No niin, asiaan. Pari tekstiä sitten kerroin, kuinka olin 8-vuotiaana päätellyt toimittajien ammatinkuvaan kuuluvan patologisen liioittelun ja sensaatiohakuisuuden. Tunsin pientä ylpeyttä huomatessani, että jo noin pienenä olen kyennyt noin fiksuihin ja kypsiin johtopäätöksiin.
Sitten tulin pohtineeksi asiaa pidemmälle töissä istuskellessani. Siellä on usein tylsää, joten on aikaa mietiskellä kaikenlaista. Siellä myös kohtaa paljon erilaisia ihmisiä, mikä joidenkin ekstrovertikkojen propagandasta huolimatta ei ole läheskään aina mukava asia. Tulin siihen johtopäätökseen, että ihminen on henkisesti kypsimmillään ala-asteikäisenä. Tämä saattaa tarkoittaa mielipiteiden oikeellisuutta ja syvällisyyttä, mutta lähinnä tarkoitan käytöstä sekä suhtautumista muihin ihmisiin ja asioihin.
Murrosikään tultaessa tapahtuu nopea romahdus henkisessä kypsyydessä, kuten kaikki tietävät. Parikymppiseksi kasvettaessa pahimpien hormonimyrskyjen laantuessa sisäinen maailma tasaantuu, ja nuoresta kasvaa pääosin asiallinen ja täysjärkinen ihminen, joka toki saattaa olla usein väärässä, mutta se johtuu vain elämänkokemuksen ja muun informaation puutteesta. Kolmeakymmentä lähestyttäessä taantuminen alkaa kuitenkin uudestaan; uskoakseni siksi, koska henkilökohtaisten saavutusten, tulojen ja syntymästä kuluneen vuosimäärän kasvaessa ihminen alkaa kuvittelemaan ns. olevansa jotain ja uskoo siksi omien mielijohteidensa olevan päteviä argumentteja asiassa kuin asiassa.
Verrataanpas lapsia ja aikuisia muutamassa kohdassa.
Ensinnäkin pikkulapset ovat harvoin kännissä. Tämän ansiosta, vaikka heidän älykkytensä ei vielä olekaan kehittynyt lopulliselle tasolleen, he silti kykenevät aina halutessaan kognitiivisiin prosesseihin. Siispä heidän kanssaan pystyy aina kommunikoimaan ja kärsivällisyydellä jopa järkeilemään. Pikkulapsille ei myöskään ole ehtinyt kehittyä machoistista kasvojenmenetys-kunniakulttuuria, joka estäisi heitä myöntämästä olevansa väärässä silloinkin, kun asia on aukottomasti todistettu.
Toiseksi, pikkulapset ovat toki itsekeskeisiä ja itsekkäitä, ja heille on tyypillistä vaatimus, että asiat tehdään joko juuri niin kuin he haluavat, tai sitten ei ollenkaan. Jos siihen ei suostuta, he toteavat, että "mä en sitten ala", ja ryhtyvät istumalakkoon tai jopa lähtevät kokonaan lätkimään. He kuitenkin osaavat yleensä kohdistaa protestinsa suurin piirtein oikeaan osoitteeseen.
Aikuisten maailmassa sen sijaan käy niin, että aina kun Päivi Räsänen höpisee jotain homoihin liittyvää, nelinumeroinen ihmismäärä eroaa kirkosta.
Itse keksin vain kaksi hyvää homoliittoihin liittyvää syytä erota kirkosta:
1) Kannatat homoliittoja, mutta sitten luet Raamatun ja huomaat sen kannan homoihin olevan sen verran yksiselitteisen kielteinen, ettei asiassa ole juuri tulkinnanvaraa, ja siksi toteat, ettei kristinusko ole sinun juttusi.
2) Vastustat homoliittoja, mutta sitten huomaat piispojen ja muiden päättävissä asemissa olevien kirkonmiesten puoltavan homoliittoja sen verran vahvasti, että toteat, ettei kirkko enää edusta oikeaa kristinuskoa.
Kummassakaan tapauksessa Päivi Räsäsen mielipiteillä ei ole mitään merkitystä, koska hän on kirkossa vain rivijäsen, aivan kuten minä ja ne eroajatkin. Jos joku haluaa erota Kristillisdemokraatit-puolueesta Räsäsen kommenttien takia, se on ihan OK, mutta ei sekään pulju ole mikään Suomen evankelis-luterilaisen kirkon parlamentaarisiipi.
Jumalauta. Minä olen Helsingin Yliopiston ylioppilaskunnan rivijäsen. Saatan täällä blogissani olla sitä mieltä, että koulussamme opetetaan joitain yhteiskuntatieteitä liikaa ja/tai vääristä lähtökohdista. Jos joku lukijani närkästyy tällaisesta mielipiteestä, pidän kohtuullisena ja hyväksyttävänä, että hän lopettaa blogini seuraamisen. Blogger-käyttäjätilin poistaminen voisi olla ylireagointia, mutta edes suunnilleen asiaan liittyvää. Mutta olisiko mitään järkeä erota ylioppilaskunnasta sen takia, että siellä on minunkinlaisiani jäseniä?
Kantakaa valitsemanne uskonto ylpeydellä. |
Jatketaan. Kolmanneksi pikkulapsilla on tietyt uhmaikänsä, jolloin auktoriteetit kyseenalaistetaan ja rajoja haetaan. Muulloin he pääsääntöisesti kuitenkin kunnioittavat auktoriteetteja ja tekevät niin kuin käsketään ainakin sen viisi minuuttia, jonka keskittymiskyky sallii.
En nyt suinkaan väitä, että kaikkia auktoriteeteiksi itseään väittäviä pitäisi kyselemättä totella, mutta vähän voisi silti miettiä, mitkä kaikki tahot on syytä kyseenalaistaa ja millä perusteilla. Aikuisten maailmassahan saattaa nimittäin käydä niin, että jos vaikka poliisi käskee puhaltamaan alkometriin, kansalaiset suorastaan muotivillityksenomaisesti kieltäytyvät, ihan vain koska ei oo pakko jos ei haluu.
Ei se mitään, että tehtiin omalta osaltaan rattijuoppojen kiinniseulominen hankalammaksi ja siten autettiin niitä olemaan jäämättä kiinni, koska päästiinpähän sentään vähän lällättelemään poliiseille. Enpä usko, että monelle ala-astelaiselle mikään noin lapsellinen tulisi mieleenkään.
Ylipäänsäkin jos pikkulapset perseilevät, se johtuu yleensä siitä, että he eivät vain tule ajatelleeksi siitä olevan kiusaa muille. Aikuisilla sen sijaan on silloin tällöin tapana perseillä tietoisesti pelkästään siitä syystä, että heillä on siihen lain mukaan oikeus eikä siitä rangaista.
Nyt kun asiaa ajattelen, en enää halua olla töissä aikuisten parissa. Jos tätä lukee joku, joka rekrytoi ala-asteen luokanopettajia, kommentteihin saa laittaa työtarjouksia. Tässä ansioluetteloni:
- Valmistuin pedagogiksi vuonna 2001 Satakunnan Tykistörykmentin aliupseerikoulusta.
- Tiedän kaiken oleellisen.
- Huumorintajuni sopii hyvin ala-asteelle.
- Kämppäni lähellä kasvaa pitkä- ja notkeaoksaisia pajuja.
- Olen
Useammallakin bloggaajalla täällä Voiman Pimeällä Puolella on lukkarinrakkautta Mongoliaa kohtaan. Niin että oikein hyvää Mongolialaisuuden Päivää täältä Huitsinnevadasta sinne Porstuaan.
VastaaPoistaIhan hyvin tuumailtu tuosta lapsiasiasta. Itse näen asian, ainakin omalta kohdaltani niin, että se pään sisällä oleva ”minä” ei vanhene koskaan, vaan se on vieläkin se sama seitsenvuotias pojankossi, joka potki jalkapalloa talon seinään. Ajan myötä se pojankossi on tietysti oppinut olemaan tarvittaessa sisäsiisti ja puhumaan aikuisten kieltä vaikkei siitä niin välitäkään. Joka tapauksessa se pojankossi osaa vieläkin pojankossin räkäisen naurun ja osaa nauraa myös itselleen.
Uskon, että monella muullakin on näin. Sitten näyttää siltä, että on ihmisiä, joitten ”minä” vanhenee täsmälleen kalenterin mukaan. Heistä tulee sitten ajan myötä ”aikuisia”. Juuri sellaisia, joita pikku-Ykä aikanaan katseli ja ajatteli heidän olevan jotenkin mielikuvituksettomia, pelottavia ja omalla tavallaan jopa robottimaisia. Nämä ihmiset eivät kykene nauramaan itselleen, enkä ole varma, onko heillä huumorintajua ollenkaan.
Minäkään en muuten kuulu kirkkoon, mutta jotenkin veikkaan perstuntumalla että tuo vaihtoehto 2 on suurempi. Tosin virallisen median mukaan ei edes ole olemassa muuta kuin vaihtoehto 1.
Lähetin työpaikkahakemuksesi Huitsinnevadan koulutoimenjohtajalle. Voi olla, että he ovat hyvin kiinnostuneita osaamisestasi.
Iltaa, Ykä, ja kiitos kommentista.
VastaaPoistaNiin, minähän en tiedä, miten Mongolia näyttäytyy aasialaisessa kontekstissa, mutta tänne asti ei siitä juuri mitään kuulu. Muodostuu siis kuva kansasta, joka hoitaa omat asiansa eikä häiritse muita turhan päiten. Sellaista on helppo arvostaa, niin valtioissa kuin ihmisissäkin.
Itsekin taidan lukeutua tuollaisiin sisäisiin lapsiin. Kalenterin mukaan vanhenevat ovat kieltämättä ikävää porukkaa, mutta näkisin, että on vielä kolmas ryhmä, ja juuri ne ovat kaikkein paskamaisimpia. Nimittäin sellaiset, joiden "minä" ei vanhene, vaan säilyttää lapsuuden luonteenpiirteet ja varsinkin ne ikävämmät sellaiset, mutta jotka eivät itse tiedosta asiaa, vaan päättelevät oman aikuisuutensa asteen kalenterista katsomiensa numeroiden pohjalta. Heillä on usein se käsitys, että lapsellinen käytös on aikuismaista käytöstä, jos sen suorittajana on virallisesti aikuiseksi määritelty ihminen.
Kiitos työhakemukseni edelleenvälittämisestä. Muutenkin olen aina ajatellut muuttaa Huitsinnevadaan sillä samalla sekunnilla, kun olosuhteet sen sallivat. Olosuhteilla tarkoitan emäntää.
Huitsinevada on muuten kapakka tuolla aikalähellä, paras kapakkanimi kyllä on Tornion umpitunneli ja Pellon ylityö (muistaakseni se taisolla..)
VastaaPoista-jpt-
Huomenta viiveellä jpt:llekin.
VastaaPoistaUmpitunneli onkin hyvä nimi ja sen verran miksi-minä-en-itse-tuota-keksinyt, että voisin olettaa samannimisiä löytyvän toisistaan tietämättä Suomesta useitakin. Tai en tiedä, onnistuisiko se lain mukaan, mutta varmaan yritetty on.
Seinäjoella on - tai ainakin joskus oli - toisiaan vastapäätä baarit Duuni ja Palaveri. Siinä on jopa valinnanvaraa, missä kertoo emännälle olevansa.
Erinomaisesti sanottu Suomen virallisesta evankelisluterilaisesta kirkosta eroamisen syistä.
VastaaPoistaIltaa vielä Tomille, ja kiitos kommentista.
VastaaPoistaTuossahan oli vain homoliittoihin liittyvät syyt. Toki eroamiselle ja myös liittymiselle löytyy lisää hyviä syitä.
Itse kuulun yhä kirkkoon, koska mielestäni homoliittojutut eivät näkökannasta riippumatta ole niin merkityksellisiä saati mielenkiintoisia, että vaivautuisin niiden takia tekemään yhtään mitään blogikirjoittelua kummempaa.
Olen myös melko uskonnollinen, joten jos joskus kirkosta itse eroan, se johtuu luultavasti kirkon liiasta maallistumisesta ja yleishumanistisesta jokaisen perseen nuolennasta.
Minä samoista syistä kuin itse mahdollisesti voisit joskus erota suurimmasta virallisesta kirkosta en voi liittyä takaisin sen jäseneksi. Ja toiseksi sen vuoksikin, että minua inhottaa virallisen kirkon historia valtionkirkkona.
VastaaPoistaMutta jotkut parhaista ystävistäni ovat kuitenkin sen jäseniä.