvapauden - väkivaltaa käyttäen. Sitten on vielä "kansallissosialismi", joka on vähän kuin fasismi, mutta siinä on lisäksi sosialismi, eli se aate, jota te itse usein kannatatte.

Periaatteessa ymmärrän, jos jonkun mielestä kaikenlaiset "Suomi suomalaisille"-iskulauseet ja pakolaisten vastaanoton rajoittaminen on rasismia, vaikka itse olenkin eri mieltä. Sitä sen sijaan en ymmärrä mitenkään päin, että miten ihmeessä se on fasismia, kansallissosialismista puhumattakaan.

Ilmeisesti onkin niin, että kannabiksen haperoittamien aivojenne kapasiteetti ei riitä kovin suureen sanavarastoon, ja siksi niiden on luotettava tulkinnoissaan assosiaatioihin. Koska "fasismi" ja "rasismi" kirjoitetaan ja lausutaan melkein samoin, on niiden tarkoitettavakin melkein samaa.

Odotan innolla, milloin alatte heitellä terveyskeskuksia polttopulloilla, koska ideologinen ristiriitanne jääkäriliikkeen kanssa saa teidät vastustamaan lääkäreitä.

11 kommenttia:

 1. Hyvää tekstiä ja ajatuksenvirtaa. Niinpä: mikäs siinä on, että jos poliisia heittää kivellä, niin se (sanallisen varoituksen jälkeen) antaa takaisin? Kyllä me suomalaiset olemme tottuneet liian lempeään poliisiin, sillä USA:ssa tai Venäjällä olisi ammuttu kyllä kovilla ja pamppua olisi käytetty tehokkaasti tainn.. eikun väkijoukon hillitsemiseen.

  Arjä-täti

  VastaaPoista
 2. Hienoa.

  Itse olen muuten monta kertaa blogissani linkittänyt blogitekstiini 'Mitä mieltä olen kansallissosialismista'.

  Sanoisin vielä Italian fasismista, että se on jopati suhteellisen lempeä aate Saksan kansallissosialismiin verrattuna, vaikka v-mäinen onkin. Ja pitää muistaa, että kansallissosialistinen Saksa teki toisen diktatuurin Neuvostoliiton kanssa sopimuksen Itä-Euroopan jonkinlaisesta jakamisesta keskenään.

  VastaaPoista
 3. Huomenta, Arja-täti ja Tom, ja kiitos kommenteistanne.

  Joo, muualla maailmassa nuo oltaisiin vaiennettu paljon nopeammin ja tehokkaammin. Toisaalta uskon, että muualla maailmassa nuo eivät olisi lähteneetkään riekkumaan, vaan siellä mellakkaprotestoinnista vastaa ihan toisenlaiset tahot.

  Aloin tässä miettiä, että kun nyt näyttää siltä, että protesteja järjestetään riippumatta siitä, kuinka järkevistä aiheista niitä saadaan aikaan, ehkäpä heillä onkin jonkinlainen yhteiskunnallinen lokero, jonka pitää täyttyä, mutta siitä myöhemmin lisää.

  Kansallissosialismia eli natsismiahan kutsutaan fasismiksi vain sen takia, että neuvostoliittolaisessa propagandassa sitä ei sopinut kutsua minkäänlaiseksi sosialismiksi. Ei sopinut aatteeseen, että sosialistiset järjestelmät sotivat keskenään. Tästä syystä vielä nykyäänkin on vahvasti vasemmalle kallellaan oleville antifasisteille hyvin vaikeaa ymmärtää, että natsismi on sosialismin muoto.

  Ja tosiaan, vielä talvisodan aikaan Saksa ja Neuvostoliitto olivat liittolaisia keskenään.

  VastaaPoista
 4. En yleensä missään nimessä halua ihmisiä ammuttavan, mutta kun tällä porukalla ei teoissansa näytä olevan mitään logiikka tai johdonmukaisia toimintatapoja, milloin poliisi vois viimein käyttää jotakin, mikä antais sellaisen opetuksen, että seuraavana vuonna ei olisi yhtä suurta intoa käyttää poliittista väkivaltaa niitä ihmisiä kohtaan, jotka eivät ole samaa mieltä. Vastenmielistä sakkia!

  Mitä itse yhden anarkistin blogia seuraan epäuskossa/sen typeryyden vuoksi taidepiirien kautta, niin tuohon naisviha-dilemmaan sanoisin, että mentaliteetti menee niin, että jos et ole avoin feminismi vaan.. no mitä tahansa muuta, kuten oikeistolainen tai isänmaallinen, se on yhtäkuin merkki misogyniaan. Selittää myös aiemmin pohtimaamme aihetta, miten maahanmuuttajaraiskaajien raiskaamiseen puuttuminen on oikeastaan samalla kierolla logiikalla naisvihaa piilotettuna kseofobiaan. Mutta take a look, jos hermot kestää, selittää logiikkaa tapahtumien takana (tai sen puutetta):

  http://tajukankaankutoja.sarjakuvablogit.com/2015/12/02/joulukalenterin-2-luukku/#comments
  http://tajukankaankutoja.sarjakuvablogit.com/2015/12/06/joulukalenterin-6-luukku/#respond
  http://tajukankaankutoja.sarjakuvablogit.com/2015/12/07/joulukalenterin-7-luukku/#respond
  http://tajukankaankutoja.sarjakuvablogit.com/2015/12/08/joulukalenterin-8-luukku/#respond

  VastaaPoista
 5. Kiitokset taas hyvästä tekstistä. Vähän aiheen vierestä, kesätoimittajille ja impppaajille härnäykseksi: Huora ja huotra ovat myös niin kovin samankaltaisia sanoja. Toki molemmat on yleensä nahkaisia ja molemmat ovat umpipusseja, joihin on tarkoitus työntää freudilainen penetraatioväline. Toinen on vain niin kovin paljon arvokkaampi ja hyväksyttävämpi vaikkapa upseerin kyljessä roikkuessaan.

  Dr Outhouse

  VastaaPoista
 6. Tunnustan: annoin ääneni kyrvänkuville, vaikken niitä oikeasti ullut täältä etsimään. Ihan oikeasti, en tullut. Pahoitteluni tällaisesta tilastojen sotkemisesta.

  ...

  Nämä anarkistit ovat huomanneet, että epämääräiset "lähiöst linnaan" -tempaukset eivät saa juuri ymmärtäjiä ja tukea. Valtiovalta ei kallista heille korviaan. Tällä kertaa he keksivät sitten, että tavallisten ihmisten kiusaaminen on helpompaa. Kun se isompi mörkö, joka myös maksaa heidän sosiaaliavustuksensa, ei ole moksiskaan, ehkä kamalat natsit ottavat onkeensa. Mutta kuinkas kävikään: poliisi täytti lainmukaisen velvollisuutensa ja turvasi rauhanomaisen mielenosoituksen kulkua. Helvetti, eihän niin saisi tehdä. Anarkisti kyllä kannattaa ilmaisunvapautta, kunhan se ei koske natseja. Poliisitkin ovat fasisteja, kun tällaisen sallivat. Voi viddu.

  Ennustan valmiiksi ensi vuoden strateegian: anarkistit jäävät kotiinsa ja normisuvakit täyttävät 612-kulkueen reitin erinäisillä banderolleilla ja osoittavat hiljaa mieltään. He himittäin ajattelevat, että tällä tekevät natsit naurunalaisiksi ja kukaan ei ota heitä enää vakavasti. Kun nytkin nähtiin niin ajatuksia herättävä ja haastava banderolli kuin "Mannerheim oli maailmankansalainen", en pidättele hengitysräni uusia odotellessa. Vasurit ovat lisäksi unohtaneet Mahatma Gandhin viisauden: "Ensin he ovat välinpitämättömiä, sitten he nauravat sinulle, seuraavaksi he taistelevat sinua vastaan ja lopulta sinä voitat." He ovat jo sirtyneet kolmanteen kohtaan eli taisteluun, kohtaan kaksi ei siis voi enää palata; tässä vaiheessa ei enää auta piirtää Halla-aholle sarvia päähän, kuten se ei auttanut aikaisemminkaan. Tässä vaiheessa on myöhäistä myöskään vaieta, ei se tehonnut aikaisemminkaan. Niinpä jää jäljele vain taistelu ja siihen olemme ME valmiit. Me voitamme.

  VastaaPoista
 7. Huomenta, Lone, Dr. Outhouse ja Korppi, ja kiitoksia kommenteista.

  Lone: Hienoja sarjiksia. Vähän jäi vaan vielä logiikka huomaamatta. Kovasti on natseja näköjään Suomi täynnä. En kyllä keksi, miten poliisi saisi riehumista hillittyä. Jos poliisi käyttää kovia keinoja, se yllyttää vastaamaan kovemmin, ja jos poliisi käyttää pehmeitä keinoja, se vasta yllyttääkin. Toisaalta uskon, että tämä on vain muotivirtaus, ja viimeistään parin vuoden päästä se rauhoittuu itsestään.

  Tohtori: Huora ja huotra... Muistetaan, että naiset ovat kautta aikain tehneet hyvän tilin roikkumalla sotajoukkojen liepeillä, joten voi olla, että tuolla sanaparilla on kuin onkin yhteys.

  Korppi: En tuomitse, kyllä tänne saa tulla kyrvänkuvienkin perässä.

  En usko, että ensi vuonna riehuminen jää väliin, tai jos jää, ei se johdu tietoisesta strategiasta. Eihän tuo riehuminen nytkään ollut organisoitua tai johdettua, vaan kun päästetään anarkistit osoittamaan mieltään, se nyt vain tuppaa menemään riehumiseksi. Kynnys väkivaltaan on matala, koska ideologia oikeuttaa sen.

  Sen sijaan uskon, että ensi vuonna anarkistien määrä on sama tai pienempi, mutta soihtukulkue on paljon suurempi, johtuen juuri siitä, että anarkistit eivät osaa kääntää kansaa puolelleen, toisin kuin kansallismieliset. Se tietysti voi vähän hillitä riehumista, koska anarkistit tuskin lähtevät alivoimalla haastamaan.

  Tuo Gandhin viisaus on tullut itsellenikin mieleen, ja noinhan se näyttää menevän. Koko Euroopassa. Kuulin hauskaa juttua Ranskasta, että siellä konservatiivit ja sosialistit liittoutuvat estääkseen FN:n nousun. On se jännä, kuinka veriviholliset löytävät yhteisen sävelen heti, kun oikea haastaja ilmaantuu.

  VastaaPoista
 8. Kyllä vaan, sitä ansaintavälinettä on varmuudella käytetty paljon sotajoukkojen läsnäollessa.
  Minuun vetosi tuo juttusi viimeinen lause.
  Sarasvuo, jota muuten en jaksa kuunnella, filosofeerasi autoradiossa muutama päivä sitten. Hän "oivalsi", että jos liimanokat väittää poliiseja fasisteiksi, niin siinä on yhtä vähän totta, kuin jos kaikkia kirurgeja väitettäisiin kiduttajiksi. Melko hyvin laitettu.

  Nämä aatokset piti vaan saada pois mielen päältä, näin kirurgina.
  Auvoisampaa viikonlopun jatketta.

  Dr Outhouse

  VastaaPoista
 9. Pekka, sekin voi olla että anarkistit jatkavat riehumistaan ja perussuvakit järjestävät oman tempauksensa. Kummin päin vain, kumpikin porukka selvästi pelkää kansallismielisiä. He ovat useinkin sanoneet, kuinka kansallismielisistä pitäisi vain vaieta, mutta eivät onnistu pitämään suutansa kiinni. Me "natsit" olemme ilmeisesti luusereita, joita ei kannata vakavissaan ottaa, mutta seuraavassa hetkessä suvakit puhuvat koko yhteiskunnan läpäievästä fasismista ja sen nousun uhasta. He kertovat vitsejä, joille kukaan muu ei naura ja joiden kuitenkin uskovat ajavan natsit kotiinsa silkasta häpeästä; no, myötähäpeästä ehkä. Suvaitsevaisto on kerta kaikkiaan hukassa strategiansa kanssa, piuhat solmussa ja sormi suussa.

  VastaaPoista
 10. Anna mun kaikki kestää. Joka ainoa vuosi tämä toistuu. Tänä vuonna ei oo tainnu olla päivystävää tiedostajaa kertomassa "puolueettomalla" YLEllä, että liimatilhien riekkuminen on spontaania eikä liity mihinkään ideologiaan. Sama äärioikeistojankutus jatkuu kuin ennenkin, tottakai, mutta mihinkäpä seepra raidoistaan pääsisi.
  Mutta mikä tässä kaikkein eniten huvittaa, on se, mitä vastaan nämä "protestoivat": milloin äärioikeiston väkivaltaa, milloin pienituloisia ja riistoa vastaan. Konstit on aika outoja kylläkin: väkivaltaa vastaan protestoidaan kohdistamalla väkivaltaa rauhallisesti etenevään kulkueeseen. Pienituloisten puolesta ja riistoa vastaan protestoidaan särkemällä ikkunoita. Kovasti puhutaan työnteosta, mutta kuinka moni tuostakin sakista on oikeasti TEHNYT töitä, eikä vain puhunut työnteosta?
  --Viikon radiokasvo

  VastaaPoista
 11. Huomenta taas, Dr. Outhouse, Korppi ja Viikon radiokasvo, ja kiitos kommenteista.

  Hyvää viikonlopun loppua sinnekin. Nuorena itsekin harkitsin kirurgiksi ryhtymistä, mutta olen niin hajamielinen, että unohtelisin skalpelleja ihmisten keuhkopusseihin ja muuta vastaavaa, ettei minua kannata päästää vastaamaan ihmisten hengistä.

  Suvaitsevaistollahan ei edes ole mitään strategiaa tai muuta pitkän tähtäimen suunnitelmaa, vaan koko touhu vedetään lonkalta sen mukaan, mikä kulloinkin kuulostaa hyvältä. Niinpä heidän loogisten päättelyketjujensa ei tarvitse edetä yhtä askelta pidemmälle kerrallaan, eikä ristiriitoja tarvitse huomioida.

  Oletteko muuten huomanneet, että anarkistipiireissä moititaan valtamediaa puolueellisuudesta ihan yhtä paljon kuin kansallismielisten keskuudessa? Kuulemma media on natsien puolella, koska se valkopesee natsismia ja fasismia puhumalla neutraalisti "nationalismista". "Äärioikeistolaisuuskaan" ei ole riittävän vahva ja kuvaava termi.

  On tosiaan jännä, että nämä ovat niin syvästi huolissaan äärioikeistosta, riistosta ja epätasa-arvosta sun muusta yhdessä maailman rauhallisimmista ja tasa-arvoisimmista maista. Pitääkin tässä alkuviikosta tehdä vielä yksi kirjoitus anarkisteista tästä aiheesta.

  Työntekojututhan eivät ole kuuluneet vasemmiston agendaan enää pitkään aikaan, vaan fokus on siirtynyt niihin asioihin, minkä takia työtä ylipäänsä ollaan tavattu tehdä, eli vapaa-ajan vieton rahoittamiseen. Olihan se sinänsä ihan odotettavissa, että materiaalisen hyvinvoinnin lisääntyessä vasemmisto jättää työnteon pois kokonaan turhana välivaiheena. Työstä ja työläisistä puhuminen vain on jäänne ajoilta, jolloin oikeasti piti tehdä töitä henkensä pitimiksi.

  VastaaPoista