tiistai 26. syyskuuta 2017

Inhoan Twitteriä jo valmiiksi

No niin, annoin sitten vihdoin periksi. Loin itselleni Twitter-tilin. Kuten aiemmassa Facebook-kokeilussani, tarkoitukseni tällä on vain levittää kirjoituksiani uusille yleisöryhmille, sekä mahdollisesti joskus kommentoida asioita ja keskusteluja, joista ei riitä sanottavaa kokonaiseen blogikirjoitukseen. Nimimerkkini on @PekanPorstua. Kiinnostuneet saavat vapaasti seurata. Tuskin spämmäilen enempää kuin pari kertaa viikossa.

Täällä blogin puolella mikään ei muutu, koska Twitterin rajallisella merkkimäärällä ei saa kuitenkaan sanottua mitään järkevää. Saa nähdä, kestääkö Twitter-urani kauemmin kuin urani Facebookissa, josta minut bannittiin kuukaudessa. Ainakaan Twitterissä ei tietääkseni ole samaa sääntöä, että pitäisi esiintyä omalla nimellä ja että se pitäisi voida vaadittaessa todistaa henkkareita näyttämällä.

Minulla ei Twitteristä olekaan aiempaa kokemusta juuri sen enempää kuin mitä Hesarin artikkeleihin silloin tällöin liitetään. Niinpä ajattelinkin nyt vähän käydä läpi tunnettujen vaikuttajien sivuja ja vähän tutkia, millaiseen seuraan olenkaan liittynyt.

Myös kaikki tämän kirjoituksen kuvat olen löytänyt Twitteristä, lähinnä mainiolta tililtä You Had One Job.

Tiedämmehän, että viime aikoina poliisi on aktivoitunut Twitterissä kommentoimalla ahkerasti yhteiskunnallisia asioita. Välillä kannanotoissa on ollut näkyvinään myös poliittisia kannanottoja, ja jotkut kansalaiset ovat olleet sitä mieltä, ettei sellainen kuulu poliisin ydintoimintoihin. Sen myötä Twitteriin on ilmaantunut monia poliisia satirisoivia, enemmän tai vähemmän humoristisia tilejä, kuten esim. Keijo Kaarisade, Poliisileijona, Artturi Reinikainen sekä Jari Taponen. Viimeksimainitun legendaarisen twiitin mukaan terroristien laittaminen peruskouluun muiden oppilaiden sekaan on hyvä idea, eikä asiaa kannata murehtia, koska:
Koulumme ovat turvallisia. Sen takaa ammattitaitoinen opettajakunta!

...ja fiksut oppilaat.
Enpä tiennytkään, että opettajan ammattitaitoon kuuluu nykyään lähitaistelukoulutus. Ja että lähitaistelu kuuluu myös opettajan valtuuksiin.

Hauskaa. Keitäs muita aktiivisia twitteröijiä tiedän? No, Mikael Jungnerin nimi ainakin takaa jonkinlaisen laadun. Hän sanoo mm. näin:
Jos maailman miljardeista ihmisistä blokkaa somessa tuhat, joutuuko kuplaan vai tuleeko ulos kuplasta?
En tiedä tuosta, mutta ainakin voisi päätellä, että vaikka Mikael varmasti saakin osansa epämääräisten kylähullujen mölinästä, tuskin sellaisia kuitenkaan nelinumeroisia määriä on, ja ehkä hän käyttääkin blokkaamisen kriteereinä jotain ihan muuta kuin asiatonta kettuilua. Kuten vaikka eriävien mielipiteiden esittämistä.

Sitten vaikka Saska Saarikoski. Hänen kolumnejaan on aina ilo lukea. Tulee sellainen mukava tunne, että ehkä jos isäni päättää nyt eläkkeelle jäätyään ruveta kuuluisaksi kirjailijaksi, minustakin voi joskus tulla Hesarin kolumnisti. Twitterissä Saska ei tunnu vieläkään oikein toipuneen siitä todellisuutensa halkeamisesta, jonka aiheutti Donald Trumpin valinta USA:n presidentiksi, mutta aina välillä hän sanoo jotain järkevääkin, kuten vaikka tämä:
ISIS:n terroristien paluu Suomeen estettävä. Keinot on pakko löytää.
Ehdottomasti samaa mieltä. Toisaalta mietityttää, että minkähänlaiset keinot hän edes teoriassa hyväksyisi ja keneltä hän ottaisi vastaan ehdotuksia, kun juuri tuota twiittiä ennen hän oli monta päivää raivonnut Persujen puheenjohtajavalinnasta ja ilakoinut, että "rasistit" potkittiin hallituksesta.


Jatketaan vielä hetki kolumnisteilla. Maria Pettersson on toinen suosikkini. Katsotaanpas mitä sanottavaa hänellä on. Kovin paljoa hän ei ota kantaa, paljon mukavia lomakuvia ja sellaista. No, iloitsee hän Serbian uudesta lesbopääministeristä.
Kehitys kehittyy. Aiempina vuosina #Serbia'n pride-kulkueet on kielletty tai osallistujat hakattu. Nyt kärjessä marssii lesbo pääministeri.
On tuo minunkin mielestäni iloinen uutinen. Meinaan vaan, että kun kerran saadaan valittua korkeaan asemaan nainen ja/tai homoseksuaali, sen jälkeen voidaan taas keskittyä varsinaisiin asiakysymyksiin, eikä enää tarvitse välittää vaatimuksista, että kerrankin pitäisi saada valtaan lesbo ihan vaan tasapuolisuuden nimissä. Enkä tässä ota mitään kantaa kyseisen ministerin pätevyyteen, koska en ole perehtynyt hänen taustoihinsa ja ajamiinsa asioihin, mutta eipä Mariakaan ota kantaa asiaan, vaan hehkuttaa vain lesboutta ja Serbian edistyksellisyyttä.

No joo, mainittujen tyyppien juttuja on hauska lukea, mutta katsotaan nyt mieluumin sellaisia, joilla on ihan oikeasti vaikutusvaltaa. Siis vaikka poliitikkoja. Tarkemmin sanoen puolueiden puheenjohtajia, koska heidänhän kauttaan saa jonkinlaisen kuvan siitä, mikä on millekin puolueelle tärkeää. Ensimmäisenä luonnollisesti pääministeri, Keskustaa johtava Juha Sipilä.

Hänpä ei olekaan kovin aktiivinen twiittailija. Lähinnä viestit ovat yleispoliittista kannustusta, että toivottavasti kaikki menee hyvin. Välissä tietysti muutama tällainen:
Our thoughts are with our American friends today. Remembering victims and their families. #September11 #NeverForget
Sieltähän löytyi se sama copypaste, jonka hän linkittää jokaiseen terroriuutiseen. Pääministerin velvollisuuksiinhan kuuluu kaikenmoisia ikäviä nakkeja, kuten terrori-iskujen julkinen pahoittelu, ja näillähän se tulee näppärästi kuitattua. Sitten Kokoomuksen Petteri Orpo, joka ei kovin paljoa twiittaile, yleensä vain jakaa uutisartikkeleita ja muiden twiittauksia. Taitaa Petteri olla sitä mieltä, että Twitter on vain nykyajan hapatuksia joissa on viran puolesta pakko olla mukana, mutta muuten evvk. No, en voi häntä siitä moittia.

Sitten Sampo Terho, joka myös on periaatteessa hallituspuolueen puheenjohtaja. Vähän samaan tapaan kuin Terminator Salvation on Terminator-sarjan elokuva, mutta kumminkin. Kesäkuun 10. hän twiittasi näin:
Puheenjohtajakisa on ohi, onnittelut Jussille! Nyt yhdessä eteenpäin!
Heh.


Entäs Jussi Halla-aho? Hän on näköjään twiitannut viimeksi vuonna 2011. Paremman puutteessa katsotaan, mitä muut hänestä puhuvat. (Ai jaa, juuri tätä kirjoittaessani hän sitten päätti palata ja aktivoitua 6 vuoden tauon jälkeen. En kyllä jaksa uudelleenkirjoittaa mitään.) Tämän kautta sain tietää, että Jussilta on tilattu MTV3:lle kolumni osana sarjaa, jossa kaikki puoluejohtajat kirjoittavat vuorollaan jotain, ja hän onkin vastannut hyvin täysijärkisellä kirjoituksella siitä, kuinka kaikilla kansoilla pitäisi olla oikeus halutessaan perustaa oma valtio. Asiaa on kommentoitu mm. näin:
@Maikkari Kuinka te kehtaatte? Eikö Halla-aho ole jo näyttönsä antanut? Hänen ottamisensa kolumnistiksi on rasismin hiljaista hyväksyntää.
Perussuomalaisten puheenjohtaja ja europarlamentaarikko Jussi Halla-aho aloittaa MTV Uutisten uutena nettikolumnistina. Hyvästi MTV Uutiset.
Halla-Aho ei luovu fasismista ja haluaa passittaa kaikki eriväriset uuniin. #MTV3 tarjoaa projektiin äänitorven.
muut puoluejohtajat eivät ole kansanryhmää vastaan kiihottamisesta tuomittuja rikollisia (ja jatkavat samaa linjaa)
Mikä itteeni hiertää Halla-hon pestissä MTV3 kanavan kolumnistiksi? Ei se että jätkä mielipiteet on lähempänä jihadistia kuin ameebaa ja lähempänä ameebaa kuin allekirjoittanutta. Vapaus, you see. Eri mieltä saa olla ja saa olla jopa julkisesti tyhmä. Mutta jos oma poliittinen agenda ei sisällä mitään muuta kuin itselle kelpaamattomien ihmisryhmien julkista häiriköintyä, onko tämä sananvapautta? Julkisella puhujalla on myös vastuu kuulijaansa kohtaan. Sisältö ei saa olla koktekstiinsa ja esityspaikkaansa sopimatonta. Poliittisten tekstien laaja jakelu on mielestäni paitsi suotavaa myös välttämätöntä. Kuitenkin Halla-aho on usein tehnyt selväksi ettei hän arvosta Suomen lakia (kieltäytyessään poistamaan tekstin joista hän on saanut tuomion) ja sanonut myös eittei arvosta medioita.
Joo, ymmärrän, ettei Halla-ahosta tykätä, ja ymmärrän senkin, että monet ovat hänen kanssaan eri mieltä. Sitä minä vain en ymmärrä, että Suomessa on merkittävä määrä ihmisiä, joiden mielestä heidän inhoamansa poliitikon ei saisi antaa puhua julkisesti mistään asiasta silloinkaan, kun kaikkia muita vastaavassa asemassa olevia poliitikkoja pyydetään vuorollaan puhumaan, ja että samat ääliöt kuvittelevat kirkkain silmin vastustavansa fasismia. Eräskin sankari twiittasi, että:
Halla-Aho kannattaa​ Katalonian itsenäistymistä ja vetoa MORALALISIIN periaatteen.. Mun tekopyhyys mittari räjähtää nyt.
Tekopyhyys tosiaan. Muutenkaan en oikein käsitä näiden tyyppien järjenjuoksua. Ei itselläni ole mitään ongelmaa antaa tilaa väärille mielipiteille ja niiden esittäjille. Jos joku haluaa tehdä itsestään julkisesti pellen, antaa mennä. Ja jos henkilön mielipiteiden mielipuolisuus ei itsestään aukea yleisölle, avoin julkinen keskustelu on vain erinomainen tilaisuus muille osoittaa asia. Jos vaikka jonkun mielestä on väärin, että Halla-aho vaatii Katalonian itsenäisyyttä MTV3:n tuella, siitä vain kirjoittamaan vastinetta, jossa osoitetaan, miksi katalonialaisten itsenäisyys olisi väärin.


Osoittaakseni oman aitopiruuteni (tai mikä nyt onkaan tekopyhyyden vastakohta), annan tässä nyt tilaa ensinnäkin Vihreiden Touko Aallolle. Hän itse twiittailee hyvin vähän ja lähinnä uudelleentwiittaa muiden juttuja, joten poimin tähän jonkun muun kirjoittaman twiitin ihan vain sillä oletuksella, että koska Touko on sen jakanut eteenpäin, hän sitoutuu sen sisältöön aivan kuin se olisi hänen omasta suustaan.
66% veteraaneista hyväksyy Suomen nykyiset pakolaismäärät. Ethän siis perustele rasismiasi "veteraanien perinnöllä".
Olen tuostakin samaa mieltä, paitsi tietysti siltä osalta, että pakolaisten määrän pienentämisen vaatiminen olisi lähtökohtaisesti rasismia. En minä mene tunkemaan veteraanien suuhun väitettä, että he taistelivat suomalaisten eivätkä irakilaisten puolesta, mutta toisaalta ei minua kyllä suoraan sanottuna hirveästi kiinnosta, mitä mieltä he nykyisestä maahanmuuttopolitiikasta ovat. Eivät he ole täällä enää kärsimässä, jos ja kun epäonnistuneen politiikan seuraukset alkavat kasaantua. Isovanhempieni sodat on jo sodittu, seuraavaa ollaan rakentamassa vasta lapsilleni sodittavaksi.

Sitten huomasin yllätyksekseni sympatiseeraavani Vasemmistoliiton Li Anderssonia, joka twiittasi näin:
Yhteiskunnallinen keskustelu. Tältä se liian usein näyttää.
Tuo oli vastaus tällaiseen viestiin:
Kuuleppa tyttö kun talouskasvua ei voi tapahtua ellei tuloerot kasva. Saitko kopin?
Ei enää ihmetytä, että vihervasemmiston kannatus on nousussa, jos oikeistolaisten argumentaatio on tuota tasoa. No, vastataan nyt kunnolla eikä vain irvailla: joo, talouskasvu vaatii tuloeroja, koska muuten kukaan ei viitsisi tehdä mitään, mutta ei se tuloerojen kasvua vaadi. Kyllä firmat pyörisivät entiseen malliin, vaikka johto ei saisikaan miljoonabonuksia samalla, kun suorittavan tason työntekijöiden palkkataso heikkenee entisestään.

Sitten vaikka RKP:n Anna-Maja Henriksson. Katsotaan, löytyisikö häneltä mitään pakkoruotsijuttua... No, tällainen kuva:


Ei tuossa suoraan mainittu ruotsia, vaan puhuttiin kielistä yleisesti, mutta kyllähän sen tietää, mitä tällaisilla tarkoitetaan. Omasta mielestäni vieraiden kielten opettamista ei tarvitse aikaistaa, vaan mieluumin pitäisi käyttää sekin aika oman kielen kunnolliseen oppimiseen. Ei nykynuorisolla ole sitä ongelmaa, etteivät osaisi kommunikoida englanniksi, vaan enemmän häiritsee heidän suomensa taantuminen puolienglantilaiseksi tynkäsuomeksi. Sitten, kun suomi on hallussa, voidaan opetella vieraita kieliä. Vierailla kielillä tarkoitan tässä tietenkin englantia; kaikki muut kielet voidaan huoletta jättää valinnaisiksi aineiksi oman harrastuneisuuden varaan.

Ai niin, Demareiden Antti Rinne vielä. Muistamme vielä hänen taannoisen synnytystalkooskandaalinsa, jonka jälkeen hän twiittasi näin:
Synnytystalkoot ei ollut hyvä sanavalinta eikä tarkoitus ollut loukata ketään. Tarvitsemme Suomeen parempaa perhepolitiikkaa.
Ei, Antti, et nyt rupea pakittamaan. Ne, jotka tuosta nostivat metelin, eivät ole sellaista porukkaa, joka sinua äänestäisi muutenkaan. Ei sinun niitä tarvitse eikä kannatakaan mielistellä. Oli se nolo sananvalinta, mutta ei tällaista asiaa hoideta sanomalla "anteeksi, en minä sitä tarkoittanut, vaan tarkoitin tätä..." vaan sano rohkeasti, että "no niin sanoin, ja jos se ei vielä hitaimmille selvinnyt, tarkoitin tätä..."

Muuten Antti on hyvin hiljainen twiittailija eikä juuri erotu muiden vanhojen valtapuolueiden puheenjohtajista.

Mitäs tästä Twitter-analyysistä jäi käteen? Ainakin huomasin, että se on hyvin huono alusta politiikan seuraamiseen.


Ongelma on se sama, jonka kaikki jo tietävät, eli että viestiin mahtuu vain lause tai kaksi. Siitä seuraa, että esitettyjä väitteitä ei voi mitenkään perustella. Siitä taas seuraa, että kukaan ei edes odota perusteluja. Iskulause tulee esitettyä faktana, mistä tarkastelussani seurasi, että joka ikisen mainitsemani henkilön twiittivirrasta vähintään 80 % kuulosti enemmän tai vähemmän järkevältä ja herätti tunteen, että melkein voisi jopa äänestää kyseistä tyyppiä. Ero on valtava verrattuna siihen, että samojen tyyppien kirjoittamat kolumnimittaiset tekstit ovat alusta loppuun sekopäisen peikon hourailua.

Tätähän politiikka nykyään on. Seurataan omanmielisiä, joilta odotetaan vain moraalinkohotusta eikä mitään perusteluja, ja jätetään erimieliset huomiotta. Blokataan ne vaikka, elleivät ne muuten ymmärrä olla hiljaa. Pyrin omalta osaltani välttämään tätä laittamalla kaikki mainitut vaikuttajat Twitter-tilini seurantaan. Raportoin myöhemmin sitä mukaa, kun he lukevat tämän kirjoituksen ja blokkaavat minut.

10 kommenttia:

 1. Tervetuloa Twitteriin. Siellä minäkin olen viime keväästä saakka vaikuttanut. Olen huomannut, että se on sarjakuville ihan kätevä alusta, ne kun voi tuupata sinne ihan sellaisinaan. Näin perstuntumalta heittäisin, että sarjakuvani saavat enemmän näkyvyyttä twitterissä kuin blogissani. Liityin oitis seuraajaksesi, vaikka luen kyllä kaikki tuotoksesi muutenkin.

  VastaaPoista
 2. Pakkohan tuonb Twitterin olla tärkee, kun maailman mahtavinki mies, eli trumppi wiittailee siellä, itse on kyllä ole liittnyt, ja taitaa jäädä, riittää kun twiittailee absin pöydässä toisten kääkkien kanssa ..

  -jpt-

  VastaaPoista
 3. Twitter on sinänsä käytännöllinen tietojen levittäjänä ja lisäksi siinä on se etu, että tiedostavaisuskovaiset julkaisevat siellä jatkuvasti lyhyitä uskontunnustuksiaan jotka mahdollistavat hyvän piruilun. Pekkahan noita esimerkkejä jo mukavasti kertoikin. Lisäksi ilmiö Trump & twitter oli mainio, sillä twitterin kautta Trump veteli amerikkalaista liberaalimediaa mukavasti turpiin.

  Itseäni hieman pelottaa sinänsä se, että siirtyykö keskustelu aina enemmän tuollaisiin twitterin kaltaisiin formaatteihin ja sitä myötä vain iskulauseitten vaihdoksi. Sitä myötä blogirintama puolestaan saattaa näivettyä ja silloin esmes Pekan ja minun kaltaisten kirjoittajien aika on ohi. Näkisin, että tarvetta on edelleenkin myös asioitten hieman pidemmällekin perustelulle. Myös täällä voiman pimeällä puolella. Meinaan, valtamedialta kun ei maksetut kolumnistit kuitenkaan lopu kesken.

  VastaaPoista
 4. Minä en ole edes ajatellut mokomaan liittyä itseni tuntien ja tietäen. Tulisin kuitenkin sanoneeksi sellaista, että pian olisi pihassa sinihaalariset miehet miekkataksin kanssa hakemassa kuten Ykä taannoisessa blogissa. Ja luen paljon mieluummin näitä pitempiä kirjooituksia, kuten Ykän ja näitä Pekan Proffan ja mitä näitä onkaan blogeja. Jatkakaa...
  t. Huru-ukko

  VastaaPoista
 5. Pelkona on, että twittuilu alkaa viedä ajan ja tarmon laadukkaiden blogien kirjoittamiselta, varokaa!
  Reijo Koo. Oletko jo julkaissut kokoelmateoksen tuotannostasi, tyyliin Jarlan Fingerpori? Lahjakamaa, löylyjenkin välissä yksinäisyyttä lievittämään.

  VastaaPoista
 6. Ja sitten tässä blogimerkinnän aiheeseen liittyvä Mikrobitissä julkaistu uutinen, joka varmasti ilahduttaa monia:

  Twitter tuplaa viestien sallitun pituuden – myönsi 140 merkin rajan turhauttavan käyttäjiä

  140 merkin rajoituksen vuoksi minäkin lähdin Twitteristä. En ollut ehtinyt edes olla siellä monta viikkoa.

  VastaaPoista
 7. Luin vasta nyt blogimerkinnän kunnolla ja kokonaan. Pidin Pekan mainitsemaa tohtori Vihan MTV:n kolumnia suorastaan loistavana, kun sen jokunen päivä sitten olin lukenut.

  Lisäksi ilmaisen näin pyhästi, että viimeistään huomenna liityn takaisin Twitteriin. Vanha tilini ei ole siellä valitettavasti enää voimassa, kun nyt on kulunut yli 30 päivää palvelun jättämisestä, joten joudun luomaan uuden. Onneksi vanha taustalakanani, joka on kauhean näköinen mutta jonka tekeminen vei minulta paljon aikaa, on tallessa.

  ...Eli Twitterin ilmoittaman mviestien merkkimäärän kaksinkertaistamisen 140:stä 280:een vuoksi liityn takaisin. Kun kesällä Twitterin jätin, niin ajattelin, että 40 merkkiä lisää viestien pituuteen voisi riittää minulle.

  VastaaPoista
 8. Liityin Twitteriin takaisin jo. Käyttäjätunnukseni siellä on sitten tomkedooni.

  VastaaPoista
 9. Iltaa, Reijo, Jpt, Ykä, Huru-ukko, Veijo ja Tom, ja kiitos kommenteistanne.

  Reijo: Kiitos, ja seurasin takaisin. Suurin syy liittymiselleni olikin ihan vain katsominen, tavoittaako tällä tavalla uusia yleisöjä. Kuvien jakamiseen se on hyvä alusta; kun vielä keksisin, miten siellä saa jaettua tekstejä järkevännäköisesti, ettei jää koko urli näkyviin.

  Jpt ja Ykä: Onhan se myönnettävä, että Trumpin on voitostaan kiittäminen yksinomaan Twitteriä. Tuskin olisi onnistunut millään muulla alustalla, valtamediasta puhumattakaan.

  Twitter on toistaiseksi nousevaa valtavirtaa, mutta uskon kyllä, että pidempien tekstien aika tulee vielä takaisin. Ei mikään sosiaalisen median alusta ole kovin pitkäikäinen, ja kyllä ihmiset kyllästyvät ennen pitkää alustaan, jolla kunnon keskustelu ei ole mahdollista. Kauanko siihen menee, sitä en osaa arvioida.

  Huru-ukko: Jatketaan kyllä kykyjen mukaan. Niin, en tiedä kuinka aktiivisesti minäkään kehtaan ottaa kontaktia erimielisiin, mutta saa nähdä mitä tästä tulee.

  Veijo: Minulta tällä hetkellä vie ajan ja tarmon tehokkaasti tuo nuorempi sukupolvi, mutta ehkä sekin tästä helpottaa ja voi taas blogailla useammin kuin kolmen viikon välein. Toivottavasti. Minäkin maksaisin Reijon paperisesta kokoelmateoksesta, mutta suurempi ongelma taitaisikin olla, että mistä sille löydettäisiin kustantaja?

  Tom: Näköjään tuota 280 merkin rajoitusta testataan joillain harvoilla valituilla. Ilmeisesti Twitter on nimenomaan halunnut erottautua muista sosiaalisista medioista viestien lyhyydellä ja ytimekkyydellä. Toivotaan, että kokeilu johtaa muutokseen. Oli miten oli, laitoin sinutkin seurantaan.

  Halla-ahon kolumni oli loistava, mutta vaikka hän sanoisi, että aurinko paistaa, meillä on Suomessa valtava määrä porukkaa, joka rääkäisisi heti, että ei varmasti paista, sitä paitsi auringonpaiste on rasismia, ja mitähän se noin pahaenteisellä kiertoilmauksella oikeasti tarkoittikaan.

  VastaaPoista
 10. Multa jäi epähuomiossa lukematta näköjään uutisesta tuo pätkä, jossa mainittiin, että koskee aluksi vain valittuja käyttäjiä. Olenko mä tänään ollut vähän väsynyt? Minä hörhäle!

  Mutta HS-lehden sivuilta löytyy näköjään kaiken kansan kierto-ohjeet ongelmaan:

  Twitter aikoo tuplata merkkimääränsä, 280 merkin megatwiittejä testataan jo – Näin saat ne itse heti käyttöön

  Toivottavasti uusi ominaisuus tulee pian kaikkien käyttöön. Ja juu, näköjään kuulun itse testaajaryhmään.

  VastaaPoista