torstai 25. joulukuuta 2014

Joulumusiikkia maailmalta

Jouduin pääsin eilen emännän vanhempien mukana käymään kirkossa jouluhartaudessa. Täytyy sanoa, että Helsingissä on ihan jumalattomasti uskovaisia, sellainen ruuhka oli. Kuulemma normaalisti on vielä pahempi, mutta kun satoi lunta ja oli miinusasteitakin, niin eihän silloin voi mennä. Kai se on sitten niin, että Helvetissä ainakin on lämmin.

Meillähän ei koskaan ollut kotona tapana käydä kirkossa, vaan laitettiin vain toinen kersoista, yleensä minut, lukemaan jouluevankeliumi, ja se on aina riittänyt. Nyt ei päässyt sitäkään, vaan piti olla töissä. Siinä mielessä ihan mukavaakin välillä istua rauhassa kirkossa.

Oli miten oli, Porstuasta toivotetaan oikein hyvää joulua kaikille lukijoille, niin kanta-asiakkaille kuin satunnaiskävijöillekin.

Nyt ajattelin juhlan kunniaksi soittaa vähän jouluista musiikkia. En mitään perusklassikoita, koska ne ovat soineet radiosta jatkuvalla syötöllä jo monta päivää muutenkin, vaan jotain sellaista, mihin ei välttämättä törmää, ellei osaa etsiä oikeista paikoista.

Laitetaanpas ihan alkuun oikein kunnon punaniskameininkiä Amerikasta. Amerikkalaiset jouluklassikot ovat jo juurtuneet sitkeästi Suomeen, mutta tätä en ainakaan vielä ole radiosta kuullut:


Seuraavassa kappaleessa ollaan samassa valtiossa, mutta hyvin erilaisessa kulttuuripiirissä:


Tuo kappale onkin tuttu kaikille klassisten toimintaelokuvien ystäville.

"Don't you have any Christmas music?"
"This IS Christmas music!"


Kun nyt tuolle linjalle lähdettiin, löysin jotain jännää Nigeriasta:


Vaikuttaisi, että tuossa laulaa iso porukka paikallisia kuuluisuuksia. Eiköhän räppiosasto tullut jo sillä käsiteltyä. Seuraavaksi tanssittavampaa Sloveniasta:


Youtubesta löytyy myös kappaleen alkuperäisversio ilman ylimääräistä jumputusta, mutta sen video oli täynnä kuvia vähäpukeisista miehistä, joten ajattelin, että tämä on asiallisempi. Mikähän noita slaaveja vaivaa, kun aina pitää olla paljasta pintaa? No mutta soromnoo, tyylilajinsa kullakin.

Minkähän takia muuten soromnoo tarkoittaa suomessa että "hällä väliä"? Se näyttää venäläisperäiseltä sanalta, mutta ukrainassa se tarkoittaa häpeää, enkä nopealla haulla löytänyt tietoa, että tarkoittaako se venäjässä yhtään mitään.

Oli miten oli, seuraava tulee Koreasta:


Tietysti myös Suomessa on paljon hyvää musiikkia, mutta valitettavan usein suomalaisessa joulumusiikki- ja ylipäänsä musiikkiperinteessä lähdetään siitä, että surumielinen = kaunis. Tästä syystä pelkän melodian perusteella ei useinkaan tiedä, onko jokin kappale joulu- vai hautajaislaulu. Tästä seuraavasta kuitenkin tykkään, kuten Kaijasta yleensäkin:


Seuraavaksi jotain rakkaasta länsinaapuristamme:


Eiku oho, ei tuo ollutkaan enää joulumusiikkia. No, ei kai se niin tarkkaa ole. Satuinpa löytämään joululaulun myös Iron Maidenilta:


Seuraava lasketaan kyllä mainstreamiksi, mutta laitan sen silti, koska se on joululauluista oma suosikkini:


Siinähän niitä jo sitten olikin. Lopuksi vielä herra Garrisonin jouluterveiset ei-kristityille:


Kuten tulikin jo sanottua, hyvää joulua.

9 kommenttia:

 1. Hyvää ja rauhallista joulun jatkoa sinne Porstuaan. Oletan, että musiikillinen sana on vapaa, niin pakkohan on tarjota jotain progeosastoltakin. Greensleeves ei ole varsinaisesti joululaulu, mutta löytyy kuitenkin Jethro Tullin Christmas Albumilta, ja tässä bändi vetää sen tavallisesta poiketen mukavasti seiskassa:

  https://www.youtube.com/watch?v=nihsKqoC5yE

  VastaaPoista
 2. Minä olen aina ihmetellyt artistien ja lauluntekijöiden intoa tehdä uusia joululauluja.

  Suurin osahan niistä on kuitenkin aika huonoja ja ne ei elä yhtä joulua pidempään.
  Jossain radio-ohjelmassa Ylen radion musiikkipäälikkö Jorma Hietamäki totesikin jotenkin tähän tapaan, että "Ei huonosta iskelmästä tule hyvää joululaulua vain lisäämällä sinne kilikellot taustalle".

  Ilmeisesti joululevyjä kuitenkin myydään sen verran hyvin, että kannattaa yrittää. Onhan siinä toki vielä se mahdollisuus, että jos sattuu saamaan jonkun oikean helmen esitettäväkseen, niin voi olla, että sitä soitetaan vielä sadan vuoden päästä. Tällaiseen musiikilliseen ikuisuus-asemaan kun ei oikein iskelmämusiikilla pääse.

  VastaaPoista
 3. Hyvää joulua sinne Porstuaankin. Pakko kuitenkin halkoa hiuksia että eihän tuo ole Maidenia, vaan ex-Maiden-vokalisti Paul Di'Annon cover-versio Gary Glitterin 80-luvun hitistä. EIpä sillä että hyvä biisi siitä miksikään muuttuisi.

  VastaaPoista
 4. Hyvää joulunjälkeistä iltaa Ykälle, Ekulle ja Ghettomaksajalle, ja kiitokset kommenteistanne.

  Ykä: Musiikillinen sana on ilman muuta vapaa, ja mitä laajemmalta skaalalta näytteitä kerätään, aina parempi. Hauskan kuuloinen kappale tuo.

  Ekku: Onhan tuollaistakin paljon, mutta eipä se minua haittaa. Sanoisin, että joulumusiikkiin pätee sama kuin kaikkiin muihinkin genreihin, eli että suurin osa on paskaa, joka unohdetaan vuoden sisällä, mutta muutama saattaa jäädä soimaan pidemmäksikin aikaa. Kyllähän usein sanotaan, että esim. 60- tai 70-luvun musiikki on parempaa kuin nykyinen, mutta todellisuudessahan se johtuu vain siitä, että muistamme niiltä ajoilta vain ne hyvät, kun taas nykymusiikista ne paskatkin kappaleet ympäröivät meitä jatkuvasti.

  Ja kyllähän iskelmissäkin on legenda-asemaan nousseita. Aikuinen nainen ja tinakenkätyttö ja mitä näitä nyt on. Siihen yhteen Rauli Badding Somerjoen biisiin alkoi oikeasti mennä hermo silloin, kun tyypistä tehtiin elokuva, ja joka ikisen laujalan oli sen jälkeen pakko luikauttaa eetteriin oma tulkintansa kyseistestä kappaleesta.

  Ghettomaksaja: Kiitos tarkennuksesta. Ajattelinkin, että sen täytyi olla cover, koska ei kuulostanut Maidenin normaalilta tuotannolta. En kuitenkaan jaksanut lähteä selvittelemään asiaa.

  VastaaPoista
 5. Hyvää joulua täältäkin. Vielä ei ole loppiainen tullut eteen.

  Ja tässähän taas oli levyraatimateriaalia.

  VastaaPoista
 6. Huomenta Tomille, ja kiitos kommentista. Jouluterveisiä kaikille Peräseinäjoelta; vaikka varsinaista joululomaa/vapaata minulla ei ollutkaan, pääsin sentään viikonlopuksi (sunnuntai-tiistai) vanhempien luona käymään. Uudenvuodenaattona pitääkin taas olla töissä, eli en pääse räjäyttelemään kännissä mitään. Ensi vuonna sitten.

  Ja tosiaan, joulu loppuu vasta loppiaisena, joten mitään syytä ei ole vielä lopettaa joululaulujen kuuntelemista.

  VastaaPoista
 7. Joulunjälkeistä iloa/masennusta porstuaankin. Väärä vaihtoehto sopii viivailla yli.

  Täällä on kyllä yleensä melko varman mielenkiintoinen musiikkivalikoima joka yleensä vielä uppoaa tähän lätäkköön. Joukosta löytyi jälleen uusia mielenkiintoisia tuttavuuksia tutkailtavaksi.

  Joulu toki meni jo, mutta koska pääsiäinen on hetsillään ovella ja sen väri on keltainen, joten voidaan mennä saksalaisella iskelmällä nipponilaisittain tarjoiltuna silmänruokapedillä.

  Näin on aasisillat poltettu takana, joten tällä eteneminen on siten ainoa vaihtoehto:

  https://www.youtube.com/watch?v=pL2WMSk_sEw

  - lihapuhe

  VastaaPoista
 8. Toisen voisin spämmätä perään vähän tummemmalla taustavallituksella, saatekommentiksi riittänee että onhan se hyvä että lapsillekin löytyy mielenkiintoisia kesätyöpaikkoja musateollisuudesta...

  https://www.youtube.com/watch?v=nDqaTXqCN-Q

  - lihapuhe

  VastaaPoista
 9. Hyvää uutta vuotta Lihapuheelle ja kaikille muillekin lukijoilleni, ja kiitos kommentista. Olen palannut sivistyksen parista, joten nyt ehtii taas kirjoitella.

  Youtube on kyllä musiikkihistorian merkittävin keksintö. Sen avulla pääsee käsiksi (tai siis korviksi) muuhunkin musiikkiin kuin siihen, minkä oman alueen teinitytöt ja levy-yhtiöpomot kulloinkin määrittelevät hyväksi. Oli sitten kyse ulkomaiden musiikista, menneiden vuosikymmenten musiikista, tai erikoisemmista musiikkilajeista, kaikkea löytyy.

  Tuo saksalais/japanilainen olikin jo ennestään tuttu, ja Porstuasta tuetaan sitä täysin rinnoin. Kannatan myös pikkutyttöjen tekemää heviä, koska hevarit usein ajattelevat, että kyseessä on muutakin kuin musiikkimaku ja että se on jotenkin katu-uskottavampaa kuin muiden musiikkilajien kuuntelu, ja ehkä tällainen vähän voisi lieventää sellaisia näkemyksiä. Onhan tuo mukavan kuuloistakin.

  VastaaPoista