keskiviikko 12. elokuuta 2015

Hygieniasta ja modernista taikauskosta

Ihmiskunnan alkuhämäristä asti meillä on ollut tarve löytää selitys asioille, joita maailmassa tapahtuu, ja keksiä keinot vaikuttaa niihin. Tieteellisten teorioiden puutteessa vallalle pääsivät erilaiset uskomukset yliluonnollisiin asioihin ja niiden myötä taikarituaalit, joilla pyrittiin karkottamaan pahoja henkiä tai saamaan jumalten suosio.

Ajan myötä pakanallinen taikausko menetti jalansijaa toisaalta tieteelle ja toisaalta järjestäytyneille uskonnoille, joskin joidenkin mielestä uskonnotkin ovat vain taikauskoa. Oli miten oli, nykyään kaikille mustien kissojen pelkääjille ja tikapuiden kiertäjille naureskellaan päin naamaa.

Tämähän ei tietenkään tarkoita, että taikauskosta ja hyvän onnen rituaaleista oltaisiin kokonaan päästy, vaan edelleen yhteiskunnassa on kyseenalaistamattomia uskonkappaleita. Rituaaleja, joita ei edes mielletä taikauskoksi, vaan vakaasti ollaan sitä mieltä, että jotain pahaa tapahtuu, jos jättää rituaalin suorittamatta.


Tarkoitan tietysti käsien pesua kusellakäynnin jälkeen. Tilastojen mukaan vain n. kolme kymmenestä suomalaisesta ymmärtää, mistä on kyse. Yksi roiskii sormilleen, ja loput 6 ovat taikauskoisia.

Taannoin eräs naisihminen avautui minulle aiheesta. Hän myönsi itsekin, ettei hänen näkemyksellään ole mitään asiaperusteita, vaan että pesemättä jättäminen on yksinkertaisesti "ällöttävää". Toisaalta seurattuani ihmisten käsienpesua, olen huomannut sen olevan paremminkin vain kastelua kuin mitään pesemistä. Rupesin sitten miettimään, että mistähän tässä on kyse.

En minä sano, etteikö käsiä olisi hyvä silloin tällöin pestä, mutta hygieniastaan huolehtiva ihminen on todennäköisesti käynyt suihkussa viimeisen vuorokauden aikana, joten vehkeet ovat puhtaat. Lisäksi virtsa on steriiliä, eli siinä ei ole bakteereita. Koska ihminen koskettelee päivän mittaan vaikka mitä, kädet ovat paljon likaisemmat, joten jos nyt jotain hygienianäkökulmaa asiaan haluaa, olisi järkevämpää pestä kädet ennen kusemista. Sillä voitaisiin ehkä välttää joitain virtsatieinfektioita; jälkeenpäin pesemisestä ei enää ole mitään hyötyä.

Uskonkin, että tämä rituaali on jäänne vanhoilliskristillisestä seksuaalimoraalista, jossa sukuelimet ovat määritelmällisesti saastaiset. Niitä ei sovi käpälöidä ellei ole aivan pakko, ja jos on pakko, sen jälkeen pitää suorittaa puhdistautumisriitti.

Miehille motkottaville naisille vielä erikseen: minä en tiedä, mitä te käsillänne teette vessassa käydessänne, enkä välttämättä haluakaan tietää. Olen kuitenkin melko varma, ettei meidän tarvitse tehdä samaa. Niinpä jos olette sitä mieltä, että teidän on pakko pestä kädet, ei se tarkoita, että sitä pitäisi vaatia meiltäkin.

Loppuun vähän musiikkia:


Sanokaa "EI" tälle mielipuolisuudelle. Sanokaa se samalla painokkuudella kuin te sanotte "EI" niillekin, jotka vaativat heittämään suolaa olkapään yli tai uhraamaan neitsyitä sodanjumalalle.

10 kommenttia:

  1. Eipä siinä taideta pallien koskettelusta tarttuvia likoja pois pestä, vaan niitä jotka saat koskettelemalla wc.n pintoja jotka eivät todellakaan ole puhtaita. WC:ssä myös kusemisen lisäksi paskannetaan, ja vielä veteen. Pyyhkimisestä tarttuu käsiin ulosteesta bakteereja, sitten lääpitään huuhtelunappia ja muita pintoja:Lisäksi huuhdellessa vesi pisaroituu, siis se vesi jossa se sinun pökäleesi juuri on hajoamassa, ja pisarointi levittää ulostebakteereja ympäri wc:tä koska harva älyää sulkea kannen ennen vetämistä.

    Tässä vaiheessa on käsissä todellakin syytä pestä kädet koska niissä on kaikkien vessassa edelläsi käyneiden ihmisten ulostebakteereja. Siitä vain jätät pesemättä ja menet nappaamaan hampparin.... heh heh....

    VastaaPoista
  2. Iltaa, Kumis ja sinä toinen, ja kiitos kommenteista.

    En tietenkään väitä, ettei koskaan olisi syytä pestä käsiä, mutta se bakteerimäärä, mikä tulee jostain vessojen pinnoista, ei ole yhtään erilaista verrattuna siihen, mihin koskemme päivittäin käpälöidessämme esim. rahaa, ovenkahvoja, julkisten kulkuvälineiden penkkejä, taskunpohjia, hanskojen sisäpintoja, työkaluja (työn luonteesta riippumatta) jne. Ajatus, että juuri vessabakteerit ovat niitä vaarallisia ja että juuri niiltä pitää (ja voi) suojautua pesemällä kädet, on naurettava.

    Saatan muistaa väärin, mutta mielestäni Myytinmurtajat joskus käsittelivät tuota paskapisaroiden roiskumista, ja lopputulos taisi olla, etteivät ne niin merkittävästi leviä.

    VastaaPoista
  3. Vanha eikä enää niin ajankohtainen vitsi, mutta liittyy aiheeseen. Kännykkäinsinöörien kokouksessa amerikkalainen, ruotsalainen ja suomalainen menivät yhtä aikaa miestenvessaan kuselle. Vessassa oli kuitenkin vain yksi loosi ja yksi pesuallas. Ensimmäisenä asiansa hoiti amerikkalainen, joka pesi kätensä ja totesi: "Meillä Motorolalla opetetaan olemaan hygieenisia." Seuraavana meni ruotsalainen, joka pesi kätensä sekä ennen että jälkeen ja totesi: "Meillä Ericssonilla opetetaan olemaan erityisen hygieenisia." Viimeisenä meni suomalainen, joka hommansa hoidettuaan käveli suoraan ovelle ja totesi: "Meillä Nokialla opetetaan, että käsille ei saa kusta - ei ainakaan omille!"

    P.S. En ole koskaan ymmärtänyt, miksi lautasista pitää tiskata myös alapuoli - eihän kukaan sieltä syö.

    VastaaPoista
  4. Tästä tuleekin mieleen, että luonnossa eli toilettifasiliteettien ulkopuolella tulee kustua lähimpään paikkaan. Ei silloinkaan tulee käsiä hirveästi pestyä. Paskallakin on joskus tullut käytyä ns. riulla ja ei se kylmä vesi vihreässä tornitonkassa ilmeisesti hirveästi hygieniaa paranna vaikka saippuaakin oli.

    Mutta nyt itse asiaan: oletteko panneet merkille esimerkiksi lounasravintoloissa, joissa on kokoleipää ja siinä vieressä leikkuulauta. Lähes jokainen taikauskoisesti käyttää paperipyyhettä tarttuessaan leipään. Ei siinä mitään, mutta kun se paperipyyhe on kaikilla sama ja se saa kosketuksen kymmeniltä, jopa sadoilta lounasvierailta. Paperi myös vaihtaa puolta käyttöikänsä aikana useita kertoja. Eikä kukaan tajua ottaa uutta paperia. Naurettavaksi tämä menee viimeistään siinä vaiheessa kun joku onneton käyttää samaa paperia kun leikkaa kahti* sämpylää ja tietysti ottaa molemmat puolet mukaan. En myöskään oikein ymmärrä kauppojen paistopisteissä olevaa kylttiä että pitäisi käyttää pihtiä kun viineriä tms. lappaa pussiin. Nopealla päättelyllä sanoisin, että en näe pihdin käytössä järkeä, koska olen viimeinen ihminen, joka koskaan tarttuu kyseiseen tuotteeseen.

    Mut muuten, muistakaa lavantauti-Mary ja peskää kädet veskin jälkeen. Vaatikaa myös messinkiset paskahuussin kahvat, niissä ei pöpö elä.





    *onko "kahti" tai "kahtia" duaali

    VastaaPoista
  5. Esitän eriävän mielipiteeni: ainakin allekirjoittaneella vehkeet hikoilevat sen verran päivän mittaan että jos kusella käynnin jälkeen jättää kädet pesemättä niin räpylät tuoksahtavat pallihieltä siihen malliin että ainakin itseä ärsyttää. Ne onnelliset jotka eivät tästä samasta ongelmasta kärsi, voivat jättää kätensä pesemättä. Suurempi ongelma on se, että vessasta poistuessa täytyy kuitenkin koskea (joko pestyillä tai pesemättömillä käsillä) ovenkahvaan, missä ne bakteerit vasta pesivätkin.

    Toki jos olen ulkohommissa niin moisilla pikkuseikoilla ei ole niin väliä, silloin kädet kyllä likaantuvat muissa touhuissa sen verran että pienet hienhajut jäävät äkkiä taka-alalle.

    VastaaPoista
  6. Tärkeintä varmaan kuitenkin lienee se, ettei niillä bakteerisilla sormillaan koske silmiinsä.

    PS Ulostebakteereja löytyy kyllä toisessa huoneessa sijaitsevasta hammasharjastakin.

    VastaaPoista
  7. Huomenta, Jaska, Cheek-fani, Ghettomaksaja ja Tom, ja kiitokset kommenteista.

    Hyvä vitsi, minkä näkee myös variaatioiden määrästä. Olen kuullut tuon ainakin suomalainen-ruotsalainen-norjalainen -versiona ja eri aselajien välisenä.

    Lautasten alapuolet, leivänleikkuun paperit ja paistopisteiden pihdit ovat hyviä esimerkkejä siitä, ettei asia rajoitu pelkkään käsienpesuun, vaan sama riivaa kaikkea, millä on tekemistä hygienian kanssa. No, lautasissa saattavat alapuolet koskettaa toisen lautasen yläpuolta, ja viineriä ottaessa tumpelo saattaa hipaista viereistäkin viineriä, mutta jos joku tällaisista sairastuu, ei sellainen yksilö aikuisikään asti eläisi muutenkaan.

    Sana "kahtia" näyttää johdokselta sanasta "kaksi", mutta en ole varma sen sanaluokasta tai sijamuodosta. Duaalihan viittaa lukumäärään, eli miten taivutettaisiin sanaa "sämpylä" silloin, kun puheena on kaksi sämpylää. Ainakin näin yleisesti ottaen; vaikka olen jonkin kielitiedekurssin käynyt, ne eivät koskeneet erityisesti suomea, ja voihan olla, että suomen kieliopissa duaalille on eri määritelmä kuin kansainvälisesti.

    Ghettomaksaja, osanottoni. No joo, voihan asiassa olla yksilöllistä vaihtelua, ja itsehän sen jokainen tietää, onko kulloinkin tarvetta pesulle vai ei.

    Joo, silmät ovat paljon herkemmät tartunnoille kuin vaikka ruoansulatusjärjestelmä. Itsekin muistelin sen Mythbusters-jutun menneen niin, että suoraan pöntön yläpuolella säilytetty hammasharja ei kerännyt sen enempää ulostebakteereja kuin naapurihuoneessa ollut verrokkikaan. Molemmista toki jotain löytyi, mutta pöntönvetoon se ei liittynyt.

    VastaaPoista
  8. Joskus kauan sitten jossakin kaukana olevassa galaxissa luin lehdesta tutkimuksesta Amsterdamissa, jossa etsittiin puhtainta paikkaa baareissa/pubissa. Tama tehtiin useissa pubeissa. Kaikkien suureksi hammastykseksi puhtain paikka oli vessan istuin. Kaikkein likaisimmat olivat hammastikut astioissaan: Niista loytyi yhdessa pubissa 17 erilaatuista virtsaa. En ole koskenut senjalkeen pubien hammastikkuihin tai pahkinoihin.

    VastaaPoista
  9. Huomenta ja kiitos kommentista.

    Tuo tutkimus ei yllätä minua. Vessojen puhtauteen kiinnitetään oikeasti huomiota, kun taas baaritiskit ja muut pinnat huitaistaan vain rätillä niin, ettei jää näkyviä tahroja. Hammastikkuja ja pähkinöitä onneksi ei Suomessa yleensä taida enää olla avoastioissa, vaan yksittäispakattuina ja/tai tiskin takana.

    VastaaPoista