sunnuntai 17. toukokuuta 2020

Miesselittäminen selitettynä

En tajua, minkä takia kaikki valittavat, että koronakaranteeni on kurjaa. Ei saa lähteä mihinkään eikä voi tehdä mitään, koska asioiden tekeminen vaatii menemistä sinne, missä ovat kaikki muutkin. Onneksi sentään voi istua pöntöllä, kun tuli ostettua kahden vuoden varasto vessapaperia ilman sen kummempaa syytä kuin että kaikki muutkin ostivat.

Todellisuudessa tämä on aivan mahtavaa. Saa oikein luvan kanssa jumittaa kotona useita viikkoja putkeen. Kaupasta saa tilattua ruuat kotiin, eikä tarvitse töissäkään käydä. Ehtii kerrankin nukkua edes kehon tarvitseman minimimäärän, ja päivällä ehtii tehdä jotain järkevää. Ihmiset, jotka valittavat "mökkihöperyydestä", ovat minulle sama asia kuin jos käärmeeni Pörrö yhtäkkiä äityisi valittamaan, kuinka terraarion huono lämpötilabalanssi sotkee sen infrapuna-aistin. Kuulostaa kurjalta, mutta koska kyseessä on täysin eri eliölaji, en osaa samaistua.

Emäntä väitti, että minulla on liikaa vapaa-aikaa, kun askartelin tällaisen.

Taloushan tässä kärsii, niin kansan- kuin henkilökohtainenkin, mutta ei mikään ole ilmaista. Ei enempää koronasta. Onhan se kiva, että kun ihmisillä on vihdoin ihan oikea huolenaihe, heidän ei tarvitse väkisin kehittää huolenaiheita jostain arkikielen sukupuolittuneisuudesta tai muusta älyttömästä, mutta rajansa kaikella. Puhutaan siis tällä kertaa mieluumin vaikka siitä arkikielen sukupuolittuneisuudesta.

Talvella termi "miesselittäminen" tai "setäselittäminen" alkoi saada kunnolla tuulta siipiensä alle. Jopa siinä määrin, että ykkösrivin poliitikot ja toimittajat kyselivät julkisesti, mitä se oikein mahtaakaan tarkoittaa. Varsinkin nuorten naisten mielestä se on suorastaan yhteiskunnallinen ongelma. Itsekin olen termiä käyttänyt omista horinoistani, koska alan jo kilpailla setämiessarjoissa ja tykkään selittää.

Tarkemmin asiaa pohdittuani ymmärsin kuitenkin, että miesselittäminen on eri asia kuin miehen suorittama selittäminen, ja että se itse asiassa on todellinen ongelma. Vaikka setämiehet yleensä kunnioittavat minua yhtenä heistä, jopa minä joudun silloin tällöin töissä väittelyihin, joissa joku asian_tuntia päättää ruveta kouluttamaan minua vankalla yhden työstäni kertovan elokuvan näkeemiseen nojaavalla kokemuksella. Nuorille naiskollegoille tällainen helvetti on päivittäistä.

Tietenkin vain pieni osa keski-ikäisistä miehistä on tällaisia, mutta suuri enemmistö heistä on keski-ikäisiä miehiä.

Äkkipikaisempi saattaisi vetää johtopäätöksen, että keski-ikäisissä ja/tai miehissä on jotain vialla, mutta se on itse asiassa harha. Miesselittäminen ei johdu iästä tai sukupuolesta, vaan keski-ikäiset miehet vain sattuvat olemaan riskiryhmää.

Antakaapas kun selitän. Tarve opettaa muita kumpuaa omasta asiantuntijuuden kokemuksesta. Ihminen, joka tuntee tietävänsä enemmän ja paremmin kuin muut, ihan ymmärrettävästi haluaa opastaa muita. Eihän kukaan tykkää katsella vain vierestä, kun muut hortoilevat ympäriinsä nolaamassa itseään typeryydellään.

Asiantuntijuuden kokemus saattaa olla perusteltua tai sitten ei, mutta se syntyy siitä, että henkilö on saavuttanut elämässään jotain, jota keskivertotallaaja ei yleensä saavuta, kuten esimerkiksi hyvän palkkatason, vakituisen monikymmenvuotisen uran ja/tai johtavan aseman työelämässä. Se ei vielä sinänsä haittaa, mutta silloin tällöin jotkut tulkitsevat erikoistuneen viisautensa johtavan yleiseen viisauteen, jolloin joku kirjallisuustieteen tohtori saattaa ruveta esittämään vahvoja kannanottoja rakennustekniikkaan, tai toisin päin.

Hallitsen suvereenisti myös lehmänhoitoteollisuuden.

Kaikkein pahinta on, jos henkilö on saavuttanut asemansa jollain muulla tavalla kuin asiantuntemuksella, kuten esim. poliittisella aktiivisuudella. Tällöin henkilö saattaa ajatella, että se, että hän on päässyt asemaansa, itsessään tekee hänestä asiantuntijan, eikä hän välttämättä edes koe tarvetta oppia lisää.

Miten tämä liittyy keski-ikäisiin miehiin? Miehet keskimäärin jahtaavat statusta ja arvostusta enemmän kuin naiset, ja vanhat ovat ehtineet tehdä enemmän kuin nuoret. Keski-ikäisillä miehillä siis on keskimäärin enemmän statusta kuin muilla ryhmillä, ei siinä sen kummempaa.

Miesselittäminen ei siis tietenkään ole heidän yksinoikeutensa, vaan miesselittämisessä kunnostautuvat kaikki muutkin. Esimerkiksi annan erään eduskunnan puhdastyylisimmistä miesselittäjistä, Iiris Suomelan:


Tiedän, että nauroin Iirikselle edellisessäkin tekstissäni. En tunne mitään erityistä antipatiaa häntä kohtaan, enkä halua mitenkään "maalittaa" tai muutenkaan ottaa häntä silmätikukseni, mutta mitäs jakelee niin hyviä malliesimerkkejä.

Mutta joo, Iiris on omien sanojensa mukaan jo 20-vuotiaana käynyt "kaikki mahdolliset" talouspolitiikkaa käsittelevät kurssit ja lukenut kirjat. Lisäksi hän on kansanedustaja, johon tehtävään pääseminen on kautta aikain ollut mahdollista vain parhaalle älylliselle eliitille, joten Iiris ei voi olla mikään turha nainen.

Tuo hänen kommenttinsahan ei sisältönsä eikä muotonsa puolesta mitenkään eroa vanhasta kunnon "kuules tyttö kyllä minä tiedän"-aloituksesta.

No mutta entäs sitten? Ei minulla oikeastaan ollut pointtia tässä. Meinasin sanoa, että älkää olko tuollaisia, mutta eihän ihminen itse voi tietää, onko hänen uskonsa omiin taitoihinsa perusteltua vai ei. Tässä voisi höpistä Dunning-Kruger-efektistä tai vahvistusharhasta tai siitä kaverista, joka päätti lähteä "kyllä mä hoidan"-asenteella levittämään Jumalan sanaa saarelle, jonka asukkaista ei tiedetä yhtään mitään, koska ne tappavat kyselemättä kaikki näkemänsä muukalaiset, mutta ääh.

Voitte silti yrittää, te kaikki setämiehet ikään ja sukupuoleen katsomatta. Älkää esimerkiksi esittäkö faktana tietoa, jota ette ensin ole vahvistaneet todeksi vaikkapa alan ammattilaiselta tai Pekan Porstuasta.

10 kommenttia:

  1. Mainiota pohdiskelua jälleen. Harmillista kun et kirjoittele tämän enempää, mutta ymmärrän toki tilanteesi.

    Minua tuo termi 'miesselittäminen' taikka 'mansplaining' on ärsyttänyt lähinnä siitä syystä, että sitä käytetään ihan liian herkästi ja väärissä tilanteissa, mutta asiakaspalvelutyötä tehdessäni kuvailemasi keski-ikäiset herrat tulivat kyllä tutuksi. Sieltä tuli paljon ilmaisia neuvoja liiketoiminnan kohentamiseksi, ja aina ne olivat hintansa väärtejä.

    VastaaPoista
  2. Tuli tuo Iiris-rukka vastaan tuolla muutamallakin muulla sivulla. Ja juurikin utolla selityksellään, että on lukenut jne kaiken taloustieteellisen ja siihen liittyvän, ja jo kakskymppisenä. Aikaisin on likka aloittanut ja ollut erityislahjakas. Kas kun on osannut lukea jo kapaloissa olessaan. Se taas on tullut jutissaan hyvin selvästi esille ettei ole lukemastaan mitään ymmärtänyt, eikä ne setämiehet ole uskaltaneet asioita selittää. Ihan on kuin samariinikin: älä tule mulle neuvomaan, MINÄ tiedän paremmin.
    Ei helevata...
    Huru-ukko

    VastaaPoista
  3. Iiris Rukka ilmentää oikeastaan setäselittämisen syntyolosuhteiden kääntymistä totaalisen päinvastaiseksi:

    setäselittäminen on peräisin agraariyhteiskunnasta, jossa ihminen oppi kaiken elämässään tarvitsemansa ripiltä pääsyyn mennessä. Sen jälken hän ei tarvinnut uuden oppimista, vaan kokemusta.

    Mitä enemmän ikävuosia, sitä enemmän kokemusta. Olihan toki luontevaa, että keski-ikäiset miehet ottivat nuaren kölövin kanssa asian puheeksi jo ennen kuin asia oli tullut edes ajankohtaiseksi:
    "Kuules poika, tämä juttu mihin kohta ruvetaan menee näin..."

    Sotakorvaukset siirsivät agraariyhteiskunnan historian sivuille teollisuusyhteiskunnan tieltä. Se on muuttunut jälkiteolliseksi tietoyhteiskunnaksi, jossa ihmisen on käytännössä opiskeltava uutta koko elämänsä.

    20-vuotias on vasta opinpolkunsa alkupäässä, jossa hän ottaa horjuvia ensiaskeleitaan aikuisuuden maailmaan. Huonompi juttu on, ettei hänellä enää ole niitä setiä ottamassa asian puheeksi ennen kuin siihen ryhdytään, että kuules poika, näin tätä hoituu.

    Nyt sitten ollaan tultu tilanteeseen, että juuri ja juuri teini-iästä päässyt tyttö, joka vielä vähän aikaa sitten nautti lapsilisää tietää tietävänsä ihan kaikesta ihan kaiken, koska on lukenut ihan kaikesta tarvitsemastaan ihan kaiken.
    Varsinkaan hän ei tarvitse mitään isänsä ikäistä miestä selittämään hänelle yhtään mistään yhtään mitään!

    Onko ympyrä sulkeutunut? I beg to differ, sanoi Doc Holliday:
    ympyrästä on tullut spiraali, joka johtaa kiihtyvällä tahdilla alaspäin.

    VastaaPoista
  4. Heh - tuo tyyppi on tuttu työurani ajalta. Olen ollut kaikenmoisen teknologian kanssa tekemisisssä 70-luvulta asti, asiakaspalvelutehtävissä usein. Sopiva termi näille ukoille on MinäTiedänMies. Ostavat lateksimaalin liuottimeksi tärpättiä. Ihmettelevät läikikästä vastamaalattua ulkoseinäänsä sadekesän sateisimman kuun lopulla. Kysyvät ihan tavallista ristipääruuvimeisseliä, tarkentavat vastaustaan "ihan tavallinen" kun utelee notta phillips vai pozidrive. Käyvät korjaamassa kompassin kanssa juuri asennetun TV-antennin oikeaan suuntaan. Ja valittavat sitten antennin olevan rikki, kun näkyy haamuja ja lumisadetta. Vyyhteävät CAT6 verkkopiuhan kuin pyykkinarun muuttoa valmistellessaan ja sitten kummastelevat uuden sijaintinsa ihanpaskaa verkkoa. Selittävät sitten verkon IP-protokollaa paikalle sattuneelle dippainssitiinalle, verkkopomolle siis ja sitten sähkäritimolle joka tuo paikalle ehjän piuhan. Onhan näitä.

    Pyssymies

    VastaaPoista
  5. Itse henkilökohtaisesti vihaan koronarajoitusaikaa. Yhdistykseni toimipisteet ovat kiinni enkä saa mennä käymään mummilassakaan (mummini kuoli keväällä, mutta paikassa asuu vielä muuta sukulaisväkeä). Viime lauantaina tapasin ensimmäisen kerran pitkään aikaan vanhemman pikkuveljeni perheineen.

    Toisaalta olen päässyt uudentamaan wanhan harrastukseni 1990-luvulta eli lentosimulaattoripelilentämisen.

    Miksei missään järjestetä setämieskaraokea? Täytän aivan kohta 50 vuotta.

    VastaaPoista
  6. Huomenta, Reijo, Huru-ukko, Qroquius, Pyssymies ja Tom, ja kiitoksia kommenteistanne.

    Reijo: Joo, kirjoitan itse asiassa koko ajan enemmän, mutta yhä pienempi osa siitä menee tänne tai muualle nettiin. Niin, "miesselitys" on vain kuittaus, jolla vastapuolen argumentit voidaan ohittaa huomiotta, kuten "ämmät hiliaa" ennen vanhaan. Kai sekin on jotain tasa-arvoa, että nykyään tuota voivat harrastaa kaikki, eivät vain setämiehet.

    Huru-ukko: Niin, eihän Iiriksen väite välttämättä epätosi ole. Jos vaikka ei jostain syystä ole mahdollista suorittaa kuin vaikka yksi peruskurssi, silloin voi sanoa suorittaneensa "kaikki mahdolliset" kurssit. En tunne Iiriksen kouluhistoriaa, mutta tällaiset kommentit ovat tyypillisiä myös ns. kympintyttö-syndroomasta kärsiville. Suoritetaan mahdollisimman paljon kursseja ja ulkoaopettelulla saadaan niistä hyvä arvosana, mutta sillä, ymmärretäänkö sisältö ja muodostavatko kurssit järkevän kokonaisuuden, on toissijaisempi merkitys. Käytyjen kurssien määrä ja arvosanat itsessään ovat tae osaamisesta.

    Lempiesimerkkini on eräs nuori nainen, joka oli kanssani samalla kurssilla yliopistossa. Professori kysyi, että koska Kolumbus löysi Amerikan. Neito viittasi ja vastasi, mutta vastasi väärin. Hän kyllä muisti vuosiluvun numerot oikein, mutta ei ollut aivan varma, oliko se vuosi 1492 vai 1942.

    Qroquius: Hyvä analyysi, ja asiaa pahentaa vielä se, että nyky-yhteiskunnassa se setämiesten kokemus on oikeasti paljon vähemmän relevanttia kuin 100 vuotta sitten. Kun nuoriso on kasvanut siihen, että he joutuvat opettamaan vanhempiaan älypuhelinten käytössä yms., heillä on perusteet olettaa, etteivät vanhemmat muutenkaan välttämättä ymmärrä nykymaailman toimintaa.

    Pyssymies: Minäkään en useimmista noista esimerkeistäsi mitään tiedä, mutta ei se mitään. Joo, tarkentavat kysymykset ovat noille myrkkyä. Omaa tiedonpuutetta ei missään tapauksessa paljasteta, joten vastaus "ihan tavallinen" on ihan tavallinen. Ja sitten jos heidän kysymykseensä on olemassa "ihan tavallinen" vastaus, mutta se, mitä he tarvitsevat, onkin jokin harvinaisempi vaihtoehto, on asiakaspalvelijan vika, että se menee taitamattomuuttaan antamaan väärän tuotteen.

    Tom: Minullakin taitaa jäädä tänä kesänä mökkireissu väliin, koska mökillä asuvat myös emännän isovanhemmat, jotka ovat riskiryhmää. Mutta kaikki karaoket ovat setämieskaraokeja. Karaokessa kaiken alfa ja omega on ehdoton itsevarmuus täysin substanssista riippumatta, kuten setämieheydessäkin. Karaoke siis on setämiehekkäin harrastus, mitä kuvitella voi. Itsekin, kun menen kavereiden kanssa karaokepaikkaan, laulan enemmän kuin muut yhteensä, vaikka olen musiikillisesti lahjattomin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jei mä kysyin kerrattain männävuonna Oulun verkkokaupassa näkyyks näistä televisoista se metsäratio :), kun myyjä tuli paikalle, kattelin taulutöllöjä siinä, varmaan ajatteli että mikä ihmeen maalainen ...

      -jpt-

      Poista
    2. Iltaa, jpt, ja kiitos kommentista. Pahintahan asiakaspalvelijan kohdalla tuollaisissa kysymyksissä on se, ettei ikinä voi tietää, onko kysyjä sittenkin tosissaan. Sellaista kysymystä ei nimittäin ole olemassakaan, etteikö joku joskus jossain sitä kysyisi vakavissaan.

      Poista
  7. MinätiedänMies ei lue käyttöohjetta, ei ainakaan etukäteen. Eikä ainakaan kysy neuvoa. Vääntää vasenkätistä mutteria tiukemmalle ja ihmettelee kun ei edes metrin jatkovarrella vääntäen aukene.

    Tavallinen oli muuten tavallinen tieto sahanterän (kaarisahaan) ostajilla. Teriä oli kuutta mittaa halkosahaan, oksasahalle ja jännesahalle omansa. Ja jo silloin kadonneelle oikein pitkälle halkosahalle vielä oma mittansa, 42"(?). Teriä oli kahta lajia_ kärkikarkaistu ja tavallinen - oikeasti. Siis noin 14 vaihtoehtoa hyllyssä. Eikä tietenkään MinäTiedänMiehellä kanttia sanoa "en tiedä" kun kyselin terän mittaa. 30" ja 36" oli aika yleisiä kattoivat reilun kolmanneksen myynnistä. 533mm ja 610mm, 40" ja olikohan 460mm melkein loput. Mitoitus siis tuumaperäinen, englannin tuuma. 914mm ja 915mm tarkoittaa samaa mittaa, yhtä jaardia, 36". MinäTiedänMies sitten kitisee kun ei ole sopivaa terää, on vain liian pitkää 915 terä, kun pitää olla 914mm. Kyseessä on vielä nimelismitta, mittanauhalla ei oikeastaan mikään väli ei ole 914mm ko. terässä.

    Oi niitä aikoja

    Pyssymies

    VastaaPoista
  8. Huomenta taas, ja kiitos kommentistasi. Hohoho, voin hyvin kuvitella. Aina silloin tällöin tulee mieleen, että voisi vaihtaa alaa ja mennä sellaisiin hommiin, joissa asiakkaat eivät ole oletusarvoisesti kännissä, mutta sitten aina kuulee tuollaisia kokemuksia, ja tietää, ettei se ruoho ole toisella puolella vihreämpää. Eikä se ole edes alasta kiinni, vaan kaikki raportoivat samaa.

    VastaaPoista