maanantai 7. syyskuuta 2015

Anonymiteetin siunaus ja vaihtoehtoisen historian kirous

Toisaalta haluaisin kirjoittaa jostain uutisesta tai muusta ajankohtaisaiheesta, mutta sellaisissa on nykyään ikävän suppea tarjonta. Pelkkää pakolaiset sitä ja vastaanottokeskukset tätä. Tekee mieli kiljua tätä saman toistoa kuunnellessa, ja mistä minä muka tähän hätään kiljua saisin? Enhän edes tunne ketään teini-ikäistä.

Kirjoitetaanpa siis jostain muusta. Kuten vaikka Timo Soinista.

En löytänyt sopivaa kuvaa Soinista, joten viehättävä assistenttini Xenia saa luvan toimia käänteisenä esimerkkinä.

Toisin kuin persujen vastustajat (ja ehkä Timo Soini itse) kuvittelevat, persuja ei kannateta Timo Soinin vuoksi, vaan hänestä huolimatta. Havaittiinhan tämä jo presidentinvaaleissakin, vaikka myönnän häntä äänestäneeni. Nyt omakin sietokykyni ylittyi, kun hän oli plokissaan tällaista mieltä:
Olen tullut siihen tulokseen, että omalla nimellä ja nuunalla esitetyllä mielipiteellä on merkitystä ja uskottavuutta.
Olen jo jonkun aikaa sitten tehnyt päätöksen, että deletoin ilman nimeä ja yhteystietoja tulleen postin lukematta niitä. Samalla tavalla suhtaudun nimettömiin lähteisiin. Arvostus tulee, kun sen takana seisoo kokonaisena ja omana itsenään ilman viikunanlehtiä.
En tiedä, esiinnynkö omalla nuunallani, koska en tiedä, mikä on nuuna, mutta tuskin kukaan epäilee, ettenkö esiintyisi täällä oikealla nimelläni. Anonyymiksi minua kuitenkin solvataan, koska en paljasta sukunimeäni ja muita yhteystietojani. Timo tai joku muu voisi vihdoinkin vääntää minulle rautalangasta, miten mielipiteeni paranevat siitä, että henkilöllisyyteni on tiedossa.

Typerä ja harhainen mielipide on edelleen typerä ja harhainen, sanoi sen kuka tahansa, kuinka julkisesti tahansa ja kuinka vakuuttavalla Dressmann-äänellä tahansa. Vastaavasti järkevä mielipide on järkevä sellaisenaan ja seisoo omillaan täysin riippumatta siitä, kuka sen esittää.

Ymmärrän toki Soinia siinä mielessä, että hän varmasti saa asiatonta paskaa niskaansa kaiken maailman kylähulluilta koko ajan, eikä häntä kiinnosta vastailla sellaisille, mutta suurempana ongelmana tässä asiassa ovat eri tahot, jotka jatkuvasti vaativat nettikommentoinnin ja -kirjoittelun anonyymimahdollisuuden poistamista. Pitäisi kuulemma käyttää aina Facebook-tunnuksia tai jopa verkkopankkitunnuksia, että kommentoijan henkilöllisyys olisi tiedossa, ja tämä sitten parantaisi kommenttien tasoa.
Demokratiassa ei tarvitse, eikä pidä pelätä. Haluan säilyttää sellaisen Suomen, jossa on sananvapaus ja jossa joutuu itse vastaamaan sanoistaan.


Sanoista vastaaminen on mielenkiintoinen konsepti. Esimerkiksi työnantajani varjelee tarkasti julkisuuskuvaansa, mikä käytännössä tarkoittaa, että firma kannattaa virallisesti monia kauniita punavihreitä aivopieruja, etteivät hyvät ihmiset alkaisi boikotoida. Minut on velvoitettu tukemaan tätä tavoitetta, ja niinpä jos minä julkisesti omalla nimelläni solvaan punavihreitä ideologioita, saatan joutua vastaamaan sanoistani raskaimman eli työsuhteeni kautta. Esimerkiksi edellistä kirjoitustani ei otettaisi ilolla vastaan.

Samasta syystä useimmat epämuodikkaiden ajatusten blogistit esiintyvät anonyymisti. Nimellään esiintyvistä tehdään rikosilmoituksia, tai sitten he saavat ilmiantoja työpaikalle. Ruotsin puolella on tavallista, että he saavat porukalla turpaan. Vastakkaisten mielipiteiden edustajille tämä sopii mainiosti, koska heillehän on aivan sama, saavatko he hiljennettyä vastustajansa asia-argumenteilla vai muilla keinoilla. En minä keksi muuta syytä, miksi ihmeessä kukaan edes haluaisi tietää vastaväittäjänsä henkilöllisyyden.

Demokratiassa ei ehkä tarvitse tai pidä pelätä. Herättäkää minut sitten, kun elämme demokratiassa. En kyllä ymmärrä, miten demokratiassakaan sananvapaus ja "sanoista vastaaminen" ovat sovitettavissa yhteen. Luulin Timon nähneen tätä touhua sen verran läheltä, että ymmärtäisi asian; edes Halla-ahon kertomana, jos ei henkilökohtaisesti.


Ei Soinista sen enempää. Mistäs muusta kirjoittaisin? Noh, tässä on asia, josta olen valittanut ennenkin:


Kuvassa näette vaihtoehtoista historiaa, jossa britit ja saksalaiset sotivat yhdessä Neuvostoliittoa vastaan.

Menin sitten ja ostin sellaisen pelin kuin Company of Heroes 2, toiseen maailmansotaan sijoittuvan reaaliaikaisen strategianaksuttelun, koska se oli alennuksessa ja kaveritkin pelaavat sitä. Vaihtoehtoinen historia johtuu siitä, että peruspelissä pelattavina osapuolina ovat vain saksalaiset ja neukut, ja briteistä pitää maksaa erikseen. Kaveri maksoi, itse en. Jos haluaisi koko pelin, se olisi:

Peruspeli 34,99 €
Jenkit ja länsirintaman saksalaiset 19,99 €
Britit 12,99 €
Neljä lisätehtävä- ja karttapakettia yhteensä 23,96 €

Ja näin saadaankin 35 euron pelin hinta turvotettua yli 90 €:n. Kiitos taas tästäkin vähästä. Lakkaan kyllä valittamasta sitten, jos ne tekevät talvisotalisäosan.

6 kommenttia:

 1. Mä ymmärrän, että tuo toimisi Linuxissakin. Toisaalta en tapaa pitää kauheasti reaaliaikastrategiapeleistä.

  Mitä taas tulee Soinin "letkautukseen", niin minusta tuntuu, että tällä kertaa hän ei ole oikein ajatellut ennen suunsa aukaisemista paljoa.

  VastaaPoista
 2. Googlekin tarjoaa ekana Kuusamo hirsitalojen Nuunan. :D
  http://www.kuusamohirsitalot.fi/hakutulokset.html?q=Nuuna

  VastaaPoista
 3. Huomenta, Tom ja 1/17, ja kiitos kommenteistanne.

  Reaaliaikastrategioissakin on eroja, on nopeampia ja rauhallisempia. Uskon kuitenkin, että tästä nimenomaisesta et pitäisi, koska se on aika hektistä klikkailua ja sähellystä. Siksi en itsekään ole kovin kovasti sille lämmennyt. Mutta on se hienon näköinen ja tunnelmallinen.

  Joo, Soini ajatteli asian vain omasta näkökulmastaan, ja ymmärrän kyllä, että tonneittain sähköpostia vastaanottava ministeri kyllästyy anonyymisti kettuileviin hippeihin. Vähän olisi voinut kyllä miettiä, mitä tuollaiset vaatimukset tarkoittavat pienemmille tekijöille ja miten se oikeasti sopii yhteen sananvapauden kanssa.

  Komea mökki. Se ei olekaan vain ensimmäinen hakutulos, vaan suomenkielisillä sivuilla nuuna ei mitään muuta näytä tarkoittavankaan. Soinille sellaiset terveiset, että vaikka joskus tulisinkin julkisuuteen koko nimelläni, hirsikartanoni jätän kuitenkin edelleen ulos kuvioista.

  VastaaPoista
 4. Hyvä, ettet löytänyt Soinin kuvaa. Mukava tutstua assistenttiisi, hyvää päivää Xenia!

  VastaaPoista
 5. Itse olen miettinyt miten paljon puhujan ryhmä/ominaisuudet vaikuttavat siihen, minkälainen reaktio häntä kohtaan syntyy vääristä mielipiteistä vai onko lynkkausmieliala samanlainen, ei väliä sanoiko väärät asiat valkoinen heteromies, nainen, seksuaalivähemmistön jäsen, muslimi jne?

  Mutta Soinista.... Olen lukenut jo hyvän aikaa hänen blogiaan ja kunnioittanut häntä ja pitänyt häntä yhtenä niistä ihmisistä, jolla olisi potentiaalia johdattaa porukka pois hullun tieltä, mutta viime aikoina Soini on jättänyt minut välillä hyvinkin pettyneeksi.

  VastaaPoista
 6. Iltaa, Turkkulaanen ja Lone, ja kiitos kommenteistanne.

  Jos nyt totta puhutaan, en ehkä kuluttanut Soinin kuvan etsimiseen niin paljoa aikaa ja energiaa kuin olisin voinut, vaan korvasin sen hyvin nopeasti toisella. Laiska kun olen.

  Lone, mielenkiintoinen pohdinnan aihe. Toisaalta ryhmät vaikuttavat siihen, miten edistyneempi kansanosa toisia kohtelee, mutta toisaalta joihinkin ryhmiin joutuu/pääsee sen mukaan, millaisia mielipiteitä esittää, ja ryhmillä on omat arvoasteikkonsa. Tarkoitan, että persuksi tiedetty nainen ja/tai homo ei ole juuri sen paremmassa asemassa kuin persuksi tiedetty heteromies. Muut kuin persut voivat vähän vapaammin esittää asioita, mutta hyvin äkkiä heilläkin tulee raja vastaan, kun jo leimautuu persuksi. Muslimeilta kuulisin joskus mielelläni kriittisiä kannanottoja, että näkisi, mitä tapahtuu.

  Itse en olekaan Soinin blogia seurannut. Tämänkin tekstin löysin jonkun muun blogin kautta, Ykän kommenteista varmaan. Joskus vuosia sitten Soini vaikutti hyvinkin lupaavalta, mutta ehkä häntä sittenkin kiinnostaa enemmänkin poliitikon ammatti kuin ongelmanratkaisu.

  VastaaPoista