lauantai 4. huhtikuuta 2015

Väkivaltaa aprillipilana

Minun täytyy nyt esittää pahoitteluni lukijakunnalleni. Minulla oli suunniteltuna hauska aprillipila teidän riemastuttamiseksenne, mutta valitettavasti se tarttui sensuurin kynsiin jo luonnosvaiheessa.

Mitä tästä opimme? Muistakaa, lapset, että kun joskus saatte jonkin hyvän idean, älkää koskaan kysykö lupaa sen toteuttamiseen. Joku sen kuitenkin kieltää, eikä sellaiseen kannata turhan päiten antaa tilaisuuksia. Samasta syystä esimerkiksi minäkään en ole koskaan kysynyt pomoltani, saanko tulla töihin kännissä.


Mutta onneksi jäyniä on riittänyt ilman minun panostani. Sanomalehdilläkin on nykyään tapana juksata lukijoitaan julkaisemalla aprillipäivänä älyttömiä vitsiuutisia. Suosikkini on edelleen Mikrobitissä kohta parikymmentä vuotta sitten ollut juttu pankkiautomaattiprintteristä, jonka voi hankkia kotiin ja se sitten printtaa seteleitä vähentäen samalla saman summan pankkitililtä. Legenda kertoo, että joku oli ottanut jutun tosissaan ja mennyt alan liikkeeseen kyselemään kyseistä vehjettä. Kun ei ollut löytänyt, oli hän sitten nikkaroinut rahaprintterin itse ja yllättäen joutunut väärentämisestä linnaan. En tiedä, voiko olla totta.

Tänä vuonna palkinto parhaasta lehdistöaprillauksesta menee kuitenkin Ylelle. Yle otti varaslähdön julkaisemalla juttunsa jo 19.3., mutta sehän on vain fiksua. Eiväthän ne aprillipäivänä enää mene läpi, kun väki osaa odottaa niitä. Eli siis:

Miksi kukaan ei puuttunut ahdisteluun Tapanilassa? – Näillä ohjeilla katkaiset häirinnän
Mitä tehdä, kun joku tai joukko ihmisiä ahdistelee toista ihmistä esimerkiksi junassa tai kadulla? Helsingin kaupungin nuorisotoimenjohtaja Tommi Laitio pohti keinoja puuttua ahdisteluun ja häiritsevään käyttäytymiseen.
Nythän on niin, että:
...erityisesti tytöt ja maahanmuuttajat kokevat paljon erilaista häirintää. Yleinen kokemus on, etteivät ihmiset puutu tilanteisin, vaan jäävät seuraamaan niitä sivusta.
– Minua kiinnosti, miksi monelle käy niin, ettei toimi omien arvojensa mukaisesti. Mikä estää väliinmenemistä, kun tietää, että tuo tilanne ei mene oikein, Laitio pohtii.
Kyllähän tuollaisia varmaan tulee monelle mieleen, kun katsoo vierestä häiriötilanteita ja miettii, miksei kukaan muu tee mitään. Vastauskin on aika selvä, eli vaikka suomalaiset ovat eläneet sivistyneessä yhteiskunnassa jo useiden sukupolvien ajan ja sen seurauksena monet eläimelliset vaistot ovat regressoituneet tasolle, jolla niiden aktivoimiseksi tarvitaan viinaa, itsesuojeluvaistosta emme silti ole vielä päässeet eroon.

Kun aprillipila on näin pohjustettu, päästään itse jäynään:
Yksinkertainen keino saada häiritsijät järkiinsä on Laition mukaan nimetä teko ja siten tuomita se.
– Kuulostaa tosi yksinkertaiselta ja helpolta sanoa "Hei te häiritsette tätä ihmistä, voitteko lopettaa?". Sillä on kuitenkin kummallinen vaikutus, se ikään kuin laittaa aivot päälle.
Ylen juttuun ei ole päässyt mukaan alkuperäisen ohjeistuksen ykköskohtaa, että jos tilanne vaikuttaa vaaralliselta, kannattaa mieluumin soittaa hätänumeroon kuin mennä itse väliin, joskaan sielläkään ei määritellä, mistä vaarallisen tilanteen tunnistaa. Syy, miksi väliinmenoa ei aprillikauden ulkopuolella suosita, on tämä:
Silminnäkijän mukaan mies löi yökerho Namun edustalla varoittamatta parikymppistä miestä sillä seurauksella, että tämä kaatui maahan ja loukkasi päänsä. 
Silminnäkijän mukaan uhrilla on aivoruhje ja hänet olisi viety sairaalaan, jossa hän olisi odottamassa hengityskoneessa pääsyä leikkaukseen. HS:lle puhuneen silminnäkijän mukaan uhri olisi mennyt väliin, kun tekijäksi epäilty olisi seurueineen häirinnyt naisseuruetta yökerhon edustalla.
Mutta joo. Netissä oli monia muitakin hauskoja piloja, kuten vaikka Samsungin älylihakirves, poliisien suunnitelma kouluttaa vainukoiria haistamaan haittaohjelmat verkkokaapeleista ja Cernin hiukkaskiihdyttimellä tehty läpimurto Voiman olemassaolon havaitsemiseksi. Yle kuitenkin voittaa seuraavien kriteerien ansiosta:

+ Pilassa käytettiin luovalla tavalla hyväksi ajankohtaisia puheenaiheita.

+ Pila nojaa kauniin humanistisiin ja poliittisesti korrekteihin lähtöoletuksiin, kuten kaikki parhaat ja menestyneimmät kusetukset kautta historian.

+ Hyvä ajoitus - kukaan ei ymmärrä olla varuillaan aprillipilojen vuoksi vielä maaliskuun puolessavälissä.

+ Pila on kohteelleen mahdollisesti hengenvaarallinen, kuten kunnon aprillipilan kuuluukin olla.


Eipä siitä sen enempää. Nyt on pakko tunnustaa, että tänä vuonna pitkästä aikaa tulin itsekin aprillatuksi. Kävi nimittäin niin, että ostin pelin Total War: Rome II, koska se oli 75 %:n alennuksessa. Peli itse on oikein viihdyttävä ja koukuttava, vaikka onkin melko yksinkertainen. Ideana on antiikinaikaisilla sotajoukoilla valloittaa kaikki vastaantulijat alueella, joka vastaa pääosin Rooman valtakuntaa laajimmillaan.

Taistelukentillä ohjastetaan eri asein varustettuja komppaniamuodostelmia. Jousimiehillä pehmennetään vihollista, jalkaväellä piiritetään ja lahdataan vihollisen jalkaväki, ratsuväellä tuhotaan vihollisen jousimiehet ja keihäsmiehillä pidetään vihollisen ratsuväki loitolla.

Spartalaiset valmistautumassa ottamaan vastaan germaanisoturieni hyökkäyksen.

Pelissä itsessään ei ollut jäynän makua, mutta sitten menin sijoittamaan reilun euron lisää ja ostamaan Blood & Gore packin, joka parantaa peliä tekemällä siitä väkivaltaisemman veritahroilla ja -roiskeilla sekä näyttävillä päiden ja raajojen irtihakkaamisilla.

Spartalaiset ottamassa vastaan germaanisoturieni hyökkäyksen.

Ensimmäinen vedätys on tietysti siinä, että pitää erikseen maksaa grafiikka-asetuksesta, jonka luulisi olevan normaalihinnaltaan 55 €:n pelissä jo valmiina. Eikä se siihen jää; pelissä on kymmeniä eri valtioita, mutta puolet niistä ei ole valmiiksi pelattavissa, vaan ne saa käyttöönsä ostamalla ne erikseen lisäosina (kolmen nipuissa, seitsemän eri nippua, hinta 7,49-14,99 €/kpl)

Suurin valituksenaiheeni on silti se, ettei siinä oikeasti ole niitä paljon mainostettuja raajankatkomisia. Samaa ovat netissä muutkin näköjään valittaneet. Jotkut ovat kuulemma onnistuneet näkemään, mutta en minä vaan. Toistaiseksi hardcorein kohdalle osunut on tuo allaolevan kuvan vasemman alareunan spartalainen, joka saa kaksi keihästä takaraivoonsa ja ne tulevat silmistä ulos.


Niin että kiitos vaan tästäkin vähästä. Sarjan seuraavat osat taidankin vain warettaa. Niin aina ennenkin tehtiin, vaikka silloin pelit vielä myytiin valmiina ja kokonaisina, ja kaikki oli paremmin.

4 kommenttia:

 1. Minulla meni aprillipäivä pilalle, kun jouduin koko ajan miettimään, että onko tämä tai tämä uutinen tai artikkeli aprillipila.

  VastaaPoista
 2. Iltaa, Tom, ja kiitos kommentista.

  Joo, aprillipäivänä ei kannata lukea uutisia. Jos nyt on kuitenkin pakko, voi kokeilla seuraavaa nyrkkisääntöä: jos absurdi uutinen naurattaa, se saattaa olla aprillipila. Jos se vain ketuttaa, kuten useimmilla absurdeilla uutisilla on tapana, siinä todennäköisesti ollaan ihan tosissaan.

  VastaaPoista
 3. Pitkälle on tultu, jotta pitää tuommoisia ohjeita antaa televisiossa. Ymmärrän toki mentaliteetin, mutta tällainen pila tulee loppumaan pian.

  VastaaPoista
 4. Huomenta, Kenzo, ja kiitos kommentista.

  Taidat olla optimistisempi kuin minä. Loppuuhan se väistämättä, mutta kuinka pian ja millä keinoin, onkin toinen kysymys. Pahaa pelkään, että parin viikon päästä valittava eduskunta ei ainakaan ole siinä suhteessa yhtään sen parempi kuin tämänhetkinenkään.

  VastaaPoista