perjantai 2. tammikuuta 2015

Passiivista estämistä

Lukijakuntani sukupuolijakaumaa kartoittavaan kysymykseen vastasi 45 henkeä, joista naaraspuolisia oli 3, urospuolisia 37 ja muita 5. Jonkinlaisia kiintiöitä varmaan pitäisi olla tasa-arvon saavuttamiseksi, mutta jätetään myöhempään harkintaan, tulisiko naisia pakottaa vai miehiä kieltää. Kuitenkin on hyvä, että viime aikoina on tehty kaikenlaisia lainmuutoksia sukupuolineutraalien hyväksi, koska heitä yllättäen näyttää olevan kansasta enemmistö; lukijoikseni viimeksi ilmoittautuneista 101:stä alle puolet suostui määrittelemään sukupuolensa, vaikka vaihtoehtoja oli peräti kuusi.

No niin, asiaan. Tietyillä koiraroduilla on tapana haukkua kovaan ääneen kaikkien näkemiensä otusten suuntaan, kun taas toisilla on itsetuhoinen hinku juosta autojen perässä. Kissa iskee kynsillä kiinni kaikkeen heiluvaan ja kuopii maata paskakasansa päälle. Jos paska tulee sisällä, korvikkeeksi riittää repiä sohvan kylkeä paskan vieressä hetken aikaa. Mistä ne kaikki osaavat tämän? Sen täytyy olla geeneihin koodattua rotu- ja lajityypillistä käytöstä.


Poliitikko-nimisestä haittaeläinlajista tavataan useita rotuja, joilla on omat rotutyypilliset käyttäytymismallinsa. On sellaisia, joiden mielestä lainsäädännöllä voidaan ohjata ihmisen elämä virallisesti hyväksyttyyn muottiin, jossa ihminen on määritelmän mukaan onnellinen ja turvassa, ja onnellisuuslakeja vastaan potkivia täytyy rankaista ankarasti; ja sitten on sellaisia, joiden mielestä ihmiselle on parasta, että saa päättää itse omasta elämästään, eikä asiaan pidä turhan päiten sotkeutua kielloilla tai määräyksillä.

Suomessa ollaan onnistuttu kehittämään em. rotujen risteytys, ja tämä sekarotu onkin meillä niin suosittu, ettei muita rotuja eduskunnassamme, oikeuslaitoksessamme ja virastoissamme juuri käytetäkään. Tälle suomensäätäjä-rodulle on ominaista, että kielto- ja sääntelyvietti on edelleen hyvin voimakas, mutta pakottamista ja rankaisemista se kammoaa. Tämän seurauksena maassamme on paljon asioita, jotka ovat yhtaikaa sekä kiellettyjä että sallittuja. Tähän voisi ottaa esimerkeiksi vaikka tupakan ja alkoholin saatavuus- ja mainostuslakeja sekä ylipäänsä kaiken, mistä jaetaan ehdollisia tuomioita, mutta en nyt viitsi. Onhan niistä ollut puhetta ennenkin. Uutena voisi mainita, että nykyään samaa linjaa ollaan alettu soveltaa myös terrorismiin, koska eihän se nyt ole vakavaa, jos ihan vain vähän värvää pyssymiehiä maailman kriisipesäkkeisiin. Nehän ovat niin kaukanakin, ja sellainen on siellä ihan normimeininkiä.

En tiedä, liittyykö asiaan, mutta tänään ajattelin kirjoittaa jostain pienemmästä. Tiesittekös, espoolaiset lukijani, että kunnassamme loppui juuri kuutisen viikkoa kestänyt kampanja Estä överit, jolla pyrittiin vähentämään aamuyön kännäyskilpajuoksua valomerkkiä vastaan?
Tarkoituksena on kiinnittää huomiota kohtuulliseen alkoholinkäyttöön ja illanvieton ajankohtaan ravintoloissa. Juhlinnan painopistettä halutaan siirtää aamuyöstä alkuiltaan, sillä se edistää asiakkaiden viihtymistä ja ympäristön turvallisuutta.
Ei se mitään; en minäkään olisi tiennyt, ellei yhteiskunnallisen blogin pitäminen olisi herkistänyt aistejani hölmöilyä kohtaan. Tosiaan, vielä viitisen vuotta sitten baarit täyttyivät juhlijoista joskus klo 22:n ja 23:n välisenä aikana, mutta nykyään suurin osa menee vasta yhden maissa. Tämä johtunee siitä, että baarissa saa yhden tai kaksi juomaa sillä rahalla, millä Alkosta saa koko illan kännit, ja heikentyneessä taloustilanteessa ihmiset mieluumin juovat ensin kotonaan ja menevät baariin vasta myöhemmin valmiiksi kännissä. Tämä ei ole ongelma pelkästään tuloistaan huolestuneille kapakoitsijoille, vaan myös kansanterveydestä huolestuneille viranomaisille, koska olisi kaikille parempi, jos ihmiset joisivat vähemmän ja valvotusti.

En kyllä voi väittää vastaankaan.

Mutta se kampanja. Siihen osallistui neljä ravintolaa/juottolaa, joista kahdessa piipahdin kampanja-aikana itse. Toisessa kampanja näkyi niin, että henkilökunnalla oli asiasta mainitsevat rintanapit; toisessa en muista nähneeni mitään asiaan viittaavaa.

Ei sillä, että pitäisin valistuskampanjoita huonompana vaihtoehtona kuin sitä, että pannaan kapakat kiinni puoliltaöin ja todetaan kansalle, että kunnon yöunet te tarvitsette ettekä mitään viinaa, mutta voisihan tässä vähän laskeskella, että kuinkahan monta överiä loppujen lopuksi tuli estettyä.

Kuinkahan moni ryyppääjä kiinnittää huomiota pinsseihin baaritytön rinnuksia bongaillessaan tai tuulikaapin julisteihin pihalle lentäessään?
Kuinkahan moni heistä muistaa/keksii/viitsii aamulla googlettaa näkemäänsä iskulausetta ottaakseen selvää, mistä siinä oli kyse?
Kuinkahan moni heistä toteaa, että on oikein hyvä idea ohjailla kansan ryyppäämistottumuksia kampanjoin?
Kuinkahan moni heistä tajuaa, että se koskee myös heitä itseään ja sitten vielä muuttavat juomiskäyttäytymistään?

Ei mutta mikäs siinä. Ihan hyvä, että edes yritetään, ja on jotain puuhaa virkamiehillekin. Muutenhan ne olisivat aivan tyhjän pantteina. Jollekin voisi jopa tulla mieleen, että virkamiesten määrää voisi vähentää, eikä sellainen nyt ainakaan käy päinsä.

Tuo kissa oli niin hieno, että pitää laittaa vielä uudestaan.

7 kommenttia:

  1. En muuten usko että juominen vähenisi määrällisesti jos aukioloaikoja aikaistettaisiin. Juonti ajoittuisi aiemmin joten juonnin määrä pysyisi kutakuinkin samana.

    Olen kummastellut tuota pohjien ottoa. Tajuan sen jos elää toimeentulotuella tai Kelan työttömyysrahoilla, tai opintotuella. Mutta ei kai nyt kokopäiväisessä palkkatyössä olevan tarvi ottaa pohjia, ainakaan kovin usein. Mikä vitsi on ylipäätään mennä tukossa baariin jossa ei kuitenkaan jaksa ottaa kuin yhden tai korkeintaan muutaman?

    Aikaisempina vuosikymmeninä ei taidettu harrastaa pohjienottokulttuuria ennen baariin menoa. Se on ehkä tuommoinen tämän vuosituhannen ilmiö. Ennen baarit menivät kiinni aikaisemmin joten sulkemisen jälkeen mentiin jatkoille. Ehkä silloin mentiin selvänä baariin, juotiin sen verran kun lompakko ja baarien aukiolo riittivät. Jos oli vielä meno päällä niin sitten mentiin jatkoille. Milloin olen edes käynyt jatkoilla? En muista että olisi kukaan ehdottanut jatkoja, tai siitä on todella kauan.

    Menisin mieluiten selvänä baariin jos haluan juoda tuontioluita. Tai jos otan pohjia niin nekin tuontioluilla. Tuontioluet ovat kallita ja ne on siksi paras juoda ekana, jolloin on makuaisti jäljellä. Sitten kun muutaman jälkeen alkaa humaltua ja makuaisti turtua niin on parasta siirty normeihin tsuhna-oluisiin.

    VastaaPoista
  2. Iltaa, Vieras, ja kiitos kommentista.

    Niin, baarithan nykyään yleensä aukeavat kymmenen maissa, joten kyllä sinne sisään pääsisi järkeväänkin aikaan, jos halua olisi. Tämä myöhäistyminen johtuu siitä ilmiöstä, että ihmiset eivät halua mennä tyhjään baariin. Baari on kansan mielestä lineaarisesti sitä parempi, mitä enemmän siellä on porukkaa, ja on aivan sama, keitä siellä on, kunhan vain on.

    Tästä seuraa, että jos yksi kansanosa alkaa ottaa pohjia kotonaan ja mennä baariin vasta myöhemmin, muut seuraavat ajan mittaan perässä, vaikka niillä periaatteessa olisikin varaa ryypätä baarihinnoillakin. Tämän takia kansan baariinmeno tuppaa luonnostaan siirtymään yhä myöhemmäksi, ja aikaistettua sitä on erittäin vaikea saada, paitsi ehkä rajuilla happy hour -alennuksilla.

    Ja joo, nykyään pidetään etkoja, ei jatkoja. Etkot ovat siis muuten sama asia kuin jatkot, paitsi että ne pidetään ennen baariin menoa.

    Juomastrategiastasi olen periaatteessa samaa mieltä. Siinä voi toki oluen tilalla käyttää viskiäkin. Käytännössä olen kuitenkin sen verran persaukinen, että niinä parina kertana vuodessa kun baarissa käyn, täytyy suorittaa huolellinen alkuvoitelu maksimoidulla %/€-hyötysuhteella, ellei olla menossa johonkin teinirysään, josta saa kolmen euron rommikolaa. Tuontioluet ovat parhaimmillaan saunajuomana, ja viskillä on mukava rentoutua, jos on ollut rankka työpäivä.

    VastaaPoista
  3. Voisi kai siellä olla ennekin klo 22 jos niitä on auki tai on ketään paikalla. tai sit pitäisi olla kavereita jotka menisivät niihin aikoihin. Ei kai se sinällään olisi mahdotonta mennä baariin vaikka klo 16 jälkeen jos on auki ja kaverit lähtisi mukaan. Jos haluaa tuontioluita niin Kuopiossa on Malja ja Bierstube auki melko aikaisinkin.
    http://www.malja.fi/index_fi.html
    http://www.bierstube.fi/

    En ole yleensä juonut tuontioluita saunaoluina, ellei se ole semmoinen saunaolueksi sopiva. Pitäisi olla vaalea ja kirkas että siihen kävisi ja potkua alle 6 %. Jokin tumma olut jossa on potkua 6-10 % ei ihan saunan jälkeen mene, ei myöskään lämpiminä kesäpäivinä ulkoilmassa. Paremmin menee ruokaoluena tai semmoisena soolojuomana jonka kanssa ei syö mitään.

    Tekis mieli joskus tehdä niin kuin joskus saksalaisissa dekkareissa että arkipäivänä töitten jälkeen baariin juomaan parit oluet ennen kuin menee kotiin. Jos juo vain parit niin silloin voi ottaa tuontioluet kun on makuaisti tallella.

    Pari vuotta sitten Liettuassa oli kiva levitellä rahaa kun ei päässyt loppumaan. Ravintolassa uskalsi syödä alkuruuan, jälkiruuan ja pääruuan, ja jokaisen kanssa alkoholijuoma. Lisäksi mahdollinen santsi kahvia tai alkoholijuomaa mutta sekään ei vienyt kummoisesti lisää rahaa. Nukuin siellä kolme yötä joten en uskaltanut tehdä mitään aamuun asti olevaa baarikierrosta, kun olisi pitänyt varata seuraava päivä selviämiselle. Lyhyellä reissulla ei ehdi. Mutta hintataso oli semmoinen että uskalsi aloittaa selvänä baarissa tai ravintolassa. Hintatasosta muodostui semmoinen käsitys että se mikä täällä on tietty euromääräinen hinta, sama tarvike oli siellä samansuurinen summa liteissä, joten 10 egee oli noin 10 litiä eli vajaa 3 egee. No nyt ne pässit ottivat egen käyttöön vaikka se romahtanee joskus. Toivottavasti siellä ei hilata eurohintoja Suomen eurohintoihin.

    VastaaPoista
  4. Huomenta taas. En muistakaan, koska olen Kuopiossa käynyt viimeksi, jos koskaan. Ala-asteikäisenä olen saattanut läpi kulkea. Helsingin keskustassakin on hyvä tuontiolutbaari Kaisla, joka on ihan kouluni vieressä ja jossa on sen takia tullut pari kertaa opettajien kanssa käytyä ikään kuin kurssin päätösjuhlana. Se onkin ainakin jo neljästä eteenpäin aivan täynnä väkeä.

    Niin, toinen asia, mihin tämä ihmisten halu mennä samaan paikkaan toistensa luokse vaikuttaa, on se, että jotkut baarit ovat aina täynnä, kun taas toiset ovat tyhjiä. Niissä ei käydä, koska niissä ei käy kukaan muukaan. Jonkin baarin suosittuuteen on hyvin vaikea vaikuttaa ja sen kehittymistä millään aikavälillä on mahdotonta ennustaa. Osa paikoista vain on kulloinkin ns. muodissa.

    Itä-Euroopassa on kyllä mukava matkustaa. Baltiassa en ole pyörinyt, vaan enemmän Jugoslavian alueella, mutta luulisin, että ero ei ole suuri. Sloveniassa ainakin huomaa hintojen nousun; en tiedä, johtuuko se euroon siirtymisestä vai vain talouden kehittymisestä, mutta 2 vuotta sitten iso tuoppi oli yleensä 2 euroa, mutta viime kesänä jo 2,5-3 €.

    VastaaPoista
  5. Itse olen sitä mieltä, että baari on sitä parempi, mitä vähemmän siellä on porukkaa. Koska se porukka ei välttämättä edusta syvähenkistä elämää. Ja haluan elää rauhassa vähemmän meluisassa ympäristössä.

    Olen käynyt viimeisen puolen vuodan aikana hullun vähän kapakoissa. Aion kuitenkin käydä Pähkinärinteen parhaassa ravintolassa vähän yli kahden viikon päästä.

    Haluan itse päästä kapakkaan yleensä n. klo 15.05-15.15.

    VastaaPoista
  6. Huomenta, Tom, ja kiitos kommentista.

    Loogisesti ajatellen minäkin kuvittelisin, että tyhjässä, rauhallisessa baarissa olisi mukavampaa, olettaen tietysti, että on edes yksi kaveri mukana. Jotkut toki menevät baariin tutustuakseen uusiin ihmisiin, mutta tätä pitäisin ymmärrettävänä vain siinä tapauksessa, että ne uudet ihmiset ovat hyvännäköisiä naisia.

    Monet kuitenkin näyttävät hakeutuvan tuntemattomien kaljahuuruisten vanhojen äijienkin seuraan, jos toinen vaihtoehto on istua yksin pöydässä tuoppiaan tuijottamassa. Itse kyllä keksisin kotonakin sen verran tekemistä, että en viitsisi lähteä baariin ollenkaan, jos siellä on niin tylsää.

    VastaaPoista
  7. En itse mene etsimään kapakoista seuraa. Mutta en mene semmoisiin yksin, joten seura pitää hankkia ennen niihin menoa.

    VastaaPoista