Joskus ennen muinoin, kun tupakointi oli uusi juttu eikä sen haitoista tiedetty, oli täysin hyväksyttävää ja normaalia sauhutella ns. talossa ja puutarhassa, ja savunhajusta valittaminen oli ämmien touhua. Olen varma, että kun ensimmäisiä rajoituksia tupakointiin sorvattiin, edellämainitunkaltaiseen tupakkakulttuuriin tottuneiden suunnasta kuultiin runsaasti pöyristyneitä vastalauseita, vihapuhetta ja epämääräisiä viittauksia Kolmanteen Valtakuntaan.
Viimeistään minun sukupolveni on kuitenkin kasvanut maailmassa, jossa tupakointi sisätiloissa on itsestäänselvästi kiellettyä, ellei sitä ole erikseen sallittu. Ulkotiloissakin jos seurueessa on yksi, joka ei savusta tykkää, tupakoitsijat pitävät syöpäkääryleensä kiltisti piilossa sen sijaan, että herkkänokkaisen yksilön vastuulla olisi etsiä itselleen paremmanhajuista seuraa. Tässä ei olla nähty mitään outoa, vaan tupakoijat ovat onnistuneesti kehittäneet kyvyn odottaa nikotiiniannostaan jopa useita tunteja ilman pahempia komplikaatioita.
Mutta sitten tulivat sähkötupakat.
Noista valopääpuikoista väitetään, että niistä saa nikotiininsa täysin terveydelle haitattomasti ja kaupan päälle ne näyttävätkin melkein yhtä yoloswageilta kuin oikeat tupakat. Jotkut uskovat väitettä, minkä seurauksena joissain julkisissa rakennuksissa saa rauhassa imppailla höyryä minkä sielu sietää. Toiset taas eivät usko, että mikään tupakkatuote voisi olla haitaton, minkä seurauksena joissain paikoissa sähkötupakoihin suhtaudutaan yhtä negatiivisesti kuin oikeisiinkin. Itse en tiedä, mikä on totuus, eikä voisi vähempää kiinnostaakaan.
Olen vain pannut merkille, että sähkötupakan myötä nykynuorison kyky nautintonsa siirtämiseen myöhäisempään ajankohtaan on täysin kadonnut. Viittä minuuttia ei voida olla lutkuttamatta sitä tikkua, ja jos kielletään, se pitää piilottaa hihaan ja vaivihkaa nopeasti imaista sieltä aina, kun kukaan ei näe. Tai sitten aletaan inttämään, ettei tässä ole kuin vesihöyryä ja eukalyptusta, ei se mitään haittaa. Mistähän sekin johtuu?
Nythän on niin, että se henkilö, joka kiellon esittää, on hyvin harvoin paikan omistaja tai muu vastaava henkilö, jolla olisi valtuudet päättää asiasta. Kun siis vaikkapa asiakas ryhtyy väittelemään asiasta, hän itse asiassa pyytää työntekijää toimimaan vastoin työnantajansa määräyksiä, eikä varmaan ole kenellekään suuri yllätys, jos sellaisissa asioissa ei ole aina jouston varaa. Henkilökohtaisesti siis minulle on aivan sama, millä ihminen itseään myrkyttää, kunhan tekee sen jossain sellaisessa paikassa, että siitä ei seuraa minulle sanomista.
Eihän jouston ja lisähyvän pyytämisessä asiakaspalvelijalta sinänsä mitään vikaa ole, mutta toivoisin, että siinä pidettäisiin mielessä pari asiaa. Ensinnäkin tosiaan se, että asiakaspalvelija on ensisijaisesti työnantajansa edunvalvoja. Yleensä se tarkoittaa asiakkaan pitämistä tyytyväisenä, mutta ennemmin tai myöhemmin siinä tulee raja vastaan. Joustamaton asiakaspalvelija ei siis ole (välttämättä) mulkku tai muuten epäpätevä, vaan hän vain noudattaa saamiaan ohjeita.
Toisena sitten se, että jos jossain asiassa jatkuvasti joustetaan, siitä tulee äkkiä normaalitaso, eikä asiakaskunta ymmärrä, että on jo joustettu. Pian aletaan vaatia lisää joustoa ja se asiakaspalvelija, joka joustaa vain vähän, saakin kuulla olevansa asennevammainen tjsp. Myös joustavan palvelijan kollegoiden hermot pingottuvat heidän joutuessaan vastailemaan siihen, että "kun tuo toinenkin antoi."
Eli pyytäkää joustoa, alennuksia ja lisäpalveluja jos katsotte ne kohtuullisiksi, mutta älkää jaksako ruveta vänkäämään, jos ei onnistukaan.
No joo, ehkä minä vain olen huono asiakaspalvelija. Pomollenikin kerroin, että suurin syy, miksi en ole koskaan pyrkinyt poliisiksi, on huono asiakaspalvelutaitoni. Pari päivää sitten katsoin emännän kanssa Poliisit-sarjaa, jossa joku nulikka lähti poliisia pakoon, ja poliisisetä pinkoi perässä huutaen ainakin kolme kertaa, että "seis tai käytän sähköä." Itse kun olen sitä mieltä, että kyllä aikuisen ihmisen pitää tajuta puhetta kerrasta, olisin huutanut tasan kerran ja yhden sekunnin miettimisajan jälkeen antanut sähkön säkenöidä. Jos olisi ollut huono päivä, olisin saattanut tähdätä pakaraan, että sulkijalihas olisi krampannut ja nilkki olisi laskenut alleen. Emäntä sanoi siihen, että siksipä onkin hyvä, etten ole poliisi.
Vaikka itse olenkin aina oikeassa, usein emäntä on vielä oikeammassa.
Vähän sama siivousalalla tuon jostamisen kanssa + ihmiset eivät millään ymmärrä, ettei siivoojalla ole aikaa jäädä jynssäämään/katsomaan jotain/edes juttelemaan, vaan työt on ajotettu aika tarkkaan ja näilläkin ajoilla saa välillä juosta kohteita läpi, jos erehtyy jäämään jonnekin.
VastaaPoistaMutta naurahdin useampaan kertaan ääneen tätä lukiessa. Aivan loistava kevennys tämä.
Vaikka en nyt ole kieltämässä toisilta asioita mistä nauttivat ja nautintoaineita, niin täytyy kyllä myöntää että ravintoloissa ja baareissa (etenki ruoka) tupakointikiellolle nostin hattua, ei nimittäin itset tupakoimattona ollut mukava syödä jossain ruokapaikassa, kun yhdesä pöydässä seurue savus niin että alkoi tulla pahaolo vaikka olivat monen metrin ja pöydän päässä ...
VastaaPoista-jpt-
Ps. tuohon toiseen asiaan, kerran vuosia sitten tehtiin kauppoja yhden henkilön kanssa eräästä tuoteerästä, sovittiin lopullinen tiukkahinta millä kaupat tehtiin ja tilasin tavarat sitten, kun kaveri tuli noutaan tavaraerää rupeski tinkaan viellä, niin sanoin että kuule tehdään niin että sinä pidät rahat ja mina tavarat niin ollaan molemmat tyytyväisiä..
VastaaPoistaTeen mielelläni kauppaa ja neuvottelen, mutta jossain se raja tulee että tinkaaminen muuttuu vänkäämiseksi..
-jpt-
Huomenta Lonelle ja jpt:lle, ja kiitokset kommenteistanne.
VastaaPoistaSitten vielä jotkut puhuvat sellaista, että siivoojiin pitäisi nimenomaan yrittää ottaa enemmän kontaktia juttelemalla jne., ettei niille tulisi paha mieli tai sellainen mielikuva, että jupit sortavat duunariluokkaa esittämällä, etteivät edes huomaisi, tai jotain. Luulen kuitenkin, ettei moisten suositusten antajilla ole sanottavasti henkilökohtaisia kokemuksia siivoojana toimimisesta.
Kiva kuulla, että tarjontani viihdyttää edelleen. Onhan se niin, että vaikka teksti olisi sisällöltään kuinka rautaista asiaa tahansa, ei viesti tavoittaisi ketään, jos sitä ei jaksaisi lukea loppuun asti.
Itsekään en kovin herkästi närkästy tupakansavusta, mutta kun nyt tuon baaritupakointikiellon tultua voimaan olen asiaa ajatellut, olen ihmetellyt, että melkoista paskaa on täytynyt olla työntekijöillä työskennellä kaikki illat sellaisessa ympäristössä. Tinkimisestä olen sitä mieltä, että sille on paikkansa basaareissa ja ehkä jossain määrin isompien hankintojen yhteydessä, mutta siinä vaiheessa alkaa otsasuoni pullistumaan, kun lehdessä asti ohjeistetaan, että ruokakaupassakin voi koittaa tinkiä... http://www.hs.fi/raha/Mestaritinkij%C3%A4+N%C3%A4in+saat+alennusta+kaikesta/a1401421934814