lauantai 20. marraskuuta 2021

Porstuassa kylässä 2: Petroskoin Tiltu

Koska Porstuan edellinen vierashaastattelu osoittautui suosituksi, ajattelin kokeilla tätä blogistiikan oppi-isältäni Yrjöperskeleeltä plagioimaani tekstiformaattia toisenkin kerran. Koska edellinen vieras oli täysin fiktiivinen hahmo 1920-luvun kauhukirjallisuudesta, tuskin pahastutte siitäkään, että tämänkertainen vieras on todellinen henkilö, joka on käyty hakemassa haastateltavaksi aikakoneella menneestä ajasta ja paikasta.

Tarkemmin sanottuna Neuvostoliitosta joulukuulta 1939:

Toivottakaamme siis tervetulleeksi journalisti ja ihmisoikeusaktivisti Petroskoin Tiltu.

- Spasiiba, toveri.

Rouva Tiltu... tai siis, onko se etu- vai sukunimesi?

- Voit sanoa minua ihan vain Tiltuksi, mutta oikea nimenihän on Saimi Virtanen. Tiltu on pelkkä lempinimi, jonka te valkobandiitit olette antaneet jossain vanhassa laulussa esiintyneen huorahtavan naisen mukaan minulle ja kollegoilleni. Meitä Tiltujahan on muitakin, Leningradissa ja Moskovassa jne. Useimmat meistä ovat ihan suomalaisia, mutta Suomesta pois potkittuja kommunisteja.

Selvä. Kerrotko meille, mikä sitten on "Tiltu"? Mitä te teette?

- No nyt kun Suomen ja Neuvostoliiton välillä on tämä, eh... pienimuotoinen rajaselkkaus, me lähetämme signaalia suomalaisille sotilaille tarkoitettujen radiolähetysten taajuuksilla ja puhumme niiden päälle. Levitämme Neuvostoliiton propagandaa, misinformaatiota ja epätietoisuutta, ja olemme muutenkin niin rasittavia räähkiä, että jo pelkkä äänemme kuuleminen saa ihmiset tappelemaan keskenään ihan vain ärtymystä purkaakseen.

Pienimuotoinen rajaselkkaus? Tarkoitatko siis sitä, kun Neuvostoliiton Puna-armeija ylitti rajan 21 divisioonan voimin viikko sitten, on jo miehittänyt Suomussalmen ja useita muita rajapitäjiä koko rajan matkalta, ja etenee Karjalankannaksella kohti suomalaisten pääpuolustusasemia?

- Juuri sitä, ja se eteneekin aivan liian hitaasti teidän valkobandiittien oikeudettomien viivytystaistelujenne takia. Vaadinkin, että sellainen peli lopetetaan alkuunsa ja neuvostojoukoille taataan vapaa ja turvallinen pääsy Suomeen.

Eikös sodassa perinteisesti ole ollut niin, että suvereenilla valtiolla on oikeus torjua itseensä kohdistuvat hyökkäykset?

- Missä ihmeen sodassa? Mitkä hyökkäykset? Neuvostoliitto ei ole julistanut Suomelle sotaa, joten valtiomme eivät ole sodassa. Sen sijaan ehdoton puolueettomuuslinja, johon Suomi on sitoutunut, vaatii, ettei Suomi saa eikä voi osallistua sotatoimiin Neuvostoliittoa tai muutakaan suurvaltaa vastaan. Sen lisäksi kansainväliset sopimukset, kuten Suomen ja Neuvostoliiton välinen hyökkäämättömyyssopimus, jo itsessään kieltävät Suomea eskaloimasta tätä rajaselkkausta sodaksi.

Neuvostoliittohan irtisanoi hyökkäämättömyyssopimuksen vastoin kaikkia omia kansainvälisiä sitoumuksiaan kaksi päivää Mainilan laukausten jälkeen, jotka se lavasti saadakseen perusteen hyökkäykselle, eli kaksi päivää ennen hyökkäyksen alkua.

- Vain omalta osaltaan. Suomi ei käsittääkseni ole siitä irtisanoutunut, eikä sopimustekstin mukaan voikaan ennen vuotta 1945. Ei vääryyttä voi oikaista toisella vääryydellä.

Mutta eikö tässä muuttuneessa tilanteessa voida katsoa, että nämä sopimukset eivät enää--

- Ei mitään muttia! Kansainväliset sopimukset ovat tältä osin ehdottoman yksiselitteisiä! Sitä paitsi jos te yritätte rajoittaa Puna-armeijan oikeutta liikkumiseen, te väistämättä asemoitte itsenne natsien puolelle. Täytyykö minun muistuttaa, että Natsi-Saksa vasta pari kuukautta sitten hyökkäsi oikeudettomasti Puolaan jokin kämäisesti lavastettu pommi-isku tekosyynään ja miehitti siitä ne osat, joita me emme ehtineet omalla humanitäärisellä operaatiollamme miehit-- siis suojella? Sen myötä panette itsenne alttiiksi myös Ison-Britannian ja Ranskan pakotteille.

Itse asiassa länsiliittoutuneet ovat alustavasti puhuneet, että ne auttaisivat Suomea lähettämällä aseita, tarvikkeita ja ehkä jopa joukkoja Suomen avuksi Puna-armeijaa vastaan.

- Etkö sinä tajua, että juuri sitä Stalin ja hänen kätyrinsä Otto Wille Kuusinen haluavat? Te pelaatte suoraan heidän pussiinsa!

Anteeksi kuinka?

- No siis kun, äh... Tehän - siis Suomi ja muut niin sanotut länsimaat - väitätte olevanne vapaita demokratioita, ettekö vain? Mikä se sellainen vapaa demokratia on, jossa suvaitaan vain tiettyihin ahtaisiin muotteihin pakotetut ajatukset ja ihmiset? Stalinistinen diktatuuri on hieno aate, melkein kuin pohjoismainen sosialidemokratia, eikä sitä ole mitään syytä pelätä. Jos te ette päästä Puna-armeijan hienoja ihmisiä maahanne, koko ideanne ja kaikki arvonne lakkaavat olemasta, ja niiden myötä myös valtionne ja kansanne olemassaolon oikeutus.

Tuo on aika erikoinen tulkinta ja siitä voidaan olla monta mieltä, mutta miten se liittyy Staliniin ja Kuusiseen?

- Sittenhän he voivat osoitella teitä sormella. Ja kertoa Neuvostoliiton urhoollisille ja korkeamoraalisille kansalaisille, millaisia heikkoja ja arkoja luusereita te olette. Ja muutenkin lällätellä. Tuollainen älytön militaristinen retoriikka vain aiheuttaa eripuraa ja hajaannusta sekä osoittaa heikkoutenne. Sen sijaan teidän pitäisi osoittaa vahvuutenne julistamalla yhtenä miehenä, että te ette pelkää haasteita eikä varsinkaan muutaman neuvostodivisioonan majoittaminen ole mitään, mistä ette pystyisi selviytymään.

Tähän siis pitäisi taipua siksi, että lällättelijät eivät pitäisi meitä raukkiksina ja lopettaisivat lällättelyn? Eikö jo päiväkodissa opetettu, ettei--

- Päiväkodissa puhuttiin vain kalliolta hyppimisestä ja sellaisesta, ei mistään tosielämän aikuisten haasteista. Siis ihan oikeasti nyt jumalauta. Kuinka nössöä porukkaa siellä Suomessa oikein on? Heti ollaan vetelät housuissa ulvomassa jostain "sodasta" ja "hyökkäyksestä" kun vähän rajalla piippalakkeja vilahtelee. Jos Puna-armeijan uljaat sankarit joskus oikeasti tulisivat Suomeen hyökkäystarkoituksessa, miten meinasitte tappaa heidät? Nauruun vai?

Ettekös te lällättele meille sisäpropagandassanne joka tapauksessa? Miksi tämän pitäisi aiheuttaa meillä yhtään sen enempää toimenpiteitä? 

- Niin no en minä tiedä, mutta mitä te oikein niin hysteerisinä pelkureina kammoksutte? Eihän sinne kovin paljoa ole tulossa. Vain 450 000 sotilasta. Suomessa on 3,8 miljoonaa asukasta. Ei tuollainen pikkumäärä näkyisi noin isossa maassa yhtään mitenkään. Lisäksi on muistettava, että he kaikki ovat terveitä nuoria miehiä, ja venäläiset ovat tunnetusti ahkeria työntekijöitä, joten mieti, kuinka huiman piristysruiskeen taloutenne heistä saisi! Tai no tottakai Puna-armeijassa on myös jonkin verran naisia ja lapsia, joten ette voi väittää, että he kaikki olisivat pelkkiä raavaita miehiä. Sitä paitsi jos tämä ei riitä, Stalin voi lähettää Suomeen sotilaita vaikka kymmeniä miljoonia. Meillä kyllä riittää väkeä, eikä heidän henkensä ole uljaalle johtajallemme minkään arvoinen.

Niin siis oliko sieltä nyt tulossa ne 450 000, vai kymmeniä miljoonia?

- Niin paljon kuin tarvitaan. Eiku... Lopullinen määrähän riippuu tietysti siitä, että... Tai siis... Äh. Minä olen pelkkä propagandisti, en ole oikea nainen vastaamaan tällaisiin. Sovitaanko, että suostutte vain päästämään neuvostojoukot maahanne, niin teille kyllä myöhemmin määritellään kohtuullinen ja oikeudenmukainen määrä isommissa pöydissä?

Olisiko suomalaisilla sananvaltaa niissä isommissa pöydissä?

- Ei tietenkään! Eihän siinä päätettäisi suomalaisten asioista, vaan vain Suomeen tulevien neuvostojoukkojen asioista.

Aha. Sitten se on varmaan juuri niin. Ehkä kuitenkin vielä käyn laittamassa ylipäällikölle viestin, että vastarintaa kannattaa jatkaa, samalla reissulla kun käyn kyyditsemässä sinut takaisin vuoteen 1939.

- Mutta ette te voi! Tuo on suorastaan kylmäävää! Eikö teitä fasisteja lainkaan kiinnosta ihmis--

No niin, aikamme alkaakin olla jo loppu. Kiitos käynnistä, Saimi Virtanen alias Petroskoin Tiltu. Mielestäni tämä oli ihan onnistunut ja avartava haastattelu, vaikka emme päässeetkään yhteis- tai muuhunkaan ymmärrykseen.

- Entäs se IPA-olut, joka minulle luvattiin palkkioksi haastattelusta?

Se järjestyy kyllä. Valitettavasti aikamatkustuksen lainalaisuudet eivät salli alkoholijuomien viemistä pois anniskeluajankohdasta, mutta tässä on sinulle drinkkilippu Kuusisen Klubille.

* * *

Inspiraatiosta haastattelun tekemiseen kiitän seuraavia sosiaalisessa mediassa vastaantulleita innokkaita isänmaanpuolustajia ja kymmeniä muita heidän kaltaisiaan. Klikkaa kuva isommaksi.

18 kommenttia:

  1. Jotain meidänkin ajaltamme kovin tuttua tuossa oli.

    Déjà vu, sanoi ranskalainen ja jatkoi, että plus ça change, plus c'est la même chose.
    Suomalainen sanoisi, että joko taas?

    VastaaPoista
  2. Tere Pekka.
    Ei liity päivän epistolaan, mut mie kokkeilin/kokkailin sitä seinäjokisten koulukkaiden herkkua, niitä pinaattilettuja jauhelihakastikkeella. No on ne seinäjokiset hiukan outoja, ainakin ruuan suhteen:) Syötyä ne kumminkin tuli vaan en nyt ihan top kymppiin niitä kumminkaan.
    Huru-ukko

    VastaaPoista
  3. Minullakin kävi kyllä lukiessa mielessä että tuleepas kummasti nykyaika mieleen. Ja selvisihän se sitten postauksen lopussa. Onneksi Suomella oli silloin aikanaan sekä miehiä että valtiomiehiä.

    VastaaPoista
  4. Iltaa, Qroquius, Huru-ukko ja Ykä, ja kiitos kommenteistanne.

    Qroquius ja Ykä: Niinhän sitä sanotaan, että historia toistaa itseään. Tähän tekstiinhän vain kopioin nykyajan argumentit sellaisinaan vaivautumatta tarkistamaan, käytettiinkö vastaavia oikeasti talvisodan lähestyessä. Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka kovaa meteliä vasen laita silloin piti Neuvostoliiton painostukseen suostumisesta.

    Nykyajan johtajista tulee väkisin mieleen se, kuinka tilastot korjaavat itseään. Suomella oli itsenäisyyden alkupuoliskolla niin hyvä herraonni, että oli tilastollinen väistämättömyys, että ennen pitkää saamme nykyisenlaiset päättäjät tasapainottamaan.

    Huru-ukko: anteeksi, etten silloin aiemmin saanut aikaiseksi vastata. Voi olla, että tuo on pitkälti tottumuskysymys. Yhtä oudolta minusta tuntuisi syödä pinaattilettuja puolukkahillolla, se kuuluu verilettuihin. Mukavaa kumminkin, että kokeilit. Se on sitä kulttuurien dialogia, joka kuulemma on hienoa ja tärkeää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tere. En minäkään niitä loppuja lettuja minkäänlaisen hillon kanssa syönyt, en sen paremmin puolukka kuin manskkahillonkaan kanssa. YÄK. Mutta hieman voita siihen kylkeen niin jo vain maistui. Ei se pahaa ollut se seinäjokinenkaan tapa, lienee tottumiskysymys. Ja ite tein alusta loppuun niin letut kuin kastikkeenkin:) Ja johan ne aikoinaan alakansakoulussa opetti, että kaikkia ruokia pitää edes maistaa. Paitsi hapansilakkaa!!!
      Ja tuohon Tiltuun, olihan se ennen tuolla Iitisskin Tiltu, ainakin laulun mukaan.
      Huru-ukko

      Poista
  5. Itsenäisyyden kahdella ensivuosikymmenellä valtiolaivamme komentosilta oli miehitetty valtiomiehillä, joiden moraali ja etiikka vaativat heitä etsimään toiminnallaan kansakunnan ja valtakunnan suurinta etua.
    Se ei läheskään aina onnistunut, mutta alku aina hankalaa.

    II maailmansodan jälkeen oltiin jouduttu ahdistavan tuskan tilanteeseen nimeltä YYA, joka oli hyväksyttävä koska YLeiset Syyt.
    Paasikivi tuskaili päiväkirjalleen kuinka tässä pakkotilanteessa ei ole muuta mahdollisuutta, mutta mitenkähän Suomen kansan moraalinen selkäranka kestäisi tämän mädäntymättä?

    Me tiedämme nyt vastauksen.

    VastaaPoista
  6. Rajan ylittävien ihmisten motiivien epäily on jo lähtökohtaisesti rasismia. Hyvin tuotu aikakoneella.

    VastaaPoista
  7. Huomenta, Huru-ukko, Qroquius ja Tom, ja kiitos kommenteistanne.

    Huru-ukko: No minulla ei itse asiassa ole selvää käsitystä siitä, minkä kanssa pinaattilättyjä yleensä tavataan syödä. Hilloista tai "marjasurvoksista" emäntä on joskus maininnut. Eipä ole tullut mieleen itse tehdä lettuja. Voisi sitäkin kokeilla. Kastike toki tehdään itse, niin tulee hyvää, joskaan en ole ikinä onnistunut toisintamaan sitä makua, joka koulun kastikkeessa oli. Taustatutkimusta tehdessäni luin, että juuri siitä Iitin Tiltu -laulusta tämä nimi näille propagandisteille keksittiinkin.

    Qroquius: Kansan moraalisesta selkärangasta en osaa sanoa, mutta ainakin poliitikkojen osalta voi olla, että suomettumisesta lähti ketjureaktio liikkeelle. Neuvostoliiton myötäily => poliitikkosukupolvi, joka tarvitsi ulkopuolisen komentajan => Suomesta EU:n mallioppilas => poliitikkosukupolvi, jolle on tärkeintä joko myötäillä EU:ta tai päästä EU-virkoihin suomalaisten kustannuksella.

    Tom: Kiitoksia. Orpon mukaan kuulemma pakolaisten motiivien epäily on rasismia, mutta toisaalta nykyään hänen mielestään raja pitää voida sulkea, jos siltä tuntuu. Ota tuosta nyt selvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyse on juuri siitä, että miltä milloinkin tuntuu.

      Poista
  8. Petturi Urpo on puhtaaksiviljelty opportunisti, joka on valmis kääntämään takkiaan salamannopeasti siihen suuntaan, mistä on hänelle sillä hetkellä eniten hyötyä.

    Jos Perussuomalaiset ottaisi keväällä 2023 35 % Superjytkyn, olisi Urpo tulossa ensimmäisenä Purran hallitukseen julistaen olleensa aina samaa mieltä aivan kaikesta PSn kanssa!
    Juuri siksi PSn ei ikinä pidä mennä hallitukseen ainakaan nykyisen KaKon kanssa, sillä Urpo olisi mukana vain odottamassa oikeaa hetkeä takinkäännölle ja selkäänpuukotukselle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokoomushan kerran jo iski puukon Persujen selkään. Kepu toki oli siinä silloin myös mukana.

      Poista
    2. Siinä taisi paremminkin käydä niin, että Timosaurus I Suuri iski puukon Persujen selkään ja juoksi karkuun SinTu-uuvattien kanssa.
      Viimemainitut jäivätkin sitten niiksi, joille kävi ohraisesti;
      toisaalta eipä se Soinikaan ole saanut palkkiovirkaansa.
      Mahtaneeko saadakaan?

      Poista
    3. Huomenta taas. Joo, ei tuosta tapauksesta voi Kokoomusta syyttää. Se juttuhan oli alusta lähtien sovittu Soinin kanssa niin, että pistetään hallitusohjelmaan hyviä maahanmuuttopolitiikan kiristyksiä persuäänestäjien rauhoittamiseksi, mutta vastineeksi ministerinpestistä Soini lupaa olla vaatimatta niiden toimeenpanoa. Halla-ahon persut potkittiin pois hallituksesta ihan vain siksi, että ne kehtasivat vaatia suoritettavaksi niitä toimenpiteitä, joista oli hallitusohjelmassa sovittu.

      Luulenpa, että se yksi ulkoministerikausi oli se palkkiovirka, jonka Soini halusikin. Varmasti hän ymmärsi, että kun oli kerran ottanut populistisen oppositioräksyttäjän roolin, ei sillä tyylillä käytännössä voi päästä Suomessa ulkoministeriä korkeammalle pallille, ja eihän hänellä ole eläkeikäänkään enää montaa vuotta.

      Se minulle on edelleen mysteeri, mitä ne muut sintut kuvittelivat saavansa. Luulivatkohan ne oikeasti pääsevänsä uudeksi Kokoomukseksi Kokoomuksen tilalle, vai oliko kyse vain refleksin tasolle totutusta Soinin kyseenalaistamattomasta tottelemisesta?

      Poista
    4. Tuopa olikin mielenkiintoinen ajatus!

      Ei ollut ennen tullut mieleenikään, että sintu-uuvatit olisivat saattaneet kuvitella voivansa muodostaa Uuden Kokoomuksen:
      he olisivat vetäneet KaKosta ne Kypäräpapin paluuta haikailevat äänestäjät ja ehkä jäsenetkin.

      Olin ajatellut lähinnä, että he olivat alkaneet uskoa PS:n kannatuksen syntyneen Soinin sutkautuksista ja epämääräisestä EU-vastaisuudesta, ja voivansa jatkaa Soinin johdolla kuten ennenkin.
      Hullu-uhon hullulla uhorasismillaan saastuttama entinen puolue vain katoaisi olemattomiin.

      No, olivatpa heidän tulevaisuudenoletuksensa mitä tahansa, lopputulos niistä oli vain se yhtäläinen kauhea järkytys.

      Poista
    5. Joo, tätä Sinisten dilemmaa pohdin ohimennen aiemmin täällä. Kokoomuksen ongelmahan on, että vaikka puolueella on hyvä sivistysporvari-imago, se ajaa politiikkaa, jota sen äänestäjät eivät useinkaan kannata. Vastaavasti Persujen politiikka miellyttää äänestäjiä, mutta puolueen juntti-imago ajaa osan heistä pois. Suomessa olisi siis periaatteessa kysyntää puolueelle, jolla on Kokoomuksen fiksu ja sisäsiisti imago, mutta Persujen maahanmuuttokriittinen ja maltillisen oikeistolainen linja. Luulen, että tähän markkinarakoon Siniset yrittivät iskeä.

      Tosielämässä kuitenkaan sellainen uusi kompromissipuolue ei pysty kilpailemaan vakiintuneiden puolueiden kanssa, vaan lopputuloksena on puolue, jolla on Kokoomuksen politiikka ja Persujen imago. Tietäähän sen, mitä siitä seuraa.

      Voihan olla niinkin, että kyseessä oli vain vankkumaton luotto Soinin henkilökohtaiseen suosioon, mutta en pidä sitä todennäköisenä. Soinin suosiohan mitattiin aiemmin presidentinvaaleissa, ja se taisi jäädä noin puoleen Persujen kokonaiskannatuksesta. Lisäksi minusta on outoa, että Sinisiin siirtyivät kaikki ministerit; sellaisetkin, joita Halla-aho oli julkisesti tukenut. Pistää miettimään, että sisäpiirissä on varmaan ollut jotain vahvaa painostusta edustajia kohtaan, mitä emme saa koskaan varmuudella tietää.

      Poista
    6. No niin, olihan se ajatus sittenkin vastaan tullut, kun olin kommentoinutkin tuota parin vuoden takaista bloggausta.
      Tätä se on kun tulee vanhaksi, enkä edes ole vielä vanha.

      Poista
    7. Ei se vielä mitään. Itse en aina edes muista, olenko jo kirjoittanut jostain asiasta vai en vai olinko vain jossain vaiheessa aikeissa kirjoittaa.

      Poista
  9. Huomenta, Tom ja Qroquius, ja kiitoksia lisäkommenteistanne.

    Olisi sinänsä jännä nähdä, mihin suuntaan Orpo ja Kokoomus ajaisivat Suomea, jos saisivat diktaattorin valtuudet eikä tarvitsisi enää välittää äänestäjien ja muiden puolueiden mielipiteistä. No päin helvettiä tietysti, mutta siis vasemman vai oikean kautta kiertäen. Ei voi enää tietää.

    Totta, että jos Persut voittavat vaalit, Orpo on ensimmäisenä julistamassa Persujen olevan kaikessa oikeassa, kuten hän on aina ennenkin sanonut. Yhtä varmasti jos käykin niin, että Kokoomus ohittaa Persut prosenttiyksikön kymmenesosalla ja kaikki muut puolueet tulevat kaukana perässä, seuraavaa hallitusta eivät muodosta Kokoomus ja Persut, vaan Kokoomus, SDP, Vihreät ja lauma takiaispuolueita.

    VastaaPoista