tiistai 22. huhtikuuta 2014

Perseestä isänmaallisesti

Kuten oikeanpuoleisesta marginaalista näette, liityin moottoripyöräkerhoon. Tsuhna MC on ns. prosenttijengi, johon kutsutaan jäseneksi henkilöitä, jotka ovat julkisesti osoittaneet kärsivänsä epäloogisuuden ja huumorintajuttomuuden puutteesta esim. blogikirjoituksilla. Pois pääsee verellä.

Kun nyt tuli puhetta näistä nahkaliiviporukoista, eräs toinen oli viime viikolla uutisissa. Poliisiopisto-elokuvien popularisoiman nahka&niitti-homostereotypian esitaistelija Tom of Finland sai nimittäin oman postimerkin. Itse asiassa kolme, joista yhdessä komeilee paljas miehen perse.

Muutamassa muussa blogissa ollaan reagoitu asiaan toivomalla heteroseksuaalista vaihtoehtoa ja postaamalla sopivia kuvia naisten pepuista esimerkeiksi, joten koska kyseinen näkökulma on jo käyty muualla läpi, en nyt laita tähän sellaisia kuvia, vaikka sinänsä ajatusta kannatankin.

Ei, en laita.

No en taatusti laita. Hiljaa siellä takarivissä. Katsotaan mieluumin, mitä Hesari sanoo Itellan päätöksestä luoda tällainen merkki:
Toimikunnan jäsenet muistivat, että jääkäriliike ei viime vuonna saanut omaa postimerkkiä, koska sitä pidettiin liian poliittisena.
Laaksonen kelpasi.
"Toki valinnasta keskusteltiin", sanoo Itella Postin kehitysjohtaja Markku Penttinen. "Halusimme kuitenkin elää vuotta 2014."
Minulle itselleni siitä, että jääkäriliike on liian poliittinen asia postimerkkiin, tulee paremminkin mieleen 1970- kuin 2010-luku. Onneksi kuitenkaan politiikassa ei olla vuosikausiin puhuttu sanallakaan esim. homoavioliitoista, joten homojutut eivät ole lainkaan poliittisia. Ei kai tämän pitäisi yllättää, kun lehdessäkin oli otsikko, että tänä keväänä punikkeja on esiintynyt tavallista varhaisemmin.

Mutta en minä mitenkään näitä Tom-merkkejä vastusta. Näissä yhteyksissä on aina hauska seurata muiden kansakuntien, varsinkin tiukkapipoisempien, reaktioita. Haavistoakin olisin äänestänyt presidentiksi ihan vain päästäkseni nauramaan ulkomaalaisdelegaatioiden kiusaannukselle linnanjuhlien kättelyjonossa, ellei hän olisi ollut kaikissa asiakysymyksissä niin väärässä kuin ihminen vain voi olla. Seuraava lause minua vain ihmetyttää:
Isänmaalliset piirit voivat lohduttautua sillä, että Tom of Finland -merkitkin juhlistavat sotaveteraania: Laaksonen palveli jatkosodassa ilmatorjunnassa.
Ihmettelen, että miksi minun pitäisi kaivata lohdutusta. Toivottavasti toimittaja tarkoittaa kokemaani pettymystä siitä, että jääkäriliike jäi edelleen ilman omaa merkkiä. Haluaisin uskoa, ettei hän oleta, että "isänmaalliset piirit" ilman muuta vastustavat kategorisesti kaikkia homoille kohdistuvia kunnianosoituksia. Toivon myös, ettei hän pelkää/toivo sokean homovihamme ja kritiikittömän veteraanirakkautemme aiheuttaman ristiriidan saavan pieniä aivojamme solmuun. Eihän sellainen olisi lainkaan puolueetonta ja eettistä tiedonvälitystä.

No hyvä on, laitetaan nyt sitten se kuva. Minulle ei valitettavasti tule näin yhtäkkiä mieleen ketään suomalaista naispuolista persetaiteilijaa, joten paikatakseni tätä huutavaa työvoimapulaa, joudun palkkaamaan assistenteikseni amerikkalaiset Remyn ja Mischan:


Toisaalta, kun asiaa tarkemmin ajattelee, onkohan tuokaan varmasti heteroseksuaalinen kuva? Eihän se mistään tule ilmi. Ei tarkkaan ottaen liity asiaan, koska nuo Tom-kuvat ovat ihan julkilausutusti homoja, mutta minua ärsyttää se usein vallalla oleva oletus, että jos jossain yhteydessä vilahtaa vähäpukeinen mies, se on homoerotiikkaa kunnes toisin todistetaan, mutta vähäpukeisen naisen näyttäminen on lähtökohtaisesti heteroa. Kuulemma Iltalehdellä oli aikoinaan iltatytön lisäksi iltapoika, mutta siitä luovuttiin päätoimittajan saatua jatkuvalla syötöllä homottelua, tappouhkauksia ja muuta negatiivista palautetta. Iltatyttö ei kuitenkaan näytä loukkaavan kenenkään suuntautuneisuutta liian verisesti.

Ilmeisesti on siis niin, että naisilla on liian kova kiire tehdä ruokaa ja lapsia, että he ehtisivät liikkua ulkona tai käyttää mediaa, ja siten ainoastaan miesten esteettinen silmä on tarpeen ottaa huomioon. Vai?

7 kommenttia:

 1. Welcome, brother!

  Tsuhna forever - forever Tsuhna!

  VastaaPoista
 2. Itselleni on aina noista Tom of Finland tekeleistä tullut jotenkin kylmät väreet. Kyllähän homopostimerkit ovat ihan söpö ajatus, mutta juuri nää tomppa-merkit taas .. noh. Mutta näillä merkeillä on mun mielestä sinänsä kanssa ihan puhdasta läppä-arvoa. Tollasen kun ostaa jollekin heterouden kuninkaalle ihan vittuillakseen, niin aijai.

  VastaaPoista
 3. Totta horiset! Koitappa kuvitella sitä kauhistelun määrää, joka täällä tekopyhälässä asiasta nousi... Laaksonen oli rohkea taiteilija ja oman tiensä kulkija, sille nostan hattua. Ansaitsee tunnustuksen, ilman muuta.

  VastaaPoista
 4. Tuli samasta asiasta Keskiäksyllekin todettua että jos tuon tyyppinen persepostimerkki oltaisiin tehty sellaisena, että siinä olisi miehen pärstän tilalla naisen naama, niin siitä olisi noussut taivaankorkee älämölö aiheesta "jälleen kerran nainen nähdään vain miehen seksuaalisten halujen tyydyttäjänä".

  Kun tässähän on kyse hypettämisestä hypettämisen vuoksi niin mulla on mielessä liikkunut se kysymys, että mikä on se homohypettämisen riittävä määrä? Vai onko sitä edes?

  VastaaPoista
 5. Tsuhna - tu tö deth!

  Huomenta myös Lonegarulle, Mariannelle ja Ykälle, ja kiitos kommenteistanne. Marianne, tervetuloa kommentoimaan ja kiitos blogini mainostamisesta.

  Itse en olekaan kyseisen taiteilijan tuotantoon tutustunut sen enempää kuin mitä näiden uutisten kuvituksena on ollut, mutta nimen olen kuullut muutamaan otteeseen ja uskon kyllä, jos minulle sanotaan, että hän oli kuuluisa ja arvostettu taiteilija. Jos kuvassa olisi ollut mitä tahansa muuta homoihin liittyvää, olisi ollut kaikille selvää, että se on vain homohypetystä hypetyksen vuoksi, mutta nyt voidaan ainakin yrittää todeta kyseessä olevan aito kunnianosoitus taiteilijalle.

  Vai on Amerikassakin kuultu tapauksesta ja jopa kohuttu? Sen nyt arvaan, että joku Westboro Baptist Church kyttää silmä kovana maailman uutisia odottaessaan homojuttuja, joista voisi lähteä mölisemään. Itsellenikin tuli näistä merkeistä mieleen, että kyseiselle porukalle olisi kiva lähettää postia näillä merkittynä.

  Niin, heteroversio näistä olisi toki aiheuttanut melkoisen paskamyrskyn, mutta eipä sellaisten tekeminen olisi tullut kenellekään edes mieleen. Toisaalta jos olisikin niin päin, että on naisen perse ja miehen naama, tai alaston mies naisen jaloissa, olisikohan se tulkittu samalla lailla naisen alistamiseksi?

  Lisäksi tulee mieleen miettiä, että olisiko homofunktio toteutunut yhtä hyvin, jos merkeissä olisi pelkästään naisia? Tuskinpa, koska sellainen ei hermostuta miehiä. Jotenkin tästä tulee mieleen taas neekerimannerheim ja Hommaforumin tappouhkaukset, vaikka haluaisinkin uskoa, että valtionyhtiöillä ei ole yhtä suurta taipumusta trollailuun kuin yksittäisillä tuntemattomilla ohjaajilla.

  Homohypetyshän on nykyään paisunut ihmisoikeusasiasta muoti-ilmiöksi, joten hypetyksen riittävän määrän miettiminen on sama kuin jos olisi 70-luvulla miettinyt, että kuinka paljon täytyy pitää leveälahkeisia housuja. Muoti-ilmiöillä on tapana tulla ja mennä, joten tuskin siihen enää montaa vuotta menee, kun todetaan, että tää on jo ihan tylsää ja löydetään jokin muu harrastus.

  VastaaPoista
 6. http://areena.yle.fi/radio/2252381

  Tässä alivaltiosihteerin näkemys asiasta.

  VastaaPoista
 7. Iltaa Habahoollekin ja kiitos linkistä.

  Nokkela näkökulma. Enpä tiennytkään, että Alivaltiosihteeri on vielä voimissaan.

  VastaaPoista