lauantai 24. kesäkuuta 2017

Puheenjohtajia ja vihreää logiikkaa

En olekaan vähään aikaan ottanut kirjoittaakseni lukijapyyntöjä. Katsotaanpa vaikka hakusanoja, joilla Bloggerin hallintapaneelin mukaan tänne on tultu viimeisen viikon aikana:

isomulkku
tissit

Äh, antaa olla. Onneksi sisko kävi kylässä ja esitti toiveen, että kirjoittaisin jotain Jussi Halla-ahon valinnasta Perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Noh, kirjoitetaan sitten siitä, mutta ei mennä siihen ihan vielä. Tämä aihehan on aika tylsä, koska koko juttu meni oikeastaan ainoalla mahdollisella tavalla. Valituksi tuli ehdoton ennakkosuosikki; muut puolueet ilmoittivat saman tien, että me ei leikitä Jussin kaa; ja Soinikin totesi saaneensa jo Persuista irti kaiken saatavissa olevan henkilökohtaisen hyödyn ja että on aika jatkaa matkaa. Yllättävää oli lähinnä vain se, että Soini sai suostuteltua mukaansa niinkin paljon jopa Halla-ahon lähipiiriläisiä.

Mielenkiintoisempi aihe on, että eiväthän Persut olleet ainoa puolue, joka puheenjohtajaansa vaihtoi, vaan sama kävi myös Vihreissä. Siellä valituksi tuli Touko Aalto huolimatta siitä, että monet vihreät olivat etukäteen ilmoittaneet pettämättömällä vihreällä logiikalla, että koska sukupuolella ei saa olla merkitystä puheenjohtajan valinnassa, pitäisi äänestää nimenomaan naista sen varmistamiseksi, että valituksi tulee nainen naiseudestaan huolimatta.

Touko on oikein hyvä valinta Vihreille. En tietenkään tarkoita sitä absoluuttisesti tarkasteltuna - olin artikkelin testin mukaan vain 18,5 %:sesti hänen kanssaan asioista samaa mieltä - vaan Vihreiden omalla mittapuulla, ja parasta Toukossa onkin, että hän ei ole Emma Kari. Emman muistamme siitä, kun hän talvella kävi karkoituspäätöstä vastustavien turvapaikanhakijoiden leirissä ja kertoi löytävänsä sieltä naisia ja lapsia, vaikka kameraan ei sattunutkaan tallentumaan muita kuin karvaisia äijänköriläitä.

Reiluuden nimissä on toki todettava, että Emmalle irvailu tästä aiheesta on ollut vähän liian ankaraa. Tuohan on ihan ymmärrettävä virhe, joka olisi voinut tapahtua kenelle tahansa. Meinaan vain, että jos tyyppien toimintametodi on "me ei aleta, ellei vaatimuksiimme suostuta", en minäkään välttämättä heti tunnistaisi heitä aikuisiksi miehiksi.

Mutta joo, Halla-ahokin kirjoitti jo yli kymmenen vuotta sitten vihreistä, että he ovat joko tyhmiä tai epärehellisiä. Heidän mielipiteensä ovat toisistaan irrallisina ihan hyväksyttäviä, mutta yhdistettyinä ne muodostavat niin ristiriitaisia ja epäloogisia kokonaisuuksia, ettei heitä kerta kaikkiaan voi ottaa vakavasti. Hän antoi pari esimerkkiä, jotka jätän toistamatta tässä, ja huomasin, että onhan niitä vuosien varrella tullut lisääkin.


Esimerkiksi se, että Emma Kari ja ex-pj Ville Niinistö ovat aktiivisesti olleet vastustamassa Rautatientorin mielenosoittajien karkoitusta. On sinänsä ihan hyväksyttävä mielipide, että turvapaikan myöntämisen kriteerit ovat liian tiukat, ja ymmärrän jopa senkin, jos jonkun mielestä turvapaikka pitäisi antaa automaattisesti jokaiselle sitä pyytävälle. Ei siinä mitään.

Kriteerit nyt kuitenkin ovat mitä ovat, ja Rautatientorin mielenosoittajat ovat järjestään porukkaa, joiden tapaus on käsitelty useaan otteeseen eri tasoilla ja hylsy on napsahtanut joka ikinen kerta. Valtio on siis vakaasti sitä mieltä, että kyseiset tyypit eivät turvapaikkaa tarvitse, ja ainoa todiste tarpeesta on hakijoiden oma sana. Jos siis heille myönnettäisiin turvapaikka, käytännössä sitä ei voitaisi enää evätä keltään muultakaan, koska totta kai jokainen turvapaikanhakija ilmoittaa tarvitsevansa turvapaikan, ja hakijan oma sana jouduttaisiin katsomaan painavammaksi todisteeksi kuin mikään viranomaisten tutkimus.

Emma ja Ville ovat siis loogisesti sitä mieltä, että ainuttakaan turvapaikanhakijaa ei saa palauttaa. He kuitenkin vastustavat vain karkoituksia, eivätkä kallista, raskasta ja aikaavievää hakuprosessia. Toisin sanoen he ovat sitä mieltä, että on hyvä idea istuttaa hakijoita puolitoista vuotta tyhjän pantteina vastaanottokeskuksissa ja maksaa siitä riemusta miljarditolkulla rahaa, joka muuten tulisi käytettyä kaikenlaiseen humpuukiin, kuten vaikka koulutukseen tai terveydenhuoltoon.

He ovat myös sitä mieltä, että hakemuksiin saa antaa kielteisiä päätöksiä, joista saa sitten tehdä valituksia, joihin niihinkin saa antaa kielteisiä päätöksiä. Ainoa asia, mitä he vastustavat, on kielteisten päätösten toimeenpano.

Eikö olisi sekä turvapaikanhakijoiden että veronmaksajien kannalta järkevämpää vastustaa koko turvapaikanhakuprosessia ja vaatia, että turvapaikka annetaan automaattisesti kaikille, jos kerran lopputulos olisi joka tapauksessa sama?

Loogisesti orientoitunut tarkkailija saattaisi kehittää salaliittoteorian, jonka mukaan vihreät itsekin ymmärtävät, ettei Suomen talous kestäisi sitä tulijavirtaa, jonka heidän ajamansa politiikka aiheuttaisi, ja siksi he räksyttävätkin vain räksyttämisen ilosta siinä uskossa ja toivossa, ettei heitä kuitenkaan oteta vakavasti.

Itse en usko tuohon. Minulle on tullut Vihreistä kuva puolueena, jossa aina joku saa jonkin hyvänkuuloisen idean, ja kaikki muut innostuvat heti, että "joo, tuota me ruvetaan ajamaan!", eikä kukaan pysähdy hetkeksikään miettimään, miten uudet ideat sopivat yhteen toistensa, Vihreiden aiempien linjausten, tai yhtään minkään muunkaan kanssa.


Asiaan. Halla-ahostahan minun piti kirjoittaa, eikä vain jäädä haukkumaan Vihreitä. Eipä tässä juuri ole mitään, mitä ei olisi jo muualla sanottu moneen kertaan. Soini käytti Perussuomalaisia hyväkseen edetäkseen urallaan, eikä siksi riskeerannut ministerikelpoisuuttaan ajamalla niitä asioita, joiden takia Persuja ylipäätään äänestettiin. Asian kääntöpuolena Persujen kannatus romahti, koska meillä oli jo riittävästi isohkoja konsensuspuolueita, eikä neljännelle samanlaiselle enää riittänyt kysyntää eikä markkinaosuutta.

Koska puoluekentän ideologian kulmakivenä ei ollut Soinin henkilökohtaisen uran edistäminen, kenttä äänesti valtaan miehen, jolta tohtii odottaa muutakin. Asia tuskin tuli yllätyksenä kenellekään, edes Soinille. No, Hesarin toimittajille ehkä.

Toimittajathan ovat viime aikoina ruvenneet jopa pitämään Soinista ja hänen hovistaan. Toimittajathan eivät halua, että Persut muuttuisivat sopuisammaksi ja sävyisämmäksi yhteistyö- ja vastuunkantopuolueeksi, vaan että se kuihtuisi ja katoaisi kokonaan pois häiritsemästä hyvää systeemiä. Viime aikoina Soini on tässä tavoitteessa parhaansa mukaan auttanut. Halla-ahon valinnan myötä heille tuli mieleen, ettei niin taida käydäkään, ja vanha "pimeyden aikakausi"-retoriikka palasi journalismiin.

Erinomaisen esimerkin saamme tästä artikkelista, joka pisti silmääni heti jo kauniin otsikkokukkasensa ansiosta: Halla-aho pakotti Sipilän ja Orpon heittämään perussuomalaiset hallituksesta – Halla-aholle sopivat kaikki hallituskumppaneiden vaatimukset.

On se vaan liukas ryökäle. Että kehtaakin suostua kaikkiin vaatimuksiin. Ihan kiusallaan sen teki, että hänet olisi pakko heittää ulos koulukiusaustyylisesti, eikä millään asiaperusteella. Ja olisihan se nyt pitänyt itsekin tajuta, ettei järkiperäisellä maahanmuuttokriittisyydellä ole mitään sijaa nykyeurooppalaisessa päätöksenteossa, ja vetäytyä ihan itse vähintään oppositioon tai mieluumin kokonaan pois politiikasta, julkisuudesta ja kaikesta interaktiosta muiden ihmisten kanssa.
Kyse on nimenomaan heittämisestä, sillä perussuomalaiset pakottivat hallituskumppanit siihen. Itse he eivät suostuneet lähtemään.
Halla-aho teki kaikkensa, että perussuomalaiset saisivat marttyyrin viitan.
Ja sitten vielä vaati, että hallitusohjelmaa noudatettaisiin, jolloin kävi ikävästi ilmi, ettei esim. Soinin kanssa sovittuja maahanmuuttolinjauksia ollut ollut tarkoituskaan toteuttaa, vaan ne oltiin vain nimellisesti kirjoitettu ylös ihan vaan persuäänestäjien hiljentämiseksi.
”Pääministeri ilmoitti hetki sitten, että maahanmuuttoa koskevien kirjausten nykyistä tarkempi noudattaminen ei ole mahdollista, ja ettei edellytyksiä hallitusyhteistyön jatkumiselle ole.”


Että sellaista. Mitenkäs tästä eteenpäin? Soinin tukijoukot ovat perustamassa uutta puoluetta. Uuden "Sininen tulevaisuus"-puolueen pääteesit ovat:

1. Aurinkokuningas Soinin totteleminen,
2. Aurinkokuningas Soinin poliittisen uran edistäminen,
3. Demokraattisen prosessin määrittäminen "vallankaappaukseksi",
4. Perussuomalaisille tärkeisiin teemoihin suhtautuminen "nollatoleranssilla",
5. Hallituksessa istuinten lämmittäminen Keskustan ja Kokoomuksen armosta ja ehdoilla.

Tämä kun yhdistetään siihen, että vaaleissa he voivat vokotella äänestäjiä käytännössä pelkästään Perussuomalaisten vanhasta äänestäjäkunnasta, en ennusta puolueelle kovinkaan pitkää tai loistokasta tulevaisuutta. Vastaavasti Persuista saattaa tämän myötä tulla taas ihan varteenotettava vaihtoehto.

Ainakin minulle Halla-aho sopii, koska tämän artikkelin testin mukaan olen hänen kanssaan asioista 83,3 %:sesti samaa mieltä. Kun nyt puolueidensa johdossa ovat Jussi Halla-aho ja Touko Aalto, olen heidän kanssaan yhteensä jopa 101,8 %:sesti samaa mieltä, ainakin näin vihreällä matematiikalla. Ei ollenkaan paha.

Lopuksi toivotan lukijoilleni hyvää ja turvallista juhannusta. Sen kunniaksi laitan soimaan perinteistä juhannusmusiikkia:


12 kommenttia:

 1. Minäkin olin vain 18,5-%:sesti yhtäpitävä Touko Aallon kanssa.

  VastaaPoista
 2. Pekka kyllä tiivisti varsin hyvin sekä vihreitten että Uupuneen Vaihtoehdon ajatusmaailman ja logiikan.

  Vihreät: Katsomme, mikä on tavallisen ihmisen mielestä viisasta ja toimimme sitten juuri toisinpäin.

  Uupunut Vaihtoehto: Katsomme, mikä on tavallisen ihmisen mielestä viisasta, sanomme kannattavamme sitä ja sen jälkeen toimimme juuri toisinpäin.

  Ikävintä lienee, että kumpikaan noista (samoin kuin ei yksikään valtapuolueista) vastusta EU:n liittovaltiokehitystä millään tavalla.

  Tein muuten tuon vertailun itsekin. Natsausprosentit:

  Halla-aho: 76,7 %.
  Aalto: 18,5 %.

  VastaaPoista
 3. ...Mutta olin Halliksen kanssa samansuuntainen vain 80-prosenttisesti. Eli sinä Pekka voitit.

  VastaaPoista
 4. Tämäpä hämmentävää: testin mukaan olen vain 53,3 % Halla-ahon kanssa samaa mieltä! Omasta mielestäni kun jaan hänen näkemyksensä huomattavasti suuremmalla prosentilla. Onko vika minusssa vai sittenkin testissä?

  Tuo toimittajien kuherruskuukausi Soinin kanssa ei ole kylläkään mikään viime aikojen uusi ilmiö. Minulla on tallella Iltalehden viikonloppunumero 24.9.2011, jonka pääkirjoituksessa "Perussuomalaisia on turhan pelätä" silitellään Soinia ja vennaomlaisia myötäkarvaan samalla kun Halla-ahoa epäsuorasti vertaillaan Hitleriin ja Mussoliniin.

  Suorempiin syytöksiin sisällytetään "muukakaisten vieroksuminen, kansalliskiihko ja epäluulo demokratia kohtaan". Varsinkin viimemainittu kohta herättää ainakin minussa epäilyn sitä, että pääkirjoitustoimittajan (luultavasti Kreeta Karvala; Iltalehden pääkirjoituksissa ei tuolloin vielä mainittu kirjoittajaa) näkemys demokratiasta on hieman erilainen kuin omani. Pääkirjoitus loppuu suositukseen Soinille siivota puolueestaan huono ja haitallinen aines pois ollakseen Tosi Valtiomies.

  No, nyt se on sitten tehty. Viimeistään Soinin sintu-uuvattipuolueen muoodstamista seuranneet lausunnot käenpojista, joilta hän vaati vähän kunnioitusta Tosi Tekijöille kuten Vistbackalle, saivat minut vakuuttumaan siitä, että Soini on lopultakin niellyt karvoineen nahkoineen valemedian "Soini hyvä, Hullu-uho paga"-suitsutukset ja alkanut ihan oikeasti uskoa tehneensä Jytkyn ja Jatkojytkyn aivan itse nerokkaalla johtamisellaan ja loisteliailla sutkautuksillaan.

  Yhtä vakuuttunut olen siitä, että nykyinen asiantila ei häntä oikeastaan enää haittaa; mitä ilmeisimmin hän istuu ministerinä tämän vaalikauden loppuun ja poistuu politiikasta johonkin eläkevirkaan. Sintu-uuvattien tie loppunee viimeistään 2019 vaaleihin. Hyvinkin jo sitä ennen.

  Joten katsotaan, mitä tuleman pitää. Ollaan hiljaa, saadaan kalaa.

  VastaaPoista
 5. Päivää, Tom, Ykä ja Qroquius, ja kiitos kommenteistanne.

  Tom: Nyt kun Halla-aho pääsi puheenjohtajaksi, on jotain toivoa, että kaikki voittaisivat.

  Ykä: UV:n toiminnan voisi myös tiivistää muotoon "teemme kuten uskomme kansan haluavan meidän tekevän, ja paras tietolähde kansan tahdosta on luonnollisesti Vihreät, eikä suinkaan kansa itse."

  Se onkin jännä, etteivät uuvatit juuri ota kantaa liittovaltiokehitykseen. Sehän on ollut Soinin kantava teema aiemmissa vaaleissa. Sen vielä ymmärrän, että maahanmuuttokritiikkiin otetaan nollatoleranssi, koska nuivia on tähän asti siedetty mukana vain lisä-äänien takia. Mutta kun liittovaltiotakaan ei enää tunnuta vastustettavan, odotan mielenkiinnolla, että minkähän ihmeen varaan ne aikovat tulevat vaalikampanjansa rakentaa.

  Qroquius: Testi on vain riisuttu versio Hesarin eduskuntavaalikoneesta. Luulen, että jos olet vastannut moniin kysymyksiin olevasi täysin samaa mieltä, Halla-ahon ollessa vain jokseenkin samaa mieltä, siitäkin jo kertyy melkoisesti eropisteitä.

  No joo, ovathan toimittajat aina nähneet Soinin pienempänä pahana Halla-ahoon verrattuna. Ainahan toimittajat ovat olleet sitä mieltä, että demokratia on sitä, että kansa valitsee sen pohjalta mitä media heille opettaa, mutta aika yllättävää, että poliitikkojenkin keskuudessa on niin hyvin erilaisia demokratiakäsityksiä. Puoluekokouksen äänestystulos on "vallankaappaus" jne.

  Soini kyllä tietää, ettei hänellä ole mitään asiaa presidentinlinnaan, eli ministerin pesti on hänen poliittisen uransa huippu. Niinpä hän varmasti on tyytyväinen nykytilanteeseen ja ottaa palkkiovirkansa mielellään. Tekee varmasti rapistuvalle terveydellekin parempaa kuin säännöllisesti toistuva vaalikamppailu. Muutama yksittäinen edustaja varmaan loikkaa muihin suuriin puolueisiin ja saa hyvän uran sellaisena rivikansanedustajana, jonka olemassaoloa kukaan ei muista ja joka on paikalla lähinnä akustisena materiaalina estämässä salin kaikumista. Mutta tilannehan elää vielä, saa nähdä mitä ne vielä saavat päähänsä.

  VastaaPoista
 6. Vihreistä tuli mieleen tuo entinen vihreitten puheenjohtaja, joka maaseudun tulevaisuuden artikkelissa turvesuonreunalla sanoi, että turpeen käyttö pitää tehdä verotuksella kannattamattomaksi, ja sähköenergia pitää tuottaa auringolla, tuulella ja aaltoenergialla, ois mielenkintoistä nähdä miten se sähköenergian tuottaminen tammikuussa perämerellä onnistus ..

  -jpt-

  VastaaPoista
 7. Tein nuo testit:

  Touko Aalto: 18,5-prosenttisesti samaa mieltä

  Jussi Halla-aho: 86,7-prosenttisesti samaa mieltä

  Tein Jussin kohdalla testin vielä kolme kertaa, kun muutin vastasin johonkin kohtaan tai pariin-kolmeen kohtaan pykälän verran eri tavoin. Tällöin tulos oli 80 prosenttia ja toisella kerralla 90 prosenttia ja kolmannella kerralla taas 86,7 prosenttia. Yhden tai kahden vastauksen muuttaminen edes pykälän verran muutta prosenttia.

  Olen Ykän blogissa enemmän pähkäillyt tuota kun Jussi pääsi puheenjohtajaksi. Laitoin ne linkit tuohon alas. Jussin ja persuihin jääneiden kannattaa unohtaa Timo Soini ja hänen peesaajat. Kannattaa keskittyä nyt siihen työhön jota on odotettu kymmenen vuotta tai ylikin.

  Valtavirtamediasta ei kannata välittää kun se on muutenkin persuja vastaan. Ei sitä kannata yrittää mitenkään miellyttää kun se ei muuta uutisointia myönteisemmäksi persuja kohtaan. Kannattaa olla ikään kuin sitä ei olisikaan, ignoorata se. Siksi persujen on parasta panostaa viestintään, mediataitoihin ja julkisuuden hallintaan, siis puolueen sisällä sekä ulospäin kannattajien ja potentiaalisten kannattajien suuntaan.

  Uuvateilla ei ole mitään tulevaisuutta sen jälkeen kun Soini saa sen hillotoplpan politiikan ulkopuolelta, joko ennen seuraavia vaaleja tai vaalien jälkeen. Hillotolppia ei ole luvassa monelle uuvatille. Uuvatit joko loikkaavat muihin puolueisiin ja yrittävät päästä ehdokaslistoille tai jättävät politiikan.

  Jussi oli antanut kesäkuun loppuun asti aikaa perua loikka ja palata ryhmään. Yksi palasi eli Kike Elomaa. Arja Juvonen oli toinen palaaja mutta häntä ei kysytty uuvatteihin, joten oli hetken aikaa yhden hengen ryhmänä, mutta päätti sitten palata persuihin.

  Ehdotin vajaat pari vuotta sitten että Soini lahjottaisiin ulos politiikasta että päästäisiin eroon hänest. Viime vuonna ehdotin että pistetään suurlähettilääksi ulkomaille, vaikka Lontooseen, jotta pysyy kaukana Suomesta ja persuista. Menkööt katsomaan Millwallin pelejä.

  http://yrjoperskeles.blogspot.fi/2017/06/sade-ja-sen-tekijat.html

  http://yrjoperskeles.blogspot.fi/2017/06/vuonna-nolla.html

  http://yrjoperskeles.blogspot.fi/2017/07/seitsemas-epistola.html

  VastaaPoista
 8. Iltaa, Jpt ja Vieras, ja kiitos kommenteistanne ja kärsivällisyydestänne.

  Jpt: Kaveri muuten itse asiassa joskus näytti tutkimuksen, jonka mukaan aurinkoenergian tuotto on tehokkaampaa Lapissa kuin Espanjassa. Perustui muistaakseni kirkkaampaan ilmaan. Voisin kyllä kuvitella, että vertailu koski vain tiettyä osaa vuodesta, eikä koko vuoden keskiarvoa.

  Mutta joo, vihreille voitaisiin rakentaa vaikka sinne Perämeren rannoille ekokaupunki, jonka sähköntuotto, lämmitys ja ruokahuolto toteutettaisiin kokonaisuudessaan vihreillä keinoilla. Muuttoliike kaupunkiin ja sieltä pois olisi muuten vapaata, mutta eduskunta sijoitettaisiin sinne, ja kansanedustajien olisi asuttava siellä. Sitten voitaisiin katsella, kauanko ne jaksavat tuollaisia vaatia.

  Vieras: Ykän blogi onkin ainoa omani lisäksi, josta tulee myös kommentit luettua aina kokonaan. Noinhan se on, antaa Soinin ja median tehdä mitä niitä itseään huvittaa, ja jatkaa itse omalla linjalla. Trump jo näytti mallia, miten menestytään haistattamalla medialle pitkät ja pitämällä yhteys kansalaisiin ihan muita kanavia pitkin.

  Kunpa vain saataisiin Soinille äkkiä se hillotolppa. Soini saisi haluamansa eikä olisi enää häiritsemässä politiikkaa, jolloin kaikki olisivat tyytyväisiä. Taitaa vaan olla, ettei hänelle sitä anneta, koska tällä hetkellä Soini on vanhojen puolueiden ainoa ase Halla-ahoa vastaan. Soini pidetään väkisin mukana Suomen politiikassa siinä toivossa, että hänen johdollaan Uuvatit saisivat edes vähän syötyä Halla-ahon Persujen kannatusta.

  VastaaPoista
 9. Itse toivoisin, että minulla olisi käytössä aikakone. Voisin sen avulla matkustaa parikymmentä vuotta ajassa taaksepäin mahdollistamaan Paavo Väyrysen voittoa presidentinvaaleissa. Ajatukseni johtuu siitä, että silloin Väyrynen olisi jo saavuttanut suurin piirtein kaiken, eikä hänestä olisi sen jälkeen enää paljoa haittaa.

  VastaaPoista
 10. Uuvatit yrittävät olla eräänlainen light-persut jolla on vanhojen puolueiden hyväksyntä. Tällä luullaan että se veisi kannatusta persuilta. Veikkaan etteivöt uuvatit onnistu viemään persuilta kannatusta. Uuvatit eivät myöskään vie kannatusta kepuleilta eikä kokkareilta. Jos joku kannattaa kepua tai kokkareita, niin kannattaa niitä eikä uuvatteja.

  Tuo kyselyssä mitattu uuvattien kannatus, 2,3 prosenttia, taitaa olla se mikä on soinilaisten kannatus. Tuo taitaa olla niiden osuus jotka seuraavat Soinia mihin tahansa, hyppäävät vaikka rotkoon jos Soini hyppää sinne tai hyppäävät Soinin puoluesta jos Soini käskee. Uuvattien ryhmä on toiminnassa vain niin kauan kuin Soini on mukana politiikassa. Yhdessä kommentissa totesin jossain mainitun että ex-persuista 24 prosenttia on soinilaisia ja 76 prosenttia on nuivia. Persuja siis äänestettiin enimmäkseen nuivien takia, eikä Soinin.

  Soini on ollut monelle este persujen kannattamiseen. Kun Soini lähti pois, niin este lähti samalla. Samalla lähti soinilaiset ja muut Soinia peesaavat. Tilanne on jännä kun nyt testataan kuinka paljon persut voivat saada kannatusta kun Soini ja soinilaiset ajettu ulos.

  Halla-ahon persut on selkeämmin puolue eikä yhden miehen show eikä varsinkaan hillotolppa. Kun puolue on puolue niin silloin se ei ole suhteettomasti henkilösidonnainen. Jussilla on kuitenkin nyt työ vasta alussa että perusista saadaan aikaan puolue, jossa töitä, vastuuta ja johtotehtäviä delegoidaan eri jäsenille sen mukaan missä heillä on substanssiosaamista.

  Nähtävästi ainakin jotkut vanhat persut jotka ovat olleet mukana jos SMP:ssä, ovat asettuneet Jussin tueksi ja ovat tuominneet loikkarit.

  Joitenkin kommenttien mukaan Soini oli ihan hyvä pikkupuolueen johtaja.
  Mutta ison puolueen johtaminen ei onnistu. Lisäksi jytky ja jatkojytky saivat hänet humalaan ja aidosti luulemaan että persuja äänestettiin hänen takia. Kun puolue nousi kerralla prosenttipulueesta kahteenkymmeneen prosenttiin, niin se aiheutti kasvukipuja ja sekaannusta. Keskisuuren puolueen vaihe olisi ollut tarpeellinen mutta se jäi kokematta.

  Ennen 2011 jytkyä olivat 1999, 2003 ja 2007 eduskuntavaalit. Kun puolue olisi tasaisesti kasvanut näissä vaaleissa ja saanut kokea tarpeelliset lastentaudit ja kasvukivut, niin sen jälkeen olisi ollut paremmat valmiudet nousta suureksi puolueeksi. Tällöin kannatus olisi pitänyt olla 1999 vaalissa n. 3-5 prossaa, 2003 vaalissa n. 6-9 prossaa ja 2007 vaalissa n. 10-15 prossaa. Lisäksi tuolloin oli vielä suhtkoht normaalit ajat jolloin olisi ollut turvallisempaa toimia yrityksen ja erhdyksen kautta. Rakentaa puolueorganisaatiota, piirejä, paikallisosastoja, jakaa vastuuta, töitä, johtopaikkoja niille jotka hallitsevat hommat, panostaa viestintään...Tällöin puolue olisi ollut puolue eikä yhden miehen show eikä varsinkaan hillotolppa.

  Tässä kuvitteellisessa tilanteessa en osaa sanoa missä vaiheessa Soinin olisi pitänyt luopua puheenjohtajuudesta, jos hän olisi tässä ollut johtaja 1997 lähtien. Ehkä silloin kun keskisuuri puolue olisi saatu, niin sitten vaikka siinä kun oikeasti lähti euroedustajaksi 2009. Sen jälkeen hänelle olisi hankittu hillotolppa politiikan ulkopuolelta.

  Noustuaan valtaan Nikita Hrustsov pyrki eroon Josif Stalinin ajan poliitikoista ja virkamiehistä. Se mitä heille tehtiin, varmaan riippui kenestä oli kyse. Hrustsov nimitti Vjatseslav Molotovin suurlähettilääksi Ulan Batoriin jossa toimi 1957-1960. Sitten hän Molotov nimitettiin Neuvostoliiton edustajaksi IAEA:an Wieniin. Molotovin hillotolpat olivat Ulan Batorissa ja Wienissä. Ne olivat sen verran kaukana ettei Molotov aiheuttanut ongelmia.

  VastaaPoista
 11. Iltaa taas, Tom ja Vieras, ja kiitokset kommenteistanne.

  Tom: Itse olen sen verran nuori, ettei minulla ole juuri mielipidettä Väyrysestä. Hän on tehnyt temppunsa jo ennen sitä aikaa, kun minua on politiikka kiinnostanut, ja nykyäänhän hän on harmiton sivustahuutelija, johon kukaan ei kiinnitä huomiota.

  Vieras: Joo, eiväthän Uuvatit Persuilta kovin suurta prosenttiosuutta vie. Keskusta ja Kokoomus luultavasti tietävät sen, mutta luottavat Uuvatteihin silti, koska mitään muutakaan vaihtoehtoa ei ole. Paitsi tietysti linjanmuutos persujen suuntaan, mutta sitähän emme tule näkemään.

  Luulen, että jos Persujen kannatus olisi kasvanut tasaisesti eikä kertarysäyksellä, Soini voisi olla edelleen varteenotettava johtaja. Kuten mainitsit, toisaalta siksi, koska hänellä olisi enemmän kokemusta isommasta organisaatiosta, ja toisaalta siksi, koska hän ymmärtäisi paremmin menestyksen tulleen työn ja yhteistyön kautta, eikä minkään rokkitähtimäisen sattumanvaraisen läpimurron kautta. Silloin ei edes tarvitsisi miettiä, milloin hänen olisi ollut parasta häipyä.

  En nimittäin usko, että Soini on alusta alkaen ollut pelkkä hillonjahtaaja. Jos olisi ollut, ei hän olisi ottanut johtaakseen parin prosentin sirpalepuoluetta, vaan pyrkinyt valtaan helpompaa tietä SDP/Kesk/Kok-puolueen riveissä. Tietysti voidaan miettiä, missä vaiheessa hän tarkalleen ottaen turmeltui. Itse veikkaan, että kyseessä oli Jytkyn ja presidentinvaalien yhteisvaikutus. Jytkyn myötä hän tajusi, että yhtäkkiä hänellä onkin realistiset mahdollisuudet saada ihan oikeaa valtaa, mutta presidentinvaalien myötä hän tajusi, ettei kansa rakastakaan häntä niin paljon kuin hän oli luullut. Johtopäätös oli, että haistakaapa sitten paska, otan mitä saan ja nauran matkalla pankkiin.

  Ei sillä, että tällä pohdiskelulla olisi mitään väliä. Joka tapauksessa Soinista on nyt päästy, ja päästään eteenpäin.

  VastaaPoista
 12. Kun SMP meni konkkaan, niin Soini harkitsi hetken aikaa liittymistä SDP:n jäseneksi. Soini kuitenkin totesi ettei hänestä ole siihen. Löytyy googlaamalla. Soini mainitsi Arto Luukkasen isännöimässä Dosentti-ohjelmassa että demareiden ay-puolelta oli kysytty häntä mukaan.

  VastaaPoista