perjantai 24. tammikuuta 2014

Miesten ja naisten eroista: kun ei tajua

Tilastollisesti puolet ihmisistä on keskimääräistä tyhmempiä. Moni ei tule ajatelleeksi asiaa, mutta kun tekee töitä, joissa joutuu tekemisiin asiakkaiden kanssa, se pomppaa räikeästi silmille.

En nyt halua haukkua tyhmiä ihmisiä, koska sellainen on tasan yhtä kohteliasta, rakentavaa ja järkevää kuin pyörätuolipotilaiden moittiminen siitä, etteivät he suostu kävelemään. Eiväthän he asialle itse mitään mahda, ja itse he siitä eniten kärsivät. En myöskään vaadi kaikkia tietämään ja ymmärtämään kaikkea, koska sellainen olisi kohtuutonta varsinkin, jos henkilö ei ole aikaisemmin perehtynyt käsilläolevaan asiaan. Haluan tänään puhua siitä, kuinka ihmiset käsittelevät tilanteita, joissa he eivät osaa/tiedä/tajua jotain, koska se on asia, jonka voi omista älynlahjoista riippumatta hoitaa hyvin tai huonosti tai hyvin huonosti.

Älykkyystasossa sinänsä ei ole merkittäviä eroja sukupuolten välillä. Sen sijaan siinä, miten omaa tietämättömyyttä käsitellään, erot ovat huikeat. Siinä missä miehelle on tärkeää teeskennellä asiantuntijuutta viimeiseen asti, nainen julistaa omaa tietämättömyyttään iloisesti kikatellen ja kovaan ääneen. Ei tietenkään aina, mutta ero on selkeästi havaittavissa. Otetaanpa esimerkki (tilanne on keksitty, mutta älylliseltä haastavuudeltaan vähintään samaa tasoa todellisten tilanteiden kanssa).

Miehen kanssa:

Leivotaanpa sämpylöitä.
Öö...OK.
Mittaisitko tällä desimitalla puoli kiloa jauhoja kulhoon?
Ai hitto, iski muistikatkos. Montakos grammaa desissä jauhoja olikaan?
60 g.
..skyt grammaa, niinhän se olikin.
Laita sekaan teelusikallinen suolaa ja sokeria ja pussillinen hiivaa ... Tuo oli kyllä ruokasoodaa eikä hiivaa.
No prkl kun ei näitä purkkeja olla merkitty kunnolla. Ei voi tietää.
3 dl maitoa ja 60 g sulaa voita, sekoitetaan, annetaan kohota liinan alla, vaivataan, jaetaan osiin ja laitetaan pellille. Lämmitäpä uuni 250 asteeseen ja paista 10-15 minuuttia.
OK.
Tulipas niistä oudon näköisiä.
No mä ajattelin, että homma on nopeammin valmis, jos paistaa 500 asteessa 5-7,5 minuuttia. Mutta missä niitä sämpylöitä on?
Täh? Niitähän nämä.
Ai? Mä luulin, että sämpylä on sellainen littana kala.
Se on kampela.
Eikö se nyt ole yksi ja sama. No mutta aivan sama, syödään näitä sitten.

Miehet mieluumin tekevät väärin kuin kysyvät neuvoa, ja periaatteessa ymmärrän asian. Machokulttuuriin, ja varsinkin suomalaiseen sellaiseen, kuuluu, että jokaisen on selvittävä omin neuvoin ja että avun pyytäminen on häpeällistä. Tilanne ei ole paras mahdollinen, mutta hyväksyn sen, koska tähän kulttuuriin minäkin olen kasvanut ja myönnän itsekin joskus syyllistyväni samaan.

Valitettavasti kuitenkin monet naiset ovat käsittäneet asian pahasti väärin. He ovat tulkinneet, että jos kaikkitietävyys on miehekästä, silloin täydellinen taitamattomuus on naisellista ja siten miesten mielestä vetoavaa.

Naisen kanssa:

Leivotaanpa sämpylöitä.
Mitä ne on?
Sellaisia pyöreitä pehmeitä leipiä.
Emmä tajuu... mutta leivotaan vaan, se kuulostaa hauskalta. Hihihi.
Mittaisitko tällä desimitalla puoli kiloa jauhoja kulhoon?
Siis mitä nyt? Mitä mä tällä kupilla teen?
Kaapaiset tuosta pussista 7 kertaa sillä mitalla ja kaadat ne tuohon kulhoon.
Apua, emmä tajuu. Hihihi. Voisitsä?
No OK, laita sinä sillä aikaa teelusikallinen suolaa ja sokeria ja pussillinen hiivaa...
Siis täh? Voiks ruokaan laittaa hiivaa? Mulla oli kerran hiiva, kutisi niin prkleesti.
Laita nyt vaan.
Siis vitsit että tää on kivaa. Leivotaan useamminkin.
Kun nyt selvittäisiin tästä kerrasta. Otetaan 3 dl maitoa ja 60 g sulaa voita, sekoitetaan...
Öömitä? Hihihi.
Niin siis 3 dl maitoa, 60 g...
Vähän hitaammin, en mä pysy kärryillä. Hihihi.
No jos minä hoidan. Lämmitätkö uunin 250 asteeseen?
Tää on jo ihan tylsää. Eikö niitä kampeloita saa sittarista?

Jos kyse olisi siitä, että he haluavat oppia asian ja kysyvät neuvoa vastaisen varalle, ei ongelmaa olisi, mutta kun kyse onkin siitä, etteivät he haluakaan oppia vaan vain tiedottaa ympäristölleen, etteivät osaa. Naiset, älkää teeskennelkö olevanne tyhmiä. Maailmasta ei löydy ainuttakaan miestä, jonka mielestä sellainen olisi söpöä, seksikästä tai mitään muutakaan viehättävyyden alalajia. Se on ainoastaan aivan jumalattoman rasittavaa. Kaikkea ei tarvitse osata, mutta ei sitä tarvitse erikseen mainostaakaan.

"Miksi leipoessa pitää olla bikineissä?"
"Älä kysele typeriä."

6 kommenttia:

 1. Erittäin kuvaavaa. Pisti hihittelemään, mutta tuolle kuvatekstille repesin.

  VastaaPoista
 2. Huomenta, Jaska, ja kiitos. Joo, tuon naisen ilme on jotenkin niin täydellisen sopiva, että kuvateksti suorastaan kirjoitti itse itsensä.

  VastaaPoista
 3. Haha, hyvä teksti. Nyt on taas aikaa lukee näitä blogijuttujasi uudessa työpaikassa. Nimim. Kolmenkimppa-tiistaiyöt-alwaysinmyheart!!!

  VastaaPoista
 4. Kiva, että vieläkin kelpaa. Muista sitten mainostaa myös uusille työkavereillesi.

  VastaaPoista
 5. Näin naisen näkökulmasta (miehinen) asiantuntijuuden teeskentely silloin, kun hommasta on hajua yhtä vähän kuin porsaalla kultalusikasta on aivan jumalattoman rasittavaa. Tiedon ja taidon puute paljastuu nimittäin todella nopeasti ja teeskentelijän kompurointi on pelkästään kiusallista katseltavaa. Mieluummin voisi tunnustaa suoraan, että ei saatana mitään havaintoa (hihi). Ei se ole häpeäksi, päin vastoin, mutta ei kädettömyydestä toden totta tarvitsisi numeroa tehdä. Simppeli emmäätiiä riittää hyvin.

  Jos muuten tyttömäinen taitamattomuus kerran ei ole yhdenkään miehen mielestä vetoavaa vaan pelkästään rasittavaa, niin ongelman poistumista saattaisi edistää se, että miehet lakkaisivat käyttäytymästä kuin peukalo keskellä kämmentä olisi hyvinkin viehkeä ominaisuus naisessa. Vai johtuuko palikoiden huomiolla palkitseminen siitä, että he usein ovat ulkoisesti(kin) aika vetoavia (jos efforttia ei laiteta kykykapasiteettiin niin se menee monesti näkökapasiteettiin).

  VastaaPoista
 6. Huomenta, ja kiitos kommentista.

  Kuten kirjoituksessani vihjasin, miesten käytöksessä teeskennelty asiantuntijuus on melkolailla sama asia kuin naisilla taitamattomuus, ja ymmärrän oikein hyvin, että se on rasittavaa. Koska olen itse mies, pystyn kuitenkin suhtautumaan asiaan huumorilla.

  Olet tulkinnut aivan oikein, että jos naisella on ulkonäkö kohdallaan, mies pystyy olemaan huomiomatta hyvinkin suuria vikoja persoonallisuudessa. Ajatus on, että kyllä sitä nyt yhden yön sietää. Siitä en sitten tiedä, kuinka hyvin tuollaiset suhteet kestävät pidemmällä aikavälillä.

  Onkin mielestäni vakava ongelma, että niin monet kiimaiset ja yksinäiset miehet ylistävät naisia sellaisistakin ominaisuuksista, jotka eivät oikeastaan ylistystä ansaitsisi, pelkästään epätoivoisena yrityksenä saada seksiä. Se on kuitenkin ongelma, johon minulla ei ole ratkaisua.

  VastaaPoista