maanantai 27. lokakuuta 2014

Messujen kirjasaalis 2014

Toissaviikon perjantaina vietimme klaanikavereideni kanssa perinteistä tapaamisjuhlaamme MPSJ:ä, eli "Muiden Pervojen Sekaan Juhlimaan", Tampereella. Edellinen taisikin olla jo vuonna 2008 Riihimäellä, eli hyvin oli jo ehtinyt aikaa vierähtää.

Aivan putkeen ei reissu mennyt, koska junassa havaittiin, että olin unohtanut hakea opiskelijakorttiin uuden lukuvuositarran, ja niinpä konduktööri läiskäisi 24 euron lisämaksun. Sitten illalla baaria vaihtaessamme en päässyt enää seuraavaan sisään, joten jouduimme vetäytymään takaisin tukikohtaan jo kesken illan. Se ei johtunut niinkään minusta, vaan ylitarkasta portsarista, mutta eihän häntä voi asiasta moittia. Sellaista se portsarin työ on; tuntemattoman henkilön humalatila täytyy arvioida silmämääräisesti sekunneissa, eikä voi ottaa huomioon sitä, kuinka yksilöllisesti alkoholi vaikuttaa eri ihmisten fyysiseen ja psyykkiseen suorituskykyyn.

Hävisin myös kolme kymppiä blackjackiin. Ei kannata pelata sellaisia. Ihan mukavaa silti oli, ja olisi ilta huonomminkin voinut mennä; tänä viikonloppuna se baari, jossa aluksi olimme, oltiin yritetty polttaa.


No niin, asiaan. Tällekin viikonlopulle oli kalenteriin merkattu aktiviteettia, joka edellytti aikaisin heräämistä ja ihmisten ilmoille menemistä. Yksi pääkaupunkiseudulla asumisen harvoista hyvistä puolista on Helsingin kirjamessut, joilla pitää käydä joka vuosi. Tasan vuosi sitten listasin tänne senkertaiset hankinnat, joten tehdäänpä sama uudestaan.

Rahaa meni vähemmän kuin viimeksi, mutta hankittuja kirjoja on enemmän, koska uusien kirjojen puolella pitäydyin tarjouspokkareissa ja divaripuolelta minulla ei ollut tiedossa mitään harvinaisuuksia, jotka olisi ollut pakko saada. Harmittamaan jäi vain, että kunnon DVD-hyllyä ei tällä kertaa ollut yhdelläkään divarilla. Mutta katsotaanpas:

12 kappaletta metrilakua. Harmittaa, olisi pitänyt ottaa enemmän. Emäntäkin valitteli, että kun olin jo ehtinyt sanoa, että 3 noitapilliä, 3 minttulakua ja 2 sitruunaa, hänelle jäi valittavaksi enää neljä.

Ruokamessut oli samaan aikaan toisessa salissa. Sieltä ostin iloisenvärisiä kookospalloja. Niitä pitää koittaa tehdä itsekin jossain vaiheessa.

Neal Bascomb - Tähtäimessä Eichmann. Tämä kirja kertoo natsien keskitysleirien operatiivisen johtajan takaa-ajosta sodan jälkeen 60-luvulle, jolloin hänet viimein saatiin kiinni Etelä-Amerikassa. Minulla on myös DVD:llä mielenkiintoinen elokuva Eichmann: kuoleman allekirjoittaja, joka kertoo hänen kuulusteluistaan Israelissa.

Hunter S. Thompson - Pelon valtakunta. Myyjäkin kehui kassalla, että tämä on oikein hyvä.

Conn Iggulden - Valloittaja: Veljessota. Tämä on Tšingis-kaanin elämästä kertovan sarjan viides osa, jonka otin lähinnä siksi, että sain neljä kympillä -tarjouksen täyteen. Oikein mielenkiintoiselta kuulostaa silti, ja nelososankin olen joskus tullut hankkineeksi. Kun nyt vain löytäisi niitä alkupäänkin kirjoja, että pääsisi lukemaan.

Terry Jones - Starship Titanic. Starship Titanic on Douglas Adamsin suunnittelema tietokonepeli jostain 90-luvun lopulta, ja sen kirjoitti romaanimuotoon Monty Pythonin jäsen. Pitäisi siis olla hauska.

Teemu Keskisarja - Raaka tie Raatteeseen. En ostanut pelkkää fiktiota, vaan myös tällaisen Raatteen tien taistelusta kertovan kirjan, josta olen aiemmin tainnut kuulla positiivisia kommentteja.

Antti Tuuri - Aukko taivaassa. Pidän Tuurin kerrontatyylistä, joten ostan hänen kirjojaan, kun halvalla saa. Tämä kertoo Amerikkaan töihin lähtevästä suomalaismetsurista, joka sekaantuu paikallisiin intiaaneihin.

Aldous Huxley - Tajunnan ovet & taivas ja helvetti. Tämä kertoo huumehoureseikkailuista ja -filosofoinnista, ja kansikuvakin on niin sienissä piirretyn näköinen, että pakkohan se on lukea.

Albert Camus - Putoaminen. Camus on yksi niistä kirjailijoista, joita kirjallisuustieteen kursseilla jatkuvasti ruoditaan.

Emile Zola - Naisten paratiisi. Zola oli naturalistisen tyylisuuntauksen kovimpia nimiä 1800-luvulla. Naturalismi on realismia kaikkein likaisimmilleen ja pessimistisimmilleen vietynä, eli nimestä ja aiheesta huolimatta luvassa on hardcorea meininkiä.

Alastair Reynolds - Muistoissa sininen maa. En ole Reynoldsia vielä lukenut, vaikka hän onkin piireissään hyvin kuuluisa ja vaikka pari kirjaa jo omistan. Kaveri joskus suositteli. Kovaa scifiä.

Hugh Howey - Siilo. Emäntä löysi tällaisen, ja innostuin välittömästi. Tulevaisuuden ihmiset elävät maanalaisissa siiloissa, koska ulkoilma on hengenvaarallista, ja yhteiskunta on päässyt lipsahtamaan totalitaariseksi. Kiinnostaa varsinkin nähdä, millaisia yhtäläisyyksiä tällä on Metro 2033:n kanssa.

Piper Kerman - Orange is the new black. Tästä on TV-sarjakin, mutta en ole katsonut.

Miika Nousiainen - Vadelmavenepakolainen. Päähenkilö kyllästyy suomalaisten jurouteen ja päättää ruveta ruotsalaiseksi. Ostin tämänkin lähinnä saadakseni tarjoukseen vaadittavan kirjamäärän kasaan, mutta kuulostaa silti jännältä.

Alex Kershaw - Dachaun vapauttaja. Toinen dokumenttiluonteinen sotahistoriakirja. Tässä seurataan amerikkalaisen upseeri Felix Sparksin ja hänen yksikkönsä sotaretkeä Euroopassa.

Paulo Coelho - Alef. Coelhon tuotanto on kuulemma erittäin korkeatasoista korkeakirjallisuutta. Katsotaan nyt, pitääkö paikkansa.

Väinö Linna - Sotaromaani. Olen tainnut joskus kuulla tästä. On kuulemma ihan jees.

Sergei Lukjanenko & Vladimir Vasiljev - Päiväpartio. Toinen osa viisiosaisesta sarjasta, jonka ensimmäisen osan luin vuosi sitten ja tykkäsin kovasti. Kolmososakin olisi ollut, mutta sen jätin odottamaan parempia alennuksia.

Sokal - Ei kuutamoa katuojaan ja Kasvoton nainen. Viimeksi ostin yhden kappaleen Tarkastaja Ankardon tutkimuksia, tykkäsin ja ostin nyt lisää. Nuo kaksi valikoituivat halvan hinnan perusteella, mutta kyllä varmaan kerään näitä myöhemmin enemmänkin.

Ksenofon & Petri Hiltunen - Anabasis, 1. osa: Kyyroksen sotaretki. Antiikin Kreikka ja Persia sotivat jatkuvasti keskenään ties kuinka kauan. Tämä kirja on Sokrateen oppilaan Ksenofonin silminnäkijäkuvaus yhdestä näistä rähinöistä sarjakuvaksi piirrettynä. Ostin, kun ei maksanut kuin 2 euroa.

Se minun osuudestani. Sitten emäntä osti tällaiset:

Cassandra Clare - Tuhkakaupunki ja Lasikaupunki. Nuo ovat toinen ja kolmas osa sarjasta, jonka ensimmäistä osaa hän parhaillaan lukee. Urbaania fantasiaa, mutta kuulemma sen verran outoa, että minunkin kannattaisi lukea.

J. K. Rowling - Paikka vapaana. Harry Potter -kirjailijan pyrkimys laajentaa lukijakuntaansa aikuisempiin.

Stephenie Meyer - Vieras. Uutta Twilight-kirjailijalta. Vaikuttaa joltain alienijutulta.

Stephenie Meyer - Bree Tannerin lyhyt elämä. Spin-off Twilight-sarjasta. Minulla olisi siitäkin vielä viimeinen osa lukematta.

Otin koko läjästä kuvan, mutta puhelin ei suostu yhteistyöhön. Laitan kuvan sitten joskus, kun emäntä tulee kotiin ja korjaa puhelimeni.

2 kommenttia:

  1. Luin tämän ja otin onkeeni. Nyt en ehdi ennen kolmea petiin.

    Noin 30 vuotta sitten luin varsin valtavasti kaikenlaista. Nykyinen lukemisnopeuteni on jotain kymmenesosa aikaisemmasta. Silti yritän aina lainailla jotain kirjastosta.

    VastaaPoista
  2. Huomenta Tomille, ja kiitos kommentistasi.

    Minäkään en enää nykyään käytä varsinaista vapaa-aikaa lukemiseen kuten lukioikäisenä tein, vaan luen lähinnä ennen nukkumaanmenoa, junassa, koulussa luentojen välissä ja töissä hiljaisina päivinä. Näinkin ehtii keskimäärin kirjan viikossa.

    Kirjamessuja kyllä suosittelen. Kirjasto on toki ilmainen, mutta messuilla, kun tulee ostettua paljon, mukaan tarttuu sellaisiakin, joita ei normaalisti tulisi luettua, ja siinä taas horisontti laajenee.

    VastaaPoista