Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että järjestelmämme olisi täydellinen, vaan vikojakin löytyy. Poliittinen järjestelmä kannustaa äänestämään sitä ehdokasta, joka tarjoaa omalle viiteryhmälle eniten verorahoja; perustarpeiden tyydyttymistä pidetään siinä määrin itsestäänselvyytenä, etteivät ihmiset koe tarpeelliseksi ottaa niiden turvaamisesta vastuuta, vaan keskittyvät maksimoimaan omat lyhyen tähtäimen nautintonsa; kansa ryyppää ja syö itsensä hengiltä; ja asioista päätetään tunteen ja ideologian perusteella logiikan ja käytännön kokemusten sijasta. Ja niin edelleen.
Käydessäni toissayönä paikallisella juna-asemalla hakemassa suklaapatukoita automaatista, törmäsin erääseen pahaan yhteiskunnalliseen ongelmaan. Tämä vika on niin perustavanlaatuinen, että voi jopa olla, että useimmat muut viat juontavat juurensa tästä. Onnistuin taltioimaan ongelman kännykkäni kameraan, ja tässä se nyt on:
Haluaisin uskoa, että maailmassa on kahdenlaisia ihmisiä: niitä, jotka eivät mene junanradalle hortoilemaan, koska siinä saattaa kuolla; ja niitä, jotka menevät juuri siksi, koska siinä saattaa kuolla. Ilmeisesti on kuitenkin lisäksi olemassa ihmisryhmä, joka ei halua kuolla, mutta joka ei silti ymmärrä olla menemättä junanradalle hortoilemaan, ellei sitä sekä kielletä rangaistuksen uhalla että tehdä fyysisillä esteillä mahdollisimman hankalaksi toteuttaa. Pikkulasten kohdalla asian voisi vielä ymmärtää, mutta uskoisin, että jos joku on tarpeeksi vanha osatakseen lukea, on myös tarpeeksi vanha tajutakseen tuon lukemattakin.
Tämä ihmisryhmä on myös niin merkittävän kokoinen, että yhteiskunta katsoo tarpeelliseksi kuluttaa miljoonia euroja ylikulkusiltojen ja alikulkutunnelien rakentamiseen ja pakottaa itseni kaltaiset näkö- ja reaktiokyvyllä siunatut ihmiset kiertämään kusenhajuisten portaikkojen kautta, vaikka olisi niin näppärää vain kipaista raiteiden poikki toiselle puolelle jonkinlaisen suojatietyylisen ratkaisun yli.
En ymmärrä. Junanradan ylittäminenhän on turvallisempaa kuin autotien, koska junia kulkee vähemmän, näkyvyys on yleensä parempi ja junan nopeus on ennalta-arvattavampi. Lisäksi rataa ylittäessä ei edes tarvitse katsoa kuin toiseen suuntaan, koska juna ei voi tulla kuin yhdestä suunnasta kerrallaan, kuten jo isälleni autokoulussa opetettiin.
Kai siinä on se, että juna ei voi tehdä äkkipysähdystä kuten auto, ja autoteilläkin puusilmäisten hortoilijoiden hyvinvointi on sysätty autoilijoiden vastuulle säätämällä laki, jonka mukaan autoilijan pitää pysähtyä ja päästää jalankulkijat ylittämään suojatie, ennen kuin saa jatkaa matkaa, mikä näin jalankulkijankin näkökulmasta ottaa päähän joka kerta. Eihän sitä suojatietä kuitenkaan tohdi lähteä ylittämään ennen kuin selvästi näkee, että auto hidastaa, koska ei voi ikinä tietää, onko autoilijakaan täysillä valoilla matkassa, ja vaikka mahdollisessa törmäystilanteessa laki olisikin omalla puolellani, minuun se enemmän sattuu.
Mutta asiaan. Miksi yhteiskunnassamme pidetään normaalina ja hyväksyttävänä sitä, että ihmiset säntäilevät päättömästi ympärilleen katselematta ja ajatellaan, että siitä seuraavat onnettomuudet ovat jonkun muun tai jopa koko ympäröivän yhteiskunnan syy? Tässä tulee taas mieleen itsenäisyyspäivän juhlilla tapaamamme hevostenkouluttaja.
Jos asia jäisikin vain tuohon, ei sillä olisi niin suurta merkitystä, mutta veikkaanpa, että tällä on kiinteä yhteys siihen vallalla olevaan ideologiaan, että asiat tehdään sen mukaan, mikä ensikuulemalta tuntuu vatsanpohjassa mukavimmalta, ja jos hommat menevätkin perseelleen, se ei haittaa, koska olihan ajatus kuitenkin niin kaunis ja tuhojen korjaaminenkin on jonkun muun ongelma. Mitä Charles Darwin sanoisi?
"Ei jumalauta jätkät, nyt joku roti siihen touhuun ja ne kieltokyltit alas, ennen kuin menee teoriat uusiksi." |
Minäkin kannatan ajatusta siitä, että jokaisella ihmisellä on vastuu omista tekemisistään. Niin minä olen aina uskonut omien tekemisieni suhteen. Jos joku jotakin muuta selittää, pitää hänet lähettää mielentilatutkimuseen.
VastaaPoistaKaipa tuon on sitä nykyaikaa, eli asia ei kerta kaikkiaan ole olemassa, jos sitä ei ole virkakoneiston taholta määritelty. Ja kieltotaulullahan osoitetaan, että virkakoneiston on asian määritellyt.
VastaaPoistaHuomenta eräälle isälle ja Yrjöperskeleelle, ja kiitos kommenteistanne.
VastaaPoistaPeriaatteessa olen täysin samaa mieltä tuosta mielentilatutkimukseen lähettämisestä, mutta taitaa olla, ettei tämän maan mielenterveyspalveluiden kapasiteetti riittäisi alkuunkaan niin suuren potilasmäärän kanssa. Joskus olen joutunut vasta-argumentoimaan väitteitä, jonka mukaan vaikkapa alkoholismi on yhteiskunnan syytä, ja sellaisessa alkaa äkkiä epäilemään omaakin mielenterveyttään, kun ei voi oikein olla varma, että ovatko nuo tyypit ihan todellisia.
Ja joo, voihan se olla niinkin, että ei sinne raiteille nyt niin suurta tunkua olisi, mutta viranomaisten pitää silti päästä ilmaisemaan oma kantansa. Pitäähän kieltokyltti olla senkin takia, että sitten kun joku kuitenkin junan alle jää, vaikka sitten omasta tahdostaankin, kuitenkin joku alkaa vinkumaan, että miksei kukaan puuttunut asiaan.
Ameriikan ihmemaassa taas oikeusjärjestelmä (ts. lakimiehet etsii kokoaika millä voitas haastaa joku yritys oikeuteen ja valtaviin korvauksiin, kun kuluttaja tai kuluttajaryhmä töpeksi omaa tyhmyyttään) on taas ihmeeellinen, että paistinpannuun pitää laittaa varotuskilpi, että sillä päähän lyöminen saattaa aiheuttaa kuoleman tai vakavan vammautumisen :)
VastaaPoista-jpt-
Iltaa jpt:llekin, ja kiitos kommentista.
VastaaPoistaAmerikka onkin ihan oma lukunsa. Siellä itsetuhoista idiotismia ei ainoastaan suvaita, vaan siitä jopa palkitaan, ja vieläpä sellaisissakin tapauksissa, joissa edes suomalaisella virkamiehellä ei enää pokka pitäisi.
Tuosta paistinpannujutusta en ollut kuullutkaan, mutta paljon muita on tullut vastaan. Mikroaaltouuneissa on jo kauan ollut varoitus, että niissä ei saa kuivata lemmikkejä, ja kerran Dr. Philissä joku lihavien lasten äiti ihan pokkana vaati, että McDonaldsin menuun lisättäisiin varoitus, että niiden ruoka lihottaa (tai vaihtoehtoisesti miljoonakorvaukset). Hän kun ei ollut vaivautunut tekemään kersoilleen itse ruokaa, vaan oli lähettänyt ne mäkkäriin jokaiselle aterialle, ja sitten tuli yllätyksenä, että piltit turposivat.
Henkilökohtainen suosikkini on kuitenkin se ruuvimeisselipaketin kyljessä ollut ja vieläpä havainnollistavalla kuvalla varustettu varoitus, että ruuvimeisseliä ei saa työntää penikseen.
Kuka muistaa Finlandiatalon puistoon takavuosina rakennetun Kekkos monumentin?
PoistaSiihen kuului Avocadon puolikkaan muotoinen vesiallas, joka keskikohdalta oli ehkä pari metriä syvä. Sitten jo seuraavana vuonna sihen vaadittiin veden alle portaita jotka sitten sinne asennettinkin. Oli kuulemma riski että joku pääsee putoamaan altaaseen eikä pääse pois ! Jukupliut siinä meni tärviölle Kekkosen viimeinen lahja Suomen kansalle, allas joka olisi kerännyt idiootit pois pilaamasta pohjoisen kansamme heikkoa DNA perimää. Olisi ollut niin näppärää kerätä heikoimmat raadot tukkikeksillä pinnalta kellumasta. Niin sääli, nyt nämä honkkelit saa jatkaa sukua ja elämää.
Iltaa ja kiitos kommentista, kuka oletkaan.
VastaaPoistaTuosta tapauksesta en muistakaan kuulleeni. Mielenkiintoista. Soisin kyllä, että tuollaisia loukkuja olisi tasaisin välein. Tuoreemmassa muistissa on se tapaus, kun jotkut teinit menivät hyppimään jonkin juna-aseman alikulkutunnelin kattoikkunan päälle. Sellaisen kuplamaisen pleksivirityksen. Tietysti he onnistuivat rikkomaan ikkunan ja loukkaamaan itsensä pudotessaan läpi.
Joutuivatko teinit korvaamaan aiheuttamansa vahingot? Eivät. Tienasivatko he kunnon korvaukset? Taisivatpa tienata. Sen sijaan, että VR olisi julkaissut tiedotteen sanamuodoin "idiootit, tappakaa itsenne muualla", episodi taisi kulminoitua siihen, että kattoikkunoiden ympärille asennettiin ihmisen painon kestävät metallihäkit, ettei tapaus pääse toistumaan.