tiistai 18. lokakuuta 2016

Menneen kesän uutiskatsaus

No niin. Nyt, kun T-paitakelejä ei varmaankaan ole jäljellä enää kuin pari viikkoa, voisin oikeastaan vihdoinkin...

Niin joo, tuo onkin jännä juttu. Nyt kun katselee kadulla muita, kaikki kulkevat jo toppatakeissa paksut karvahuput kaulalla ja pipot silmillä, kun itse olen vain tyytyväinen, että vihdoin voi kävellä ulkoilmassa T-paidassa niin, ettei se kastu hiestä läpi kymmenessä minuutissa. Ymmärtäisin tällaisen eron, jos olisin kotoisin jostain Inarista tai Verhojanskista, mutta Seinäjoki kuitenkin on Suomen eteläisimmässä neljänneksessä tai ainakin kolmanneksessa, joten ei eron näihin etelärannikon alkuasukkaisiin luulisi olevan niin silmiinpistävä.

Mitäs olinkaan sanomassa? Niin siis, voisin oikeastaan vihdoinkin käydä läpi menneen kesän pääuutisaiheita. Se on hyvä näin jälkeenpäin, kun on tullut vähän perspektiiviä.

Minä en koskaan laiskottele, minä vain odottelen perspektiiviä.

Niitä oli ainakin Brexit (mikä on aivan jumalattoman rasittava sana, mutta käytetään nyt sitä, kun en jaksa joka välissä kirjoittaa "Ison-Britannian eroaminen EU:sta"), Turkin vallankaappausyritys ja Rion olympialaiset. Olkoot nuo jälkimmäiset vaikka sitten Turitys ja, öö... Rimpialaiset, tai jotain.

Brexit: Niin pitkää perspektiiviä ei olla vielä taidettu saada, että tiedettäisiin varmuudella, ymmärtääkö EU vinkin, ottaa tosissaan ne syyt, jotka brittejä eroon johdattivat, ja muuttaa politiikkaansa sen mukaan, ettei muiden maiden äänestäjien tarvitsisi jatkossa murehtia samoja asioita; vai toteaako se vain, että hyvä, että tuosta vastarannan kiiskestä päästiin, että päästään kunnolla vauhtiin.

Uutisointi Brexitistä oli suorastaan kauniin yksimielistä. Tiivistetysti voitiin todeta, että:

1: Brexit on Lopun Alku,
2: Suomalaisilla on vielä valta muuttaa äänestyksen tulos, kunhan heidät vain saadaan ymmärtämään se moittimalla brittejä tarpeeksi,
3: Varsinkin täytyy pitää huoli siitä, etteivät suomalaiset vain saa päähänsä mitään vastaavaa.

Asiaa tehostettiin haastattelemalla mm. idiootteja, jotka olivat äänestäneet Brexitin puolesta ja sitten hätääntyneet, etteivät pääsekään jatkossa Ranskaan lomailemaan; sekä Brexitiä vastaan äänestäneitä yliopistoissa opiskelevia kaupunkilaisnuoria, jotka muistuttivat kaikin puolin hyvin läheisesti suomalaisia kollegoitaan.

Eipä tuossa kyllä mitään maininnanarvoista ole. Se, mikä minua eniten huvitti silloin ja vieläkin, on se, kuinka peloteltiin myös välittömällä pörssiromahduksella ja maailmanlaajuisella lamalla. Kaikki käskivät myydä osakkeet äkkiä pois, kun niillä vielä jotain arvoa oli. Timo Soini taisi olla ainoa, joka ei tähän hysteriaan liittynyt, vaan naureskellen kehotti rauhoittumaan.

Ja kuinkas sitten kävikään? Tässä on kurssikehitys vuoden ajalta parilta omistamaltani osakkeelta. Brexit-äänestystulospäivän romahdus on ympyröity punaisella:



Sellainen katastrofi. Saa nähdä, miten käy sitten, kun ero tulee valmiiksi, mutta enpä usko, että siihenkään vielä maailma kaatuu.

Mutta joo, suomalaiset federalistit ja muut EU-fanit voisivat vaikka pitää turpansa kiinni. Voi olla, että brittien elintaso nousee tämän myötä, tai sitten laskee, mutta oli miten oli, se on brittien oma asia ja oma valinta. Kolonialismia, imperialismia ja kaikenlaisia muita valloitussotia on viimeisten muutaman vuosisadan aikana perusteltu sillä, että valloitetuksi tuleminen on vain hyvä juttu kohdemaalle, koska eivät ne alikehittyneet villi-ihmiset itse osaa asioitaan hoitaa, vaan tarvitsevat valaistunutta johdatusta ulkopuolelta.

1800-luku meni jo, eikä sitä takaisin kaivata.

Jatketaan. Sitten oli se Turitys. Turkissa joidenkin menneiden vuosisatojen tai -tuhansien perään haikaillaan, joten maa onkin viime vuosina luisunut presidentti Erdoganin johdolla suhteellisen maallistuneesta demokratiasta kohti islamilaista diktatuuria. Niinpä armeija päätti, ettei se näin voi mennä, ja yritti syrjäyttää Erdoganin. Yritys epäonnistui ja kansa riemuitsi.

Länsimaissa yleisesti ottaen ollaan järkytytty ja paheksuttu Erdoganin toimia, ja nekin, jotka ovat Erdogania puolustaneet, ovat tehneet sen lähinnä siitä periaatteesta, että yleisesti ottaen vaaleilla valittu hallinto on kivempi juttu kuin sotilasvallankaappauksella valtaan noussut hallinto. Minä itse sen sijaan olen oikein tyytyväinen, ettei Turitys onnistunut.

En tietenkään väitä, että lisääntynyt islamisaatio Turkissa tai ylipäänsä missään olisi toivottava asia, mutta realistisesti miettien, mitkä tässä olivat vaihtoehdot? Itse keksin kaksi:

1) Kaappaus epäonnistuu, minkä seurauksena maa saa rauhassa vajota teokratiaan.
2) Kaappaus onnistuu, minkä seurauksena Erdoganin kannattajat nousevat vuorostaan kapinaan, mikä johtaa syyrialaistyyliseen sisällissotaan, joka kestää vuosia ja pistää kansat vaeltamaan, ja jonka jälkeen maa kuitenkin vajoaa teokratiaan.

Turkissa on väestöä yli neljä ja puoli kertaa enemmän kuin Syyriassa, ja pakolaisille yksi hankala kauttakulkumaa vähemmän. Kun siihen vielä lisää parempaa sosiaaliturvaa elämää kaipaavat kurdit, armenialaiset ja uzbeekit, jotka haluavat päästä Eurooppaan turkkilaispakolaista esittämällä, voidaan miettiä, että olikohan se viime syksyn pakolaisaalto sittenkään vielä niin kovin suuri.

Tässä on taas sama juttu kuin Brexitissä. Jos kansa haluaa islamisaatiota, kuten nyt näyttää Turkissa haluavan, siihen on turha ulkopuolisten mennä höpisemään, että väärin äänestetty. Demokratiassa on se vika, ettei se aina välttämättä anna mukavia tuloksia, mutta jos asiaa menee sörkkimään, lopputulos on helposti vielä huonompi. Turkin mahdollisesta islamisaatiosta ei loppukädessä päätä hallinto, kuka siellä nyt sitten sattuukaan olemaan, vaan kansa.

Presidentti Mugabe tuntee demokratian salat, eikä ole huvittunut.

Lopuksi vielä jotain Rimpialaisista. Suomella meni niin kuin nyt viime vuosina on mennyt, eli aika huonosti, kun tuli vain yhden mitalin. Voimme lohduttautua sillä, että Zimbabwella meni vielä huonommin: he eivät saaneet ainuttakaan.

Sivuhuomautuksena pitää ihmetellä, että miksi aina yritetään lohduttaa huomauttamalla, että jollain muulla menee vielä huonommin? Eivät ne omat kärsimykset siitä mihinkään lievene, ja aikamoinen kusipää pitää olla, että saa jotain perverssiä hyvää mieltä ja lohtua muiden kärsimyksestä.

Asiaan. Idolini Robert Mugabe ei ollut vaikuttunut kansansa atleettisista ansioista, ja kommentoi asiaa näin:
– Olemme tuhlanneet valtion rahoja näihin rottiin, joita kutsumme urheilijoiksi,
– Jos meidän täytyisi lähettää ihmisiä Brasiliaan vain laulamaan kansallislauluamme ja heiluttamaan lippuamme, olisimme lähettäneet kauniita tyttöjä ja komeita poikia Zimbabwen yliopistosta edustamaan meitä.
– Tilanne on sama, kuin jos impotentti mies olisi naimisissa viiden naisen kanssa. Mitä hyötyä siitä on?
Hahahahhaa

Ja vielä:
Mugaben mukaan olympiajoukkueeseen kulutetut rahat olisi voinut käyttää esimerkiksi koulujen rakentamiseen.
Niin. Suomea jossain vaiheessa verrattiin samankokoiseen Tanskaan, joka sai huomattavasti enemmän mitaleita. Tehtiin huomio, että Suomessa urheilijoiden tukemiseen käytetyt resurssit on hajautettu laajalle joukolle, jolloin ne, joilla olisi oikeasti potentiaalia päästä huipulle, eivät pääse, koska heidän tarvitsemansa apu tuhlataan harrastelijoihin. Tanskassa taas panostetaan vain parhaimpiin, jolloin tavoitteeseen eli palkintopalleille päästään.

Nyt sitten oleellinen kysymys: kuka vielä muistaa, montako mitalia Suomi (tai Tanska) sai edellisissä olympialaisissa? Vielä oleellisempi kysymys: mitä väliä sillä on?

Sillä, että urheilua tuetaan laajasti ja saadaan ihmiset harrastamaan liikuntaa, on ihan oikeaa hyötyä kansanterveyttä ajatellen. Sillä, että meillä olisi muutama ihminen, jotka ammatikseen hankkisivat mitaleita arvokisoista, ei saataisi muuta kuin epämääräistä hyvää mieltä ja ylemmyydentunnetta vuodeksi tai pariksi kerrallaan.

Suosittelenkin Suomelle, että jatketaan panostamista sinne pyramidin alatasoille. Suomalaisille suosittelen, että lakataan stressaamasta mitalimäärästä. Zimbabwelle suosittelen, että käytetään jatkossa tosiaan vähäiset rahat niiden koulujen rakentamiseen.

15 kommenttia:

  1. Ison Britannian talous alkaa kohta vetää ihan uudella vaihteella kun punnan kurssi tippuu. Työllisyys nousee ja vienti vetää devalvaatio ihmeen ansiosta.

    Turkin hassuttelussa taisi olla kyseessä kilpailevien islamistien yritelmä, tosin vallassa oleva ryhmittymä tuntui olevan hyvin selvillä tilanteesta. Joissain huhuissa kerrottiin Venäjän paljastaneen yritelmän erdolle ja onhan asenteet pikkaisen muuttuneet..

    Olympialaisista en viitsi kommentoida mitään, ihan turhaa touhua.

    Ari

    VastaaPoista
  2. Itse pistin tänään vihapuhelierihattuni alle pipon, kaulaani kaulaliinan ja jalkoihin pitkät kalsarit vain siitä syystä, että jouduin menemään jo aamuyhdeksäksi vapaaehtoistyöpaikkaani hommiin. Ajattelin, että saattaa olla aikaisin aamulla kylmää.

    Mahdollisesti laitan taas perjantaina pitkät kalsarit, koska alkaa olla kylmempää.

    Itse teen silloin tällöin lenkin Lammaslammen ympäri ja lisäksi suosittelen Suomelle, että lopetamme kaiken maailman kansainvälisiin urheilukisoihin osallistumisen julkisella rahalla.

    VastaaPoista
  3. Tuosta kertomastasi brexit-uutisoinnista tulee väistämättä mieleen nämä jenkkien presidentinvaalit ja ennen kaikkea suomalaisen valtamedian uutisointi niistä. Ei voi välttyä johtopäätökseltä että valtamediamme joko:

    a) Käy epätoivoista propagandakamppailua sen eteen etteivät suomalaiset äänestäisi Trumpia. Jolloin voi todeta, että oliskohan medialta unohtunut yksi huomattavan olennainen asia.

    tai

    b) Suomalainen valtamedia ihan oikeasti uskoo että joku kansasilainen punaniska osaa suomea, lukee kylmä rinki persereiän ympärillä suomalaista mediaa ja tekee äänestyspäätöksensä sen perusteella.

    VastaaPoista
  4. Iltaa, Ari, Tom ja Ykä, ja kiitos kommenteistanne.

    Ari: Britanniankaupalle voi jonkinlaisia vaikutuksia Brexitillä olla, alkuun ehkä notkahtaa ja sitten nousee talouden päästyä vauhtiin. Oli miten oli, tuskin se kovin monia prosentteja heilahtelee, ja varsinkin nauran räkäisesti kaikille ilmeisen vakavissaan esitetyille uhkakuville, että nyt kaikenlainen kaupankäynti brittien kanssa loppuu.

    Jostain kuulin, että Turkissa armeija olisi ollut viimeinen järjen ja maallistumisen pesäke, mutta vaikka kyseessä olisikin ollut vain toisenlainen islamistiporukka, ei sillä lopputuloksen kannalta ole väliä. Kaappausyrityksellä ei ollut kansan tukea, joten kaappaajat tuskin olisivat pystyneet vakiinnuttamaan valtaansa ilman kansalaisten vastakapinaa.

    Tuossahan sanoitkin olympialaisista kaiken, mitä niistä tarvitseekaan sanoa.

    Tom: Aamuisin toki onkin kylmä, aivan sama paljonko mittari näyttää. Lenkkeilyä en itse harrasta, mutta tein juuri kolmen tunnin punttitreenin. Kuntoliikuntaa pitäisikin lisätä.

    Ykä: Joo, nämä jenkkien vaalit ovat ihan suora toisinto Brexitistä uutisoinnin kannalta, vaikka uhkakuvien kanssa ollaankin vähän maltillisempia. Onhan niitä kolmatta maailmansotaa ja ydintuhoa väläytelty, mutta ei ihan niin kovaan ääneen.

    Trumphan on itsekin valitellut, että media on puolueellinen häntä vastaan. Ehkä hän tarkoittikin Suomen mediaa. Ainakin voin kuvitella, kuinka suomalaiset reportterit läpsivät ylävitosia kuullessaan Trumpin kommentit.

    VastaaPoista
  5. Täällä Oulussa näkee myös jonkin verran kadulla tyyppejä, jotka ovat vielä T-paitasillaan. Tiedän minä täältä yhden sellaisenkin äijän, joka on T-paitasillaan 15 asteen pakkasellakin. Itse olen joutunut laittamaan vähän lämpösempää ylle, joskaan pipoon ja pitkiin kalsareihin en ole vielä verhoutunut.

    Brexit-uutisointia oli tosiaan huvittavaa seurata. Kiukuttelevat tiedostavat toimittajat ottivat suorastaan henkilökohtaisena loukkauksena sen, että tyhmät britit äänestivät väärin kaikista varoituksista huolimatta. Meinaan, onhan se nyt saatana kun ei mene typerällä rahvaalla jakeluun sitten millään...

    Jenkkien vaaleista heitän ennustuksen; jos ennen vaaleja gallupit alkavatkin olla Trumpille suotuisia, käynnistää Suomen valtamedia muistutuskampanjan, jossa kerrotaan, että Donald Trumpia voi äänestää vain Yhdysvalloissa.

    VastaaPoista
  6. Täällä länsi-Vantaan Pähkinärinteessä asuu isokokoinen mies, joka on T-paidassa kesät talvet. Ja olikohan vielä shortseissakin. Kuuleman mukaan käy kapakoissa, mutta ei nauti siellä alkoholia. Paljon alkoholia veressä voisikin olla hänelle vaarallista talvipakkasilla.

    VastaaPoista
  7. Huomenta, Reijo ja Tom, ja kiitos taas kommenteistanne.

    Ihan pakkasille asti minäkään en T-paidassa kulje. Ehkä joskus vanhemmiten sitten, koska olen huomannut T-paitakelin lämpötilarajan siirtyvän alemmaksi vuosi vuodelta.

    Toivon Trumpin voittavan. Eipä sillä mitään suurempaa merkitystä ole, kumpi siellä on, mutta Trump olisi viihdyttävämpi. Osittain ihan itsekseen, osittain median reaktioiden kautta.

    VastaaPoista
  8. Itsekin olen kannattanut lämpimästi Trumpin voittoa juuri sen viihdytysarvon takia. Tuskin hänen valintansa merkitsisi mitään katastrofia maailmalle.

    VastaaPoista
  9. Suurin syy miksi toivon Donald Trumpin vaalivoittoa on siinä vahingonilossa, jota tuntisin, kun saisin tietää, miten valkohehkuisessa raivossa valtamediat olisivat, mikäli Trump voittaa. Toimittajat varmaan sekoaisivat aivat täysin ja joutuisivat anomaan saikkua. Eivät kai kuitenkaan irtisanoisi itseään siitä hyvästä?

    Trumpin valinnassa olisi mukana ainakin viihdearvo. Viihteessä hän on ollutkin mukana kun on pöyrittänyt sitä Diili-ohjelmaa ja esiintyntyt omana itsenään muutamissa sarjoissa ja elokuvissa. Kai tuo hotellibisnes ja muu kiinteistöbisnes on joltain osin myös viihdettä, mikäli niissä on siihen liittyviä aktiviteetteja.

    Silloin kun Brexit tapahtui, Trump oli sattumoisin Skotlannissa, siellä omistamallaan golf-resortilla. Hän kehui leave-äänten voittoa ja piti sitä fantasisena, ja julkaisi siitä lehdistötiedotteen.

    VastaaPoista
  10. On esitetty arvioita että Turkin vallankaappausyritys sekä sen torjunta olivat alusta loppuun pelkkää teatteria. Sillä harjoitettiin vallankaappausta ja sen torjuntaa. Sen nojalla sulttaaniksi pyrkivä Erdogan sai syyn pidättää, vangita, ja erottaa vastustajiaan. Lisäksi sulttaaniehdokas vaati Amerikkaa luovuttamaan sen Fethullah Gülen-nimisen ukon. Hän oli aiemmin Erdoganin liittolainen, mutta jossain vaiheessa kääntyivät toisiaan vastaan.

    VastaaPoista
  11. Huomenta, Tom ja Vieras, ja kiitoksia taas kommenteistanne.

    Trumpissa on vielä se, että hän vaikuttaa rehelliseltä, tai ainakin rehellisemmältä kuin Hillary. Hillary on juuri sellainen nilkki, joka juhlapuheissa pyrkii sopuun, vakauteen ja maailmanrauhaan, mutta kulisseissa ylläpitää konflikteja epämääräisten intressien takia.

    En tiedä, miten pitäisi suhtautua presidentinvaaleja ajatellen, mutta Trump muuten oli muistaakseni joskus Guinnessin ennätyskirjassa siitä, että oli onnistunut nousemaan syvimmästä köyhyydestä suurimpaan rikkauteen. Miljardiveloista miljardiomaisuuteen.

    Voi hyvin ollakin, että Turkin vallankaappausyritys oli teatteria, mistäs näistä tietäisi. Oman tekstini kannalta sillä ei kuitenkaan ole merkitystä, vaan oleellista oli kansan reaktio. Turkkilaiset nyt vaan tykkäävät Erdoganista. Tai no, mistäs sitäkään tietää, kuinka suuri osa siitäkin oli ulkomaille tarkoitetuksi maksettua teatteria.

    VastaaPoista
  12. Trumpin tukijalista näkyy täällä:

    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Donald_Trump_presidential_campaign_endorsements,_2016

    Onko tämä sinun mielestä "endorsement", mutta kommentoin Ykän ja IDA:n sivuilla muutaman kommentin jossa totean miksi toivon Trumpille vaalivoittoa.

    http://yrjoperskeles.blogspot.fi/2016/10/kaljupaisia-uutishavaintoja-osa-lxxx.html

    http://hatapaidenkalinaa.blogspot.fi/2016/10/strumpet.html

    VastaaPoista
  13. Iltaa taas, ja kiitos lisäyksestä.

    Ei pieni endorsementti mitään haittaa. Olet oikeassa, että Trump ei ole rahoittajien vietävissä, toisin kuin Clinton, joka käsittääkseni saa tukea sotilaallisteolliselta kompleksilta, eikä edes pienissä määrin. Trump myös on enemmän Amerikka-keskeinen siinä mielessä, ettei olisi jatkuvasti tunkemassa muiden maihin asioihin. Tässäkään suhteessa Clinton ei vakuuta.

    Huvitti, kun työporukassa tuli näistä vaaleista puhe, ja totesin, että Trump olisi viihdyttävämpi valinta. Eräs sitten vastasi sarkastisesti, että onhan se ydinsota viihdyttävää. Joo, omien havaintojeni perusteella Trump on se pienempi riski sen suhteen.

    VastaaPoista
  14. Niin jos Clinton tai hänen säätiö on saanut rahaa arabimaista joissa naisia ja homoja kohdellaan aika nurjanlaisesti. Samalla Clinton yrittää kosia amerikkalaisten naisten ja LGBT-porukan ääntä. Eikös siinä ole ristiriita? Trump sanoi että Clintonin pitäisi palauttaa nuo rahat mutta arveli ettei palauta.

    Clintonin kannattajat kiertävät tuon sillä että mölyävät Trumpin veronpalautuksista ja siitä että hänen pitäisi palauttaa veronpalautukset, oliko se liittovaltion vai osavaltion verottajalle. Se on aika epätoivoinen yritys siirtää huomiota.

    Sitäpaitsi en tajua mikä vitsi on palauttaa veronpalautuksia, varsinkaan demokraattien johtamalle liittovalitolle tai New Yorkin osavaltiolle? Itsekään en palauttaisi jos en siinä rikkoisi lakeja. Se olisi hyvä protesti.

    VastaaPoista
  15. Huomenta taas. Jaa että Trumpin pitäisi palauttaa veronpalautuksia? Onko hän saanut niitä vahingossa liikaa, vai onko kyse vain siitä, että Trumpin vastustajien mielestä Trumpilla on jo valmiiksi niin paljon rahaa, että hänellä olisi varaa maksaa enemmänkin veroja kuin mitä laki vaatii?

    Eipä tuossa Clintonin rahajutussa mitään ristiriitaa ole, kun ymmärtää nykyfeminististä logiikkaa. Tuosta kirjoitin aiemmin alkuvuodesta, mutta lyhyesti kyse on siitä, että nykyään on muodissa sellainen näkemys, että valkoinen kristitty heteromies on kaikkien muiden yhteinen vihollinen ja kaikkien muiden olisi yhdistyttävä tuota perkelettä vastaan ja tuettava toinen toisiaan. Tämä on jokin feministinen perversointi vanhasta kunnon "viholliseni vihollinen on ystäväni"-ajattelusta, ja siinä on täysin luonnollista, että feministit ja homot auttavat porukkaa, jonka mielestä feministit ja homot kuuluvat parin metrin syvyyteen siunaamattomaan maahan.

    Rahojen palauttamisesta on myös aivan turha puhua Clintonin kannattajille, koska yllämainitun takia he eivät näe asiassa mitään ongelmaa. Heidän kontekstissaan sellaisen vaatiminen on aivan yhtä epätoivoinen yritys kuin veronpalautuksista puhuminen Trumpin kannattajille.

    VastaaPoista