torstai 1. toukokuuta 2014

Pekka lukee lehteä 12: Samaa vanhaa

Edellisen tekstini kommenteissa nimimerkki Ghettomaksaja toi tietooni uutisen Amerikan oikeusjärjestelmän kiemuroista:

1. IS: Teloitus meni pieleen - vanki heräsi ja kuoli sydänkohtaukseen

Oklahomassa kävi kuin kesällä Texasissa, eli teloituksissa tavallisesti käytetty myrkky pääsi loppumaan. Jouduttiin kokeilemaan uudenlaista myrkkysekoitusta, mutta kävikin niin, ettei se toiminut odotetulla tavalla, vaan teloitettava sai komplikaatioita ja kuoli.

Hippipiireissä ollaan syvästi järkyttyneitä.
Ihminen kuoli tänään jonkun epäpätevyyden takia,
totesi kuolemantuomioita vastustavan järjestön pomo. No, onhan tuo sinänsä totta. Clayton Lockett oli niin epäpätevä, että onnistui ryssimään niin pahasti, että sai siitä hyvästä kuolemantuomion. Sitä vain en ymmärrä, miksi nuo tulevat lainsäätäjille vinkumaan asiasta.

Kommenteissa vihjattiin, että myrkyn loppuminen johtuu siitä, että lääkefirmat eivät enää halua tukea kuolemantuomioita järjestämällä niihin tarvittavia myrkkyjä. Ghettomaksaja ehdottikin, että siirryttäisiin luonnonmukaisiin menetelmiin, eli eläin- ja kasvimaailman tuotteisiin. Ei luulisi vihreilläkään olevan sitten valittamista.

Ystävämme Dendrobates tinctorius azureus

No niin, sitten päivän varsinaiseen asiaan. Yhteiskunnallinen keskustelu on välillä hyvin vaikeaa. Joskus tämä voi johtua siitä, että asiat ovat niin monitahoisia, että yksiselitteisen ratkaisun kehittäminen esitettyyn ongelmaan ei onnistu, tai sitten kaikissa ratkaisuvaihtoehdoissa on omat hyvät ja huonot puolensa, jolloin sopivan valitsemisessa täytyy mennä ideologian puolelle. Joskus voi jopa olla niin, että on itse faktuaalisesti väärässä ja häviää väittelyn ihan reilusti asiapohjalta.

Paljon yleisempää kuitenkin on se, että vastapuoli yksinkertaisesti kieltäytyy edes huomaamasta, että joku on heidän kanssaan eri mieltä. Silloin ollaan tilanteessa, jossa selkeitä epäkohtia ja huonoja päätöksiä perustellaan argumenteilla, joita ollaan käytetty säännöllisesti jopa kymmeniä vuosia huolimatta siitä, että ne argumentoidaan huolellisesti nurin joka ikinen kerta, kun ne pomppaavat julkisuuteen monta kertaa vuodessa.

Klassisin esimerkki on pakkoruotsi. Eduskuntaan meni taannoin aloite pakkoruotsin poistamisesta, ja persut liittivät mukaan oman pamflettinsa tueksi. Katsotaanpas, miten siihen reagoitiin:

2. Kieltenopettaja tyrmää perussuomalaisväitteet ruotsin opiskelusta
Väite siitä, että pakollinen ruotsin opiskelu häiritsisi muita kieliä, on Jukaraisen mielestä niinikään outo.
"Päinvastoin: kun osaa yhtä, toista on helppo oppia. Kielten opiskelu tukee uusien kielten oppimista."
Jos koulussa istutaan noin 30 tuntia viikossa (tai paljonko se nykyään onkaan) ja siitä on 4 tuntia englantia, 4 tuntia äidinkieltä ja 4 tuntia ruotsia, on kuulemma "outoa", että olisi ylimääräinen rasite lisätä tuota 30:ä vielä neljällä tai vaikka kahdeksalla uusien kielten vuoksi. Myös yhden vieraan kielen oppiminen on vaikeampaa kuin kahden vieraan kielen, jos nuo kielet ovat toisilleen sukua. Muistan ihmetelleeni näiden samojen väitteiden aivottomuutta jo yläasteella, ja se oli jo 90-luvulla.

Itsehän kirjoitin ylioppilaskokeessa ruotsista M:n, joten osasin kai ihan kohtuullisesti, mutta sitten tein sen virheen, että opiskelin muutaman kurssin venäjää, ja venäjä jotenkin nauhoittui ruotsin päälle aivoissani. Nyt jos yritän puhua ruotsia, suusta tulee ihan vahingossa pelkkää venäjää, enkä muista ruotsista enää edes persoonapronomineja. Tai muistan, että "minä" on ruotsissa "ja(g)", koska se on venäjässä sama. "Vi" on Ruotsissa "me", mutta Venäjällä "te", mikä vähän häiritsee. Eivät tukeneet kieliopinnot toisiaan, eivät.

Onneksi pakkoruotsi ei kuitenkaan ole mikään suuri ongelma, koska haastatellun opettajan mukaan
- Edelleen on paljon oppilaita, jotka opiskelevat ruotsia mielellään ja ovat hyviä siinä.
Sinänsä tulee mieleen, että onkohan järkevää kysyä ruotsinopettajilta kantaa pakkoruotsiin? Vertaisin asiaa siihen, että Suomessa olisi monituhatpäinen ammattikunta ihmisiä, joille maksettaisiin verovaroista kymmeniä euroja tunnissa veden kantamisesta sangolla avannosta toiseen. Uskoisin, että jos heiltä itseltään asiasta kysyttäisiin, suuri osa olisi sitä mieltä, että veden kanto avannosta toiseen on ehdottoman välttämätöntä Suomen kilpailukyvyn kannalta ja sitä tulisi ennemminkin lisätä kuin vähentää.


Laitetaan nyt vielä toinenkin nuolimyrkkysammakko, kun ne ovat niin söpöjä. Tuokin kaveri on peukalonpään kokoinen, mutta sen ihon pinnalla on riittävästi myrkkyä kymmenen ihmisen tappamiseen. Ei siis olisi suuri investointi veronmaksajille, kun käytännössä riittäisi yksi sammakko per osavaltio.

Jatketaan. Siitäkin huolimatta, että käsittelin Syyrian pakolaisia vasta vähän aikaa sitten, tämä täytyy mainita, koska maahanmuuttopolitiikka on toinen ikuisen jankkauksen lähde.

3. KU: Modig järkyttyi Soinin puheista: ”Kutsun jokaista rasistia rasistiksi”

Timo Soini antoi ymmärtää, että syyrialaisten olisi parempi jäädä kotiinsa ja tapella sotansa loppuun, eikä levittäytyä länsimaihin pakoon, ja sellainenhan ei käy, koska se ei käy. Ainoa julkisesti hyväksytty tapa hoitaa kriisiä on turvapaikkajärjestelmä, ja jos ehdottaa mitään muuta, saa kuulla sen olevan mahdotonta ilman mitään selityksiä.

Silvia Modig tosin tällä kertaa päätti antaa omanlaisensa selityksen:
Modig toteaa näkevänsä ihmisoikeudet hyvin eri tavoin kuin perussuomalaiset näkevät ne.
– Kyse on universaalista oikeudesta. Jokaisella on oikeus turvaan, ruokaan, toimeentuloon ja onnellisen elämän etsimiseen. Persut taas näkevät ihmisoikeudet selektiivisenä asiana: joillain on ja joillain ei ole oikeuksia.
Vasemmistoliiton mielestä siis se, että jokaisella on oikeus ym. perusasioihin, tarkoittaa käytännössä sitä, että kriisialueelta tuodaan kolmi- tai parhaassa tapauksessa nelinumeroinen määrä lottovoittajia hyvinvointiyhteiskuntaan, ja loput pari miljoonaa jätetään muhimaan omaan kuseensa. Mielenkiintoinen tulkinta. Mutta Modig jatkaa:
Modig ilmoitti lisäksi, ettei enää käytä sanaa maahanmuuttokriittinen, ellei kuule aidosti kriittistä puhetta maahanmuutosta. Hän totesi kuulleensa tähän mennessä ainoastaan maahanmuuttovastaista puhetta niin sanotuista maahanmuuttokriittisistä piireistä.
Haluaisin kuulla, millaista voisi teoriassa olla maahanmuuttoon liittyvä puhe, jota Modig pitäisi "aidosti kriittisenä". Jonkin hypoteettisen esimerkin voisi joku antaa, kiitos. Jotenkin vain tuntuu, että kaikki muu paitsi rajojen täydelliseen avaamiseen pyrkiminen on epäkriittistä rasismia.


Mutta ei kaikki ole ikuista. Joskus tosiasioiden sitkeä toisto voi tuoda tulosta, ja asiat saattavat tulla ymmärretyiksi. Pieni valonpilkahdus tuli taas, kun tutkijat havaitsivat asian, josta puhuin viimeksi syksyllä:

4. HS: Tutkimus: Videopelien aiheuttama aggressio ei johdu pelien väkivaltaisuudesta
Rochesterin ja Oxfordin yliopistojen yhteistutkimuksessa havaittiin, että jos peli on liian vaikea tai pelaajan kyvyt riittämättömät, väkivallatonkin peli aiheuttaa aggressiota.
Tästähän joku saattaisi ruveta saivartelemaan, että pelit edelleen aiheuttavat aggressiota; aivan sama, tuleeko se väkivaltaisesta sisällöstä vai vaikeudesta. Tähän tosin voi todeta, että eivät yksinomaan pelit ole vaikeita, vaan elämästä löytyy kaikilta osa-alueilta asioita, jotka hankaluudellaan aiheuttavat turhautumista ja ärtymistä.
Kun vapaaehtoisten aggressiota mitattiin pelien jälkeen, tutkijat havaitsivat, että aggressiolla ei ollut mitään tekemistä pelin sisällön kanssa. Jos ihmiset tunsivat hallitsevansa väkivaltaista peliä, pelaaminen ei lisännyt heidän aggressiotaan. Sen sijaan jos väkivallaton peli oli tehty vaikeaksi, ihmisten aggressio lisääntyi.
"Epäonnistuminen pelissä nakertaa ihmisen itsetuntoa, ja se saa heidät käyttäytymään aggressiivisesti muita kohtaan", sanoo tutkimusta johtanut Richard Ryan Rochesterin yliopistosta.
Ei kai kellään ole sellaista havaintoa, että yleisestikin ottaen heikompilahjaiset yksilöt olisivat keskimäärin herkempiä ärhentelemään?

"Tulkaa jonossa tai rivissä, mutta läjässä te lähdette."

Hyvää vappua lukijoilleni. Itsellänihän meni aattoyö töissä ja vappupäivä kuluu tehokkaasti tenttiin lukiessa. Kaikenlaisella sitä pientä ihmistä kiusataankin.

6 kommenttia:

 1. Kun peleistä puhutaan, kyllä v-käyränsä voi saada kohoamaan vaikka ihan vanhanaikaisella pasianssilla (hardware: keittiön pöytä ja korttipakka), jos sattuu olemaan elämäänsä vakavasti suhtautuva henkilö. Kun (jos) siitä vaiheesta kasvaa ulos, voi aivan hyvin pelata vaikka millaista Kill-Em-All-Splatter-peliä eikä aggressio nouse niinkään paljoa kuin kello 16:30 liikenteessä.

  VastaaPoista
 2. Yksityistämisen paikka noissa teloituksissa.Mafian tai huumekartellin haulikkomiehet hoitaisivat homman paljon halvemmalla ja kitumisaika jäisi 0.01 sekuntiin.

  VastaaPoista
 3. Samoja kokemuksia akselilla lukion saksa + ruotsi.

  Oon aika varma, että pahimmat aggressiot aiheuttaa windowsin shakki. Pelasin sitä joskus netin puuttuessa aika paljon, jollon vielä pärjäsin kys. pelissä ihan kivasti, mutta jossakin vaiheessa tapahtui jonkunlainen älyllinen regressio, jonka seurauksena saan nykyään lähinnä porua vääntäen ja jalkaa polkien pelata kys. peliä.

  VastaaPoista
 4. Päivää Turkkulaaselle, tuntemattomalle ja Lonelle, ja kiitos kommenteistanne.

  Niinhän se on, että asioiden liiallinen vakavasti ottaminen on se pääsyy, miksi aggressioita ylipäätään kehittyy. Onhan sillekin omat aikansa ja paikkansa, mutta pelien kanssa luulisi normaalin ihmisen tekevän niin, että jos tuntee pelin menevän huonosti ja aiheuttavan ketutusta, sen lopettaisi ja tekisi jotain muuta. Sen verran voin vinkata, että jos on valmiiksi turhautunut ja aggressiivinen olo, ei kannata yrittää rentoutua ja kääntää ajatuksia muualle pelaamalla mitään, koska siinä mielentilassa peli menee huonosti ja tilanne vain pahenee.

  Mafiapojat olisivat varmasti tehokkaita pyöveleitä. Itsehän kannatan yleensäkin rangaistuksissa sitä ajatusta, että vankeinhoitopalvelut ostettaisiin esim. Venäjältä tai vaikka Kiinasta, jolloin vankilavuorokauden hinta jäisi paljon pienemmäksi, vaikka paikallinen hallinto vetäisikin voittoa välistä. Kiinassa kuolemanrangaistuskin olisi helpompi toteuttaa, koska siellä protestit tuppaavat loppumaan paljon lyhyempään kuin täällä.

  Itse en osaa saksasta muuta kuin joitain perustervehdyksiä, kuten sieg heil (korkeajännityssaksan toki hallitsen suvereenisti), mutta samaa sanovat monet muutkin tuosta saksan ja ruotsin sekoittumisesta. Ja ruotsia pitäisi sitten vielä opiskella nimenomaan siksi, että oppisi myöhemmin saksaa. Olen minä ennenkin idioottimaisia tekosyitä kuullut ja käyttänytkin, mutta jotain rajaa.

  Eteläslaavikieliin perehdyttyäni olen muuten havainnut hieman toisenlaisen ilmiön. Opiskelin ensin sloveenia ja myöhemmin serbiaa, ja kyllähän se sloveeni alussa auttoi oppimaan serbian perusteita. Nyt on kuitenkin niin, että koska sloveeni tuli ensin, siitä muodostui aivoihini jonkinlainen eteläslaavin pohja, ja serbia pienine eroineen tuntuu jotenkin vastavirtaan uimiselta. Jos olen käyttämättä serbiaa, aivoni pikkuhiljaa palautuvat sloveeniin, ja puhun sloveenia paljon paremmin huolimatta siitä, että olen käyttänyt serbian opiskeluun paljon enemmän tunteja.

  VastaaPoista
 5. Vittuuntunut NettoVeronmaksaja18. toukokuuta 2014 klo 21.20

  Noista sammakoistahan voisi kehittää ns. kuolemantuomio-/elinkautis-/armahdusloton:
  Laitetaan läpinäkymättömiin päniköihin vaikka 8 erilaista myrkkysammakkoa, 2 hallusinogeenejä erittävää sammakkoa ja 1 tavallinen myrkytön pahanmakuinen sammakko.

  Kuolemaantuomittu sitten valitsee pänikän ja nuolaisee sieltä löytyvää sammakkoa:
  - myrkyllisestä kuolee
  - hallusinogeenisestä tuomio muutetaan elinkautiseksi
  - ja tavallisesta myrkyttömästä pahanmakuisesta armahdetaan.

  Tuostahan pitäisi kuolemaantuomion vastustajienkin olla innoissaan?

  VastaaPoista
 6. Huoment VNV:lle, ja kiitos kommentista.

  Erilaisissa myrkkysammakoissa olisi vielä sekin, että koska niillä on eri myrkkypitoisuudet, joihinkin kuolee nopeasti ja joihinkin hitaammin. Voi kuitenkin olla, että kuolemantuomion vastustajat vain hermostuisivat sammakkolotosta entisestään ja valittaisivat, kuinka ihmisiä vielä kidutetaan henkisesti heiluttelemalla armahduksen mahdollisuutta silmien edessä ennen tappamista.

  VastaaPoista