sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Kiellettyjä sanoja

Kahden viikon päästä Helsingissä on eräs nimeltämainitsematon messutapahtuma, jossa esitellään ja jopa maistellaan erinäisiä nimeltämainitsemattomia nestemäisiä viljatuotteita. En ole menossa, koska en ole niin suuri alkoholifani, ja muutenkin samaan aikaan on kirjamessut. Otin perjantain töistä vapaaksi, että pääsee lauantaina aikaisin ja virkeänä kiertelemään; eihän tunkkaisessa väenpaljoudessa ikinä ole kivaa, mutta ei varsinkaan silloin, jos on edellisenä yönä mennyt aamuviideltä nukkumaan, kuten aikaisempina vuosina on ollut tapanani. Mutta siitä lisää sitten parin viikon päästä.

En olisi tähän viljatuotetapahtumaan kiinnittänyt mitään huomiota, mutta Hesarissa oli jotain jännää. Nyt on käynyt näin:

1. Tapahtuman nimessä on mainittuna eräs väkevä v-kirjaimella alkava viljatuotetyyppi. Syy, miksi en voi sanoa sanaa suoraan, selviää jäljempänä, mutta vinkkinä kerrottakoon, että erityisesti Skotlanti ja Irlanti ovat kuuluisia kyseisestä tuotteesta ja lännenelokuvissa aina juodaan sitä.
2. Pari viljatuoteblogistia, joilla ei ole tapahtuman tai sen järjestäjän kanssa mitään tekemistä, tuli blogeissaan maininneeksi tapahtuman.
3. Alkoholilainsäädäntö kieltää mainostamasta väkeviä, ja se, että yksityinen blogisti mainitsee viljatuotteen nimen ja yhdistää sen viljatuotetapahtumaan, on mainontaa.
4. Tapahtuman järjestäjän täytyi siis ottaa yhteyttä blogisteihin ja pyytää tapahtumansa nimen sensuroimista blogeista. Tapahtuman nimestä piti poistaa viljatuotteen nimi, ja Googlelle piti tehdä jotain niin, ettei viljatuotteen haulla löydä tapahtuman sivuja. Muuten olisivat jääneet luvat saamatta, jolloin tapahtuma olisi peruuntunut ja järjestäjä mennyt konkurssiin.
5. Nyt odotetaan, että kansa raitistuu, kun ei enää tiedä kyseisen viljatuotteen olemassaolosta.

Lainkuuliaisena kansalaisena tietenkin noudatan annettuja ohjeita. Ja kuten haastateltu blogistikin sanoi:
"En halua enempää kaivaa verta nenästä sellaiselta taholta, jonka kanssa taistelua ei voi voittaa."
Joku voi tietysti ruveta saivartelemaan jostain sananvapaudesta, mutta kai kansan hyvinvointi nyt kuitenkin on tärkeämpää, sanoi kansa asiasta mitä hyvänsä. Ja lakeja täytyy myös noudattaa, kuten aluehallintoviraston gauleiter itse sanoo:
"Itse kuulun niihin, jotka kannattavat tämän holhouksen ja erilaisten lupajärjestelmien ja valvonnan lieventämistä, ehdottomasti. Juuri tällaiset nettiasiat ja muut, nehän tekevät tästä maailmasta vapaan. Ei viranomainen pysty joka asiaan puuttumaan tai valvomaan. Silloin kannattaisi ottaa lusikka kauniiseen käteen ja katsoa, että mikä on oikeasti tarpeellista ja mikä ei."

Taina huomauttaa, että virkamiehenä hän tietenkin joutuu noudattamaan lakeja. Viraston tulkinnat tehdään eduskunnan laatimien lakien perusteella.
Mutta miksi lopettaa tähän? Tiedämmehän, että jos jokin asia on niin tabu, että jopa sen ääneen lausuminen on kiellettyä, ihmisille kehittyy luontainen vastenmielisyys ja alitajuinen taipumus välttää kyseistä asiaa. Jos kerran alkoholi on kiistatta haitallista ja moraalitonta, ja sen kulutusta voidaan vähentää kieltämällä alkoholiin viittaavia sanoja, miksi emme ryhtyisi parantamaan kansamme laatua kokonaisvaltaisemmin kieltämällä sanoja myös muilta elämänalueilta? Tässä nyt ensi alkuun muutamia esimerkkejä:

- Ruoho, kukka, sieni, ekstaasi, vauhti, enkelipöly (sekä yhdyssanana että molemmat erikseen), kokkeli, happo, tupakka jne. Nämä sanat aiheuttavat selkeän mielleyhtymän jopa alkoholiakin vaarallisempiin huumeisiin ja siten mainostavat niitä. Ehdottomasti siis kiellettävä ja poistettava sanavarastosta.

- Tissit. Tällaiset sukupuolisiveellisyyttä loukkaavat ilmaisut ovat omiaan rohkaisemaan ihmisiä esim. huorissakäyntiin, julkirunkkaukseen ja muihin moraalittomuuksiin.

Viehättävä assistenttini Denise vaatii kovaa linjaa siveettömyysasioissa.

- Edellämainituista syistä myös sana vittu ja sen johdannaiset on kiellettävä kokonaan kaikissa konteksteissa. Kieltoa valvomaan voitaisiin sijoittaa julkisille paikoille kattava verkosto rankaisuautomaatteja, jotka sanan kuullessaan automaattisesti veloittavat sanojan pankkitililtä pienen sakkosumman. Näin ongelma oltiin ratkaistu laatudokumentissa Demolition Man, ja ihan hyvin toimi. Siinä on Sylvester Stallone, kannattaa katsoa.

- Myös sana homo on kiellettävä. Ennen vanhaan homoja ei ollut lainkaan, ja nyt niitä on joka paikka täynnä. Se voi johtua vain siitä, että termin käytön yleistyttyä yhä useammalle miehelle tulee mieleen, että sellainenkin on mahdollista. Sanaa lesbo ei silti ole syytä kieltää, kunhan molemmat naiset ovat hyvännäköisiä.

Sanallisen mainonnan kieltäminen ei tietenkään riitä, vaan myös kuvamainontaa on rajoitettava:

Afgaaneissa tiedetään, miten kansa saadaan ruotuun.

- Hiphop. Tämä sana on alunperin tarkoittanut erästä musiikin tyylisuuntausta, mutta on sittemmin laajentunut elämäntavaksi, joka edistää huonoa ryhtiä, huonosti istuvia vaatteita ja sävelkorvan rappeumaa.

- Siskoni lähetti linkin tällaiseen videoon:


En tiedä, mikä tuon nimi on suomeksi, mutta se on niin järjenvastainen elukka, että se on kiellettävä, ennen kuin joku saa päähänsä kyseenalaistaa luomiskertomuksen.

- Ilmastonmuutos. Täysin riippumatta siitä, onko kyseinen ilmiö todellinen ja onko se ihmisten aiheuttama, sanalla on selvä yhteys Vihreiden kannatukseen.

- Sananvapaus. Tämän termin olemassaolo antaa ymmärtää, että valtiolla ei ole oikeutta päättää kansalaistensa mielipiteitä, ja sellainen kapinahenki jos mikä on moraalitonta.

- Counter-Strike. Tietokonepelejä ei vielä olla saatu kiellettyä, mutta syytä olisi, koska ne tekevät ihmisistä joko tappajia, tai sitten huonoryhtisiä kynäniskoja, jotka eivät ketään hengiltä saisikaan. Counter-Strike erityisesti on pahasta, koska siinä ovat vastakkain sotilaat ja terroristit, joten se kannustaa joko terrorismiin, tai, mikä pahempaa, terrorismin vastustukseen eli rasismiin.

Niin raskasta, että välillä pitää istahtaa ikkunalaudalle huilaamaan.

- Edelliseen viitaten luonnollisesti myös kaikki aseisiin liittyvät termit tulee kieltää. Tiedämmehän, että silloin, kun väkivalta ei johdu eriarvoistumisesta, se johtuu aseista.

Mitäs vielä? Noh, jätetään kotitehtäväksi. Sellaista asiaa ei olekaan, etteikö joku haluaisi sitä kieltää.

Eikä se ole mikään Suomen valtion erityispiirre. Emäntä taannoin komensi, että kun nyt kerran bloggaan, minun pitäisi laittaa blogini hyötykäyttöön ja laittaa tänne mainoksia rahaa tuomaan. Yritin, mutta Google Adsin käyttäjäehdot ovat niin tiukat, ettei onnistu. Kiellot ja rajoitukset vähäpukeisten naisten postaamiselle, väärässä olevien pilkkaamiselle ja kaikelle muullekin kivalle ovat niin tiukat, että olisi sama vaikka lopettaisi bloggauksen kokonaan.

6 kommenttia:

 1. Eik se ole kuitenkin "Gauleiterin" kun on akasta kysymys? No joka tapauskessa tämä viljatislegate on saavuttanut aika megalomaaniset mittasuhteet. Mutta varttuneemmat toki muistavat, että sen ekan mainoskiellon aikana tv-ohjemissa olevissa kaljapulloissa oli etiketti peitetty enemmän tai vähemmän taitavasti. Ja I-olutta mainostettiin niin prkeleesti. Ja myöhemmin pilsnerin etiketti piti muuttaa valkoreunaiseksi. En tiedä onko joku tehnyt tutkimusta kuinka mainoskielto vaikutti. Luulempa että jengi tiesi siitä huolimatta, että perjantaisin ostetaan kori A-olutta ja pari pulloa kossua. Seitsemän pulloa, jos on matkalla Lappiin viikoksi. Se mikä tässä on outoa, on se, että kaikki toimeenpanevat virastot eli nömä alit ja ellit ym. ovat suoraan sektoriministeriön ohjauksen alla. Jos ministeri sanoo, että tämä päätös ei ole hyvä, niin kyllä virkamies sen uskoo. Eli polittisen ohjauksen puutteesta on kysymys. Tiesitkö, että jokainen virkamies kammoaa kansliapäälliköltä tai oikeuskanslerilta tulevaa postia? Nyt tiedät.

  VastaaPoista
 2. Iltaa, Cheekin asianmukainen arvostaja, ja kiitos kommentista.

  Luotan kielipäähäsi. Oma saksan osaamiseni perustuu kokonaisuudessaan Sven Hasselin tuotantoon ja Korkeajännityksiin, eikä niissä naisia juuri pyöri muuten kuin koristeena.

  Niin, tuo rouvahan jo selittikin, ettei hän henkilökohtaisesti tällaisia kieltoja kannata, mutta kun laki sanoo, ja tutkitaan nyt, olisiko virkamies tällä kertaa ottanut vähän liian varman päälle. Ongelmana onkin poliitikot, joiden primäärirefleksi on kieltäminen.

  Toisaalta olisi mielenkiintoista tietää, kuinka paljon noin keskimäärin virkamies saa sooloilla oman lakitulkintansa mukaan, ennen kuin ministeri ärähtää.

  VastaaPoista
 3. Äskön uutisissa joku sanoi, että alkoholistilain muutos on tehty "suojelemaan lapsia ja nuoria" huonoilta vaikutuksilta. Tuli muuten heti De ja vu - Eikös sitä Venäjän homopropagandalakia säädetty ihan samoilla perusteilla kieltämään homopropadandan suuntaaminen lapsiin ja nuoriin. Itse homosteluahan se ei kiellä.

  VastaaPoista
 4. Päivää taas. Joo, niinhän se taisi olla. Ja amerikkalaisessa politiikassa "think of the children" on noussut suorastaan ikoniseksi lauseeksi, joka pulpahtaa esille lähestulkoon aina, kun jotain halutaan kieltää.

  VastaaPoista
 5. Sammakko oli kiva. Oli ihan pakko laittaa talteen.

  VastaaPoista
 6. Tervehdys Tomille, ja kiitos kommentista.

  Joo, sammakoissa on vaikka mitä jännää. Ne ovat suorastaan aliarvostettuja olentoja. Pitääkin joskus yrittää katsoa, onko laillista tai muuten mahdollista hankkia Suomessa lemmikiksi nuolimyrkkysammakoita.

  VastaaPoista