torstai 27. elokuuta 2015

Kirja-arvostelu: Antti Tuuri - Pohjanmaa

Tässäpä onkin eräs kotimaisen kirjallisuuden keskeisistä klassikoista. Monet teistä, jotka kuulutte ikäpolveeni, olette varmaan katsoneet koulun äidinkielen tunneilla tämän pohjalta tehdyn elokuvan, tai jos ette muuta ole nähneet, niin ainakin tämä kohtaus kuuluu yleissivistykseen:


No niin, asiaan:


Talvisota-kirjan (ja elokuvan) päähenkilön Martti Hakalan neljä poikaa ovat kokoontuneet perheineen jakamaan Amerikassa kuolleen vaarinsa vaatimatonta perintöä. Samalla käydään läpi erilaiset elämänpolut valinneiden veljesten perhe-, raha- ja työasiat ja muutenkin juoruillaan kaikesta, mistä sukutapaamisissa yleensäkin on tapana puhua.

Pääpuheenaiheena on kuitenkin se, kuinka yksi veljeksistä on menettänyt konkurssissa rahansa petolliselle liikekumppanille. Hänen tekisi kovasti mieli mennä ja tappaa roisto niille sijoilleen, mutta eräs fiksumpi veli kehittää juonen, jolla hän vie koko nelikon muualle alibia hankkimaan sillä aikaa, kun nuoremman polven pojat menevät pitämään huijarille puhuttelua.

Veljeksillä on taipumusta aggressiivisuuteen ja känniääliöilyyn, ja niinpä he kulkevatkin ympäri maakuntaa ryyppäämässä, haastamassa riitaa ja ammuskelemassa samalla kun vaimoväki odottaa kotona ja itkee. Nuoremmat pojat eivät onnistu yhtään sen paremmin, eikä putkalta ja sairaalalta vältytä.

Viisi pistettä viidestä. Tuurin kirjoitustyyli on terävä ja humoristinen, ja varsinkin dialogi on aivan hulvatonta. Loppuratkaisun suhteen saattaa joutua pettymään, jos odottaa kirjalta Hollywood-tyylistä toimintatarinaa, jossa paha saa palkkansa ja kaikki päättyy onnellisesti; paremminkin tämä on 70-luvulle siirretty realistinen häjyilytarina, ja loppuratkaisu on sen mukainen.

8 kommenttia:

 1. Heh, "Pohjanmaa" on myös allekirjoittaneen suuria suosikkeja, suomijunttiviihteen ehdoton klassikko! :D Tuttu niin kirjana kuin elokuvanakin, jonka näin ensi kertaa muistaakseni 12-vuotiaana, ja joka on tullut katsottua sittemmin noin N kertaa. Jos Yle saisi vielä joskus aikaiseksi sellaisen skyldyyriteon, että kaiken mokuttamisen sekaan vietettäisiin kerrankin oikea Impiwaara-juhlaviikko, olisi tämä kyllä ehdottomasti otettava esityslistalle! Muita teemaan sopivia voisivat olla vaikkapa Simpauttaja, Kätkäläinen, Havukka-ahon ajattelija, Elämän vonkamies, Kivenpyörittäjän kylä, ym.ym. Ja jottei kulturellimpikaan väki tuntisi itseään aivan toivottoman syrjityksi, voitaisiin extra-taidepläjäyksenä esittää samaan syssyyn myös Turkan Seitsemän veljestä uusintana. ;)

  J.Edgar

  VastaaPoista
 2. Siunattu hulluus kuulus ehottomasti mukaan impivaaraviikkoon

  -jpt-

  VastaaPoista
 3. Parhautta!

  -Tvälups-

  VastaaPoista
 4. ai piru kun vääntivät noihin aikoihin kaikkea kivaa junttikamaa ja jokaisessa samat vakionaamat. Niitä alkaa jo olla ikävä.nyt olisi hyvä aika hamstrata muutama DVD kyseisestä luottonäyttelijäkollektiivista ja aikajanan kohdasta että muistaa sitten muumiona. Nykysuomifilmiä ei oo tullu katottua since levottomat. vittu mitä paskaa. ei kiitos. kun on vuosikymmenten ajalta näkemätöntä matti pellonpäätä ja sun muuta, niin miksi tyytyä kusiseen kokakola-leikkihollywood-paskaan. ei kiitos. samaa mieltä olen musiikista. ei tässä muuta. kiitän ajastanne, tsendölmen. zombie ja kummitusjuna pitäs hankkia DVD:nännänä. se on paras. koska Silu soittaa bassoa ja on itsetuhoinen paskaläjä <3<3

  VastaaPoista
 5. Pekko Aikamiespoika tyräaholaisine ystävineen on myös suomalaisuutta aidoimmillaan.

  VastaaPoista
 6. Huomenta, J.Edgar, jpt, Tvälups, Feyris ja TapsaK, ja kiitoksia kommenteistanne.

  Impivaaraviikko olisi hieno idea. Mainituista itselleni tuttuja ovat vain Pekko Aikamiespoika sekä kirjaversio Havukka-ahon ajattelijasta. Olen toki muitakin nähnyt, mutta en aikuisiällä. Varsinkin Turkan Seitsemän veljestä pitäisi joskus nähdä. Olen kuullut sitä moitittavan niin paljon, että se ei voi olla huono.

  Levottomat kyllä merkkasi erään aikakauden suomifilmissä. Aikakauden, jonka tuotokset olisi parasta vain hävittää muun ongelmajätteen mukana. En ole varma, joko aikakausi on loppunut, koska ei ole tehnyt mieli katsoa.

  Yleensäkin suomifilmeissä on ongelmana, että ainoa olemassaoleva lajityyppi on känniääliöily. Pohjanmaakin kuuluu siihen kategoriaan, mutta siinä asia on sentään osattu toteuttaa hauskasti.

  VastaaPoista
 7. täytyy sanoa että tankki täyteen ja reinikainen on yksi ehkä parhaiten ajanhammasta kestänytyttä komediaa, ainaki mun mielestä ..

  -jpt-

  VastaaPoista
 8. Huomenta taas, jpt. Totta, Reinikaista ei sovi unohtaa.

  VastaaPoista