sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Jotain rajaa ikärajoihin

Kerronpa tarinan. Isäni pelaa innokkaasti peliautomaatteja, ja niinpä hän opetti minutkin jo pienestä pitäen niiden ihmeelliseen maailmaan. Kävin usein hänen mukanaan Täyspotissa ja sain muutaman markan pelirahaa, että voisin kierrellä paikkaa kokeilemassa muita koneita hänen pelatessaan pokeriautomaatilla.

Kerran sitten sattui niin, että paikan työntekijä tuli hätistämään minut pihalle, koska eihän minulla ollut ikää vielä kuin ehkä kymmenen vuotta. Yritin kovasti väittää, että olen isäni seurassa, mutta ei hän uskonut. No, eihän minulle jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin jäädä salin oven viereen ulkopuolelle odottamaan isää tulevaksi pois. Vartin verran siinä ehdin seisoskella, kunnes kassatäti päätteli, että ehkä sittenkin puhuin totta, ja päästi minut takaisin sisään.

No, kävin taannoin paikallisessa peliluolassa hakemassa oman osuuteni kansanterveysrahoista. Huomasin, että vanhasta hyvästä "ehkä noin 15, jos ei ole vanhempia mukana"-ikärajasysteemistä ollaan siirrytty totalitaristisempaan "ei jumalauta alle 18 ikinä"-systeemiin. Ulkopuolella norkoili useita lukiolaisryhmiä tuijottaen sisään, ja heti, kun työntekijät selkänsä käänsivät, ne riensivät pelaamaan puoleksi minuutiksi, kunnes taas lensivät pihalle. Lopulta yhden tytön piti jäädä ovelle portsariksi päivystämään.


En voi ymmärtää, mikä siinä on niin kauheaa, jos joku nulikka pääseekin livauttamaan viikkorahansa pelikoneeseen. Siinähän ne oppivat rahan arvon, kun miettivät, kuinka monta kaljaa olisivat silläkin rahalla voineet isoveljellä haetuttaa.

En tietenkään syytä asiasta peliluolan henkilöstöä, koska hehän vain tekevät sen, mitä on käsketty, ja he siinä saavat paskaa niskaansa, jos jättävät annetut ohjeet noudattamatta. 40-luvun saksalaisiakin moititaan aina siitä, että he piiloutuvat "noudatin vain määräyksiä"-tekosyyn taakse eivätkä ota henkilökohtaista vastuuta siitä, etteivät nousseet kapinaan, mutta siinä näppärästi unohdetaan, että natsit tykkäsivät ampua vastaanväittäjiä.

Tiukkaa ikärajaa tietysti perustellaan sillä, että jos nuorena oppii pelaamaan, sitten on vanhana peliriippuvainen. Olen eri mieltä. Voisin viitata tämän tekstin alkuun ja mainita pelaavani itse vain keskimäärin pari euroa viikossa, mutta eihän yhtä yksilöä voi käyttää tieteellisesti pätevänä otoksena. Sen sijaan mainitsen toisen tekemäni havainnon: isompien panosten pöytäpeleissä, siis pokerissa ja ruletissa, aikaansa viettävät asiakkaat ovat lähes järjestään kotoisin jostain Marokon ja Intian välistä. En nyt osaa varmaksi sanoa, mutta luulisin, että siellä uhkapelaamiseen ei suhtauduta edes niin sallivasti kuin Suomessa. Tuosta voinee jo jotain päätellä.

Alentamis- ja löysäämisvaraa on, mutta ymmärrän kyllä, ettei kaikista ikärajoista kokonaan luopuminenkaan ole mikään ratkaisu. On kuitenkin järjetöntä, että niiden rikkomisesta rangaistaan (vain) rikkonutta firmaa ja henkilökuntaa. Niin kauan, kuin yrittäminen on ilmaista, niistä ovella päivystävistä nuorisoparvista ja isoveljen autonavaimia esittelevistä kaljanostajista ei päästä eroon. Voisin kuvitella, että sellainen työ on aivan riittävän epäkiitollista jo sellaisenaan, ilman hermoja raastavia ipanoita.


Teinit, keksikää joitain oikeita harrastuksia. En minäkään tuon ikäisenä norkoillut kauppakeskuksissa terrorisoimassa viattomia ruletinpyörittäjiä. Minä istuin kotona pelaamassa tietokoneella. Fallout 2 oli kova. Suosittelen. Fallout-sarja on tämän viikonlopun alennuksessa, ja ostinkin juuri tätä kirjoittaessani kolmosen ja New Vegasin. Mutta joo, vaadin siis, että (myös) ikärajaa rikkovaa alaikäistä ruvetaan kiinnisaadessa sakottamaan. Jos hänellä ei iän takia ole oikeudellista vastuuta, sakko siirtyy vanhempien maksettavaksi, ja he ottavat sitten asiallisiksi katsomansa kasvatukselliset keinot käyttöön.

Uskonko, että tähän oikeasti ruvetaan? No en. Realistisesti odotan, että seuraavaksi televisioon keksitään liittää pakollinen lapsilukko, jonka voisi avata vaikkapa kirjautumalla sisään pankkitunnuksilla. Onhan se väärin, ettei kukaan valvo, ettei kukaan 17-vuotias pääse näkemään Walking deadia.

Laitetaanpa loppuun yksi aihetta sivuava uutinen. Kovasti haluttaisiin, että tällä vuosituhannella syntyneet eivät koskaan saisi ostaa Suomesta laillisesti tupakkaa. Tämä on oikein mukava uutinen. Kun tämä tulee voimaan, alan tienata hakemalla tupakkaa aikuisille. Tuskin voin lopettaa työssäkäyntiä tuon ansiosta, koska sama idea on varmaan miljoonalla muullakin, mutta jos jotain suolarahaa saisi.

8 kommenttia:

 1. Jep. Minustakin voi tulla yltiö-ketjupolttaja vanhoilla päivilläni, ihan periaatteen vuoksi. Sen periaatteen, että ihmisten kuuluu ottaa vastuu omista tekemisistään, eikä kenekään pidä siihen puuttua ellei satu olemaan perhettä.

  Mukuloille en ole tupakkaa suostunut ostamaan, mutta täysi-ikäiselle voin ostaa vaikka hurumykky.

  VastaaPoista
 2. Minä ryhdyn polttamaan sitten, kun Karjala on saatu takaisin.

  VastaaPoista
 3. Huomenta, Turkkulaanen ja Tom, ja kiitos kommenteistanne. Lisäksi vielä Tomille onnittelut tuhannennesta tässä blogissa julkaistusta kommentista.

  Sama periaate se on minullakin. Vastustan tupakointia, mutta vielä enemmän vastustan holhous- ja kieltopolitiikkaa. Sittenhän kun tuo tulee voimaan, lapsille ja aikuisille ostetuista tupakoista joudutaan varmaan rankaisemaan eri asteikolla. Siinä onkin sitten kavereille esittelemistä, kun rikosrekisterissä lukee "tupakan välittäminen täysi-ikäiselle".

  Tom, minä olin siinä käsityksessä, että Karjala juodaan takaisin, eikä polteta.

  VastaaPoista
 4. Jos Karjala on saatu takaisin jossain vaiheessa, niin ei sitä enää polteta. Tai ainakaan minä en sitä tee, eikä Suomi. Mutta olen luvannut itselleni, että opettelen polttamaan tupakkia, kun se on saatu takaisin. Tämä lupaus pitää. Olen myöskin nähnyt varsin aidontuntuisia unia tupakanpoltosta...

  VastaaPoista
 5. ! :D Aloitin uhkapelit teini-iässä kokeilemalla Doomia ultra-violencella ja yrittämällä tahkoa päivä päivältä pitemmälle alkutasoja, haastoin ja vittuilin itselleni. iRacing tuli testattua koska siinä kuulemma hyvät kuskit voittaa oikeaa rahaa, mutta ei kiitos, paska koslo simulaattoriksi. yäk. rFactorilla vielä mennään kun pelaajia riittää.

  Alkuperäiset falloutneekerit eli Obsidian muuten haukkasi palan chobhamia ja komposiittia ja julkaisi Armored Warfaren koska kai haluavat kilpailla world of tanksin kanssa. Ihan jeba kokemus, mutta niin lapsellista räiskintää tankkisimujen jälkeen. mutta koska ILMAINEN niin silloin pääsee köyhä muusikko pelailemaan ilman että sortuu laittomuuksiin. Kokeilla kannattaa vaan koska OBSIDIAN!!!! lääh lääh!

  VastaaPoista
 6. Pelasin edellisenä yönä Battle for Wesnothin kampanjaa, joka oli nimeltään Etelän vartiosto tai jotain. Kampanja on tarkoitettu erityisesti vasta-alkajille. Ja pelasin sitä helpoimmalla vaikeustasolla. Kuitenkin päästyäni skenaarioon, jossa jossain vaiheessa peliin tuli eläviä kuolleita, niin ukkeli, jolla oli kyky pehmentää niiden luita, kuoli tehtyäni sillä vahingossa hyökkäyksen veteen elävien kuolleiden lauman keskelle. Niin peli loppui, koska sääntö oli tämä.

  BoW on aika omaperäisen oloinen itse asiassa.

  ...Vaikka olin jo viikkoja sitten pelistä monen monen kuluneen vuoden jälkeen lopulta innostunut, niin peli oli aivolohkojeni syövereissä siirtynyt kohtaan "velvollisuudet", mikä vaikeutti pelaamiseen ryhtymistä pitempäänkin. Velvollisuudet ovat perseestä, kun minä tapaan vältellä niistä vähemmän välttämättömiä.

  VastaaPoista
 7. Iltaa taas, Tom ja Feyris, ja kiitos kommenteista.

  Itse en toivo Karjalaa takaisin. Ymmärrän, että asia on suuri tunteellinen ja periaatteellinen kysymys monelle, mutta ei siellä meille enää mitään ole. Emme me siitä saisi kuin satoja tuhansia persaukisia venäläisiä ristiksemme. Toki jos diiliin kuuluisi se, että nykyiset asukkaat sijoitettaisiin muualle kotimaahansa ja alueet palautettaisiin alkuperäisten omistajien perillisille, asiassa voisi olla jotain mieltä, mutta eihän sellainen ole realistista.

  Ei Doom pärjää aluperäiselle Wolfenstein 3D:lle. Jos väkivaltaa haluaa, tuossa mainitsemassani Fallout New Vegasissa lossahtelee tyylikkäästi kalloja halki, kun kriittisesti osuu. Jos tienata haluaa, Counter-Strikellä voi nykyään tienata elantonsa ammattilaisena. Taso tosin on kova, ettei tienesteille helposti pääse.

  Psykiatrini pelaa World of Tanksia. Kuulemma hyvä, mutta itse en ole vielä innostunut sellaisia pelejä kokeilemaan. War Thunderia pelasin joskus, se on hyvä lentokoneräiskintä. Kuulemma siinä nykyään pääsee pelaamaan maavehkeilläkin.

  VastaaPoista
 8. Strategiapelejä en olekaan vähään aikaan pelannut. Ehkä noin vanhaa en viitsi, mutta Red Alert 3 voisi olla kova.

  VastaaPoista